ГЕРБ откри сходства с ДПС, но ги отряза от властта

Партията на Борисов няма да води повече преговори с движението
Обновена: 14 окт 2014 18:08 | 14 окт 2014 16:40,
242
ГЕРБ откри сходства с ДПС, но ги отряза от властта
Снимка: БТА

ГЕРБ не приема подкрепата на ДПС за правителство на малцинството и повече няма да води преговори с движението за участие в мнозинството, което ще подкрепя правителството.

Това стана ясно след тричасовите преговори между двете партии в Народното събрание. Въпреки че отказа подкрепата на ДПС, ГЕРБ призна, че между програмите на двете формации има единствено сходство.

Още по темата
„Ние сме категорични, че с група от 84 народни представители няма как да се очаква стабилно управление“, каза Цецка Цачева след срещата в парламента.

Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ допълни, че партията не може да разбере защо ДПС е застанало в анти-ГЕРБ коалиция след изборите през 2013 година.

„Ние категорично отричаме да създаваме коалиция анти-ДПС“, допълни тя. Най-доброто решение според нас е ДПС да получи една пауза в управлението на страната, отбеляза обаче Бъчварова. 

Тя даде да се разбере, че партията й не приема и изискването в мнозинството да няма националистически формации и припомни, че миналият кабинет е съществувал с негласната подкрепа на „Атака“.

Менда Стоянова от ГЕРБ съобщи, че от 18-те си приоритета, около които ГЕРБ води преговорите, по 12 с ДПС е констатирано пълно сходство, а по 6 - принципно сходство.

Пълно съвпадение има по темите, свързани с евроатлантическата ориентация на България, стимулиране на инвестициите, изпълнение на международните ангажименти, възстановяване на плащанията. Стоянова обяви за изненадващо съвпадението в програмите на ГЕРБ и ДПС в сектор „Сигурност“. И двете формации са за промени в законите за МВР, ДАНС и ГДБОП.

Сред 6-те теми, по които има принципно съвпадение, но и нюанси на позициите, е въпросът за КТБ.
Менда Стоянова се обърна към вложителите да имат търпение и обяви, че те може да бъдат сигурни за парите си. „Искаме да получат всичките си пари, като гарантираните могат да бъдат сигурни. С колегите се обединихме, че е необходима външна експертиза”, каза Менда Стоянова. И ГЕРБ, и ДПС са за специално законодателство по казуса КТБ.

Макар и да получиха отказ за нови преговори, ДПС обявиха, че остават на позицията си, че ще подкрепят само кабинет на малцинството. „Не можем да подкрепим коалиция на малцинството, защото такова политическо животно няма“, категоричен беше Йордан Цонев. Той обясни отново и че движението няма да подкрепи кабинет на мнозинство, подкрепено от националистически формации.

„ДПС няма да чука на заключени врати, за нас властта не е самоцел“, каза и другият член на преговарящия екип на ДПС - Алиосман Имамов. Той коментира и протестите срещу ДПС за получените мандати с малко гласове. „Това е синдромът на кюстендилския паун – надуто и високомерно поведение тип чрез ксенофобия към политическа кариера“, каза той.

Според Йордан Цонев пък бунтовете срещу ДПС по места са проява на анти–ДПС коалиция, която има за цел да оправдае присъствието на националистически формации в новото правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
3
 
! Отговори
Мда преди 9 години
Хубаво заглавие, но за него може да се каже само: "А дано, ама надали".......
133
2
 
8
 
! Отговори
асд преди 9 години
Абе, къде е Христо Бисеров?
132
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да вярвам на мутра' агент на ДС и ЦРУ. Няма как да стане, просто няма начин да забравя постните пици, изчезналите милиарди на здравната каса и валутния резерв, унижението на всичко българско.
131
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се, че договорка между ГЕРБ и ДПС има! По-точно, между агентите Буда и Сава! Все пак, този бабаит на снимката, продължава да не споменава имената на Доган и Пеевски! Не казва, дали ще измете Пеевски от съдебната система, Прокуратурата и държавните поръчки! Много неща не казва, а казва обикновените си и до болка познати общи приказки, на които никой не вярва. И с които е станал толкова банален и противен! Няма къде да мърдаш, Боко, няма! Доган те държи на къса каишка, винаги те е държал!
130
0
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Продължава"Значи,няма случай европейски фонд да не предполага задължителна европейска фирма, главен изпълнител,европейска консултантска фирма.Българските фирми са някъде в графата подизпълнители,на трета позиция.Това е даденост.Тези 4 млрд.760 млн. евро примерно,които ще ги получим до 2008-2009 година,бъдете убедени,че рамката на фирмите вече е определена от тях."Шоуто на Слави от 2005 ДоганНе е луд оня,дето яде баницата,а оня дето му я дава!Ами от 2005 до сега?Наглост и безочие.Безнаказаност
129
0
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Анонимен 127,"Много фино ви будалкат с разни дарения лични,фирмени,което може да се приеме,но не е цялата истина всъщност.Вижте,в цял свят....,всяка партия си има,така да се каже,обръч от фирми.Ако мислите,че моите възможности са по-малки от на един банкер,значи нямате реална представа за възможностите на един политик.През последните 15 г.сигурно половината бизнесмени,които са над средното равнище,са или с мое съдействие,или с най-много моя усмивка"Доган 2005 г
128
1
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
DO PUTIN I RUSIA ! POLITICITE V BG SA MAFIOTI I TEZI MAFIOTI SA POROBILI NARODA ! SHTE SE NALOGI PAK DA SPASIAVATE BALGARITE ! PLEVNELIEV E MALOUMEN, KAZVA TOVA KOETO SA MU NAREDILI , BLIZNASHKI E DEBELAK I GROZNA MAFIOTSKA SVINQ ! TOVA E !
127
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баце и Местан с пресечни точки в секторите "банково дело" и "сигурност" - точно там, където Аген Павел и Дебелян Пеевски направиха най-големите поразии. Е те това е краят!
126
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вън Турците от управлението на България!!!!!!
125
3
 
16
 
! Отговори
do турчин преди 9 години
И има един друг французин, Виктор Юго, който в пламенна реч в защита на българите от зверствата на турците през Априлското въстание, нарича турците азиатски диваци, които нямат място в Европа и Европа трябва да се намеси. Чети историята, ако можеш. Ако ли не , марш в анадола. Аман от фесове
124
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 138Пигмея Дянков се оказа много вреден!
123
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червения *** не може да преглътне, че Борисов е истински умен и способен лидер. Нещо с което неговите пишман лидери Станишев и Миков никога няма да бъдат. Станишко видя дебелия и избяга в Брюксел, а Миковчето е усмихнат от сутринта и хич не му пука. Когато БСП се саморазпусне тогава ще има спокойствие и истинско ляво в България.
122
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 135ДПС е нулева политическа сила, ако не купува гласове с пари от обръчите с фирми + пари от "външни" спонсори и особено, ако се въведе изискване за гласуване за образователен ценз и се забрани двойното гражданство. Да не говорим за ограничение за тези, които не плащат данъци.
121
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази Менда не бъркаше ли в кацата с мед, заедно с джуджето Дянков и не опразниха ли хазната тогава?
120
3
 
5
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 9 години
Ами те това се чудиха.. това им беше големият проблем на ГЕРБ - как да управляват със скритата подкрепа на ДПС.. те уж не били във властта пък в същото време си запазват 5000 кадри и са си в бизнесотношения с герберите още от създаването си. Е с помощта на Доган намериха начин - нямало да управляват заедно обаче приоритетите им разбираш ли подозрително много съвпадали, иначе казано ДПС ще гласуват с ГЕРБ в НС - т.е на практика ще управляват заедно в типичното задкулисие - другото е за матряла
119
9
 
4
 
! Отговори
учуден преди 9 години
Откога започват самозапалванията?
118
16
 
1
 
! Отговори
Сюлейман Паша преди 9 години
Миестан премиер!
117
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как я виждате тази работа с мутра, осъден престъпник и стругарка да я управлявате тази държава?
116
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До здрастиДано хептен им спрат папането на тия извратеняци
115
14
 
2
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ДА ДОПЪЛНЯ....КАТО ЧЛЕН НА ОБЛАСТНО РЪКОВОДСТВО НА ГЕРБ ВИ ИНФОРМИРАМ ЧЕ ДПС КАТО ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ НИКОГА НЯМА ДА Е ИЗВЪН ВЛАСТТА! ПРОСТО НЕ ПРИЕХМЕ ЯВНАТА ИМ ПОДКРЕПА, НО СРЕЩУ СКРИТА НЯМАМЕ НИЩО ПРОТИВ! ИКОНОМИЧЕСКАТА ИМ ВЛАСТ ОСТАВА! ГЕРБ И ДПС- ЕДНА МОЩНА УПРАВЛЯВАЩА КОАЛИЦИЯ. ПОБЕДА!