Ще загубим много европари заради лошо управление!

Москов отговори с виц на декларацията на Кунева за РБ
Обновена: 15 ное 2014 15:00 | 15 ное 2014 14:58,
29
Ще загубим много европари заради лошо управление!
Петър Москов Снимка: архив, БТА

„България ще загуби много пари заради лошо управление на европрограми”, прогнозира пред bTV здравният министър Петър Москов. Той призна, че знае точната цифра, но ще остави на Томислав Дончев „тъжната привилегия” да я съобщи.

По време на извънредното заседание на кабинета във вторник премиерът Бойко Борисов е обещал, ако здравният министър успее с експертите си да усвои 100 млн. лв. от европейска програма и те не бъдат загубени за страната ни, негов портрет да грейне на входа на Министерския съвет.

Още по темата
Самият Москов обаче обясни защо тези пари най-вероятно няма да бъдат усвоени и ликът му няма да се появи на фасадата на МС.  „Правят се усилия част от тези пари да бъдат оползотворени. Тези 100 млн. са част от тези, които може да усвоим или безвъзвратно ще загубим”, поясни Москов. Той допълни, че през октомври служебният здравен министър Мирослав Ненков е започнал работа по усвояването на парите. Милионите трябва да бъдат усвоени до 10 декември, което ще е трудно предвид кратките срокове, отбеляза Москов.

Единствената възможност била през МЗ да се закупи уникална апаратура, която не минава през закона за обществените поръчки и тежките процедури по него. Ненков започнал това усилие с денононощен труд, а сега екипът на Москов продължава.

Здравният министър обяви, че около 100 души месечно ходят в Турция заради такова оборудване – кибернож, гаманож или т.нар. роботизирана радиохирургия. За да може МЗ да закупи такава техника обаче, трябва да има висока медицинска необходимост от нея.

Националните консултанти първоначално са дали становище, че не съществува друга система за радиохирургия, освен кибернож. „Сега същите тези хора, от които трябваше експресно становище, считат, че не е целесъобразно да се купува апаратурата”, заяви Москов. Мотивите на експертите били, че у нас съществувала възможност за лечение с това оборудване, без да се налага пътуване до Турция.

Видимо ядосан от това мнение, Москов каза, че по тази логика би могъл да даде на прокуратурата цялата комисия за лечение в чужбина, защото е дала 1 млн. евро за лечението на същите тези хора, които ходят в Турция.

Здравният министър обаче подчерта, че въпреки становището на експертите ще подпише документите на трима болни, които ще отидат на терапия в Турция. „Тези трима души не са виновни за частния интерес на определени медицински специалисти, забравили какво е медицина, и отишли в полето на бизнеса”, отсече Петър Москов.

„Всеки, който е забравил, че медицината е занимание за това да се помага на болните, и слага друг приоритет, ще бъде мой враг. Нека имам такива врагове”, пожела си Москов.

На въпрос за разединението в Реформаторския блок и противоречивата декларация на „Движение България на гражданите” на Меглена Кунева, в която се говори за недоверие вътре в Блока, Москов отговори с виц: Една жена подала молба за развод, защото след 4 години брак с комунист, той й обещал: „Утре ще го направим“ и тя останала девствена.

„Така, както сме се явили с ясното доверие, че заставаме един до друг, аз приемам подобно действие като обща отговорност. Моля този разговор – за недоверието, да бъде затворен сега! Ако хора като Божидар Лукарски, госпожа Кунева нямат сили да застанат зад посочените от тях реформи, това би било контрапродуктивно и провал на целите на нацията”, каза здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
Ще продадем ли България ??? Никога и за нищо на света българи !!!
22
0
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
Ще загубим ли обаче нашето българско достойнство ???
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много просто.Брюксел са виновни,поощряват родните чергари.Пръкъсване на дипломацията с нашите номади и всичко ще се нареди
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крадци мръсни! Парите от ЕС директно в джобовете ви и нагли при това! Оставка *** !!!
19
1
 
7
 
! Отговори
ISKREN преди 9 години
ДУМИТЕ НА КОСТОВ ЗА НЕЯ ИЗЛИЗАТ ИСТИНА. ОТ ТАЯ ЗЛАТНА КОКОШКА/КУНЕВА/ ЕДИН ДЕН ЩЕ СНЕСЕ ЧЕРВЕНИ ЯЙЦА! АБЕ ЩЕ ГО ТЪРСИТЕ АМА ...
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМА ТОЯ ЩО ТАКА НАПУШЕНО ГЛЕДА
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много ми е интересно да се публикува къде са служили в армията и КДС мъжете от тази фамилия ,,москови,, И ще видите колко интересно ще стане и доста неудобно за техните отрочета върли,,антикомунисти ,, това е само един малък но важен жокер
16
2
 
2
 
! Отговори
до №15 преди 9 години
Ехей,стига с този израз "майко мила"....Ако е така защо не отидеш да видиш майка си,ами си я оставил сама,а? Все пак те е родила....Безжалостен тип!
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре бе,ама тоя що така гледа?
14
6
 
4
 
! Отговори
ана преди 9 години
До АнонименАлллоооо шматарока, това го кажи на червените *** във връзка с лошото управление. Умните го знаят, такива като др, Москов
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Възпитан,културен,умен и свестен ДОКТОР....Той се бори за нас - не забравяйте...Болниците и медицинската техника са в окаяно положение...ПРАВ е колегата! Абсолютно съм съгласен с него!
12
3
 
8
 
! Отговори
Anonymous преди 9 години
Гледам го плуят някакви необразовани хора в коментарите, все едно този човек не е министър от една седмица. . .какво очаквате? Не забравяйте, че ДСБ има най-голяма тежест в РБ, а продажниците в РБ за Кунева и Лукарски. . .Кънев и Москов са свестни хора. Колко пари взимате да пишете глупости?
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тоя що така гледа?
10
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще загубим едни пари, дето трябваше да влязат в едни наши фирми.
9
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво ти дреме бе Москов, нали се докопа до министерското кресло след като направи вузвузелка на Мутрата, когото преди това много плюеше.
8
1
 
1
 
! Отговори
Тъжно ми е преди 9 години
Проблемите у нас са,че липсва ясно виждане кое е истина и кое не е,липсва обективенподход(не обвързан с лични интереси)кой е прав и кой не е,оттам липсва доказване на виназа неправилно или криминално действие или бездействие на отговорните лица със съответ-ното носене на наказателна отговорност.А дори и да се докаже вина,да сте чули за осъденза корупционни интереси,несправяне с работа,некадърност или бездействие висш държавенслужител?Как ще му търся отговорност,като утре може да съм аз?
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 4Точно!
6
3
 
5
 
! Отговори
REALISTA! преди 9 години
Men me kefi ministara.Ima qsna viziq za neshtata i silen harakter da q otstoqva.Zatova az mu glasuvam doverie.Kazah!
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
при НЕКАДЪРНО УПРАВЛЕНИЕ винаги се ГУБЯТ ПАРИ ,бе шматарок . чак сега ли разбра за топлата вода от къде идва
4
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реформаторите може да са продажници ама по-голям продажник от Волен Сидеров няма!!