ГЕРБ откри сходства с ДПС, но ги отряза от властта

Партията на Борисов няма да води повече преговори с движението
Обновена: 14 окт 2014 18:08 | 14 окт 2014 16:40,
242
ГЕРБ откри сходства с ДПС, но ги отряза от властта
Снимка: БТА

ГЕРБ не приема подкрепата на ДПС за правителство на малцинството и повече няма да води преговори с движението за участие в мнозинството, което ще подкрепя правителството.

Това стана ясно след тричасовите преговори между двете партии в Народното събрание. Въпреки че отказа подкрепата на ДПС, ГЕРБ призна, че между програмите на двете формации има единствено сходство.

Още по темата
„Ние сме категорични, че с група от 84 народни представители няма как да се очаква стабилно управление“, каза Цецка Цачева след срещата в парламента.

Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ допълни, че партията не може да разбере защо ДПС е застанало в анти-ГЕРБ коалиция след изборите през 2013 година.

„Ние категорично отричаме да създаваме коалиция анти-ДПС“, допълни тя. Най-доброто решение според нас е ДПС да получи една пауза в управлението на страната, отбеляза обаче Бъчварова. 

Тя даде да се разбере, че партията й не приема и изискването в мнозинството да няма националистически формации и припомни, че миналият кабинет е съществувал с негласната подкрепа на „Атака“.

Менда Стоянова от ГЕРБ съобщи, че от 18-те си приоритета, около които ГЕРБ води преговорите, по 12 с ДПС е констатирано пълно сходство, а по 6 - принципно сходство.

Пълно съвпадение има по темите, свързани с евроатлантическата ориентация на България, стимулиране на инвестициите, изпълнение на международните ангажименти, възстановяване на плащанията. Стоянова обяви за изненадващо съвпадението в програмите на ГЕРБ и ДПС в сектор „Сигурност“. И двете формации са за промени в законите за МВР, ДАНС и ГДБОП.

Сред 6-те теми, по които има принципно съвпадение, но и нюанси на позициите, е въпросът за КТБ.
Менда Стоянова се обърна към вложителите да имат търпение и обяви, че те може да бъдат сигурни за парите си. „Искаме да получат всичките си пари, като гарантираните могат да бъдат сигурни. С колегите се обединихме, че е необходима външна експертиза”, каза Менда Стоянова. И ГЕРБ, и ДПС са за специално законодателство по казуса КТБ.

Макар и да получиха отказ за нови преговори, ДПС обявиха, че остават на позицията си, че ще подкрепят само кабинет на малцинството. „Не можем да подкрепим коалиция на малцинството, защото такова политическо животно няма“, категоричен беше Йордан Цонев. Той обясни отново и че движението няма да подкрепи кабинет на мнозинство, подкрепено от националистически формации.

„ДПС няма да чука на заключени врати, за нас властта не е самоцел“, каза и другият член на преговарящия екип на ДПС - Алиосман Имамов. Той коментира и протестите срещу ДПС за получените мандати с малко гласове. „Това е синдромът на кюстендилския паун – надуто и високомерно поведение тип чрез ксенофобия към политическа кариера“, каза той.

Според Йордан Цонев пък бунтовете срещу ДПС по места са проява на анти–ДПС коалиция, която има за цел да оправдае присъствието на националистически формации в новото правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
4
 
8
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Тиквата и Местан разбраха че са дупе и ***, но решиха да не го афишират? Що? Щото намирисва?
193
2
 
1
 
! Отговори
Съешаване преди 9 години
"ГЕРБ и ДПС си стиснаха ръцете по 12 от 18 приоритета и заявиха, че могат да намерят общ път и към останалите шест"Прочети още на: dnes.bg/obshtestvo/2014/10/15/lekari-iskat-20-dni-izolaciia-za-bejanci-zaradi-ebolata.242104Междувременно:"Правителство трябва да има", заявява в интервю за "Преса" Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт. Той влиза в преговорите с ГЕРБ с очаквания за здрав разум и постигане на съгласие.
192
0
 
3
 
! Отговори
antimafiot преди 9 години
Говори се, че Петър Стоянов - Сумиста изпаднал в паника, след като разбрал, че делото във ВКС ще бъде на 12 декември . Може би е очаквал делото да бъде на 29 март или 28 юни ( рождените дни на покровителите му ) ?Гоце Седефчов излезе малко по - хитър в случая, след като се опита да се дистанцира от бившия си " съветник " , т. е. опита се да си откъсне " опашката " .Медиите на Доган и Делян Пеевски упорито бранеха Сумиста , нападайки зам. - главния прокурор Ася Петрова и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов . По този начин Доган и Делян Пеевски доста се издадоха , но за голямо тяхно н
191
2
 
2
 
! Отговори
55 преди 9 години
A DANO,MA .,NADALI!TOZI CIRK VE4E GO GLEDAHME! BOKO HVARLYA PRAH V O4ITE NA BUDALITE,ZA6TOTO VIJDA NEDOVOLSTVOTO NA HORATA I GO E STRAH OT NOVI IZBORI,KOITO MOJE I DA NE SPE4ELI !!!!!
190
13
 
6
 
! Отговори
Ahmed преди 9 години
DPS e spasenieto na Bulgaria.
189
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия да не са стажували в Большой театр?...
188
6
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Оооооооо - така ги отряза ГЕРБ, че ще получават подкрепата с гласуване от страна на ДПС в замяна на което ГЕРБ нема да смее да пипне нито един човек на ДПС никаде - абе БОСТАН БОСТАН БОСТАН - тва ще е ... сега може "умните и красиви протестъри" да питат пак КОЙ - а дано ама надали....:))))))))))
187
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е цирк , ще се повторя за не знам кой си път, коалицията ще бъде герб+дпс+рб+"пф"
186
6
 
19
 
! Отговори
xa преди 9 години
Минчо Спасов: "Дали е вярно, че Делян Пеевски 40 пъти е посещавал дясната ръка на Борисов Цветан Цветанов в неговия кабинет и защо, ако наистина са противници. Моят извод е, че те са сътрудници още през цялото управление на Борисов. Коалицията между ГЕРБ и ДПС не се е провалила, както си мислят някои. Днешните изявления на ДПС и на Борисов говорят, че тази коалиция ще процъфтява и ще управлява България и занапред. А самият факт, че ДПС още от самия ден на изборите бяха против нови избори показва
185
8
 
19
 
! Отговори
XA XA XA XA преди 9 години
Баси лицемерите. Тия въобще вярват ли си, че има някой от нас, който да им вярва? Не наглост, не безочие, не гнусотия, амииии.... не знам вече какво. Мало и голямо вижда, че Герб и ДПС от половин година са се разбрали и си играят играта. Медиите на Пеевски не дават косъм да падне върху Тиквата, фирмите на Доган са се наредили вече по трасето на Южен поток, те моля ви се, ни канят на представление с демократични парламентарни процедури и ни играят театро, че водят парламентарни консултации и си отказвали един друг услугите. А бе, яяяяяя....... Ще се гласува май в скоро време с камъни по Мутренс
184
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
герб84, ДПС38 и барепеевски19, ами коалицията бостан си има 141 депутати и сега се търсят будали.
183
4
 
11
 
! Отговори
Бостанджия :-) преди 9 години
те сега ще замаскират бостана, той ще се вижда бостана, но БТВ, НОВА и сие ще се правят че не го виждат и ще измислят разни прашясали новини от рода на, няма да закриват всички болници. Обаче, ако напартнерите без Бареков им писне да са параван и вземат та излязат в опозиция, да видите ДПС как влиза в кабинет за """национално" спасение на Пеевски и КТБ.
182
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фенка съм на БСП, но не бих обвинила Реформаторския блок ако влезе в коалиция с герб. нЕКА ВЛЕЗАТ В ТОЯ СКАПАН БОСТАН, ЗА ДА ИМА И НОРОДА НЯКАКВО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО. сАМО МЕ Е СТРАХ, ЧЕ НЯМА ДА ГИ ПУСНАТ В КОАЛИЦИЯТА ИЛИ АКО ГИ ПУСНАТ ЩЕ ИМ ДАДАТ МИНИСТЕРСТВА С ОРЯЗАН БЮДЖЕТ И ЩЕ ХВЪРЛЯТ ВИНАТА ЗА ВСИЧКАТА СЪСИПНЯ НА ТЯХ. тОВА Е многа вероятен сценарий и в края целта ще им е пак да разцепят блока.Прочети още на: dnes.bg/izbori-2014/2014/10/14/reformatorite-otivat-pri-gerb-s-platforma.242098#comment-newest
181
3
 
1
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Скъпи непораснали елфчета, както виждате от започналите консултации, вашите лидери се държат доста възпитано и толерантно към ГЕРБ и, бих казал наистина отговорно, защото това е нормалното. Няма ли да си вземете поука?
180
3
 
20
 
! Отговори
Момчил преди 9 години
сюлеймане, Ходи се пери отзад в анадола, там където ти е мястото и където обичате да си се уважатате така!
179
2
 
7
 
! Отговори
bros преди 9 години
200 коментара, които не казват нищо смислено...
178
1
 
13
 
! Отговори
койчо преди 9 години
"че движението няма да подкрепи кабинет на мнозинство, подкрепено от националистически формации." Към Герб - направете коалиция с участието на националисти и ще измиете част от срама от предното си управление!
177
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не,не ги отрязва заедно ще си управляват ,но тихомълком .
176
3
 
19
 
! Отговори
патриот преди 9 години
А вие подписахте ли петицията за разтурянето на антиконституционната етническа *** ДПС?
175
2
 
16
 
! Отговори
98 преди 9 години
във Врачанско ДПС действаше с ............ може всички да кажем.Докога ще се въртят пари..не е ли време да се забранят тези партии...