Единственото сигурно: Няма да има еднопартийно мнозинство

Пет или шест партии влизат в следващия парламент, сочи проучване
Обновена: 17 сеп 2014 14:55 | 17 сеп 2014 11:12, Камелия Цветанова
184
Единственото сигурно: Няма да има еднопартийно мнозинство
Снимка: АФИС

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да спечели 34,3% от потенциалните гласуващи, БСП - 23,7%, ДПС - 10,1%. Това сочат данните от социологическо проучване на АФИС, проведено между 9 и 14 септември и финансирано от агенцията.

5,5% от анкетираните декларират, че биха подкрепили Патриотичния фронт, толкова заявяват подкрепа за Реформаторския блок. АБВ печели симпатиите на 5,3% от потенциалните избиратели, ББЦ - на 5%, „Атака“ - на 3,9%. За други партии ще гласуват 6,8 на сто от анкетираните.

Според социолозите от АФИС само теоретично е възможно всичките 8 партии, които минават 4-процентовата бариера в проучването, реално да влязат в парламента.

Слабо вероятно е и в следващото Народно събрание да бъдат само абсолютно сигурните 3 партии.

Най-възможният вариант е бъдещият парламент да се състои от 5 или 6 фракции, което не обещава желаната стабилност на мнозинството и респективно на правителството, коментират от агенцията.

Според изчисленията на социолозите, ако в парламента влязат само ГЕРБ, БСП и ДПС, Бойко Борисов ще има 121 депутати, БСП - 83, ДПС - 36.

При четири партии ГЕРБ печели 112 места, БСП - 77, ДПС - 33, Патриотичния фронт - 18.

При пет партии ГЕРБ взима 104 мандата, БСП - 72, ДПС - 31, Патриотичния фронт - 17, Реформаторският блок  също 17.

Ако влязат 6 партии, тогава ГЕБР ще има 98 народни представители, БСП - 67, ДПС - 29, Патриотичният фронт и Реформаторският блок по 16, АБВ - 15.

В случай че седем политически сили намерят място в парламента, ГЕРБ ще има 92 депутати, БСП - 64, ДПС - 27, ПФ и РБ по 15, АБВ - 14, ББЦ - 13.

Ако партиите са осем, тогава ГЕРБ ще има 88 места, БСП - 61, ДПС - 26, ПФ, РБ и АБВ - по 14, ББЦ - 13 и „Атака“ - 10.

Според АФИС е сигурно, че не може да има еднопартийно парламентарно мнозинство. Очаквано или не, горещата фаза на кампанията предизвиква отлив на избиратели, вместо обратното.

Общата апатия, скандалите, повтарящите се политически сюжети, както и природните бедствия снижават декларираната готовност за участие в изборите на 5 октомври, отчита проучването.

Докато през миналия месец очакванията бяха за около 50 - 55% избирателна активност, което е около 3,5 - 3,6 млн. души, в средата на септември тази прогноза търпи съществена корекция до нива 45 - 50% активност или 3 - 3,2 млн. души.

Обикновено се смята, че ниската избирателна активност облагодетелства големите партии. В случая има обратна тенденция, тъй като по-широките и по-богатите периферии на големите партии се свиват, докато малките партии остават на подкрепата на твърдите си ядра, които могат да се окажат достатъчни за крайния успех. Това е причината малки партии с по-твърди ядра, като Патриотичния фронт, АБВ и "Атака", да стоят на терена по-стабилно в сравнение с партии, като Реформаторския блок и България без цензура, които биха имали сравнително по-големи шансове при средна или висока избирателна активност, коментира социолозите.

Възможно е изненади да дойдат по линия на така наречения „скрит електорат”, тоест по линия на избиратели, които ще гласуват и ще гласуват точно за определени партии, но в анкетна ситуация предпочитат да не съобщават за това свое намерение или да се регистрират в категорията на колебаещите се. Това е най-вече в полза на една партия - ДПС и неговият резултат със сигурност ще е по-висок, анализират социолозите от АФИС.

Данните от изследването свидетелстват за активна динамика на електоралните нагласи, независимо от близостта на изборната дата.

Регистрира се сравнително висок дял на колебаещите се избиратели в различни посоки - дали изобщо да гласуват, или да изберат една или друга партия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
10
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 9 години
Единственото сигурно е, че ромите отново ще определяме дневния ред на българите.Властта служи на тези, които сме я избрали, а не на тези, които се скатавате, вместо да гласувате.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И всички са партии - сестри. На ДС или каквото са сега. Напълно се провалихме. Все едоно да избираме между садисти и педофили. Кой е по-малко алчен от тези? Кой не е корумпиран? Има ли един да мисли за хората, а не само да краде? Остана площадът. Нека се подреждат както искат. В крайна сметка ще бъдат изметени, дано този път завинаги. Ама надали.
15
2
 
4
 
! Отговори
Корнелия преди 9 години
До 25Варг, много си привлекателен.
14
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свърши ерата на Бойко Борисов!Тарикатлъци, измами и бабаитски пози.Народа се усети, вече! Разбра кой го будалка сутрин с едни, след обяд с други приказки, а той все гладен си ляга.Идва му времето да се скатае при дъщеря си в САЩ и повече да не се появява тук! Там да се фукляви пред емигрантите! Те, известно време ще му се радват на гяволъците!
13
0
 
5
 
! Отговори
Китов преди 9 години
Афис: При евроизбори днес БСП взима 17.9%, а ГЕРБ - 17.6%" - публикация от 18.05.2014г
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При соца имаше само една партия която ни водеше към светлтото комунистическо бъдеще. После янките направиха от тази партии много партии които да ни водят абсолютно всичко до една към светлото евроатлантическо бъдеще и сега при демокрацият народа има избор кой да го води към светолото евроатлантическо бъдеще. Ако утре спуснат друго светло бъдеще - азиато-тихоокеанско например, всичко сегашни партии вкупом ще ни поведат към светлтот азиато-тихоокеанско бъдеще и така пак ще има демокрация и избор.
11
0
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ БСП ДПС ББЦ преди 9 години
Винаги съм се чудел какво ли е усещането да гласуваш за партия, което купува ромски гласове??Достойнство, самочувствие, интеграция??
10
3
 
28
 
! Отговори
Китов преди 9 години
Платена работа пак. ДПС 10% - друг път. Има възможност турците да изпреварят БСП. А Бюрека, ако го вкараме в парламента, значи си заслужаваме народната съдба.
9
4
 
21
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ГЛАСУВАЙТЕ ! Не вярвайте, че като не гласувате или пуснете невалидна бюлетина ще се оправим и "ще им покажем" нещо си... Само с гласуване може да се промени нещо в тази държава.
8
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 9 години
А да видим дали Барека ще блокира границата с Турция, за да не може да гласуват два пъти ислямистите - там и тук. Е тогава не се знае какво ще стане.
7
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Атака" е в историята, колкото и да лъжат проучванията само 2 % са ***, които ще изберат психично болния.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АФИС на Юрий Асланов, член на ВС на БС*П - повЕрвах му!
5
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цифрите говорят сами по себе си, че на следващите избори победителя ще бъде един и това е ГЕРБ! Не само ще бъде победител, но ще победи с много !
4
5
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 9 години
samo dano imame kasmet gerb da sa izvan upravlenieto.
3
2
 
4
 
! Отговори
dan преди 9 години
АФИС-без коментар
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тотален хаос се задава отново. Без ясни отговорности. Ще става по-зле и по-зле. Ще се превърнем в нещо като Афганистан
1
7
 
17
 
! Отговори
Купуването и преди 9 години
продаването на гласове е престъпление! Да се гласува за някой от посочените по-горе е още по-голямо престъпление!