Коледните добавки - социална, а не пенсионна политика

Горанов изчисли: Допълнително пари ще вземат 184 000 пенсионери повече
49
Коледните добавки - социална, а не пенсионна политика
Владислав Горанов. Снимка: БТА, архив

На коледните добавки за най-бедните пенсионери трябва да се гледа като на социален акт, а не като на пенсионна политика. Тази позиция изрази финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпроса на депутата от Патриотичния фронт Велизар Енчев относно коледните добавки за българските пенсионери.

Още по темата
Енчев се поинтересува дали има възможност за допълнителни икономии, за да получат всички пенсионери коледни добавки, защото по думите му изплащане на добавки само за хората с пенсии до 286 лв. изпраща несправедливо послание към възрастните хора и е дискриминация.

Възможно е икономиите на парламента да се пренасочат към пенсионерите, предложи депутатът.

Горанов отговори, че заедно с министър-председателя са решили, че има възможност някои проекти, свързани с Публичната инвестицонна програма, да бъдат преразгледани и където няма изпълнени дейности, да бъдат прекратени. Тези средства се насочват за изплащане на добавки на част от българските пенсионери. Дали трябва да бъде дадено на всички или не, минава през отговора на въпроса дали това е част от пенсионната политика, или е част от опитите за разпределяне тежестите на кризата, коментира Горанов, цитиран от БТА.

Прагът за бедност от 286 лв. ще важи от началото на 2015 г., а сега той е 251 лв. Така в обхвата на пенсионерите, които ще получат надбавки, влизат 184 000 български пенсионери повече от миналата година, отбеляза финансовият министър.

Той добави, че неговото разбиране е, че това е политика за социално подпомагане на най-бедните пенсионери, а не пенсионна политика.

Трябва да се положат усилия за цялостна реформа на пенсионния модел, която да увеличи адекватността на пенсиите и същевременно да намали финансовия недостиг във Фонда на ДОО и зависимостта му от финансиране с данъци, заяви финансовият министър.

Той подчерта, че плащанията от бюджета на ДОО трябва задължително да бъдат обвързани с осигурителния принцип, в противен случай се подкопава моралът на модела на социално осигуряване, въведен в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Владислав Горанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
наивен пенсионер преди 9 години
Е е е ,най после да си поотдъхнем.С коледната добавка реших ,като европейските пенсионери да пообиколя из Европа.Най после случихме на финансов министър.
40
0
 
1
 
! Отговори
Тоягов преди 9 години
Горанов,а ти и останалите хрантутници в парламента ,колко ще си отпуснете за Коледа?
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Почитам паметта на баща ,тъст и тъща не достигнали до пенсия-починали ЗАТОВА БАВЯ ВСИЧКИ ПЛАЩАНИЯ КЪМ ДЪРЖАВАТА ,А КЪДЕТО МОЖЕ И СЕ ЗАЛИЧАВАТ СЛЕД ИВЕСТНО ВРЕМЕ -НЕГИ ПЛАЩАМ -ТАКА ПОСТЪПИ ДЪРЖАВАТА С ТЯХ ,ТАКА И АЗ ЗАВИНАГИ В ТОЗИ ЖИВОТ С НЕЯ!!!!.....?
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леле,както се казваше някога: и ше започне такъв живот... че не ми се мисли
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Edna ot desette boji zapovedi glasi : PO4ITAJ RODITELITE SI !!!
36
1
 
2
 
! Отговори
Бумеранг преди 9 години
Нищо, всичко се връща, рано или късно!
35
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Наследникът ан Дянкоff...По-зле става..
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що ли не сте така пестеливи и при раздаването на други добавки на една цяла общност?
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя се как не ви е срам да ги обявите тия добавки? Ми то много пари, много нещо... Ще се чудят направо какво да ги правят пенсионерите - да ги гледат ли, да ги харчат ли, щото те и за нищо не стигат. Отделно че няма да получат доста от тези, на които по мое мнение никак не е висока пенсията, ама явно от депутатското кресло друго изглежда...
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
що не кажете вие от властта КОЛКО КОЛЕДНИ ЩЕ ВЗЕМЕТЕ ОТ БЮДЖЕТА?А ОТ ТОЗИ СЪЩИЯ НЯМА ПАРИ ЗА ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ???
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО БЕ СЕЛЧО НИЕ СМЕ ПО ДОБРЕ ОТ ГЪРЦИТЕ БЕ. НАПРАВО ГИ ЗАДМИНАХМЕ ПО ДОХОДИ. ГЪРЧЕТАТА ЩЕ ИМ ДАДЪТ ПО 406 ЕВРО КОЛЕДНИ А НА НАС ПО ЦЕЛИ 20 ЕВРО. ЕХЕЕЕЕ КЪДЕ СА ТЕ КЪДЕ СМЕ НИЕ? НАПРАВО С 200 км У МЕСТО ГИ ИЗПРЕВАРИХМЕ. НЕКА ДА УМИРАТ ОТ ЯД ГЪРЧЕТАТА.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимензащото майката е млада и може да отиде да работи след времеима и мъж
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на майки с над 350лв.на човек в семейство при това изчислен върху заплата преди данъци НЕ СЕ ДАВАТ МАЙЧИНСКИ,Е ЗАЩО НА ПЕНСИОНЕР С 500-800лв.пенсия да му се дава социална коледна помощ А??Къде е логиката?Докога в България ще се говори само за пенсионери А НЕ ЗА ДЕЦА..и майка ми е пенсинер с 185лв.пенсия след десетки години къртовски труд и ако не са децата й и тя ще види къде ..ерат гладните,ДА НЕСПРАВЕДЛИВО И УЖАСНО Е,ПРЕСТЪПНО Е но пък върху нейните 185лв.40 "са нещо"макар и еднократно
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До тайгататака ечестни са,затова спориххората,де
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
разбира се че е социален акт, НЕ Е СПРАВЕДЛИВО ако използваме риториката на някои политици да се дават еднакви помощи или допълнителни доходи на всички,МОЛЯ ВИ СЕ,тоя който взима пенсия по-голяма от заплата на много работещи няма нужда от помощ АБЕ ВЗЕМЕТЕ ОПРАВЕТЕ Я ТАЯ ПЕНСИОННА СИСТЕМА ЧЕ МИ ОМРЪЗНА ДА СЛУШАМ ГЛУПОСТИ,МАХНЕТЕ ТАВАНА И ДАВАЙТЕ НА ВИСОКОПЛАТЕНИТЕ РАБОТНИЦИ ВИСОКИ ПЕНСИИ,ТЕ СА СИ ГИ ИЗРАБОТИЛИ,стига сте дрънкали "за бедните пенсионери"това е унижение за много от тях
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
30-40 год.на 20 в.,така упорито прикривани от БКП,защото е имало възход в страната!...Възход при 2 700 000 неграмотни и 900 000 полуграмотни, 90% селяни с ***, дървени лъжици и глинени съдове, вода от гераните и газени лампи...1941 купонна система с 400 гр.хляб /е, по-добре от днес в ЕС/, закон за задължителна трудова дейност във военни предприятия, концлагери, всички държавни, общински и обществени служители задължени да докладват за съмнителни елементи, при възможност да ги ликвидират?!?
25
1
 
2
 
! Отговори
highlander преди 9 години
кво да ви кажа, мен поне не ме вълнува дали ще получавам пенсия, колко ще е размерът й, нито пък допълнителното материално симулиране. не разбирам обаче, защо очакват от вас да сте като мен - безсмъртни
24
0
 
3
 
! Отговори
рОмсървиз преди 9 години
До Анонименвиж не се заяждам, може да не съм те разбрал правилно, но аз лично предпочитам ЧЕСНОВИ ХЛЕБЧЕТА пред ЧЕСНИ ХЛЕБЧЕТА. както и да е. жив и здрав
23
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До ДЕДО СИМО - 15Дедо Симоооо, или не си слушал добре, или си забравил, макар че беше преди 2 месеца.Казаха си го, макар и с недомлъвки.Намекнаха да не очакваме по-добри доходи, а само още затягане на коланите до не знам коя си дупка, така че търси причината в овчедушието и глупостта на народа, който отново си гласува за тях.Освен ако изборите не са манипулирани, което, разбира се, никак не е изключено.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Думата "честни" е написана правилно Още за тази думаНапишете дума и щракнете бутона, за да видите дали я пишете правилно. База данни: Речник на българския езикПроверяват се само отделни думи на кирилица, написани с малки букви! (Само личните съществителни имена започват с главна буква.) За съставни думи с тире проверете отделните им части. Вижте още: Проверяване на текст.Ако се питате дали две думи е правилно да се пишат слято или разделено, вижте bg.wikipedia.org.