НС даде картбланш: България ще тегли 1,5 млрд. евро заем

С него ще се поемат разходите за изплащане на гарантираните влогове в КТБ
Обновена: 12 дек 2014 14:00 | 12 дек 2014 10:33,
166
НС даде картбланш: България ще тегли 1,5 млрд. евро заем
Снимка: архив, Ройтерс

Парламентът даде зелена светлина на кабинета да изтегли допълнителен външен заем в размер на 1,5 млрд. евро, с който да се поемат разходите за гарантираните влогове в КТБ.

Това стана, след като депутатите ратифицираха договора за заем, подписан на 8 декември. "За" гласува мнозинството на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. БСП беше против, а ДПС се въздържа. 

Още по темата
Заемът е сключен между България и 4 банки от една страна в ролята на регистратори и Уникредит банк" АГ (клон Лондон) от друга в ролята на агент. Средствата ще бъдат отпуснати под формата на мостово финансиране. 

С поемането на новия дълг се очаква 2 млрд. лв. да бъдат насочени за подпомагане на Фонда за гарантиране на влоговете да изплати всички гарантирани депозити в КТБ. С останалите средства ще се гарантира като цяло ликвидна подкрепа. 

Заемът се предвижда да бъде погасен с постъпленията от планирана емисия държавни ценни книжа на външните пазари през 2015 година, е записано в мотивите към ратификацията.

Заемът е договорен за срок от 6 месеца с възможност да бъде удължен с още 6 месеца.

Решението беше взето след едночасови дебати. По време на тях Янаки Стоилов от БСП предупреди, че с поемането на новия дълг всеки български гражданин ще трябва да плати през следващите години по около 3400 лева. „Разходите по дълга са повече, отколкото разходите за култура, спорт и образование, взети заедно“, каза Стоилов и изрази надежда, че будната културна съвест ще се събуди и за това.

Мартин Димитров от Реформаторския блок обаче припомни, че всяко управление на БСП завършва с криза. „Само БСП може да взима заеми и с тях да се прави социална политика. Това има катастрофален ефект и този модел трябва да бъде спрян“, каза той. 

Красимир Янков от БСП репликира, че през последните години българите са започнали да осъзнават, че мантрата за финансова стабилност, която се повтаря, рухва, и че отговорността за това трябва да бъде споделена от всички партии. 

Съпартиецът му Румен Гечев предупреди, че в тегленето на заема има няколко лоши новини. Той обясни, че страната ни може да влезе в дългова спирала, че в мотивите на кабинета не е записано как дългът ще започне да намалява и че нищо от този дълг не отива в икономиката. 

„Това може ли да превърне държавата във финансова пирамида“, попита го Красимир Янков от трибуната, а Гечев изрази надежда, че това няма да стане. „Ние първо сме българи, а след това сме от различни политически сили“, каза Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: НСзаем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
6
 
! Отговори
Генади преди 9 години
До пирамидаЯвно си много бос в областта на икономиката приятелю :П)като се вземе заем в евро, срещу него се печатат левове, които влизат в обръщениекогато се връща заема, с левове се купува евро сиреч левове се изтеглят от обръщениетотака баланса се запазва и никаква пирамида няма
91
5
 
3
 
! Отговори
Генади преди 9 години
До пирамидаЯвно си много бос в областта на икономиката приятелю :П)като се вземе заем в евро, срещу него се печатат левове, които влизат в обръщениекогато се връща заема, с левове се купува евро сиреч левове се изтеглят от обръщениетотака баланса се запазва и никаква пирамида няма
90
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правиш банка в бг, дават ти 3 000 000 000 лева, а ти връщаш 500 000 000 лева. Яка далавера. Щом има балами българи да плащат на мутрите. Разберете, трябва рестарт на системата - да се изтреби мутростотията до крак. Всички дето са спечелили над милион за тези 25 години са престъпници. В Бг чести пари няма. Крадат от хората. Всички скъраски коли и къщи са построени с вашите пари. Имате право да си ги поискате обратно.
89
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЗа това защото тази частна банка е нечия ПАРТИЙНА ХРАНИЛКА. За това и държавните институции "проспаха" флошената капиталова адекватност. За това и работата на банката беше на практика блокирана без да и е отнет лиценза. За това и няма подведени под отговорност лица освен Василев. За това, и защото си траем ... И за онова, пак защото си траем ... За това и оправия няма да има ДОКАТО полтиците ни не могат да бъдат подвеждани под наказателна отговорност. Ей затова.
88
0
 
7
 
! Отговори
въпросче преди 9 години
Защо банките, които явно имат достатъчно капитал, не си създадат фонд, а е необходимо държавата да създава такъв за да им бършем г**а??? Цялата система предполага такива шантажи.И всъщност, защо са необходими банки, трябва да има само едни трезори където да се съхраняват пари и кредити да се дават примерно за жилище и толкова...
87
1
 
17
 
! Отговори
Георгиев преди 9 години
Мислехме да си купуваме апартамент. Ама се отказахме, за да не се превърнем в роби на тая пробита държава. Ще платя 3400 лв. друг път. Аз се махам от тук и си вземам семейството и родителите с мен. Другия вариант е революция, ама аз не искам децата ми да са без баща, защото ония там не се наядоха...
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво, Браво, Браво!!!
85
0
 
2
 
! Отговори
Кинга преди 9 години
Въпроса е силно риторичен - откога банките са извън "капитализма" и "свободния пазар" - аз някой да е спасявал целносочено друг бизнес не съм чувал - някои ще кажат ми банките спасяват другите бизнеси из атова са важнои - НОООООО - Банкаат сам си решава кой да спаява - като е "спасила грешно" и накрая е фалирала НЕ БИ ТЯРВБАЛО ние даплащаем за нейните грешки - че то утре банките моагт дотпуснат по 1 милион на всеки човек със заплата 350 лева и после кво правим - кой е виновен ?!?!
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обяснете защо всички българи трябва да изплащат заграбеното от частна банка.По тъпата логика на управляващите и в бъдеще банките могат да последват примера на КТБ.Ето затова финансовия министър се прегръща с Искров.Далаверата продължава.Да му мислят честните хора
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...с поемането на новия дълг всеки български гражданин ще трябва да плати през следващите години по около 3400 лева..."Ах,вие,политически и икономически пиявици!Ах,вие рейтингови агенцииФич Стандард енд Пуърс", Мудц, Пудц и т.н.Защо никъде не казвате заемът при каква лихва ще бъде теглен!? Защото сигурно не ни интересува колко ни ограбвате!? По същия начин нахлузихте на гръцкия народ милиарди, за да спасявате банките. Ай,сиктир,някои си мислят,че са богоизбрани,а други да тънат в мизерия
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До opaНе банка друже а държава. Печелиш изборите с фрази финтифлюшки и яхваш държавата. После си я подкарваш по свое усмотрение ... Размахваш метлата по ръководни и ключови позиции - накратко сменяш техните с нашите, и пей сърце. Крадеш от държавата безнаказано защото всъщност ти си държавата и ако се вдигне вой за откраднатото и трябва да го върнеш, взимаш заем, който ще изплащат тези от които си крал ... Гениално просто е.
81
0
 
1
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Да се запасим с търпение,какво друго ни остава?Каквото ще ни правят,да ни правят!
80
1
 
0
 
! Отговори
Папата преди 9 години
Еми няма само БСПту да краде... оглозгаха всичко... ся новите от де да напънят гушка като янма нищо истанало...
79
0
 
8
 
! Отговори
opa преди 9 години
Ами то така много лесно всичко, правиш си банка, слагаш блазнещи лихви, ограбваш си я сам, фалираш я, и после дори държата ти връща "откраднатите пари" които сам си си ги взел.Ето как се става милиардер за нищо време..
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До meВсъщност държавата не плаща. Плащаме ти, аз и останалите в страната ...
77
0
 
11
 
! Отговори
Роби преди 9 години
Мале какви се роби...ама от най тъпите. Българинът страда от "Стокхолмски синдром" убедих се в това. даже няма наченки на протести. Сега ще ни набълбучат със заеми и ще се хванем за мустака.
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 87Болен кое ще управлява? Турция ли? Отваря му се място при неговите хора, действително.
75
8
 
4
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 9 години
Днес сутринта руската рубла мина психологическата граница от 70 рубли за евров момента се търгува на 72 рубли за евроЧестито на рубладжиите!Рашките са в паника, Путин се е скрил някъде, страх го е че ще го линчуват
74
0
 
9
 
! Отговори
Честита Варвара преди 9 години
Не я разбирам много аритметиката, но имам усещането, че ни набутаха с има - няма 9-10 млрд. - 4 ги няма, защото липсват, 2 от оня фонд (сещайте се кой ще да го напълни отново), 3 заем.......
73
0
 
11
 
! Отговори
me преди 9 години
АЗ така и не разбрах, защо държавата трябва да гарантира тези депозити, след като има фонд, който служи точно за това и се попълва от банките. Да ги одрусат с по 100 млн. за фонда, и от него да плащат. Защо всички трябва да страдаме, затова че банките (частни компании) не са си свършили работата. Не че не го видяхме из цяла Европа същият идиотизъм, но аз просто да си попитам.