Дипломатическо поражение на Путин обяви "Ню Йорк таймс"

Вестникът коментира отклоняването на газопровода "Южен поток"
Обновена: 2 дек 2014 14:09 | 2 дек 2014 08:51, Елка Василева
602
Дипломатическо поражение на Путин обяви "Ню Йорк таймс"
Владимир Путин. Снимка: БТА

Президентът Владимир Путин каза, че се отказва от руския газопровод „Южен поток“ - грандиозен проект, който бе замислен първоначално да установи господство на страната му в Югоизточна Европа, но вместо това падна жертва на силно влошените отношения на Русия със Запада, пише в. "Ню Йорк таймс".

Това бе необичайно дипломатическо поражение за Путин, който каза, че ще пренасочи трасето на газопровода през Турция. Той нарече отказа от газопровода загуба за Европа и обвини Брюксел в неотстъпчивост.

Решението изглежда е и необичайна победа за Европейския съюз и правителството на Обама, които тази година проявиха безсилие, след като Путин анексира Крим и раздуха бунт в Източна Украйна.

Още по темата

Русия дълго време представяше проекта за "Южен поток" на стойност 22 милиарда долара като разумен бизнес ход. Но Вашингтон и Брюксел го отхвърляха като зле прикрит опит на Кремъл да циментира позицията си на господстващ доставчик в Европа, заобикалящ Украйна, където споровете с Москва за цените на газа на два пъти прекъсваха доставките през последните години.

Конфликтът в Украйна засили натиска на Европа срещу газопровода и строежът му бе спрян от България през юни, пише "Ню Йорк таймс".

Ако има печеливш от всичко това, той е Турция, която наред с Китай и други бързо развиващи се страни, нуждаещи се от енергия, се възползва от споровете между Изтока и Запада, за да си издейства дългосрочни енергийни доставки на изгодни цени.

Украинският конфликт и обтегнатите отношения между Киев и Москва хвърлиха сянка над целия енергиен сектор в Европа. Със задълбочаването на кризата в Украйна, която се разрасна в противопоставяне, напомнящо на Студената война, западните сили решиха да окажат съпротива на агресивната политика на Путин, изразяваща се включително в проекта за газопровода "Южен поток".

Руският президент лично определя стратегията за енергетиката и газопроводите, която е може би най-важният източник на неговата мощ на международната сцена. От години той и Западът си съперничат за контрол над енергийните доставки за Европа, посочва "Ню Йорк таймс".

Според нас отказът от газопровода не съвпада с икономическите интереси на Европа и вреди на нашето сътрудничество, каза Путин. "Но такова е решението на нашите европейски приятели. В края на краищата те са купувачи. Това е техният избор".

Путин отправи нападки и срещу България, която замрази строежа на газопровода през юни под натиска на Европейската комисия. Според него България е била лишена от възможността да действа като суверенна държава, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
395
0
 
0
 
! Отговори
Даф преди 9 години
Боже господи, нали знаете къде е спасението и кой винаги е победител, историята се повтаря, колко трябва да си *** да не го знаеш, западът ни презира защото не се самоуважаваме, те не подиграват в очите. Господи направи чудо, само чудо ще спаси България. Ще става пак турско, kyrie eleison!
394
4
 
2
 
! Отговори
Коментарлъ преди 9 години
Продавам VW passat много запазен и на малко километри. Цена по договореност.Изчислява се по ***,са на руската рубла и се преизчислява по ***,са на турската лира. Колата е паркирана в с.Стърчипишка Ямболско
393
2
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Ако се вярва на западната преса,то досега Путин е умрял поне два пъти,а Русия е фалирала от половин година!Е,пооскуба се Мецана,ама пък е разярена доволно,направо я сърби нокътя да боцне където трябва!
392
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евала на Путин !!!За пореден път направи за смях Хамерика к робуващата на пплана Малшал ЕС.Поражението е за запада господа промити мозъци!
391
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Българин 551Абе да дойда да си мия чиниите у вас и да ти ачкам в кенефчето по твоята логика
390
3
 
5
 
! Отговори
ЧНГ, Пътин преди 9 години
Чакаме 100 рубли = 1 евро за Новата 2015 Година !
389
5
 
11
 
! Отговори
Чук преди 9 години
Загубата от този проект за България е огромна!и стратегическа/ От сега мога да кажа - почвайте да учите турски, че иначе газ няма. ББ вече си разменя думи с ердоган:) Б-я вън от ЕС!!! и не на Русия! Да на всичко, което е от полза на България! Как не се намери един истински политик, дето да милее за страната си, то само предатели.....
388
3
 
6
 
! Отговори
Dnes преди 9 години
цар Путин благоволи да подпише указ за минималната работна зерплата - 150 евро !
387
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убеждавам се , че дясната софийска олигофрения чупи рекорди по малоумие
386
8
 
23
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Каквото и да се говори за Путин той си изигра хода показа кукиш на брюкселските лентяи и направи нашите слуги за смях .И сега колкото да се упражняват в риторика от Брюксел как ще се прокарат тръби вътре в Европа за да подпомагат закъсалите първо трябва време за проектиране и строеж , второ газ за да ги напълнят , а Брюксел няма и двете.А за по-нататък ако ви трябва газ ето има ,но ще си купувате от Анкара .
385
5
 
11
 
! Отговори
Бб секретно преди 9 години
Боко има план с Доган и Ердоган, ще цуцат руска газ от Турция, че няма там *** надзор и един ден ще ни пуснат съвсем случайно една тръба и за нас, а ние пак ще плащаме най-високата цена в Европа. Затова Боко се съгласи така бързо. Помни ми думата.
384
6
 
12
 
! Отговори
Баба ви преди 9 години
Чета тук как Путин не го щяла Европа. Стара мома е вече Европата, младото е в Китай Индия и Турция.
383
13
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Путин е като селския ***, на когото разиграват театър, че е младоженец. Какво му пречи на Ердоган ефенди да го покани да се снима един път с него, нали му даде 6% скидка само срещу снимка пред знамето. А тръбата му ще дойде до границата на ЕС и оттам нататък пак мъка...
382
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПрисмехулникОще от август предната година предупредиха Стойнев да не подписва в противоречие на Европейското законодателство, и те въпреки това си приеха закон , какъвто Газпром им нареди! Та не виждам защо изобщо е трябвало да го приема...
381
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турския поаланник и ние мислехме че оградата е временна
380
0
 
5
 
! Отговори
Присмехулник преди 9 години
договори, които следва да се финансират със средства от ЕС не могат да се платят заради спиране точно на тези субсидии. Колкото и да е тъжно, нямаме икономика - имаме 1 туризъм и малко земеделие. Друго съществено няма. Та като ти спрат 1 млрд евро, за които ти си подписал договор а изпълнителят е свършил услугата, той си ги иска. Ти си принуден да просиш от ЕС а някой чиновник, се прави на велик и не му пука, че някой ще фалира. Държавата като няма пари да плати започват протести и т.н виж Ореша
379
1
 
23
 
! Отговори
Присмехулник преди 9 години
прод. към предния ми коментар - 555Йотингер отказа да приеме Стойнев - български министър, който му даде право ЕС да преговаря за ЮП от името на Балгария - какво падение. Та онзи бюрократ (поне за мен) беше пратил секретарката си. Това показва, че не ни бръснат за нищо. Ние просто им трябваме като подчинени васали - каквото ни кажат изпълняваме и ако дори погледнеш накриво - бой по главата, само че по-рафинирано. Просто ни спират субсидиите и държавата изпада в криза. Одобрени и подписани дого
378
4
 
21
 
! Отговори
Присмехулник преди 9 години
Мисля, че от подлагане на ЕС и САЩ прецакваме собствените си интереси. Мнозина тук пишат, как е трябвало да платимв 4 милиарда. Абе хора, имате нет, напишете в гуглето и ще видите, че сумата е 620 млн. евро. Ами това е колкото парите които точат земеделците като субсидии за година. Проблемът е, че с влизането в ЕС си продадохме националния суверенитет. Сега само ходим на справка и отчет в Брюксел и разни чиновници се правят на велики. Даже Йотингер беше отказал да приеме Др. Стойнев -
377
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупости обонго преди 2 седмици беше в турция протести по монистерства путин в двореца и почетен латаул кой се провали ме знам на нас ни трябват маловажни сенатори и клякаме
376
32
 
15
 
! Отговори
Анти-Путлер преди 9 години
Страхотна новина! Колкото по-далеч от Русия и по-близо до запада - толкова по-добре за нас!