Най-малко тройна коалиция ще трябва за кабинет

Осем партии влизат в следващия парламент, прогнозират от "Афис"
Обновена: 2 окт 2014 13:45 | 2 окт 2014 11:45, Красимир Ангелов
218
Най-малко тройна коалиция ще трябва за кабинет
Графика: Афис

Осем партии вероятно ще намерят място в 43-то Народно събрание, сочат резултатите от социологическо проучване на "Афис", проведено в периода 27-30 септември 2014 г. Според експертите, ако това стане факт, ще е изключително трудно формирането на стабилен кабинет.

"Видно е, че ако това се случи, първо – формирането на мнозинство се очертава като трудна задача, второ – евентуалното мнозинство ще представлява най-малко тройна коалиция, освен ако не се стигне до коментирания напоследък "германски" вариант на широка коалиция между първите две политически сили“, коментират социолозите от агенцията.

Още по темата
Според проучването на "Афис", което е извършено със собствени средства, ГЕРБ ще спечели изборите с 33.5% от гласовете на твърдо решилите да гласуват, или приблизително 1 150 000-1 200 000 гласа.

БСП със сигурност ще удържи позицията си на втора политическа сила въпреки привидно късата дистанция между нея и ДПС, сочат резултатите. За социалистите ще гласуват 20.7% от отишлите до урните, а за движението – 13.7%. В брой действителни гласове това означава 700-725 000 гласа срещу 470-490 000.

"Голямата загадка си остава резултатът на следващите пет партии, чиято подкрепа по време на кампанията често варираше на приливи и отливи. Партиите от тази група може да поднесат изненада в изборния ден", категорични са социолозите.

Според техните прогнози Реформаторският блок ще получи 7,2% от твърдо решилите да гласуват, а „България без цензура“ - 6,7%. Патриотичният фронт получава 5,2%, АБВ – 4,6% и „Атака“ 4,4% от гласовете.

Разпределено в мандати в следващия парламент тези цифри значат 84 депутатски места за ГЕРБ, 52 за БСП, 34 за ДПС, 18 за Реформаторския блок, 17 за ББЦ, 13 за Патриотичния фронт и по 11 за АБВ и „Атака“.

Най-малко тройна коалиция ще трябва за кабинет
Графика: Афис

От „Афис“ отчитат, че последните три формации все пак са под риск да изпаднат от разпределението на мандатите. "При подобно развитие на нещата дяловете на първите пет формации ще се повишат, но това пак няма да облекчи задачата за съставяне на стабилно мнозинство. Единственият вариант, при който може да се постигне такова мнозинство, е, ако в парламента се класират само три или четири формации, което обаче е изключително слабо вероятно“, смятат социолозите.

Според тях факторът, който може да промени описаната картина, е задграничният вот, ако е в стойности над обичайните за парламентарни избори.

Прогнозите сочат, че очертаващата се избирателна активност се движи в стойности, приблизително близки до активността на парламентарните избори през май миналата година и така вероятно до урните ще отидат около 50-55% от имащите право на глас или 3,4-3,7 млн. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЙДЕ СТИГА ЧЕ НИ ПИСНАХТЕ ВЕЧЕ БЕ *** ПОЛИТИЦИ.ХОРАТА *** ,ТИЯ ОЩЕ СИ МЕРЯТ ПИ......
78
0
 
0
 
! Отговори
бай Х преди 9 години
До бай & с питанетоНе съм казал, че му се молим :-) Той така си говори - че ако ревнем за него може и да се навие... не ли?
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИванКолкото повече избори по-добре. Така ще се отсява материала.
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДеянЗа българските условия е така, но и кукловодите са разбрали това затова идеята е да няма такъв избор а да има широка коалиция т.е. турлугювеч.
75
6
 
9
 
! Отговори
batemitko.plovdiv преди 9 години
Тиквата е преместил печатницата от Костинброд в Хасково , но пак ще го хванат по бели *** ! НИКОГА ПОВЕЧЕ Г-Н ТИКВА НА ВЛАСТ ! С ВОЛЕН И ПП АТАКА ДО ГРОБ N11 !!!
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябват ни политици, които да направят страната ни подобна на развитите европейски страни.
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ ще се обединят с ДПС.
72
2
 
2
 
! Отговори
Червената баба преди 9 години
Червената Афис и Юри Асланов доведения брат на Момата, са длъжни да завишат % те на Момата и нейните сателити от БарГей, Байряка и Сачмата. Печеливша ще е Чалмата, че ще има три червени продажни ануси на разположение...
71
4
 
13
 
! Отговори
дедо преди 9 години
Егати и държавата,егати и народа. Една *** мутра ще ни става пак министър-председател ???? Америка и техният Ал Капоне ряпа да ядаът.Хващям сопата...
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още ще падат процентите на Бокото, а на изборите най-вече.
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кабинет ще има независимо от резултатите - така наречените политици разбират, че провалянето на държавата ще означава и техния край.
68
1
 
4
 
! Отговори
бай Х преди 9 години
До Имам питане ?Одеве ББ е казАл, че и 110 депутутки да вкара пак можело да се навие да ни оправя е&ентуално.
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да нямаш полза и да гласуваш за герб, значи си много просз човек !
66
7
 
5
 
! Отговори
Деян преди 9 години
По-добре една партия да спечели мнозинство, защото е по-лесно да се търси отговорност, отколкото коалиции и пр. Коалициите не са решение!
65
6
 
2
 
! Отговори
KK преди 9 години
Всъшност, народът трябва да благодари на червените еничари-социолози. Благодарение на тези безотечествени гадини, хората ще си помислят, че червените *** действително могат да съберат толкова много мандати и ще отидат да гласуват против тях, дори и първоначално да са възнамерявали да не гласуват.
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С тези проучвания искат да ни убедят да гласуваме за лидерите в проучванията.
63
0
 
4
 
! Отговори
до 69 преди 9 години
ми то истинските социолози не могат да отчетат купените гласове... те са отгоре, дюшеш на прогнозите :-)
62
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО ВЧЕРА СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ ЧАСТНИ АГЕНЦИИ С ПОРЪЧКОВИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ДАВАХА 38%-ТА ЗА ГЕРБ СЕГА МУ ДАВАТ 33%КАК ПАДНА С ТОЛКОВА ЗА НЯКОЛКО ДНИ :DDDDDЛЪЖАТ В ПОДКРЕПА НА ГЕРБ КОЙТО НАЙ-МНОГО ПЛАЩА ЗА ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИТЕ НА ХОРАТА!!!!!!ЧАСТНИТЕ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ АГЕНЦИИ ЗА ***!!!!!
61
2
 
5
 
! Отговори
да-да,ама не преди 9 години
ГЕРБерастите и преди всичко "тиквата"-"Буда"- Бойко Методиев Борисов ще го д*** !!!! Мутрите в затвора,а не във властта.Никога повече комунизъм,никога повече ГЕРБеризъм.Бог да пази България.
60
5
 
4
 
! Отговори
ЦИК преди 9 години
Я да вдим братчето на СерГЕЙ какво е пророкувало за последните избори [под индианското име АФИС] - и какво излезе [ЦИК]:ГЕРБ - 17,6% - 30,40%БСП - 17,9% - 18,94%ДПС - 8,3% - 17,26%Юруш - 2,9% - 2,96%РБ - 1,8% - 6,45%БГWC - 6,7% - 10,66%АБВ - 2,9% - 4,02%гоУем познавач е, вЕрвайте му :-D