Плащаш малко, искаш висока пенсия. Не става, отсече Борисов

Пенсионната реформа ще бъде замразена през 2015 г.
Обновена: 14 дек 2014 16:16 | 14 дек 2014 13:29, Александър Попов
400
Плащаш малко, искаш висока пенсия. Не става, отсече Борисов
Снимка: БТА

Пенсионната реформа ще бъде замразена и възрастта за пенсия няма да бъде вдигана през следващата година. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов, синдикатите, социалния и финансовия министър.

Не може цял живот да плащаш малко за пенсия, а след това да отидеш като пенсионер и да искаш висока пенсия, заяви Борисов.

По думите на срещата не е имало разминаване по нито една тема между преговарящите.

Още по темата

До 31 март трябва да бъде изработен дългосрочен план за реформата на системата, решиха още управляващите.

Социалният министър Ивайло Калфин отбеляза, че приема това споразумение, за да се вземат в следващите три месеца трайни решения. Той посочи, че пенсионната система във вида, в който се намира в момента, обрича на мизерия бъдещите пенсионери. По думите му е необходима сериозна реформа, която да бъде поносима за хората, да дава предвидимост и стабилност.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък обясни от своя страна, че целта е да се намери дългосрочно решение в пенсионната система след март 2015 г. По този начин политиците нямало да могат повече да използват темата за пенсионирането в своите предизборни кампании.

От 2015 г. ще се въведе принципът на свободен избор на осигурените лица за режима на осигуряване за ранно пенсиониране - чрез държавното обществено осигуряване или чрез професионалните пенсионни фондове, при запазване на действащите условия за ранно пенсиониране.

От следващата година ще се въведе и принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване.

"До 31 март се надявам в парламента всички партии да не се правят на опозиция и управляващи, защото видяхте, че при БСП, ДПС и Атака нищо не се случи в пенсионната реформа. Сега да седнем заедно със синдикати и работодатели, така че да гарантираме на хората доходите и пенсиите, в противен случай какво се получава – 53 % с бюджетните пари от данъците плащаме пенсия, а имаме частни пенсионни фондове. Всичко е обърнато с главата надолу”, посочи премиерът Бойко Борисов.

След срещата стана ясно, че ще бъдат криминализира укриването на осигурителни вноски от осигурителите и самоосигуряващите се лица.

За начина, по който ще се пенсионират служещите в МВР, в отбраната и огнеборците ще се търси съгласие между правителство и синдикати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мутро,това зависи от правителството!И защо да внасят хората по-високи осигуровки след като има праг на пенсиите?И защо мутро полицаите и военните не си плащат осигуровките?И не накрая мутро,защо има плосък данък?
233
1
 
14
 
! Отговори
Любопитен преди 9 години
Господин Борисов от автобиографията Ви не ми става ясно какво сте работили от 1998 до 2001 година и плащали ли сте някакви осигуровки ив какъв пенсионен фонд сте ги внасяли.А колкото до пенсионерите . след няколко години ще започнетее да си задавате въпроса защо никой вече не се пенсионир Просто няма да има кой. Хората няма да имат необходимия стаж Ето за това не се борите със симата икономика. Тя работи за вас . Така парите от НОИ ще изчезнат във вашите джобове.
232
1
 
9
 
! Отговори
Ivan преди 9 години
Получаваш голяма заплата г-н Борисов да речем колкото вашата или на вашите сапартийци и плащаш повече както намеквате,very simple!:)
231
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък искам работодателя да внася в моя лична сметка парите за пенсия, която да не може такива като този да разполагат с нея. Във всеки един момент да знам какво имам за старини, я не утре да ми определят някаква смешна пенсия.
230
3
 
6
 
! Отговори
до darcas преди 9 години
darcas, и аз така мисля НО!никой няма да те остави да се измъкнеш от матрицатакой ще ги рантути дерибеите без един ден реален трудов стаж
229
4
 
20
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Мда ама плащаш 35 години вноски, за да взимаш 5-6 години пенсия. Айде нема нужда. Ще си ги внасям в банка, или ще си направя в частен фонд пенсионна осигуровка, с безплатна здравна застраховка.
228
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мутряга
227
3
 
4
 
! Отговори
оффф преди 9 години
само мрънкане зад мониторите когато има избори никой не гласува сега тоз не става тоз така.. *** и отрицателната енергия кво става бе лоши новини хората гледат да те смачкат само какво става с този свят..
226
2
 
8
 
! Отговори
gost преди 9 години
Тая гад боко тиквония на снимката и лизаците му явно пак ще бъдат изгонени през 2015 със камъни от парламента ако не прастанат със малоумницата им.
225
2
 
7
 
! Отговори
gost преди 9 години
До Анонимен Тая гад боко тиквония на сминката и лизаците му явно пак през 2015 ще бъде изгонен със камъни ако не престаната със техните малоумия
224
2
 
8
 
! Отговори
гост преди 9 години
***
223
3
 
16
 
! Отговори
стария туч преди 9 години
Тоя ухиления не е внесъл и един лев в НОИ, все Държавата му е внасяла !Но това не му пречи да казва тежки думи , просто е двуличен *** и не е в час!!!
222
2
 
2
 
! Отговори
??? преди 9 години
A na tezi koito plachtaha mnogo zachto ima tavan i koi pribira razlikata?
221
5
 
5
 
! Отговори
auuuu преди 9 години
който не е доволен да отива в парламента и да ги избива писна ми от клавиатурни недоволни разбирачи...
220
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя пак се е изцепил неподготвен, нали има таван на пенсиите бе, пожарникарче.
219
3
 
12
 
! Отговори
спеца преди 9 години
Тоя "специалист по всичко" пак се изложи!Истината е друга ,просто сега хората които внасят са в пъти по-малко, а сумата ,парите винаги са били % от стандарта на живота във времето!Но Борисов си е доказано ***!!!*** , дрънка както му отърва!Работа , работа му трябва на народа и на Пенсионния фонд Бойко , Бойко , а ти за съжаление не го разбираш и нищо няма да направиш по развитие на икономиката !*** милиционерски!
218
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая гад пак почна с неговите тъпотии ТИПИЧЕН укроп като оня яицеглав Яценук или нещо тъкова.*** си маце обаче ставаш за булка в централния, маймун като дадохте ЦЕЛИЯ печеливш бизнес на еврогейовете как си мислиш че ще се вържат 2та края.Трупай дългове това го можеш тиквун нещастен, след тоя БГ няма да я има.
217
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този защо дразни хората, все пак празници идват.
216
5
 
5
 
! Отговори
до василев преди 9 години
А бе а тия дето бачкат и не се скатават пак на милостиня нали?Такава майна ше ти тегля ама не искам с такива *** да споря.Намали дрогата бе ***
215
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КРАДЕТЕ ПО-МАЛКО И ПАРИ ЩЕ ИМА.С ВАШЕ ЗНАНИЕ И РАЗРЕШЕНИЕ ОСИГУРЯВАТ РАБОТЕЩИТЕ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА.ТОЛКОВА ГОДИНИ НА НИКОГО ЛИ НЕ МУ СВЕТНА ЧЕРВЕНАТА ЛАМПИЧКА.ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ?????????? КАКВО НАПРАВИХА С ПАРИТЕ НА ХОРАТА???????ГОСПОДА МИНИСТРИ,НЕ ВИЖДАМЕ ДЕЙСТВИЯ...ОМРЪЗНА НИ И НЕ ИСКАМЕ, И НЕ МОЖЕМ ДА ТЪРПИМ!!!!!!!!!!