Единственото сигурно: Няма да има еднопартийно мнозинство

Пет или шест партии влизат в следващия парламент, сочи проучване
Обновена: 17 сеп 2014 14:55 | 17 сеп 2014 11:12, Камелия Цветанова
184
Единственото сигурно: Няма да има еднопартийно мнозинство
Снимка: АФИС

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да спечели 34,3% от потенциалните гласуващи, БСП - 23,7%, ДПС - 10,1%. Това сочат данните от социологическо проучване на АФИС, проведено между 9 и 14 септември и финансирано от агенцията.

5,5% от анкетираните декларират, че биха подкрепили Патриотичния фронт, толкова заявяват подкрепа за Реформаторския блок. АБВ печели симпатиите на 5,3% от потенциалните избиратели, ББЦ - на 5%, „Атака“ - на 3,9%. За други партии ще гласуват 6,8 на сто от анкетираните.

Според социолозите от АФИС само теоретично е възможно всичките 8 партии, които минават 4-процентовата бариера в проучването, реално да влязат в парламента.

Слабо вероятно е и в следващото Народно събрание да бъдат само абсолютно сигурните 3 партии.

Най-възможният вариант е бъдещият парламент да се състои от 5 или 6 фракции, което не обещава желаната стабилност на мнозинството и респективно на правителството, коментират от агенцията.

Според изчисленията на социолозите, ако в парламента влязат само ГЕРБ, БСП и ДПС, Бойко Борисов ще има 121 депутати, БСП - 83, ДПС - 36.

При четири партии ГЕРБ печели 112 места, БСП - 77, ДПС - 33, Патриотичния фронт - 18.

При пет партии ГЕРБ взима 104 мандата, БСП - 72, ДПС - 31, Патриотичния фронт - 17, Реформаторският блок  също 17.

Ако влязат 6 партии, тогава ГЕБР ще има 98 народни представители, БСП - 67, ДПС - 29, Патриотичният фронт и Реформаторският блок по 16, АБВ - 15.

В случай че седем политически сили намерят място в парламента, ГЕРБ ще има 92 депутати, БСП - 64, ДПС - 27, ПФ и РБ по 15, АБВ - 14, ББЦ - 13.

Ако партиите са осем, тогава ГЕРБ ще има 88 места, БСП - 61, ДПС - 26, ПФ, РБ и АБВ - по 14, ББЦ - 13 и „Атака“ - 10.

Според АФИС е сигурно, че не може да има еднопартийно парламентарно мнозинство. Очаквано или не, горещата фаза на кампанията предизвиква отлив на избиратели, вместо обратното.

Общата апатия, скандалите, повтарящите се политически сюжети, както и природните бедствия снижават декларираната готовност за участие в изборите на 5 октомври, отчита проучването.

Докато през миналия месец очакванията бяха за около 50 - 55% избирателна активност, което е около 3,5 - 3,6 млн. души, в средата на септември тази прогноза търпи съществена корекция до нива 45 - 50% активност или 3 - 3,2 млн. души.

Обикновено се смята, че ниската избирателна активност облагодетелства големите партии. В случая има обратна тенденция, тъй като по-широките и по-богатите периферии на големите партии се свиват, докато малките партии остават на подкрепата на твърдите си ядра, които могат да се окажат достатъчни за крайния успех. Това е причината малки партии с по-твърди ядра, като Патриотичния фронт, АБВ и "Атака", да стоят на терена по-стабилно в сравнение с партии, като Реформаторския блок и България без цензура, които биха имали сравнително по-големи шансове при средна или висока избирателна активност, коментира социолозите.

Възможно е изненади да дойдат по линия на така наречения „скрит електорат”, тоест по линия на избиратели, които ще гласуват и ще гласуват точно за определени партии, но в анкетна ситуация предпочитат да не съобщават за това свое намерение или да се регистрират в категорията на колебаещите се. Това е най-вече в полза на една партия - ДПС и неговият резултат със сигурност ще е по-висок, анализират социолозите от АФИС.

Данните от изследването свидетелстват за активна динамика на електоралните нагласи, независимо от близостта на изборната дата.

Регистрира се сравнително висок дял на колебаещите се избиратели в различни посоки - дали изобщо да гласуват, или да изберат една или друга партия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
5
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
До а дееее,Да ти разясня нещо червенотиквеник.По крадливост БСП никой не може да ги задмине дори ГЕРБ,макар една майка да ги е раждала БКП-ДС,а по некадърност и умствена ограниченост са един дол дренки. БСП,ГЕРБ и ДПС са все партии по проект и съдържание на БКП-ДС и съм твърде умен, за да не гласувам никога за тях.Тези проценти съм ги писал на база познаването на българската народопсихология.Българина е *** по природа,наивен до глупост,***,нихилист,със самочувствие на селски тарикат,затова логично ще предпочете селския тарикат от с.Банка-ББ.
96
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
герб 85-90 бсп 80-85 дпс35-40 останалите АТАКА
95
3
 
9
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Моля се всичките тея 8 партии да влязат в парламента. Леле какъв кееееф, ще има гърчене, ще има паника, с кого, как, къде. Ще ви се стъжни, сами ще напуснете парламента. Дай боже такава да е конфугирацията, днес на тоя светъл християнски празник се моля господ да помага на България и да не позволява 1-2 партии да си развяват кончето. АМИН!!!
94
5
 
8
 
! Отговори
безпартиен преди 9 години
при тази система '4-4-2', наистина не мога да се определя и мисля,че поне милион българи са в моето положение..работя за себе си и при герб категорично имаше рекет на бизнеса, а при комунистите данъците ми отиваха за ***. дпс са бандити, реформаторите са сбор от бивши комунисти, доказани крадци или тотално неадекватни; атакистите са превъртели и предлагат 1000 лв. заплата на калпак, която пак идва от мен..витковци и зелени просто не звучат сериозно..и какво остава, терминал 2?
93
0
 
17
 
! Отговори
а дееее преди 9 години
До галактикаПроцента на гласували се очаква да е най-високия от няколко години насам. Причината е многото открити секции за гласуване в Турция дори в села където няма един да говори Български. Именно там се очаква да се напомпят гласовете за ДПС. Затова Бареков какво си прави пиара - щял да блокира автобуси, какви автобуси от турция , та то от там е ясно как се правят избори - 100% от селото гласували за ДПС. Изборите вече са купени, махалите с *** са обиколени. Да грабваме паветата скоро!
92
0
 
7
 
! Отговори
до 117 преди 9 години
дългосрочно в тази държава са фаворити или крайно десните, или крайно левите партии, поради простата причина, че народът е беден като псе. традиционната десница привлича не повече от 100.000, предимно реститути и типове, които успяха да направят съмнителни пари след 91г., а новите десни са бивши мутри и 'наши хора', които в момента крадат пари от еврофондове. всичко у нас е тотално объркано...
91
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
истината е, че 30% от гласовете на герб и бсп, са на *** от махалата..за дпс процентът е около 50..от 2та милиона емигранти гласуват не повече от 5000, а у нас поне 1 милион не намират за кого да гласуват..казано с думи прости - тези, които работят и реално вкарват пари в бг икономиката, не само са окрадени, а и не решават какво да се прави със собствените им пари за данъци и осигуровки..
90
3
 
5
 
! Отговори
а дееее преди 9 години
До vitoshaВярно е ! Прав си наистина ! БСП направиха най-голямата си грешка - коалицията им отново с ДПС. Самите привърженици на БСП на 99.99% не одобряваха това, но закоравелите мозъци от горе го наложиха ! Дано да са разбрали грешката си, защото ако е така - единствения начин да си върнат нас - техните привърженици е ясно да заявят - ,,КОАЛИЦИЯТА НИ С ДПС БЕШЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА ГРЕШКА И НЯМА ДА СЕ КОАЛИРАМЕ С ТЯХ" Все пак обаче БСП остава единствената социално ориентирана партия за народа !
89
8
 
9
 
! Отговори
а дееее преди 9 години
когато АТАКА на миналите избори обещаваха 1000 лева минимална заплата, журналисти попитаха Сидеров как ще постигне това и той каза ,, това щях да го постигна ако имахме мнозинство". Така обаче той си осигури присъствието там. Е сега знам поне за кой няма да гласувам - АТАКА с техния коалиционен партньор ДПС
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и 130, и 160 депутати да имат герб или бсп, това не означава, че 60-70% от българите ги подкрепят..истината е, че при под 50% гласували, ВСЯКО ПРАВИТЕЛСТВО Е НЕЛЕГИТИМНО и не представлява българите..в момента ГНУСНАТА система е направена така, че дори и един единствен политик да гласува сам за себе си, пак влиза в парламента. това трябва да спре, ако ще със сопи и камъни...
87
6
 
3
 
! Отговори
vitosha преди 9 години
"a deee", бе-се-***-то ти за *** за зеле не става. Някой да си спомня станишев? Къде е мишката очилата?Всички бесепари сте подобни мишки - силни по форуми и полянки, но когато доиде време да управлявате - се насирате. Защото без дпс досега не сте имали правителство, винаги сте надували на турците.
86
0
 
7
 
! Отговори
имам една мечта:) преди 9 години
да влязат всички малки партии като зелените, глас народен, абв, патриотичен блок...и другите подобни, чиито имена не помня..за сметка на големите, разбира се..ей тогава ще им гледам надцакването...:)..
85
1
 
1
 
! Отговори
Николов преди 9 години
При това положение Цецо печели ли часовника? Щото уж побеждават, но исканите 121 депутата ги няма, подобно на предишните парламентарни избори.
84
6
 
8
 
! Отговори
а дееее преди 9 години
До П.ПетровМи как няма да гледаш на боб гербераст такъв, та нали Дянков остави на народа постна пица и го изкара на студено пред парламента с павета в ръце ? Глада е по-силен от боя на полицаите ! Запомни едно - БСП-то ми е много по-добър от ГЕРБерите Ти!
83
1
 
2
 
! Отговори
КОКО До П.ПЕТРОВ преди 9 години
Гледам имаш и минуси. Те са заради последноното ти изречение, явно *** са се сдобили с интернет:) и искат хората да не гласуват за да управляват те!
82
0
 
14
 
! Отговори
а дееее преди 9 години
Ако наистина ГЕРб поеме власта с помоща на подлогата Бареков или ДПС, то това ще е най-кратко съществувалото редовно правителство на България - до Февруари 2015г. когато отново ще ни оставят на студено и на улицата. Прородата е кръговрат. АЗ НЕ ВИЖДАМ ЗА КОЙ ДА ГЛАСУВАМ - ОМРАЗНА МИ ОТ ТЕЗИ СМЕШНИЦИ ВСИЧКИТЕ. Защо не приемат закон - този който е бил в парламента депутат 10 години след това да не може да е там, и да плаща данък ,,Кражба от народа" докато е в парламента ?
81
4
 
8
 
! Отговори
Колев преди 9 години
Бойко сега ще почне да говори за правителство на малцинството. Много добре помня как говореше, че ще върне мандата ако няма пълно мнозинство. Май е видял новите проучвания и е разбрал, че опита за изнудване и сплашване на народа не мина.
80
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва човек да е много зле, за да гласува пак за ГЕРБ след като се видя, че освен да се тъпат в гърдите и да режат ленти, ГЕРБ за нищо свястно не ги бива.
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Резултатите на Афис преди евроизборите трябва да ги умножите горе-долу по две, за да ги сравнявате с резултатите от евроизборите. Процент от всички избиратели като го умножите с число около две, ще получите процент от гласувалите, което са и официалните резултати. Аман от елементарни манипулации. За разлика от евроизборите, сега Афис дава процент от заявилите, че ще гласуват, а не от всички.
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За тези дето искат да срявняват резултатите на Афис и колко са познали от последните избори.Поне го направете като хората, а не сравнявайте ябълки с круши! Не сравнявайте проценти от всички избиратели имащи право на глас, с проценти от гласувалите!