Съдбата на "Южен поток" раздели партиите във властта

Партньорите се оказаха на различно мнение за спирането на проекта
Обновена: 3 дек 2014 14:06 | 3 дек 2014 10:58,
83
Съдбата на "Южен поток" раздели партиите във властта
Снимка: Архив Reuters

ГЕРБ, Реформаторите, Патриотичният фронт и АБВ показаха различни позиции по искането на Русия да спре строежа на „Южен поток“ заради България. ПФ се обявиха против спасяването на „Южен поток“. АБВ, които също са част от управляващото мнозинство, обаче обявиха, че застават зад продължаване на проекта. ГЕРБ и Реформаторите дадоха да се разбере, че са за „Южен поток“, но при спазване на европейското законодателство.

ГЕРБ се обяви в подкрепа на запазване на националната сигурност. „Много пъти сме казвали, че "Южен поток" може да се строи, ако се спазва законодателството, приетите процедури за регламенти“, каза депутатката Цвета Караянчева. Тя обясни, че ГЕРБ винаги е била и ще бъде гарант за евроатлантическата ориентация на България.

Още по темата
Депутатката призова да спрат политическите нападки и да се даде възможност на премиера да реши казуса, отивайки днес към Брюксел.

И Мартин Димитров от името на Реформаторския блок се обяви за спазване на европейските правила, заради които пък Путин поиска спиране на проекта.

„Няма нито една такава страна, която да купува газ само от Русия“, каза депутатът, който е и зам.-шеф на икономическата комисия. Димитров се обяви за влизане в европейския енергиен съюз. Той настоя да искаме подкрепа от ЕС за изграждането на интерконекторните връзки и предупреди, че ако това не стане, ни чака поредната трудна зима.

Според депутата като голям потребител ЕС може да договори много по-добри цени, отколкото всяка страна самостоятелно. Димитров коментира и думите на Путин, че България ще губи по 400 млн. евро на година заради „Южен поток”. „Тази сума трябва да бъде умножена по две, тъй като транзитните такси трябва да бъдат минимум в размер на 800 млн. евро“, каза депутатът и допълни: „Путин сам заложи това решение като полза за България, да си го поискаме, г-н премиер”, обърна се към Борисов Димитров.

Според един от лидерите на Патриотичния фронт - Валери Симеонов, обаче спирането на „Южен поток“ е добра новина. Той изрази надежда Путин да не се откаже от намерението си. Симеонов беше категоричен, че България няма никаква финансова полза от изграждането на тръбата. „Има ли България интерес от този проект? Това е най-важният въпрос, на който трябва да се отговори“, каза Симеонов.

Според него проектът е бил оскъпен умишлено 4 пъти, а освен това Русия официално е признала, че 22 години няма да получаваме транзитни такси. „Единственото, което трябва да ни интересува, е интересът на България. Руската страна иска да ни вкара в неустойки“, каза още Симеонов. Той беше категоричен, че няма да подкрепи изграждането на проекта.

Кирил Цочев от АБВ пък обяви, че партията му е за спасяването на „Южен поток“. Той посъветва парламентът да излезе с позиция, че ЕС трябва да насърчава енергиен баланс и използването на местни енергийни ресурси. „Трябва да постъпим високоблагородно и да дадем възможност на Бойко Борисов да защити това в ЕС”, каза още Цочев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Сега най...щастливи са от ДПС-то.Още на времето Доган -ага,предрече,че пътят на България за Европата,минава през Босффора.Може би е имал в предвид,че...газът ще минава от там;ама то все...едно.
7
0
 
10
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Ролята на България е обичайната,тази която винаги сме изпълнявали с голям ентусиазъм ,а именно на овца за доене и стригане.
6
5
 
17
 
! Отговори
Руснак преди 9 години
Свалете това вредного правительство.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ СЪМ ЗА ЮЖЕН ПОТОК!
4
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Радвайте се *** нали искахте деверсификация на руския газ,еми сега вече го имате ,защото България пак ще купува газ от Турция,който пак е руски,ама на двойна цена ,затова предлагам всички *** които квичаха за тази диверсификация да плащат от джоба си всички надценки на турците ,както и по 400 милиона евро всяка година дето ги изгубихме от транзитни такси.
3
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1 Щатски долар = 53,9490721 Руски рублиСтройте бре, кой ви спира?Ама с вашите кинти, не с народна пара!
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЛАВИ БИНЕВ МАСОН ТЕМПЛИЕР ,К.КАРАКАЧАНОВ АБСОЛЮТЕН НАГАЖДАЧ И ПРОДАЖНИК , ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ СИ КРИЕ КОМУНИСТИЧЕСКО-НОМЕНКЛАТУРНАТА ФАМИЛИЯ БАЛЕВСКИ ,СЪЩИЯ Е ЕВРЕЙН ,ДЕЦАТА НА БАЛЕВСКИ ЖИВЕЯТ В САЩ,ПО ТЕЛЕВЗИЯ АЛФА НАСКОРО БЯХА ПОКАЗАНИ СНИМКИ НА ВАЛЕРИ БАЛЕВСКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО МУ В ИЗРАЕЛ ,НА КОИТО СНИМКИ БАЛЕВСКИ С КИПАТА НА ТЕМЕТО КАТО ПРАВОВЕРЕН ЮДЕИН СЕ МОЛИ НА СТЕНАТА НА ПЛАЧА В ЕВРУСЛИМ,ТЕ ТАКИВА КАК НЯМА ДА СА ПРОТИВ РУСИЯ И ЮЖЕН ПОТОК
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин пак изигра брюкселските зелки, сега Турция няма да получава газ през Украйна, а директно през Русия, което със сигурност няма да се хареса на Брюксел, същевременно прекратяването на проекта ще нанесе загуби на европейските компании, при всички положения газта ще стига до ЕС, а е в техен интерес е да минава първо през държава от съюза, тъй като ЕК няма правомощия над Турция. Няма да се учудя, ако изказването на Путин е било с цел отново да сложи на дневен ред въпроса.