Местан иска разширяване на преференцията при вота

"Казусите с Орхан Исмаилов и Слави Бинев не трябва да се слагат в една плоскост"
Обновена: 5 дек 2014 15:26 | 5 дек 2014 15:25,
17
Местан иска разширяване на преференцията при вота
Лютви Местан. Снимка: архив, БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан се обяви за разширяване на преференциалния вот на принципа на отворените листи. При него кандидатите се подреждат по азбучен ред и избирателите ги подреждат от първа до последна позиция в листата.

Има десет европейски държави с отворени листи. Където имаме затворени листи, подредени по предпочитания, практиката е много по-различна“, каза Местан.

Още по темата
Той се възпротиви срещу това, че сега има депутати, избрани с 800 гласа, което означава че 56 – 70 гласа може да преподредят листите. „А това са гласовете на едно семейство. Преференциалният вот не може да бъде изроден до семеен вот, до родов вот, до вота на едно село и една община“, каза лидерът на ДПС.

Той констатира, че преференциалният вот у нас не е бил успешен.

В началото на седмицата ДПС изключи от групата си двама депутати, избрани с преференции, защото не са се съобразили с решението да не организират преднамерено преференциален вот. Така тези, които са се съобразили, като Нигяр Джафер, са останали извън парламента.

Местан обясни, че ДПС ще гласува против бюджета за догодина, и констатира, че има пълно разминаване между предложените параметри и обещанията за управление.

Той коментира и назначението на Слави Бинев като шеф на комисията за култура и медиите. Според Местан Бинев е проблем на управляващите. „Казусът с Бинев е една от персоналните характеристики на тази власт“, каза още лидерът на ДПС.

Местан се противопостави на поставянето на една плоскост на случая „Орхан Исмаилов“ и този Слави Бинев. Лидерът на ДПС поздрави Борисов, че не се е поддал на натиска да отстрани зам.-министъра на отбраната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
турчин преди 9 години
С партийни листи преференции не може. Партийната листа се избира от долу. Този който иска преференция излиза независим. Тогава ще видим тези къде ще бъдат. Тези който са преференция по малко от 50% вън от парламента, изключвата се и от партията. Тези хора без партията са никай.
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво ще прави България без газ в студената зима. Откъде другаде ще купуваме газ, освен от Русия? В кофи ли ще го носите от САЩ? Пак ли ще сме под турско робство и ще купуваме газ от Анкара?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да се пребори с неграмотността сред подрастващите, България се нуждае от сериозна и мащабна образователна реформа - това е повече от ясно. Нужно е обаче и друго: обществени норми, в които знанието да е от значение.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този и цялата му банда - доживот
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали точно ДПС разкара двама депутати избрани с преференция ?!?
10
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Местан-лъжедемократът сега се чуди как да замаже поредният Доганов гаф.Може би взет в състояние на дълбока алкохолна абстиненция.
9
0
 
1
 
! Отговори
Гаргамел преди 9 години
До БотевТИ САМ ГО КАЗА: БЛОНДИНКА !!!
8
0
 
0
 
! Отговори
dhhhh преди 9 години
DORO: Я, по спокойно го раздавай ...........
7
0
 
9
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Случи се: Патриотите не разделиха хората на Българи и турци, а Местан ги раздели на турци и българи, като не постави на една плоскост хората на Исмаилов с различни имена - Срам за ДПС!
6
5
 
3
 
! Отговори
Стоянчо преди 9 години
До АнонименХристо Бисеров веднага го отстраниха от политиката, а с Б.Б, Цв.ЦВ и т.н кво става приятел????
5
0
 
6
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
Мая цяла година го мисли тоя избирателен кодекс - кво излиза сега?! Нищо не е направила?Ама как така нищо не е направила? Та тя е гения в БСП, бореца за свобода, новото крило, идващата власт, бъдещия председател и първия председател-блондинка!
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък искам Христо Бисеров да бъде съден.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опитват се някакси да се справят с неграмотната си част от електората. Най-ефективно ще бъде да им се каже преференциалния вот да не се пипа, ама няма да е демократично. Всяка пария с мъката си.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо какво им е различното и двамата са типични партийни назначения.
1
3
 
9
 
! Отговори
Doro преди 9 години
Я се махай , смотан ...