Щяхме да печелим от "Южен поток", но при запълнена тръба!

Дончев: Разговорът по казуса трябва да е на ниво Русия-Европа
Обновена: 8 дек 2014 14:09 | 8 дек 2014 11:27,
33
Щяхме да печелим от "Южен поток", но при запълнена тръба!
Снимка: БТА

Разговорът по казуса “Южен поток” трябва да се води на ниво детайли, без емоции, и да се видят на първо място икономическите аргументи – какво печели и губи България. Това заяви пред БНТ вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той допълни, че в момента се подготвя безпристрастен икономически анализ за проекта.

„В момента се подготвя зрял безпристрастен икономически анализ за проекта, тъй като финансовият модел, с който разполагаме в момента, не е цялата истина“, каза вицепремиерът.

Той обясни, че проектът би могъл да носи икономически ползи за България. На първо време те са фокусирани в самия инвестиционен процес, който би оставил пари в страната, доколкото би генерирал заетост за строителния бизнес, от данъци и други постъпления. В самия процес на изграждане – ще бъдат осигурени работни места.

Освен преките ползи, свързани със самия инвестиционен процес, България би могла да има печалба, но само при определени обстоятелства – при пълна запълняемост на тръбата, посочи Дончев.

По отношение на печалбата не трябва да сме екстремни оптимисти, каза още той. По негови думи голяма печалба би могла да дойде след около две десетилетия, като тогава тя ще е около три-четири пъти по-ниска от вече коментираната сума от 400 млн. евро.

Томислав Дончев посочи, че България няма да води сепаративни разговори и преговори, защото това е проект, който включва една трета от държавите на ЕС и разговорът по казуса трябва да е на ниво Русия-Европа. Този въпрос Дончев ще постави утре на среща на енергийните министри и след това ще се водят допълнителни разговори.

България не може да бъде просто оставена да претърпява със собствен ресурс всички щети от нереализация на проекта, посочи още Дончев.

Той смята, че политическата подкрепа по темата е важна и европейските пари е важно да се управляват правилно, но по-важно е доверието. „Половината е в изпълнението на процедурите, другата половина е доверието, смята той и заяви, че “опитът на България да вкара “Южен поток” през задната врата създаде недоверие в Брюксел”.

Вицепремиерът обясни още и как ще бъдат подпомогнати хората, пострадали при сегашните наводнения. Предстои след оттеглянето на водата да бъдат направени оценки на щетите.

Междуведомствената комисия за подпомагане има ограничен лимит от 70 млн. лв., а вече имахме наводнения, които също трябва да бъдат подпомогнати, каза Дончев. Проблемът е частните имоти, които по думите му трябва да бъдат застраховани.

Според него е добре да бъде създаден катастрофичен пулт, което е нещо като държавата да е застраховател и да събира по 5 или 10 евро на година и със събраните средства да се обезщетяват пострадалите от природни стихии.

За европейските средства, които бяха спрени заради допуснати грешки в периода 2010-2013 година, Дончев каза, че до момента са възстановени средствата от „Околна среда“ от 2013 година – грубо около 400 млн. (лева, бел. ред.). Очаква се поне част от средствата, които са разходвани по „Околна среда“ от 2014 година, също да бъдат възстановени.

Формално решение за размразяването на парите по ОП „Регионално развитие“ все още няма, но очакваме това да бъде факт след няколко седмици, каза още вицепремиерът. По думите му отблокирането ще е факт независимо дали след един или два месеца. Той отново отчете, че към момента България е изпратила всички оперативни програми в срок.

След одобрението на ОП „Развитие на човешките ресурси“ и програмата за храни за най-нуждаещите се до март 2015 година Дончев очаква одобрение от ЕК за поне още три оперативни програми от новия програмен период. По негови думи това ще гарантира, че 2015 година няма да е нулева, както беше тази година и ще осигури свеж ресурс за всички системи и структурни промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Губите си времето в приказки г Дончев! Средоточете се /у възможността за други доставчици има примери!
23
0
 
0
 
! Отговори
slan преди 9 години
Будните хора да си отворят очите. За тази сума се говори, ако всичко е без корупция. Но Русия внимателно си подбира държавите, където корупцията е на всички нива на държавата, както е в Украйна, в България и в Сърбия. Само че Украйна, като се смени президента, почна да ги *ава, а Русия не е такава страна. И както сега в Украйна, може и след 20 г. в България, ако и дотогава България си остане бедна и не може да си плаща сметките за природен газ към Русия. Те са продавачи на стока с цена
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
nishto da ne vi davat kradluvci ,bravo pytin za tia samo taka v mytrata.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето затова не стана проекта, заради недомлъвките и липсата на подкрепа от такива като Дончев, разбирай Борисов,Ама то не били 400 млн, ама те били не знам колко след 20 години, ако тръбата била еди каква си, ама Европа, ама задни врати и не знам какви небивалици още.Е затова ще гледме доволно усмихващите се премиери на Гърция и Турция, които пак прекараха България.С проститете мутри начело на държавата- толкова, т.е нищо
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЛОКУМИ, ЛОКУМИ...
19
1
 
7
 
! Отговори
До 21 Тъпото преди 9 години
Ти вярно си много *** съвсем сполучливо си си сложил името. Или ти е още от мама? А бе, ***? Това, което е построено от т.н. "***" сега немогат само да го стопанисват /гори, канализации, пътища, язовири и пр./ и вече 25 години не могат да ги разпродадат. На готово бебе бащи не могат да станат. Сигурно и ти живееш в дом, построен от тия "*** мама и тате" с "малката" им заплата. Некадърник нещастен!!!
18
1
 
7
 
! Отговори
Хамбургер преди 9 години
За да докажем, че сините и десните сме повече мъже от *** - веднага да се построи един нов град- Чичосамово! Всички вместо да купонясват, веднага на трудова повинност и с убеденост да се докаже че е толкова просто да градиш. Ми направо си е лесна работа. Некви си комунисти убедено строили Димитровград, стоили пътища, кви са тия бе! Друго си е Бате да докара турците да строят. Ей това е демокрация. А ние отиваме да работиме като строители в Германия, щото за нас работа в БГ няма! Нали!
17
0
 
9
 
! Отговори
пешо преди 9 години
Каква Русия-Европа бе, ***?Ти чий вице си?България вече я задраскахте от картата ли,а народа й не струва две пари и няма защо да го питаш ли бе,продажно ***?Насрахте се прави,а сега пак гледате да избегнете отговорността.Путин е ДЪРЖАВНИК, а ви сте жалки разкрачили се на два континента .Мислите ли, че има като вас по целия свят, който ще дойде да вложи пари тук,след като президента на най-голямата държава в света публично ни обяви за ненадеждни.Туриха ни пръста и с пълно право
16
1
 
7
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 9 години
Не, господин Дончев разговорът трябва да е на ниво Русия-САЩ, защото и Европата е просто една слугиня на чичо Сам! Много по-бързо ще се решават казусите, когато се договарят Москва и Вашингтон, а решенията после ще бъдат спускани по електр. поща до марионетните правителства в Европа, САЩ застават зад Укрите в случая и прецаканата е България, какво да се прави геополитечески шах, в който нещастната пешка България беше жертвана заради Украйна !
15
1
 
8
 
! Отговори
иван преди 9 години
Не ни замазвай очите!Никой не знае икономически щяхме ли да спечелим или не защото в Споразумението няма цени,но не вярвам турците,с най бързо развиваща се икономика и гърците-византийци да са по-глупави от нас.Но какво загуби БГ?1.Ролята на посредник,а сега ще купува с посредник.2.Геостратегическа мощ на разпределител и нов статут в ЕС.3.Никой не бомбардира газови връзки.4.Никой вече няма да инвестира у несигурен партньор.5.В 2020 г. спира сегашния газопровод и РФ няма да го поднови.Малко ли е?
14
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Вие докато се назландисвате как да водите разговори, от свое име или от името на задкулисните ви господари, западните колониалисти, и те взеха че приключиха. Подополковника ги прекрати с няколко изречения. Загубеняци безподобни, кой *** ви избра? !
13
1
 
7
 
! Отговори
И аз северняка преди 9 години
Пич в севера са били истинските социалисти! Онези социалисти, които комунистите избиват като ***! Защото комунизма е всъщност фашизъм, който цели да даде власт на една върхушка, лъжейки че дава власт на народа. Днес същите комунисти, управляват само че са сини. За това умират от страх, че в севера все още е запазен духа на реалния социализъм, а той приятелю е върл анти-комунизъм, върл анти-фашизъм и върл анти-капитализъм. Просто ги и страх от истинските. Знам защо са избивали хората от севера
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо за Германия, Унгария, че даже Сърбия ЮП е въпрос на директни разговори и договорки с Русия, а нашите плюнки не смеят?! Като нямате смеласт и доблест не сте ни нужни *** политици. Сложиха ви на тези постове едни прости неразбираклщи ***, понеже мнозинството... за съжаление. Сега се оправяйте, ако ли не ще бъдете съкратени и уволнени мноооого предсрочно.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички останали държави ще печелят, а ние дето сме първи по тръбата няма. Пак като не викат, че ще и губим, хубу. Ся само боко остана да каже, че щжен поток бил кьорфишек - нещо като тефтерчето на златанов, то и него нали никой не го бил виждал.
10
6
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До ВрачанкаГорянското дивжение знаеш ли срещу какво се бори, защото малко е неясен постът ти и мисля, че се бъркаш нещо
9
1
 
7
 
! Отговори
Врачанка преди 9 години
Северна България умира! От Костов до ден днешен Севера беше подложен на геноцид! Причината ли? Ами вижте къде е било горянското движение. Лично аз стоях пред човек от елита на СДС, който обяви, че севера трябва да бъде ограден с бодлива тел и по нея да се пусне ток, че "да се избият тия". За 25 г. севера се превърна в пустиня. Защо! Ами защото там е жинтицата, там има нефт. Така се изкупуват имоти на безценица. Сега отново убивате севера. Така ли ви иска САЩ! Да унищожите 1/2 от България
8
2
 
11
 
! Отговори
др преди 9 години
Г-н Дончев, на нас Путин вече ни запълни тръбата, првърнахме се в изоставен пустинен керван!
7
3
 
15
 
! Отговори
Тъпото преди 9 години
Понеже съм *** и грозна, затова ще си го кажа- при руснаците уважавахме предците си, бяхме нация със самочувствие, имахме износ и нашата интелигенция я приемаха на запад много добре, днес при САЩ пожелаваме предците ни да измрат, плюем тия дето са градили държавата, срам ни е от Ботев и Левски, а нация е *** дума. Интелигенцията се управлява от чалгаджии, а българите на запад ги мислят за ***, *** и нарко пласьори. И още нещо - отново сме роби на Турция! Е, радвам се че съм ***!
6
2
 
8
 
! Отговори
Южен вятър преди 9 години
Дончев, дано твоята глава да е запълнена, че ако и тя е празна от съдържание ...
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ожесточена битка между великите сили за Румъния и България - започната още през 1945 та до ден днешен!