ДПС протегна ръка към ГЕРБ - подкрепя кабинет на малцинството

Местан се противопостави остро срещу участието на ПФ във властта
Обновена: 13 окт 2014 20:08 | 13 окт 2014 16:27, Веселина Йорданова
233
ДПС протегна ръка към ГЕРБ - подкрепя кабинет на малцинството
Снимка: БТА

ДПС протегна ръка на ГЕРБ. Движението обяви готовност да подкрепи еднопартийно правителство на малцинството, противопоставяйки се остро на вариант за кабинет с участието на националистически формации.

Още по темата
Лидерът на партията Лютви Местан декларира, че движението е готово, без участие във властта и без условие, да подкрепи кабинет на малцинството на Борисов.

Местан заяви, че нови избори е лош сценарий за България и трябва да се намери формула за съставяне на правителство. Той обаче беше категоричен, че още по-лошо е да се състави безпринципно антиевропейско правителство с участието на крайни националисти. Този сценарий е по-опасен от нови избори, подчерта председателят на ДПС.

По думите му Бойко Борисов има уникалния шанс да избегне този сценарий и да припознае ролята на обединител на нацията.

Местан беше категоричен, че не може от движението да бъдат представяни като „просяци на власт“.

„ДПС не иска власт, ДПС носи съзнание за риска, пред който е изправена страната, ако се върви към нови избори. Това означава колапс на икономиката, много тежка цена, особено с това служебно правителство, с този служебен премиер“, подчерта той.

Местан заподозря, че „вълната“ срещу избраните депутати от Габрово, Ямбол и Кюстендил от ДПС не е случайно явление, „а добре премислен сценарий за създаването на благоприятна емоционална среда, в която е възможно българското демократично общество да преглътне евентуална безпринципна коалиция с участието на крайните националисти“.

„Какво нормално има в съюз между партии членки на ЕНП и политическа сила, която след изборите заявява „Европа да си гледа работата“, попита Местан, като визира Патриотичния фронт. В събота при участието си в предаването „Полиграф“ на Bulgaria On Air премиерът Георги Близнашки посочи такъв вариант за кабинет с участието на ПФ.

Според Местан за целта трябва да се свършат две неща – да се сатанизира ДПС и да се представи образът на Патриотичния фронт като нещо по-добро от „Атака“. И двете задачи са неизпълними, номерът няма да мине, категоричен беше той.

Той попита какъв е смисълът на консултациите с ДПС, предвид заявените позиции от ГЕРБ, но посочи, че от движението ще се явят утре на разговорите, защото са партия на диалога. В консултациите от страна на движението ще участват Алиосман Имамов, Рушен Риза и Йордан Цонев.

По думите му анти-ДПС реториката е заместител на политически дефицити. Лидерът на ДПС подчерта, че в сравнение с парламентарните избори от 2013 година движението има ръст от 24% и е единствената партия, която увеличава подкрепата си.

Местан заяви, че 82 000 гласа са растящ вътрешен вот за ДПС и само 4000-5000 гласа повече е подкрепата от чужбина.

Той обяви, че не възразява на специален анализ да бъде поставен „трудно обяснимият ръст
на гласовете за политическите сили“ в това число и за ДПС. Местан обаче поиска анализ на резултата на Реформаторския блок в Хасково. По думите му партиите в блока имат сумарно 1331 гласа в цялата област през 2013-а година, а на 5 октомври - 15 565 гласа.

„Имате ли политическо обяснение, при положение че в страната като цяло имат спад на гласовете от 41 000 - в една област, за която предупредих, че ще се случи, имат ръст 12 пъти“, подчерта Местан и настоя за отговор от вътрешния министър Йордан Бакалов.

„Някой ще разследва ли този феномен, или щом е в полза на добрите, всичко е наред“, попита той. Според Местан се задава много опасно задкулисие, което ще се крие зад нов политически параван – на идеологемата за добрите и за лошите, като моралните цензори, които са си присвоили претенцията да са добрите, могат да си правят каквото си искат.

„Този нов феномен се определя от нас като десен морален абсолютизъм, това е по европейски стилизиран десен болшевизъм“, подчерта Местан.

Той призна, че има аномалии при разпределението на мандатите, но подчерта, че ДПС са предупредили за това през 2009 година, когато избирателната система беше сменена. За тези аномалии по думите му са виновни авторите на методиката.

Според него това е направено, за да бъде „пробит бастионът“ на движението в Кърджали, откъдето вече ДПС математически не може да вземе 5 мандата.

Аномалиите обаче се възпроизвели на 5 октомври, в това число и в Кюстендил, където и днес протестираха срещу това Александър Методиев да бъде депутат от района.

Местан обаче обвини останалите партии, че „се взират избирателно в Габрово, Ямбол и Кюстендил“.

„Защо 3000 гласа за Четин Казак ви бодат очите, а не чух една дума срещу възможно най-голямата аномалия – в Силистра „Атака“ има 1 мандат с едва 1425 гласа срещу 8005 гласа на БСП - нула мандата, и 21007 за ГЕРБ – един мандат“, изтъкна той.

По думите му протестът е срещу върховенството на закона и срещу правата на избраните депутати. „А ако някой визира и етническия им произход, се изправяме пред още по-опасен феномен, за който ще информираме ЕП, ЕК, дипломатическия корпус, компетентните органи, в това число и Комисията за защита от дискриминация“, заяви той.

Местан отговори и на обвинения на зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, че МВР е политизирано и било „в ресора на ДПС“.

Той попита кой е участникът от ДПС в МВР и отсече, че тези обвинения не почиват на никакви факти. „Ако е вярна тезата, че ДПС кадрува в съдебната система, как го прави с двама членове, предложени от ДПС“, попита още лидерът на ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още по темата: ДПСЛютви Местан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
6
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Протегнатата ръка на ДПС всъщност са две, с които гледат да хванат някого зо врата!!!
166
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко целуваше ръка на Доган, сега Доган протяга пак ръка... за целувка може би?
165
1
 
12
 
! Отговори
отврат преди 9 години
най-отвратителното в тази партия е циганизирането й,с което още повече бива намразвана....да не забравя и еничарските й ходове...отврат...
164
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е КАК ТАКА НАЛИ ЩЯХА ДА ИМ ВАДЯТ ЗЪБКИТЕ ? БОРИСОВ АКО ИСКА ВСИЧКИ ДА СКОЧАТ ПРОТИВ НЕГО ДА СЕ СЪЮЗИ С ДПС !
163
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я си поел такава ръка, ха си изял дедовия.
162
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС се е снишило. Никой не иска коалиция с тях. Защо-преядоха с власт и задкулисни решения. Сега се стемят отново да съв във властта, без условия на пръв поглед. А такива има . Важно е за тях да не махнат калинките им от министерства, областни администрации и общини. Подкрепата за ГЕРБ е за това. Да запазят позициите си. Публично афишират-не искаме власт, а това изобщо не е така, те я имат от предните баламурници, предядоха с власт и даже повърнаха. Затова БСП сега си плаща. Дано ГЕРБ не плаща!
161
3
 
9
 
! Отговори
до 205 преди 9 години
До АнонименТова не е турска партия! Това е комунистическа партия, създадена от ДС, за да отнеме гласовете на турците от СДС! Защото заради възродителния процес нямаше как турците да подкрепят БСП! Самите турци са свестни хора, но тия ги държат в бедност и неведение, за да могат да ги манипулират!С една дума ДПС е ДС-мафия!
160
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес, ако ГЕРБ и ДПС се договорят, смятайте, че започват протести, които ще са изключително мащабни и крайни.
159
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
nai protivnata partiq , eiii 500 godini sani klali !!!!!!! sega pak *** .DALI V NEMSKIQ PARLAMENT IMA TURSKA PARTIQ ???? MRASEN *** NA SNIMKATA VAN OT BALGARIQ BALGARIQ NA BALGARITE
158
2
 
9
 
! Отговори
Ехеее! преди 9 години
Местанчо, Павел-агентино! Големи тарикати сте това кадрите на ДС! Този номер вече 25 години го гледаме как го играете! Подкрепяте правителството, без да искате нищо, ама то ще виси на вашите гласове нали? После когато си искате може да го съборите. Демек всичко ще зависи пак от вас. Хитро, ама Бойко ще е най-големия балък ако се хване на тоя номер, при положение, че досега сте провалили поне 3 правителства така! А за честност на избори може да говориш, когато спрете да купувате гласове!НАГЛЕЦ!
157
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато ДПС продължава с модела "бат Сали" ... всичко що годе нормално ще ги избягва като чума.Толкова ли нямаше един образован и с уважение мюсюлманин та до бат Сали опряха ?Този полу-криминален модел наследен от Доган ще изяде главата на Местан, ако не промени нещо.
156
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И как Борисов ще спре подкрепата на ДПС?Баце защото е голям гявол ще стане на накрая за пълен смях. Нарцистичен, нерешителен, обидчив до дребнавост, измятащ се по три пъти на ден, зависим от тъмното си минало и връзките с БКП, ДС и олигархията. Това е Б.Б. Е тоя ли човек ще е спасението на България?Нека опита?!!! Фарсът ще е 100% и ще приклчи бързо и потресаващо!
155
1
 
5
 
! Отговори
баба Пенка преди 9 години
искам да ида в парламента !
154
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом не щеш Радан, редно е да те подкрепи....Местан!
153
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама разбира се, защо му е на ДПС отговорност... да си седят настрани, да подкрепят срещу облаги и да не подкрепят когато им е удобно... а отговорността да я носи друг - идеалната позиция!Герб трябва да са луди да приемат подобна подкрепа!
152
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другарю Зидаров май мечката ще играе и пред парламента аааа
151
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко Борисов - Доган е най-големият политик в България.Иван Костов - Доган е проклятието на България!А народът ***, *** и беден.....
150
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе ти кого плашиш бее местане абе не те ли е срам бе ей само мене не ме плаши Странджата съм
149
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това е агент Павел от ДСда знаят младите
148
10
 
4
 
! Отговори
САМО ДПС!!! преди 9 години
ТОВА Е НОВАТА ЛЕВИЦА НА БЪЛГАРИЯ---ЕВРОПЕЙСКИ ОРИЕНТИРАНА!!!ОСНОВНИТЕ ПРОМЕНИ В БЪЛГАРИЯ ----ПРЕДСТОЯТ С ДПС!ДПС---ВТОРАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА НА БЪЛГАРИЯ ---ОРИЕНТИРАНА ,КЪМ ЕВРОПА!!!!...след нея ----са ДУПЕДАВЦИТЕ НА Русия от...." червения ***"!!!