Новото правителство – кабинет за ходене по въже над пропастта

По-интересните теми в печата на 5 ноември
Обновена: 5 ное 2014 07:07 | 5 ное 2014 07:00,
117
Новото правителство – кабинет за ходене по въже над пропастта
Снимка: архив Булфото

България на крачка от спасението. Бойко Борисов е министър-председателят в новото правителство. ГЕРБ взема мандата днес. След двуседмични консултации се очертава най-многобройният кабинет в историята на страната след 10  ноември, отбелязват централните всекидневници.

"Кабинет за ходене по въже над пропастта", коментира "Стандарт". Четирипартийната коалиция - министерски състав на  ГЕРБ, РБ и АБВ, разчитащ на парламентарната подкрепа на Патриотичния фронт, се оказа единственият възможен за излъчване  от разпиляното и претенциозно Народно събрание. Карето ще разполага със 137 депутати, което ще им позволи да не треперят непрекъснато за кворума и нормално да приемат закони. Новият стар премиер ще трябва да впрегне целия си дипломатически такт,  съобразителност и комбинативни умения, за да избегне множеството дебнещи го по пътя препятствия. Клонът на народното търпение,  върху който седят политиците, е почти прекършен и ще бъде проява на мъдрост бъдещите управляващи да не го прережат напълно.

"24 часа" посочва формулата на съгласието - 13:7:1. Реформаторският блок (РБ) получава една трета от министерствата - 6, а ГЕРБ - 11 от общо 18. РБ заема и една от трите вицепремиерски позиции. Едно министерство - на социалните грижи, отива за АБВ. След като получи мандата за съставяне на кабинет днес, започват консултации за подкрепа на програмната декларация на ГЕРБ и РБ от Патриотичния фронт и от АБВ.
"Стандарт" допълва: Ръководството на БСП препоръчва на парламентарната група на левицата да гласува против кабинета при обявяването на състава му в пленарна зала. Това съобщи лидерът на партията Михаил Миков след заседание на Изпълнителното бюро.  ДПС ще бъде категорична опозиция" в парламента и няма да подкрепя правителство, което зависи от Патриотичния фронт. Това  съобщи лидерът на движението Лютви Местан след консултациите при президента.

В анализа на "24 часа" проф. Иван Т. Тодоров представя своята визия за разпределението на министерските постове по важност по скала от 1 до 30 точки. Ако важността на всяко министерство се обозначи с определен брой точки, то общият брой на точките е 226. Ако реформаторите и ГЕРБ биха искали да ги разпределят справедливо - съобразно броя на депутатите си, то  съотношението между точките на министерствата също трябва да е в съотношение 1:4, т.е. реформаторите би следвало да имат министерства с една пета от точките - 45. Според разпределението реформаторите имат четири министерства, което носи 32 точки.  Проф. Тодоров уточнява, че за да се определи важността на министерствата и министър-председателя, по света използват три  критерия - ресурс, който управлява министерството, правомощията да взема съществени решения, промени, които могат да се  реализират. Най-високо се оценява министър-председателят - 30 точки, Министерството на финансите - 20, Министерството на  енергетиката - 17 и Министерството на земеделието и храните -  16.

"Каква е цената на компромиса?", коментира "Труд".  Избирателите на ГЕРБ и на РБ, както и всички граждани имат право да знаят кой какъв компромис е направил. Защото сделката не е обществено валидна, докато хората не бъдат убедени, че няма  тайни клаузи към договора. И дали нотариус не е бил шефът на ЕНП Жозеф Дол. И дали кабинетът няма да зависи от Патриотичния фронт или хората на Николай Бареков, за да бъде изобщо избран. Или от ДПС. И ако се чака да се роди с техните гласове, дали това е просто хазарт или част от тайни договорки.

"Преговори, от които ти иде да се разплачеш", коментира в "Сега" Арман Бабикян - експерт по политически маркетинг и ПР. Някой все ни кара да избираме по-малкото зло и като го направим, винаги стигаме до кризата. БСП са лоши, защото са комунисти. А  дали е така? Ами те са с най-голямото зло - ДПС. Избираме по-малкото зло - ГЕРБ. А дали е така? Ами реформаторите? Този  чист изблик на наивитет. Май са още по-малко зло. Дали? Опитаха се да вземат от моралния кредит на протестиращата улица. Премълчаха си коалиция с министри, на които са били опозиция. На път са да направят кабинет с човек, срещу когото говореха с години. Но хайде да не мислим. Аритметика, за какво ти е  политика - избираме по-малкото зло. А днес се чудим защо се  пукат и късат отвътре, когато се налага да обсъждат политически, а не аритметически въпроси. Време е да излезем от масово  насаждания социален наивитет, който ни добутва до следващата  катастрофа.

"България отчаяно се нуждае от няколко години стабилно управление", казва в интервю за "Труд" археологът проф. Николай  Овчаров. В края на миналата седмица той обвини в "престъпна немарливост" бившите управляващи, заради която разкопките на  Перперикон са завършили при зимни условия. Според Овчаров, ако за културата нещата са долу-горе ясни, за държавата вече е  трудно. Приоритетът се нарича стабилност - оттам трябва да тръгват всички решения. Дано бъдещото правителство бъде подкрепено не само от тези партии, които ще участват в него.  Дано всички разберат, че този език, на който си говореха досега, ни води към пропаст, отбелязва Овчаров.

"Поредният балон за съдебната реформа започна да издиша", коментира "Сега". Европейската комисия очаква от България ясен  план за реформа в съдебната система, като е подчертала, че е важно обединението около този план, в това число и политическо,  да стане реалност до края на декември. Две решения на Конституционния съд (КС) обаче блокират кардинални изменения.  Първото от тях е тълкуване на конституцията от 2003 г. С него на практика бе казано, че само Велико народно събрание може да направи съдебна реформа.  Решението даваше знак, че ако обикновен парламент започне да пипа радикално в съдебната система, то КС ще отмени промените.
После дойде 2005 г., когато Върховният касационен съд поиска от КС ново тълкуване на конституцията по линия на съдебната реформа. Въпросите обаче бяха поставени толкова общо, че новото решение на КС изобщо не отвори вратата за радикална съдебна  реформа. За да се случат промените, е нужен най-вече политически консенсус. Ако всички партии например изпълнят предизборните си обещания, то това не би трябвало да е трудна задача. Лошото е  обаче, че един по един всички започнаха да изпокапват по пътя на съдебната реформа.

"Акционерите на КТБ са погазили закона", коментира в "Стандарт" Стефка Славова, доктор по икономика. Според нея  случващото се с КТБ е толкова банално, колкото и предотвратимо. С информацията от одита, с която сега разполагаме, се вижда, че става дума за две неща - безпрецедентно неспазване на банковите правила и закони, и безпрецедентно несправяне на регулатора (в случая основно БНБ) да установи тези нарушения и да вземе навреме съответните мерки. Дали в действията на КТБ и на БНБ има умисъл, кой какво и кога е знаел, ще се изяснява тепърва. Но като се има предвид месеците забавяне, може и да не се изясни напълно никога. Обикновено в такива случаи изводите са ясни - банката и нейните собственици трябва да бъдат наказани, т. е. банката да бъде оставена да фалира. БНБ обаче трябва да се  вгледа в себе си и да предприеме спешни мерки за по-добър и ефективен надзор. Нужно е реструктуриране, за да бъде той наистина независим и неподатлив на влияния.

EК направи убийствена прогноза за българската икономика, отбелязва "Сега". Спад на инвестициите, бавен икономически  растеж, висок дълг и хронични бюджетни дефицити поне до 2016 г. Това са очакванията за България в есенната макроикономическа прогноза на Европейската комисия (ЕК), разпространена вчера. За разлика от прогнозата на българското министерство на финансите  за 2% растеж догодина Брюксел очаква реалният БВП да нарасне с едва 0,6%. Според комисията инвестициите през 2015 и 2016 г. ще намаляват заради времеви вакуум в усвояването на еврофондовете при старта на новия програмен период и продължаващата несигурност в страната ни. Ако не се вземат мерки, и през 2015, и през 2016 г. дефицитът по държавния бюджет ще надхвърля позволените 3% от БВП. За пореден път прогнозата на ЕК рисува перспективите пред икономиката в по-мрачни тонове от финансовото министерство.

"Земеделие на сиво", коментира "Дума". Данни, изнесени вчера, отново хвърлиха светлина върху проблем, не само известен  отдавна, а старателно "отглеждан" у нас години наред - огромния дял на сивия сектор в земеделието. Почти половината от заетите в земеделието – 42 на сто, се трудят на тъмно. Излиза, че по този показател земеделието може да се мери например с такава голяма  черна дупка като контрабандата на цигари. 200 хиляди са самоосигуряващите се в страната за миналата година. От тях 16,9% са земеделски производители. Ако надникнем в данните само за регистрираните като земеделски производители, които имат право на субсидии, ще разберем, че едва половината си плащат осигуровките. За миналата година от 74 хиляди души са се осигурявали 33 хиляди. Това означава, че останалите нямат никакви осигурителни права. Те не могат да ползват "безплатните" здравни услуги. Вероятно част от тези земеделци няма да могат  да се пенсионират. И тогава ще трябва до края на живота си да разчитат единствено на собствените си сили и на капризите на времето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що за наглост? Тези заради които преди 1,5г. народа излезе на улицата и ги изхвърли отново се гласят за министри. Хора, не позволявайте отново да ви крадат тези недоносчета!
38
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живе Маседониа.
37
3
 
3
 
! Отговори
Минев преди 9 години
Йончев сподели, че правителство без програма няма да бъде прието.
36
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
отвличат хора и ги палят за да правят протести и да овличат хоратаТова е маниполация на хора от кгб
35
7
 
15
 
! Отговори
Хора се палят! преди 9 години
А тези мръсни крадци продължават с далаверите си!Мутрата Буда превърна парламента в бит пазар и бардак в който всички се продават.
34
2
 
9
 
! Отговори
ОПИТОМИТЕЛ преди 9 години
"ПОЗНАВАЙ СЕБЕ СИ, АКО ПОЗНАВАХ СЕБЕ СИ ЩЯХ ДА ИЗБЯГАМ ДАЛЕЧЕ ДЕЛЕЧЕ"---- цитат от автобиографията на Гьоте ..... Една партия е силна, УСПЕШНА, когато ако нещата не вървят добре, ДА СИ ПОДМЕНИ ЛИДЕРА!
33
3
 
13
 
! Отговори
Христо преди 9 години
Аз от това което виждам ще ходим на нови избори май. ГЕРБ се издъниха в преговорите , не се държаха дълновидно, държавнически и с приоритет народа и сега ще кусат супата. Надали ББЦ биха ги подкрепили вече или АТАКА или АБВ
32
4
 
5
 
! Отговори
Краси преди 9 години
ББЦ показаха, че ще работят само ако има програма. Такава няма за сега.
31
2
 
16
 
! Отговори
ЗАЩО СЕ ПАЛЯТ преди 9 години
ЧЕТОХ ПРОГРАМАТА И УЖАСТНО СЪМ РАЗОЧЕРОВАН И ВЬЗМУТЕН. НА ПЬРО МЯСТО СА ВОЕННО ЛЮБЦИТЕ АТЛАНТИЗЪМ И ЕВРОГЕЙСТВО. АМИ НЕЩО МНОГО СЕ ГОТВЯТ ЗА ВОЙНА! С КОГО???? СТУРЦИЯ с ГЬРЦИЯ С РУМЪНИЯ??? РУСИЯ НЯМА НАМЕРЕНИЕ ДА НИ НАПАДА???? А НАЙ-НАКРАЯ Е НАПИСАНО ЗА БЬЛГАРИЯ И ЗА БЬЛГАРИТЕ. ЗАЩО???? ТРЯБВА ДА Е ОБРАТНО!!!! ТЕЖЪК ГРЯХ ЛЕЖИ ВЬРХУ ГЕРБ И БОЙКО-НАРОДА ПАК ЗАПОЧНА ДА СЕ ПАЛИ!!!! НАЧАЛОТО Е ПОСТАВЕНО ОТ ПРОТЕСТЬР С/У ОРЕШАРСКИ!!!! ДАНО ПРОПАСТА ДА Е МНОГО ДЬЛБОКА ЧЕ ДА ВИ СЕ ВЬРНЕ ..
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да видим дали сме на крачка от спасението или на крачка от пропастта, защото ако Борисов не разшири преговорния формат и към други партии, извън ДПС и Атака, няма да имаме стабилно правителство. Интересно ми е защо с лека ръка отхвърли подкрепа от партия като ББЦ, след като искаше да се разграничи от ДПС и ролята на етническата партия като балансьор. А сега отново се стига до гласната или негласна поддръжка от ДПС.
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най- големия гербаджия да обясни какъв специалист е Лукарски, та ще оправя икономиката. Правителството има ли право да си прави опити с такова важно за държавата министерство.
28
1
 
7
 
! Отговори
Цирков артист преди 9 години
"Новото правителство кабинет за ходене по въже над пропастта"----------------------------------Българските правителства през последните двайсетина години изкопаха пропаста, а сега се правят на въжеиграчи*.*Тълковен речник: въжеигра̀ч - /Преносно, Пренебрежително/ - Ловък, хитър човек; човек, който умее да разиграва всякакви комбинации, за да извлича изгода.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOZI TOP-SERSEM LI SHTE NI SPASI ?
26
0
 
4
 
! Отговори
i oshte neshto... преди 9 години
1. Fotovoltaici da badat razresheni za pokriva na vseki dom bez oblagane s danaci. Vsiako semeistvo da ima pravo samo da si proizvejda tok za bita ot slanchevata energia. Tova e badeshteto na energiata.2. Kolektori i generatori na dostapni za grajdanite ceni.3. Depotati i ministri bez pravo na proizvodstvo na zelena energia.Tova e konflikt na interesi. Monopol +rakovodstvo e mnogo opasno.4.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 44Bravo ! Ako Boiko ne go napravi, da go napravim nie.Dobro pravitelstvo. Mnogo dobro za sebe si.
24
0
 
11
 
! Отговори
ахахаххахахах преди 9 години
Оле майко четворна коалиция Е сега какво грабене ще направят,свят ще му са завие на простия народ Нооо си го заслужава ,да го ошушкват до дупка Ум царува ум патки пасе ,а ума на БГ народа трева пасе,щото патките някой ги е свил
23
1
 
3
 
! Отговори
koi ima smelost ? преди 9 години
Balgaria ima mnogo golemi problemi. Tia se nujdae ot smeli maje istinski balgari- patrioti. 1. Koi ima smelostta da zabrani maichinstvata za maiki pod navarshvane na palnoletie 18 godishna vazrast ? - nikoi2. Koi ima smelostta da ogranichi pomoshtite samo do 2 deca? 3. Koi ima smelosta da razreshi pravoto na glas samo za grajdani zavarsheli minimum sredno obrazovanie polojeli zrelosten izpit po balgarski ezik ?4. Koi ima smelosta da napravi zakonite udobni za balgarite a ne za prishalcite?
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първото изречение от статията цепи мрака. То бива ***, бива, ама чак толкова...
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е ходене по въже , а скачане в пропаст с такива вицета и министри като Кунева, Лукарски, Добрев. Тръгнали са да закриват държавата.
20
0
 
6
 
! Отговори
Мадан преди 9 години
Мисля че отделих повече време от необходимото,но аз съм човек с ангажименти и трябва да работя !Чао,на плачещите даже не съчувствам вече-нека си купят валериан от аптеката-не е скъп !