Дипломатическо поражение на Путин обяви "Ню Йорк таймс"

Вестникът коментира отклоняването на газопровода "Южен поток"
Обновена: 2 дек 2014 14:09 | 2 дек 2014 08:51, Елка Василева
602
Дипломатическо поражение на Путин обяви "Ню Йорк таймс"
Владимир Путин. Снимка: БТА

Президентът Владимир Путин каза, че се отказва от руския газопровод „Южен поток“ - грандиозен проект, който бе замислен първоначално да установи господство на страната му в Югоизточна Европа, но вместо това падна жертва на силно влошените отношения на Русия със Запада, пише в. "Ню Йорк таймс".

Това бе необичайно дипломатическо поражение за Путин, който каза, че ще пренасочи трасето на газопровода през Турция. Той нарече отказа от газопровода загуба за Европа и обвини Брюксел в неотстъпчивост.

Решението изглежда е и необичайна победа за Европейския съюз и правителството на Обама, които тази година проявиха безсилие, след като Путин анексира Крим и раздуха бунт в Източна Украйна.

Още по темата

Русия дълго време представяше проекта за "Южен поток" на стойност 22 милиарда долара като разумен бизнес ход. Но Вашингтон и Брюксел го отхвърляха като зле прикрит опит на Кремъл да циментира позицията си на господстващ доставчик в Европа, заобикалящ Украйна, където споровете с Москва за цените на газа на два пъти прекъсваха доставките през последните години.

Конфликтът в Украйна засили натиска на Европа срещу газопровода и строежът му бе спрян от България през юни, пише "Ню Йорк таймс".

Ако има печеливш от всичко това, той е Турция, която наред с Китай и други бързо развиващи се страни, нуждаещи се от енергия, се възползва от споровете между Изтока и Запада, за да си издейства дългосрочни енергийни доставки на изгодни цени.

Украинският конфликт и обтегнатите отношения между Киев и Москва хвърлиха сянка над целия енергиен сектор в Европа. Със задълбочаването на кризата в Украйна, която се разрасна в противопоставяне, напомнящо на Студената война, западните сили решиха да окажат съпротива на агресивната политика на Путин, изразяваща се включително в проекта за газопровода "Южен поток".

Руският президент лично определя стратегията за енергетиката и газопроводите, която е може би най-важният източник на неговата мощ на международната сцена. От години той и Западът си съперничат за контрол над енергийните доставки за Европа, посочва "Ню Йорк таймс".

Според нас отказът от газопровода не съвпада с икономическите интереси на Европа и вреди на нашето сътрудничество, каза Путин. "Но такова е решението на нашите европейски приятели. В края на краищата те са купувачи. Това е техният избор".

Путин отправи нападки и срещу България, която замрази строежа на газопровода през юни под натиска на Европейската комисия. Според него България е била лишена от възможността да действа като суверенна държава, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
355
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия дава около 33-34 процента от газа необходим на Европа. Това показва, че тя не е монополист (другият голям играч е Норвегия). Може да се каже, че делът на Русия в газовите доставки за Европа ще спада с около един процент на година и през 2030 г. ще е около 24 процента. Така или иначе обаче всичко това е въпрос на бизнес, руският газ е нужен на Европа и и само Русия е в състояние в близкото десетилетие да реализира супермащабни проекти за газопроводи. Накрая изгодата ще надделее над политиката.
354
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турчилягите 6те духат супата да влезнат в ЕС.Може даги и изключат и от НАТО.И като се скарат с Русия,те несъ яли попарата на Русия.Путин 6тесе опита да привлече Турция зада ги накара да премахнат и ядрения арсеанал на Америка.Кои знае какво 6те излезне от тази работа.Но ние не искаме Рускиият боту6 повече,нии му ядохме попарата 70 г.
353
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За всичко сие виновен Путин ако не бе6е завзел КРИМ,и да си бе6е стоял мирно на *** всичко 6тесе да върви добре.Тои сие виновен за всичко.Тои много добре знае6е че БГ е член на ЕС И НАТО.нО ТРЪБАТА ПАК 6ТЕ6Е ДА МИНЕ ПРЕЗ бг.Атои се прави на господ.Сега нека да кръстосва по Турция и Китаи.Сам когато сиго направи6 никои неможе дати помогне.
352
15
 
28
 
! Отговори
ПЛЮВНАЛИЕВ преди 9 години
МУНЬОВЦИ, РУСНАЦИТЕ И АМЕРИКАНЦИТЕ СИ МЕРЯТ ***, А НАШИТЕ БОКО ***, ЦЕЦО МОБИЛА, ПЛЮВНЬО *** НАПРАВИХА ВСИЧКО ВЪЗМЖНО ДА ПРОДАДАТ НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ИНТЕРЕСИ НА ПО ЕДНА МИЛУВКА И МИНЕТЧЕ НА ЧЕРНИЛКАТА В БЯЛАТА КЪЩИЧКА! ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ НЕЩАТТА ВЪРВЯТ КЪМ ПЪЛЕН ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА И ПОСЛЕДВАЩА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА! КАКВАТО Е И КРАЙНАТА ИДЕЯ НА МАЗНИТЕ, ГНУСНИ, НАГЛИ И ДОЛНИ АМЕРИКАНЦИ, БЪЛГАРИЯ ДА НЕ СЪЩЕСТВУВА, А ТЕРИТОРИЯТА И ДА БЪДЕ РАЗКЪСАНА МЕЖДУ ТУРЦИЯ, МАЛКО ГЪРЦИЯ И РУМЪНИЯ! МАМИЦАТА В
351
20
 
12
 
! Отговори
Бай Кольо преди 9 години
Тъй като ние си имаме тръба за нас и комшиите не виждам наш финансов смисъл при такива условия да се строи ЮП. Ако Русия сама си финансира тръбата като плаща наем за трасето и транзита и допуска през нея и газ от други източници (с/у заплащане естествено) ОК нека си вземат ОВОЗ и да строят . Ама да ни карат ние да я плащаме 25-30г. с едни несигурни транзитни такси с риск от доплащане и да не можем да си пуснем по нея нашата си газ, те това е наглостта на престъпника-рекетьор !
350
8
 
13
 
! Отговори
ПроБГ преди 9 години
Повечето от пишещите тук оперират доста свободно с "интереса на България". Нима има и един от тях, който да е наясно с всички + и - на проекта и на общото енергийно статукво, аз не съм. Но знам едно, когато позволиш на някого да ти бъде рдинствен доставчик на нещо, очаквай изненади и то неприятни.
349
9
 
7
 
! Отговори
Никола преди 9 години
Тези 400млн. дето Путин ги хвърля ей така изобщо не са верни , дори по техните разчети . Защото 25год. изплащане значи че 4милиарда :25год прави 160 млн. те това ти е сметката , да турим и лихви повече от 200млн. не са . В това време обаче тъй като тръбата се води българска всички ремонти и поддръжки са и за наша сметка , та може и да додаваме по някое време , ако транзита намалее . От друга страна като се пусне ЮП ще спрат транзита през този от Укр. и там ще ни паднат чисти приходи оттранзита !
348
4
 
3
 
! Отговори
Виктор преди 9 години
Много ми е интересно колко хора от тези които пишат коментари, са запознати с въпросите около газопровода Южен поток? Тоест те са чели договорите и анексите към тях, знаят изискванията на европейското законодателство за строежа на газопроводи и експлоатацията им. Запознати са с финансовите условия и др. Всички тук давате положителни или отрицателни коментари на тази новина, на базата на политическите си пристрастия. Аз не коментирам нещо което не разбирам, това е толкова просто.Успокойте се, виж
347
7
 
9
 
! Отговори
,Симо преди 9 години
Със или без южен поток,крадлива България ще е все бедна. А що се отнася до заглавието по темата ,е най верно от всички коментари.
346
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може да сравнявате цената на газа за Германия и за България, защото Русия е зависима от Германия. Има прекалено много неща дето Русия внася от Германия.Защото ако Русия вдигне цената на газ за Германия и Германия може да вдигне някои цени.
345
12
 
9
 
! Отговори
ЧЕСТЕН преди 9 години
- ЕС - България очаква да получи за следващите седем години 32 милиарда лева !-Русия - България ще вложи 4 милиарда , ще изплати проекта след 25 г. А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ РУСИЯ ЩЕ Е МОНОПОЛ И ЩЕ СИ ВДИГА ЦЕНИТЕ КАКТО СИ ИСКА !НАПРАВЕТЕ РАЗЛИКИТЕ САМИ !!!!България - Ние не сме против проекта стига да не е МОНОПОЛ ! ЕМИ НОРМАЛНО Е ДА ЗАЩИТАВАМЕ ИНТЕРЕСИТЕ СИ 45 Г. СТИГАТ !!!!
344
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бизнеса си е бизнес 2+2=4.Тя Русия еправела планове за газопровод и като не става през България ще стане от другаде.Това се нарича КАПИТАЛИЗЪМ.Няма кой да чака. Има си планове за развитие на бизнеса.Сега че някой се мота и се тутка, няма кой да чака.
343
14
 
10
 
! Отговори
до ПХ преди 9 години
Неразумен си ти,приятелю.Русия се прави на силна на държави като България ,Украйна и Беларус. С държавите от западна Европа и Турция се държи по друг начин-с тях е партньор а с нас е господар. Понял?
342
2
 
8
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
До ПХА ти като си толкова разумен, кажи на нас неразумните защо германеца купува руски газ? Ще ти помогна - сравни цената за Германия и цената за братска България.
341
2
 
8
 
! Отговори
пораженията са преди 9 години
предимно и главно за "независимата" (от себе си) територия, наречена ***!
340
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статията ми прилича малко на коментара след след мача Кличко - Пулев:"В битката за световната титла по бокс за професионалисти, Кубрат Пулев зае почетното второ място, а Владимир Кличко се класира предпоследен."
339
2
 
13
 
! Отговори
СТОЙТЕ И ГЛЕДАЙТЕ! преди 9 години
КАКЪВ "ПРОСПЕРИТЕТ" ЩЕ ВИ ВРЪХЛАТИ ОТ ТУРЦИЯ И САЩ, СЕГА ПРЕЗ 2015г.! ЗОМБИРАНИ ТЪПОГЛАВЦИ - ПОНЕ ИСТОРИЯТА ДА БЯХТЕ ПРОЧЕЛИ, ЧЕ ТАМ ЩЕ НАМЕРИТЕ ОСНОВИТЕ НА "СВЕТЛОТО" СИ ХАМЕРИКАНСКО БЪДЕЩЕ...
338
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 501Не можеш да накараш някой да мисли след като това упражнение е абсолютно невъзможно за него.По-лесно е да повтаряме като папагали, че сме изгубили 400 мил.И как разбраха, че са 400 мил.? Аааа, вярно бе , Путин така каза.
337
3
 
23
 
! Отговори
ПХ преди 9 години
О НЕРАЗУМНИ ЮРОДЕ ТИ ЧУВАЛ ЛИ СИ НЯКОГА ЗА СЕВЕРЕН ПОТОК КОЙТО ЗАХРАНВА С РУСКИ ГАЗ ДИРЕКТНО ГЕРМАНИЯ? СЪЩИЯ ТОЗИ СЕВЕРЕН ПОТОК НЕ МИНАВА ПРЕЗ УКРАЙНА. ГЕРМАНЕЦА ПО ГЛУПАВ ЛИ Е ОТ БЪЛГАРИНА ДА ПОЛЗВА РУСКИ РЕСУРСИ? ЗАЩО ТИ БЪЛГАРИНО НЕ ВИЖДАШ ИЗГОДАТА КАТО ГЕРМАНЕЦА А СЕ ДУПИШ НА СЪЩИЯ И ЗАВИРАШ ГЛАВА В ЗЕМЯТА? ДОКОГА ЩЕ СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БЪЛГАРИН И ДА СИ ГОНИШ СОБСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС?
336
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никоя държава която е с Русия не е просперирала,Никоя! Една богата няма. Всичките са разбити за сметка на Русия.