Най-малко тройна коалиция ще трябва за кабинет

Осем партии влизат в следващия парламент, прогнозират от "Афис"
Обновена: 2 окт 2014 13:45 | 2 окт 2014 11:45, Красимир Ангелов
218
Най-малко тройна коалиция ще трябва за кабинет
Графика: Афис

Осем партии вероятно ще намерят място в 43-то Народно събрание, сочат резултатите от социологическо проучване на "Афис", проведено в периода 27-30 септември 2014 г. Според експертите, ако това стане факт, ще е изключително трудно формирането на стабилен кабинет.

"Видно е, че ако това се случи, първо – формирането на мнозинство се очертава като трудна задача, второ – евентуалното мнозинство ще представлява най-малко тройна коалиция, освен ако не се стигне до коментирания напоследък "германски" вариант на широка коалиция между първите две политически сили“, коментират социолозите от агенцията.

Още по темата
Според проучването на "Афис", което е извършено със собствени средства, ГЕРБ ще спечели изборите с 33.5% от гласовете на твърдо решилите да гласуват, или приблизително 1 150 000-1 200 000 гласа.

БСП със сигурност ще удържи позицията си на втора политическа сила въпреки привидно късата дистанция между нея и ДПС, сочат резултатите. За социалистите ще гласуват 20.7% от отишлите до урните, а за движението – 13.7%. В брой действителни гласове това означава 700-725 000 гласа срещу 470-490 000.

"Голямата загадка си остава резултатът на следващите пет партии, чиято подкрепа по време на кампанията често варираше на приливи и отливи. Партиите от тази група може да поднесат изненада в изборния ден", категорични са социолозите.

Според техните прогнози Реформаторският блок ще получи 7,2% от твърдо решилите да гласуват, а „България без цензура“ - 6,7%. Патриотичният фронт получава 5,2%, АБВ – 4,6% и „Атака“ 4,4% от гласовете.

Разпределено в мандати в следващия парламент тези цифри значат 84 депутатски места за ГЕРБ, 52 за БСП, 34 за ДПС, 18 за Реформаторския блок, 17 за ББЦ, 13 за Патриотичния фронт и по 11 за АБВ и „Атака“.

Най-малко тройна коалиция ще трябва за кабинет
Графика: Афис

От „Афис“ отчитат, че последните три формации все пак са под риск да изпаднат от разпределението на мандатите. "При подобно развитие на нещата дяловете на първите пет формации ще се повишат, но това пак няма да облекчи задачата за съставяне на стабилно мнозинство. Единственият вариант, при който може да се постигне такова мнозинство, е, ако в парламента се класират само три или четири формации, което обаче е изключително слабо вероятно“, смятат социолозите.

Според тях факторът, който може да промени описаната картина, е задграничният вот, ако е в стойности над обичайните за парламентарни избори.

Прогнозите сочат, че очертаващата се избирателна активност се движи в стойности, приблизително близки до активността на парламентарните избори през май миналата година и така вероятно до урните ще отидат около 50-55% от имащите право на глас или 3,4-3,7 млн. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
13
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
ДПС е сериозно подценена, а БСП сериозно надценена като електорален потенциал. Според мен % ще бъдат:1 . ГЕРБ 27%2. ДПС 19%3. БСП 17%4. ББЦ 8%5. РБ 7%6. НФСБ 5%7. Атака 2 %
98
0
 
7
 
! Отговори
akud1973 преди 9 години
Мога да се обзаложа с цяла България . че ако излезнат всички Българи да гласуват за една две Български партии ДПС няма дамогат и парламентарна група да сформират.......
97
4
 
9
 
! Отговори
яв преди 9 години
До Анонимен 112има Лично аз ще гласувам за АТАКА !!!!
96
3
 
6
 
! Отговори
БУХАЛ 6 преди 9 години
За да няма изненадани - това е реалността ГЕРБ - ше има 3/4 % нагоре АТАКА - поне 8/9 %ББЦ - няма да влезе РБ - голяма питанка
95
6
 
2
 
! Отговори
Найс аааа преди 9 години
Абе другари , нали това било герберско правителство , нали Плевнята ходел и до тоалетната с разрешение на Боко.За какво му е на Бойко да прави коалиции , като сега е еднолично на власт ... Защо ..Кметовете на най големите градове - негови , прокурора бил негов , президента бил негов , служебния премиер бил негов .... е за чий му е на Бойко да има парламент и да прави коалиции , като сега всичко било негово .... справка опорните точки на другарите ...
94
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питам за последно,има ли още луди къде ще гласуват за Герб
93
0
 
3
 
! Отговори
ДО 96 преди 9 години
Ами в този парламент трябва да има и от тези които мислят за тъпия народ.Трите партий които уж са сигурни ,че ще влязят ,те доказаха ,че не мислят за тъпия народ.
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЯстребHAHAHAHAHHAHAHA - Прав си! Тоест като миналата коалиция!! :D
91
1
 
8
 
! Отговори
Ванго преди 9 години
Само да ви кажа , че правителство няма да има.Близнашки остава на власт до пролетта Дори и Боко не е толкова глупав , че да вади горещите картофи на другарите ..Януари трябва да се платят 4 млрд дългове , тоест резерва автоматично остава на минимума , няма пари за заплати и пенсии , дефицит до Август е над 1 млрд и още по 100 милиона всеки месец за НЕК... а 3 млрд за КТБКой иска да е на власт да му извиват рацете разни Дудуци , а той да носи негативите на дезертиралите преди месец експерти
90
0
 
5
 
! Отговори
до 103 от друг преди 9 години
Участието на трите мастодонта партии пък има за цел да ни откажат от избори.
89
3
 
4
 
! Отговори
мутра преди 9 години
Ха-хаааа ! Евала брато,евала тикво !!!!!!!! Пак ще е**м мат*риало...Само ГЕРБ !
88
4
 
22
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
Е защо партията довела страната до най-бедната в Европа,а народа и до палежи има най-много гласове?
87
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 9 години
До АнонименТова е най-добрия сценарий.
86
10
 
5
 
! Отговори
До 94 Shark преди 9 години
Shark, Гласуването за малките партии ще погребе България.Някои искат именно това, но твоята глава не го схваща.Жалко че като теб са твърде много!
85
2
 
6
 
! Отговори
batemitko.plovdiv преди 9 години
До ЮрушХоди си копай гроба ве Бераст смотан и да не забравиш да си платиш по-скъпия ток следващия месец с който г-н Тиква ти честити първа есен !
84
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са манипулации.ГЕРБ ще спечели изборите.България ще се управлява от дясна патриотична коалиция.Южен поток няма да се строи, Белене също.Русия ще се изтегли от Украйна, защото няма избор.Европейският съюз и НАТО ще се развиват и укрепват.БСП остава на доизживяване.Не се отчайвайте, българи!
83
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е щом ББЦ и Атака влизат , казвам : да ти .ерем на тъпия народ
82
4
 
3
 
! Отговори
Юруш преди 9 години
До batemitko.plovdiv"С ВОЛЕН И ПП АТАКА ДО ГРОБ N11 !!!"Хахахаха... Болен в гроб номер 11 ли ще ляга след изборите?
81
3
 
6
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Е ми *** народ сме си и това е!! Абе може ли да има толкова хора да гласуват за партиите, които искат увеличаване на тока, тва и шизофреници няма да го направят, 33,5% за ГЕРБ и 20,7% за БСП. Какви са тея 54,2% от хората бе, *** ли, купени ли, заплашени ли, какви са, как така 54% от имащите право на глас харесват партии които съсипаха страната и смятат да продължават да го правят! ГЛАСУВАЙТЕ ЗА МАЛКИ ПАРТИИ, ХОРА, НЕКА ИМ РАЗВАЛИМ СТАТУКВОТО!!!
80
1
 
0
 
! Отговори
До 86 преди 9 години
А от Марс ли ще ги докараме?