Съдбата на "Южен поток" раздели партиите във властта

Партньорите се оказаха на различно мнение за спирането на проекта
Обновена: 3 дек 2014 14:06 | 3 дек 2014 10:58,
83
Съдбата на "Южен поток" раздели партиите във властта
Снимка: Архив Reuters

ГЕРБ, Реформаторите, Патриотичният фронт и АБВ показаха различни позиции по искането на Русия да спре строежа на „Южен поток“ заради България. ПФ се обявиха против спасяването на „Южен поток“. АБВ, които също са част от управляващото мнозинство, обаче обявиха, че застават зад продължаване на проекта. ГЕРБ и Реформаторите дадоха да се разбере, че са за „Южен поток“, но при спазване на европейското законодателство.

ГЕРБ се обяви в подкрепа на запазване на националната сигурност. „Много пъти сме казвали, че "Южен поток" може да се строи, ако се спазва законодателството, приетите процедури за регламенти“, каза депутатката Цвета Караянчева. Тя обясни, че ГЕРБ винаги е била и ще бъде гарант за евроатлантическата ориентация на България.

Още по темата
Депутатката призова да спрат политическите нападки и да се даде възможност на премиера да реши казуса, отивайки днес към Брюксел.

И Мартин Димитров от името на Реформаторския блок се обяви за спазване на европейските правила, заради които пък Путин поиска спиране на проекта.

„Няма нито една такава страна, която да купува газ само от Русия“, каза депутатът, който е и зам.-шеф на икономическата комисия. Димитров се обяви за влизане в европейския енергиен съюз. Той настоя да искаме подкрепа от ЕС за изграждането на интерконекторните връзки и предупреди, че ако това не стане, ни чака поредната трудна зима.

Според депутата като голям потребител ЕС може да договори много по-добри цени, отколкото всяка страна самостоятелно. Димитров коментира и думите на Путин, че България ще губи по 400 млн. евро на година заради „Южен поток”. „Тази сума трябва да бъде умножена по две, тъй като транзитните такси трябва да бъдат минимум в размер на 800 млн. евро“, каза депутатът и допълни: „Путин сам заложи това решение като полза за България, да си го поискаме, г-н премиер”, обърна се към Борисов Димитров.

Според един от лидерите на Патриотичния фронт - Валери Симеонов, обаче спирането на „Южен поток“ е добра новина. Той изрази надежда Путин да не се откаже от намерението си. Симеонов беше категоричен, че България няма никаква финансова полза от изграждането на тръбата. „Има ли България интерес от този проект? Това е най-важният въпрос, на който трябва да се отговори“, каза Симеонов.

Според него проектът е бил оскъпен умишлено 4 пъти, а освен това Русия официално е признала, че 22 години няма да получаваме транзитни такси. „Единственото, което трябва да ни интересува, е интересът на България. Руската страна иска да ни вкара в неустойки“, каза още Симеонов. Той беше категоричен, че няма да подкрепи изграждането на проекта.

Кирил Цочев от АБВ пък обяви, че партията му е за спасяването на „Южен поток“. Той посъветва парламентът да излезе с позиция, че ЕС трябва да насърчава енергиен баланс и използването на местни енергийни ресурси. „Трябва да постъпим високоблагородно и да дадем възможност на Бойко Борисов да защити това в ЕС”, каза още Цочев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А как Южен поток ще влезе в Гърция, след като тя е член на ЕС. Питам, защо никой не отговаря!
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Постояването на ЮП, не задължава никой да се включва към него, който неще, да си търси алтернативи, който му е изгодно да се включи,! Това не е работа на Европа, а вътрешен проблем!
26
2
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Не виждам по подходящ момент за калкулация на печалбите към всички забъркали през годините този буламач от газ ,ядрени енергии и руски интереси.Между десет и двадесет години при първоначален строг режим.Само че несме нормални за да се случи.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
>съд за всички Бг политици и дано Господ ги накаже -Амин
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аде стига глупости, да не си измиват ръцете, че им било европейски проект! Чисто български е и от нас зависи! Нека направят тръбата до границата, пък юропата ако иска да се включва!
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един въпрос-защо не се затвори и Северен поток. По какво той се различава от сегашния проект. Още повече че не е съобразен с Третия енергиен пакет. Чакам отговор!
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 42 аз съм последния човек който бизащищавал Валери Симеонов но в случая е правОдисей 1
21
4
 
12
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
За такава загуба за държавата на друго място ще свалят правителството а българите гледат опулено и....ПРОДЪЛЖАВАТ НАПРЕД. Света вече ни се чуди щи за същества сме като сме най-бедните най-крадливите и най-послушните. Спокойно, Банан Банана ще ви докара 1-2 кораба царевица и няма *** от глад.
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прокуратурата кога ще се самосъзира за съботажа на интерконекторните връзки? сайдера в кауша
19
0
 
10
 
! Отговори
колибри преди 9 години
Сега се разшетаха да коментират - аз пък си мислех, че искаха да не се строи и след като руснаците направиха, каквото искаха ще има мир, а то..........какво стана и настана........
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така и не разбрахме, че не трябва да се делим на русофили и русофоби, а трябва да гледаме нашия си български интерес. В крайна сметка това е бизнес и трябва да се извлече максимална полза.
17
2
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Гледах Валери Симеонов тази сутрин по телевизията. Този човек се е самозабравил. Дай на простака малко власт и му гледай сеира !Валерката обаче така и не може да обясни на избирателите си ЗАЩО ОЩЕ подкрепя правителство, което назначи депесар-турчин за зам.министър на отбораната ?Винкела не може да отговори и на въпроса защо е против строителството на "Южен поток" в България, след като това обслужва интересите на Турция и лично на Ердоган ?!?
16
2
 
17
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Абе вие кво си мислите бе че Тиквата не знаеше ли? Умишлено докараха до спиране на Южен поток за угодят на САЩ и да въздигнат Турция още повече, какво ги интересува от Герб че няма да има газ или че ще купуваме на висока цена, те са си добре...вие балъците имате *** в устата и мълчите и чакате...кой чакате? Борисов ли ще ви помогне на държавата или гладните *** с него? Народа е съучастник в съсипването на България.
15
2
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Може ли да се спори по нещо толкова очевадно ?! Разбира се, че "Южен поток"носи печалба на държавите, през които минава тръбата. Иначе защо се се натискат гърци и турци да го строят ?!Всеки, който твърди, че България е спечелила от спирането на проекта е или ***, или чужд агент.
14
7
 
5
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
До Анонимен"...Единствените достойни политици които са в настоящия парламент и които не измениха на обещанията си пред електората са Велизар Енчев и Волен Сидеров и неговите депутати от Атака ..."Това са абсолютни глупости. По-големи изменници от АТАКА, начело с Волен в парламента няма :) За депутатите му - не мога да кажа - там имаше едни записи на заповед за по 150 000 евро...
13
7
 
3
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До РуснакГовориш за твоето правителство, нали. Ами свалете си го.Ама Путин без бой няма да ви се даде
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сега за да е по-голям "краха на Путин" ще купувате руски газ с турска надценка. Елементарните хора заслужават само тоягата
11
2
 
10
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Какво разбират една Тиква и много гербери от национална сигурност?За тях това е срив на икономиката, безработица, срив на бизнеса, който потребява газ, фалит на банките и мощно помпане на Ердогановия... султанат...ЮП щеше да минава през цяла Северна България - гаранция срещу откачени джихадисти с мания за халифат. Сега питам цар Тиква - готов ли си са последствията? Готов ли си за новата национална катастрофа? Нищо на този свят няма да е способно да те защити...
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствените достойни политици които са в настоящия парламент и които не измениха на обещанията си пред електората са Велизар Енчев и Волен Сидеров и неговите депутати от Атака .
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МУТРАТА ББ И *** ХРАЧКИ ОТ РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК КОИТО УЖ БЯХА ПРОТИВ ДОГАН И ДПС ,СЕГА СЛЕД КАТО ПРОВАЛИХА ПРОЕКТА ЮЖЕН ПОТОК И ПО ТОЗИ НАЧИН НАКАРАХА РУСИЯ ДА ЗАМЕНИ НАШЕТО ТРАСЕ С ТОВА ПРЕЗ ТУРЦИЯ ,ТА НАШЕНСКИТЕ МУТРИ И *** ДАВАТ ЛИ СИ СМЕТКА КАКВА ВЛАСТ ДАДОХА В РЪЦЕТЕ НА ДОГАН И ДПС .ТОВА ДЕТО ГО СЪТВОРИХА БОЙКОВЦИ,КОСТОВЦИ,КУНЕВИЦИ И ВАЛЕРИ СИМЕОНОВЦИ ЕДИН ДЕН ЩЕ Е В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ КАТО ФРАПИРАЩ ПРИМЕР ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.