БСП подканя Борисов да търси начин да спасява "Южен поток"

Миков: Президентът сигурно е от малкото доволни от спирането на проекта
Обновена: 2 дек 2014 15:12 | 2 дек 2014 15:04, Камелия Цветанова
394
БСП подканя Борисов да търси начин да спасява "Южен поток"
Михаил Миков Снимка: архив, БТА

БСП призова премиерът Бойко Борисов спешно да предприеме контакти с ръководството на ЕК и руското правителство, за да се потърси възможност проектът “Южен поток“ да бъде продължен.

От левицата обещаха да подкрепят кабинета, ако предложи мерки за спасяването на проекта, въпреки че вчера президентът на Русия Владимир Путин обяви, че с „Южен поток“ е приключено и обвини за това България, която не дава разрешение за строителство на нейна територия.

Още по темата
Социалистите ще настояват и за изслушване на Борисов в парламента във връзка със създалата се ситуация.

„Винаги сме подкрепяли изграждането на проекта като изгоден за България, като максимално оползотворяващ геостратегическото й място и по време на нашето управление беше наваксано изоставането от предишния период“, коментира лидерът на опозицията Михаил Миков.

Като пример за предприети мерки той посочи издаването на ОВОС на морската и сухоземната част на проекта, изготвянето на техническия проект, осигуряването на заем, с който да се капитализира дружеството „Южен поток“, както и издаването на разрешение за строителството на българска територия.

Миков припомни, че Борисов по време на предизборната кампания обеща да ускори строителството на „Южен поток“.

Според него обаче междувременно служебният кабинет на Георги Близнашки е предприел действия за блокиране на проекта.

„Президентът също в цялото си поведение показваше, че е за блокиране на проекта, и може би е един от малкото доволни хора в тази ситуация“, коментира лидерът на БСП.

Той смята, че спирането на строителството на „Южен поток“ ще доведе до дълготрайни тежки последици за поколения напред.

Зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев, който е и бивш енергиен министър, призова политиците сега да запазят спокойствие и да не се делят на русофили и русофоби, а да защитят националния интерес, като потърсят начин проектът да продължи.

Според него „Южен поток“ ще гарантира сигурност на доставките за страната ни на природен газ на цена, която е доста по-ниска от това, което купуваме.

„За 2016 – 2040 г. приходите само за БЕХ щяха да са равни на 2,7 млрд евро, отделно приходите от данък печалба щяха да са 831 милиона евро и 500 милиона евро от ДДС. Над 5 хиляди нови работни места щеше да гарантира този проект“, мотивира се Стойнев.

Той беше категоричен, че проектът не е в нарушение на правилата на третия енергиен пакет.

„Питал съм къде е европейската солидарност, защото за богатите държави има „Северен поток“ и е редно да има сигурност и за по-бедните и той да е „Южен поток“, заяви той.

Според Миков също ЕК не е защитила интересите ни. „Очевидно е в този случай, че не работеше в интерес на българските граждани и на тези от страните, през които минава този проект. ЕК обслужваше други интереси“, заяви той.

Янаки Стоилов пък призна, че и бившият премиер Пламен Орешарски не е устоял на „комбинирания натиск“ и е обявил спирането на всички действия по проекта, докато не се постигне разбирателство в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НИКОЛОВ Сигурно си *** като смяташ че по -добре газопровода да минава през Турция и да купуваме руска газ от нея. А тези цифри ги мяташ като онзи малаумник Тиквата ,дето лъжеше за Белене 8, 10, 12, 15 ,20 ,25 милиарда долара ,евро ,лева и накрая се оплете в лъжите и вечие и той не знаеше какво е казал. Явно в нечия дупка и газ да купуваш от Турция, няма да се запълни.Това димукратите -*** много обичате да лъжете и ненавиждата ИСТИНАТА. А тя е че Русия финансираше газопровода.
203
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
рублите връща парите от скъпия газ като 300 000 имоти по мореторублите масово предлагат да продават по черномориетоморските ще скочат
202
2
 
7
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Някой знае ли какво точно означава "русофил" и"русофоб"?!!!Ако харесвам Пушкин,Лермонтов,Толстой,Чайковски,Мусоргски ... русофил ли съм?!Ако не харесвам Путин и руската олигархия...-русофоб ли съм?!
201
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Корупционните пеликани като другаря Миков, които бяха накацали покрай путинския Поток с цел да си напълнят гушките от снощи са в паника че ги очаква голям глад. Дотолкова са закъсали горките, че чак го обърнаха на молби пред довчерашния си смъртен враг да ги спасява от очертаващата се нищета и мизерия.
200
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименБългарсктие националисти са русофили:)Красотата на илюстрацията за типичния русофил в това изказване е направо класическа.
199
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток някакъв ефинизъм за диария ли е? Щото до сега само се с.ре и изтича навън.Последно 4 или 8 милки сме вътре за една заврка?
198
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин вика нерентабилен проекта, Миков опонира а не много е евтин даже. да беше възможно понастоящем, другарят Орешарски нямаше да остане на едната тържествена заварка, и тя прибрана на склад, както и Станишев щеше да подпише оня договор на бюрото му за АЕЦа, не да харчи милиони после за референдум
197
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
комбинирания натиск -> 3 сенаторидокато нещата се наричат с измислени имена ще е цъфнало положението
196
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другаря Миков е далдисал с много пари покрай корупционния паток и сега си удря челото в земята от молби пред господин Борисов за да минимизира загубите.
195
1
 
4
 
! Отговори
111 преди 9 години
Мишо, както винаги така и сега бъркаш ! Президента не е от "малкото" доволни а от МНОГОТО ДОВОЛНИ ! Справка - резултатите от изборите !!! Съвсем изпростяхте бе, Мишоооо !
194
4
 
6
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
Айдеее рубладжиите.. мажете се с олио и при батко. Изтървахте 400 милиона рубли годишно. Путин каза "долари", ама има предвид рубли. Просто е грешка в превода.Тия 400 милиона рубли през 2015-та сигурно ще са около 10 000 долара, ама да не ви пука! Важното е да има потоци. Южни, източни, западни - да тече бе! Да сте в далаверата!
193
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото ви е минало през ръцете е отвъд всякакво спасение.
192
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТо каквото ваще са пипнали и Господ Бог не може да спаси.
191
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали вие го спряхте бе.Михов фани изтрезней пък после изказвания.
190
5
 
4
 
! Отговори
Стигааа преди 9 години
България има собствен газ. Трябва само се изкара.
189
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русофилите са особена порода извратени отпадъци!
188
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЩото и при тях като при нашите.Работата се върши през пръсти и безхаберно
187
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, защо драскаш на руски?
186
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВие го спрахте пък бойко да го спасява :))Ако си мислиш, че такива нелепости нямат отрицателен ефект погледни пак резултатие от изборите.
185
4
 
4
 
! Отговори
Стигааа преди 9 години
България има собствен газ.Трябва само да се изкара.