Единственото сигурно: Няма да има еднопартийно мнозинство

Пет или шест партии влизат в следващия парламент, сочи проучване
Обновена: 17 сеп 2014 14:55 | 17 сеп 2014 11:12, Камелия Цветанова
184
Единственото сигурно: Няма да има еднопартийно мнозинство
Снимка: АФИС

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да спечели 34,3% от потенциалните гласуващи, БСП - 23,7%, ДПС - 10,1%. Това сочат данните от социологическо проучване на АФИС, проведено между 9 и 14 септември и финансирано от агенцията.

5,5% от анкетираните декларират, че биха подкрепили Патриотичния фронт, толкова заявяват подкрепа за Реформаторския блок. АБВ печели симпатиите на 5,3% от потенциалните избиратели, ББЦ - на 5%, „Атака“ - на 3,9%. За други партии ще гласуват 6,8 на сто от анкетираните.

Според социолозите от АФИС само теоретично е възможно всичките 8 партии, които минават 4-процентовата бариера в проучването, реално да влязат в парламента.

Слабо вероятно е и в следващото Народно събрание да бъдат само абсолютно сигурните 3 партии.

Най-възможният вариант е бъдещият парламент да се състои от 5 или 6 фракции, което не обещава желаната стабилност на мнозинството и респективно на правителството, коментират от агенцията.

Според изчисленията на социолозите, ако в парламента влязат само ГЕРБ, БСП и ДПС, Бойко Борисов ще има 121 депутати, БСП - 83, ДПС - 36.

При четири партии ГЕРБ печели 112 места, БСП - 77, ДПС - 33, Патриотичния фронт - 18.

При пет партии ГЕРБ взима 104 мандата, БСП - 72, ДПС - 31, Патриотичния фронт - 17, Реформаторският блок  също 17.

Ако влязат 6 партии, тогава ГЕБР ще има 98 народни представители, БСП - 67, ДПС - 29, Патриотичният фронт и Реформаторският блок по 16, АБВ - 15.

В случай че седем политически сили намерят място в парламента, ГЕРБ ще има 92 депутати, БСП - 64, ДПС - 27, ПФ и РБ по 15, АБВ - 14, ББЦ - 13.

Ако партиите са осем, тогава ГЕРБ ще има 88 места, БСП - 61, ДПС - 26, ПФ, РБ и АБВ - по 14, ББЦ - 13 и „Атака“ - 10.

Според АФИС е сигурно, че не може да има еднопартийно парламентарно мнозинство. Очаквано или не, горещата фаза на кампанията предизвиква отлив на избиратели, вместо обратното.

Общата апатия, скандалите, повтарящите се политически сюжети, както и природните бедствия снижават декларираната готовност за участие в изборите на 5 октомври, отчита проучването.

Докато през миналия месец очакванията бяха за около 50 - 55% избирателна активност, което е около 3,5 - 3,6 млн. души, в средата на септември тази прогноза търпи съществена корекция до нива 45 - 50% активност или 3 - 3,2 млн. души.

Обикновено се смята, че ниската избирателна активност облагодетелства големите партии. В случая има обратна тенденция, тъй като по-широките и по-богатите периферии на големите партии се свиват, докато малките партии остават на подкрепата на твърдите си ядра, които могат да се окажат достатъчни за крайния успех. Това е причината малки партии с по-твърди ядра, като Патриотичния фронт, АБВ и "Атака", да стоят на терена по-стабилно в сравнение с партии, като Реформаторския блок и България без цензура, които биха имали сравнително по-големи шансове при средна или висока избирателна активност, коментира социолозите.

Възможно е изненади да дойдат по линия на така наречения „скрит електорат”, тоест по линия на избиратели, които ще гласуват и ще гласуват точно за определени партии, но в анкетна ситуация предпочитат да не съобщават за това свое намерение или да се регистрират в категорията на колебаещите се. Това е най-вече в полза на една партия - ДПС и неговият резултат със сигурност ще е по-висок, анализират социолозите от АФИС.

Данните от изследването свидетелстват за активна динамика на електоралните нагласи, независимо от близостта на изборната дата.

Регистрира се сравнително висок дял на колебаещите се избиратели в различни посоки - дали изобщо да гласуват, или да изберат една или друга партия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
5
 
! Отговори
Петя преди 9 години
Ами няма да има. За това и ГЕРб си вързаха гащите с ДПС! Така че гласувате за 9 получавате двойно - 18! Помислете си добре!
76
2
 
7
 
! Отговори
Sven преди 9 години
Тиквата повече от 105 лемура не може да има, какво ще прави тогава? Номера с кражбата на депутати минава само веднъж. Ще черпи ли малко власт РБ, това е въпроса, Буда е много, много стиснат, самовлюбен и ***, трудно ще е.
75
9
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Афис бяха една от стакмистическите агенции с над 41% грешка на евро изборите.Според мен вота ще е:34-36% ГЕРБ17-18% БСП11-13% ДПС6-7 % РБ4-5% Патриотичен фронтОстаналите под 4%Гледах на боб и така ми говорят звездите...ГЛАСУВАЙТЕ, ЗА ДА НЕ ПРОДАВАТ БЪДЕЩЕТО ВИ ЗА ДВЕ КЮФТЕТА В *** МАХАЛИ!!!
74
9
 
4
 
! Отговори
24 преди 9 години
Напред с номер 24 Патриотичен Фронт !
73
1
 
7
 
! Отговори
ak47 преди 9 години
Може и да е такъв резултата, но само ако Боко успее да си пробута ония 950 000 мъртви души, с които печелеше предишните пъти. Дано не успее, че тогава наистина ще се наложи да закрием държавата.
72
1
 
6
 
! Отговори
7 преди 9 години
Вся влас ТИКВУНИА. Сар наш . Господ наш.И като доиде до нава година с камъни яе си ходи.Миналия път му се размина но сега надали.А серсемите пак да си гласуват за тоя полу ***.Окрал ни предварително като гл Секретар на МВР.Тогава си присвои петролопровода та фирма *** да го охранява.
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Но проблема не идва от тях, а от нас, тъпите и прости Българи, на които повечето главите им са заровени дълбоко в земята.Докато няма пламъци в парламента, няма да се оправим никога !"...Не е проблем за правителството да се справи с протести и размирици ако е подкрепено от ЕС и Американското посолство. Всички партии които са допускат до избори са одобрени. Свалят се само с резрешение от Брюксел или от губернатора в американското посолство. Протестите не играят роля.
70
3
 
2
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
Социологическа агенция АФИС - Юрий Асланов - бивш депутат от БСП, доведен брат на Станишев и евреин като него, а тези дето използват израза / *** / да се замислят всъщност КОГО плюват, а на европейските избори тази / агенция / даваше преднина от 2 процента на БСП, Винету ги би с 13, според мен не трябва да се дава още по малко да се ПЛАЩА на такива СКАЛЪПВАЩИ ВСИЧКО индивиди, затова моля хората да мислят с собствената си ГЛАВА, иначе тези жонгльори ще ви втълпяват своите простотии.
69
2
 
5
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Като са манипулирани данните, защо атака не си платят за "честно" проучване, ами харчат субсидията за скъпи хотели, екскурзии и лачени чанти за селски курвета ала дени гаджева?
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Объркали са им имената. По-скоро изглеждат така: 34,3% - Ислямска държава23,7% - Евророма10,1% - Мюсюлмански братя5,5% - партия Баас5,5% - Сини талибани5,3% - ПП "България без хиджаб"3,9% ПП "Джихад"
67
1
 
4
 
! Отговори
Енчев преди 9 години
Нереалистично е изобщо ГРЕБ да се виждат в управлението, не схванаха ли намека миналия февруари? Каквито и проценти да им помпате с бандата на Кратунковците е свършено.
66
0
 
5
 
! Отговори
а дееее преди 9 години
Нали се прие закон - агенциите за проучвания да заявяват кой им е поръчал самото проучване ? Това за мен отново са данни които са манипулирани с цел да се покаже колко хора ще гласуват за Герберастите и колко много видиш ли ще спечелят. Хората обаче не са забравили протестите през миналата зима с шокови цени на тока, а Дянков ни даваше постна пица. Това са простотии не вярвам на това проучване !
65
1
 
3
 
! Отговори
mango преди 9 години
Е какви пламъци бе бате, те тези в парламента да не са дошли от Марс? Нали идат оттам, откъдето и ние.Българиа просто си е ***, вземете за пример този сайт - собственост на мършояди (***), редактиран от ***, коментиран от безработни лумпенизирани прости селяци - 99.99% от коментиращите.
64
0
 
10
 
! Отговори
AA преди 9 години
Какво очаквате да се промени, балъци прости ??? 24 год. едни и същи *** ! Какво очаквате да се промени, балъци прости??? Но проблема не идва от тях, а от нас, тъпите и прости Българи, на които повечето главите им са заровени дълбоко в земята.Докато няма пламъци в парламента, няма да се оправим никога !
63
5
 
8
 
! Отговори
СБОГОМ ГЕРБЕРУГИ преди 9 години
Пак са напомпали Герб.
62
4
 
10
 
! Отговори
локи преди 9 години
Видя се вече , че РъБавите няма да видят парламента отвътре! Сега Боко ще трябва да си търси нова патерица за да управлява. Честит БОСТАН, другари!
61
6
 
2
 
! Отговори
Владимир преди 9 години
ББЦ срещу ДПС и ГЕРБ!
60
2
 
4
 
! Отговори
червена баба преди 9 години
Какви и колко точно ще са пораженията на Герб ще видим - ранените и/или направо погр-Еб***ните пилци ще ги броим на есен.
59
1
 
5
 
! Отговори
Кирил преди 9 години
Както казва Бареков истинските резултати се виждат след като хората пуснат бюлетините си.
58
1
 
8
 
! Отговори
куку руку преди 9 години
Целта на Борисов е всява страх, паника и хаос в държавата. Шаранът се лови в мътни води...