БСП подканя Борисов да търси начин да спасява "Южен поток"

Миков: Президентът сигурно е от малкото доволни от спирането на проекта
Обновена: 2 дек 2014 15:12 | 2 дек 2014 15:04, Камелия Цветанова
394
БСП подканя Борисов да търси начин да спасява "Южен поток"
Михаил Миков Снимка: архив, БТА

БСП призова премиерът Бойко Борисов спешно да предприеме контакти с ръководството на ЕК и руското правителство, за да се потърси възможност проектът “Южен поток“ да бъде продължен.

От левицата обещаха да подкрепят кабинета, ако предложи мерки за спасяването на проекта, въпреки че вчера президентът на Русия Владимир Путин обяви, че с „Южен поток“ е приключено и обвини за това България, която не дава разрешение за строителство на нейна територия.

Още по темата
Социалистите ще настояват и за изслушване на Борисов в парламента във връзка със създалата се ситуация.

„Винаги сме подкрепяли изграждането на проекта като изгоден за България, като максимално оползотворяващ геостратегическото й място и по време на нашето управление беше наваксано изоставането от предишния период“, коментира лидерът на опозицията Михаил Миков.

Като пример за предприети мерки той посочи издаването на ОВОС на морската и сухоземната част на проекта, изготвянето на техническия проект, осигуряването на заем, с който да се капитализира дружеството „Южен поток“, както и издаването на разрешение за строителството на българска територия.

Миков припомни, че Борисов по време на предизборната кампания обеща да ускори строителството на „Южен поток“.

Според него обаче междувременно служебният кабинет на Георги Близнашки е предприел действия за блокиране на проекта.

„Президентът също в цялото си поведение показваше, че е за блокиране на проекта, и може би е един от малкото доволни хора в тази ситуация“, коментира лидерът на БСП.

Той смята, че спирането на строителството на „Южен поток“ ще доведе до дълготрайни тежки последици за поколения напред.

Зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев, който е и бивш енергиен министър, призова политиците сега да запазят спокойствие и да не се делят на русофили и русофоби, а да защитят националния интерес, като потърсят начин проектът да продължи.

Според него „Южен поток“ ще гарантира сигурност на доставките за страната ни на природен газ на цена, която е доста по-ниска от това, което купуваме.

„За 2016 – 2040 г. приходите само за БЕХ щяха да са равни на 2,7 млрд евро, отделно приходите от данък печалба щяха да са 831 милиона евро и 500 милиона евро от ДДС. Над 5 хиляди нови работни места щеше да гарантира този проект“, мотивира се Стойнев.

Той беше категоричен, че проектът не е в нарушение на правилата на третия енергиен пакет.

„Питал съм къде е европейската солидарност, защото за богатите държави има „Северен поток“ и е редно да има сигурност и за по-бедните и той да е „Южен поток“, заяви той.

Според Миков също ЕК не е защитила интересите ни. „Очевидно е в този случай, че не работеше в интерес на българските граждани и на тези от страните, през които минава този проект. ЕК обслужваше други интереси“, заяви той.

Янаки Стоилов пък призна, че и бившият премиер Пламен Орешарски не е устоял на „комбинирания натиск“ и е обявил спирането на всички действия по проекта, докато не се постигне разбирателство в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
7
 
14
 
! Отговори
Кон преди 9 години
Е, нали бяхте на власт с Орешарски. Сега е късно за плач. И БСП-то в кюпа на изненаданите, пък те съучастници.
243
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ъъъъъъ ..Кой ще ти разреши да го извличаш? Напротив ! Ще ти го извличат и ще ти го продават.Като концесиите за златото . 1,5 кг за България-98,5 за господарите . Било от САЩ ,Израел,Канада,ЕС, Брюксел. И в собственият двор да имаш газ ,пак ще ти я продават.
242
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Споко,южният поток не е спрян!
241
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Стършел Хайде ,хайде ! И Тиквата не му отстъпва и даже го наминава по наглост.Ами нали и двамата произлизат от БКП, приличат си . Ама Тиквата ,като по натегач,щото навремето не се е натягал както трябва, сега го превишава.От едно котило са и двамцата.
240
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток бил спрян от Орешарски?!А кои ходиха на спявки в САЩ да им набиват канчето и да ги настройват срещу Русия, дали не са Борисов и Плевнелиев. А снимката с тримата сенатори, които лично дойдоха да заплашват България и правителството на Орешарски.Продажниците са Борисов и Плевнелиев.Но ако имат икономическа изгода ( техни фирми да са в проекта) ще се извъртят като нищо, за пари ще продадат и майка си.
239
3
 
21
 
! Отговори
Недан преди 9 години
До Анонимен341 Докато такива *** като тебе не спрат да плещят ,комунистите ,комунистите и се правят на ударени за комунистическото минало наТиквата ,Цветанов, Цачева и цялата шаика от ГЕРБ.Докато ***, като теб ни уверяват че по-добре газта да идва от Турция, и подобре да нямаме АЕЦ, а Турция да строи една , и още една, и трета ако трябва.Докато такива *** като тебе плещат идиотизми и всичко казано в защита на бэлгарските интереси се преплита в болните ви глави нещо с Русия-
238
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За какво ви е ГАЗ, ще се топлим с евтин ток от соларните паркове на нашите политици!
237
5
 
18
 
! Отговори
Стършел преди 9 години
Миков, Миков и тебе, те затресе склерозата от толкова много алкохол. Нали правителството на Орешарски и ти, като Председател на Парламента спряхте проекта Южен поток.....сега съвети си взел да даваш. Признал съм Ви, няма по-нагли от Вас!
236
4
 
19
 
! Отговори
То се видяло преди 9 години
Закривай парламента, закривайте държавата!
235
5
 
20
 
! Отговори
Депутат от РБ преди 9 години
Няма страшно, ще надупчим Добруджа за шистов газ - газ ще има, вода и живот не, може и някое земтресение да спретнем, но нищо, трябва да следваме нашите братя от САЩ!
234
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До AZ22 Лъжеш! Като демократ!..Употребяваме повече.
233
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен331 Напротив. Възкръсна като ГЕРБ. До едни комунисти ,ченгете ,наследници на ЦК на БКП, на антифашистите от АБПФК .
232
3
 
7
 
! Отговори
AZ22 преди 9 години
Баси наглите ***, що не задействате Съсела като председател на ПЕС да прокара резолюция в Евроарламента в подкрепа на Путин и Южен поток, а? Все едно този газопровод го строим за нас. Та ние не потребяваме и 1% от капацитета му.
231
0
 
2
 
! Отговори
эээ преди 9 години
да бе, спасяване на проекта - това е като изкуствено дишане на труп
230
2
 
8
 
! Отговори
енергетик преди 9 години
Другарю Миков , Южен поток го спря вашето правителство на Орешарски , а ти беше председател на НС . Сега се правите на ощипани както винаги .
229
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другаря петков да не прехвърля вината на другиго и само да критикува и оправдава като Борисов.БСП имали вина ,добре.А ГЕРБ и Борисов,Плевнелиев със служебните си правителства,ДПС с двойствената си позицич към партньора мандатоносител,АБВ и Първанов като най-големи критици в и зад гърба на БСП.Колаборацията им с ГЕРБ и участието им в птавителството със споразумение за подкрепа,в което енергийните проекти бяха оставени следващ и по-следващ мандат.Нали бяха "големия шлем" на Първанов-БЕЛЕНЕ,Бс-Александруполис,Юж.поток.Първанов защо гузно мълчи.
228
3
 
1
 
! Отговори
до Много сме прости преди 9 години
Наистине русофилите сте много прости, ама изключително прости.
227
0
 
2
 
! Отговори
АттилаКиссе преди 9 години
До Пешко Да, ама бодливата тел първи я използват едни демократи-американците. За концлагерите за индианците ,наречени много по-късно ,,резервати.,, И после я използат едни други печени демократи ,ангичаните ,за концлагерите на Бурите от Южна Африка и после едни демократични държави по фронтовете и в собствените си държави и после по Гулаги и концлагерите на Европа и по конлагерите за германците и на запад след втората война. Така че първооткривателите са демократичните държави.
226
2
 
4
 
! Отговори
Много сме прости преди 9 години
Руснака неже *** и не търпи някои да го притиска. Сега "ако" се съгласят ше е на други по неизгодни условия за България. Ако искаш.
225
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тфа бсп не замина ли в музея вече?