Плащаш малко, искаш висока пенсия. Не става, отсече Борисов

Пенсионната реформа ще бъде замразена през 2015 г.
Обновена: 14 дек 2014 16:16 | 14 дек 2014 13:29, Александър Попов
400
Плащаш малко, искаш висока пенсия. Не става, отсече Борисов
Снимка: БТА

Пенсионната реформа ще бъде замразена и възрастта за пенсия няма да бъде вдигана през следващата година. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов, синдикатите, социалния и финансовия министър.

Не може цял живот да плащаш малко за пенсия, а след това да отидеш като пенсионер и да искаш висока пенсия, заяви Борисов.

По думите на срещата не е имало разминаване по нито една тема между преговарящите.

Още по темата

До 31 март трябва да бъде изработен дългосрочен план за реформата на системата, решиха още управляващите.

Социалният министър Ивайло Калфин отбеляза, че приема това споразумение, за да се вземат в следващите три месеца трайни решения. Той посочи, че пенсионната система във вида, в който се намира в момента, обрича на мизерия бъдещите пенсионери. По думите му е необходима сериозна реформа, която да бъде поносима за хората, да дава предвидимост и стабилност.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък обясни от своя страна, че целта е да се намери дългосрочно решение в пенсионната система след март 2015 г. По този начин политиците нямало да могат повече да използват темата за пенсионирането в своите предизборни кампании.

От 2015 г. ще се въведе принципът на свободен избор на осигурените лица за режима на осигуряване за ранно пенсиониране - чрез държавното обществено осигуряване или чрез професионалните пенсионни фондове, при запазване на действащите условия за ранно пенсиониране.

От следващата година ще се въведе и принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване.

"До 31 март се надявам в парламента всички партии да не се правят на опозиция и управляващи, защото видяхте, че при БСП, ДПС и Атака нищо не се случи в пенсионната реформа. Сега да седнем заедно със синдикати и работодатели, така че да гарантираме на хората доходите и пенсиите, в противен случай какво се получава – 53 % с бюджетните пари от данъците плащаме пенсия, а имаме частни пенсионни фондове. Всичко е обърнато с главата надолу”, посочи премиерът Бойко Борисов.

След срещата стана ясно, че ще бъдат криминализира укриването на осигурителни вноски от осигурителите и самоосигуряващите се лица.

За начина, по който ще се пенсионират служещите в МВР, в отбраната и огнеборците ще се търси съгласие между правителство и синдикати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
1
 
5
 
! Отговори
ЕЛЕНА преди 9 години
СНИМКА ОТ ГЪРЦИЯ
253
0
 
21
 
! Отговори
Славното Царство Бг преди 9 години
Работиме много,работим от сутрин до здрач.Но хлеба е малко.Но хлеба не стига, деца. И ваште лица са сгърчени вече от плач. И ваште очи са сухи и неми такива големи, мъчително тъжни очи... И в тех е стаен ужас свиреп: Хлеб! Хлеб!
252
0
 
25
 
! Отговори
Спартак преди 9 години
Алооо РОБИТЕ, вие не разбрахте ли, че на роби пенсия не се полага въобще!
251
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко е като Робин Худ, с една малка разлика. Робин Худ крадеше от богатите и даваше на бедните, Боко краде от бедните и дава на богатите.
250
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато е да взима, държавата ви намира. Когато е да дава, не мож я намери.
249
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При мрачния тоталитаризъм с една минимална пенсия от 90 лв. можеха да се купят 450 качествени хляба/кг по 20 ст. Днес 450 х 2 лв. калпав хляб/кг = 900 лв. минимална пенсия.
248
2
 
18
 
! Отговори
???????????????? преди 9 години
Буда,къде са ти милионите? А защо си Буда,а? А защо се пишеш демократ и подвеждаш запада? Знаеш ли Буда какво е ДЕМОКРАЦИЯ,А? А защо не се отказа от БКП? А защо после се писа социалист,а сега се пишеш демократ...? Колко човека има в теб? А защо работеше за ДС.КГБ????????????????????
247
1
 
4
 
! Отговори
лЮБОПИТЕН преди 9 години
До 296 ЗАШО МИ СЕ СТРУВА, МЕ МИ ЗВУЧИШ ЗАПЛАШИТЕЛНО, ПО МУТРЕНСКИ. и ЗАЩО СЕ ПРЕСТАВЯШ С ТОВА ИМЕ.
246
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България загуби 3 000 000 граждани за 25 години. Къде им са вноските?
245
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои плащат пенсионни застраховки, други изнасят милиарди, трети си купуват калашници.
244
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В частният пенсионен фонд ти определеляш нещата...Плащаш като поп, после човекот взе парите, каза чекай малко...
243
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо трябва държавата да разполага с парите на хората? Видяхме, че държавата е лош стопанин и харчи чужди пари...Да ги дадем на частника Цветан Василев!
242
1
 
10
 
! Отговори
Любопитен преди 9 години
Според ББ ПЛАЩАШ МАЛКО.... Това е защото получаваш малко. Работиш 6 дни по 10 часа седмично и получаваш колкото ди дадат, колкото да преживееш. Защо за някои неща задължително спазваме европейските дерективи, а което касае нашите права не го виждаме. Например правото ни на потребител и клиент на Топлофикация относно плащането при отказ на услугата парно. Защо не седнат и променят закот.на, кой и без друго не е валиден след решението на Евросъюза.
241
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо трябва държавата да разполага с парите на хората? Видяхме, че държавата е лош стопанин и харчи чужди пари, значи не трябва това да продължава. Повечето от сегашните пенсионери са работили по 35 -40 г., а сега им дават мизерни пари. В днешни дни трудно ще може човек да направи стаж поради липса на работа, а и сивия сектор е в стихията си. След 10 -15 г. все по малко хора ще могат да се пенсионират. Ще бъдат възрастни, болни и безпарични. Държава на мизерниците, но тези ще са милионери.
240
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има лъжа в цялата тази теза "Плащаш малко, искаш висока пенсия", защото в България си задължен да плащаш на държавата за пенсия. В другите държави не е така. Имаш избор къде да плащаш и дали да плащаш. А тук плащаш задължително на държавата. И държавата определя кога ще се пенсионираш, което е комунизъм.В частният пенсионен фонд ти определеляш нещата.А държавата никога няма да ти изплати твоята пенсия, защото ти няма да доживееш до пенсия.Т.е. насила финансираш държавата. Това е престъпление.
239
1
 
5
 
! Отговори
до 296 преди 9 години
не ти е точен цитата бокич-знанието носи тъга пише го в книгата на книгите,а не във винету,но ти нали четеш евангелието като твоя господар дявола така казваш ,че да вземем всички да се изплашим лелеле "колко ме е страх"
238
1
 
11
 
! Отговори
рече преди 9 години
Ръководиш държава,не допринасяш за разкриване на работни места,няма вноски за пенсия.Не става така.
237
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До darcasВ КТБ ли ще ги внасяш ХЕХЕхехе :)18 век !!!
236
1
 
12
 
! Отговори
бокич,бокич преди 9 години
пок започна да говориш с *** си-да е светна ли за праг на самоосигуряващи се лица,да те светна ли ,че тези вноски не са разход на оод ,значи плащаш и данък на тези пари,да те светна ли,че след като не работиш,а ти убавецо съсипа малкия и среден бизнес не можеш да внасяш осигуровки,да те светна ли ,че един общитски служител с осигуровки от нашите данъци взима по 500лв. пенсия,да те светна ли за парите които давате на *** ,а пенсиите не мърдат,а сега и ще вдигаш възрастта за пенсия,я млък
235
5
 
1
 
! Отговори
батко ти преди 9 години
До Любопитенкойто много знае бързо погива