ГЕРБ не се отказва от поправка "Пенсии", но ще я ревизира

От партията на Борисов готови на отстъпки
Обновена: 19 дек 2014 14:40 | 19 дек 2014 13:07,
89
ГЕРБ не се отказва от поправка "Пенсии", но ще я ревизира
Владислав Горанов. Снимка: БТА, архив

ГЕРБ няма да се откаже от решението си да даде възможност на българите да местят парите си от частните пенсионни фондове в НОИ. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов след заседание на управляващите в парламента.

Още по темата
Партията на Бойко Борисов обаче даде да се разбере, че е готова на отстъпки от първоначалното си предложение.

Решението дойде няколко часа след като президентът призова ГЕРБ да отложи поправката. Ден по-рано стана ясно и че всички работодателски организации са против изменението, а няколкостотин души протестираха срещу него пред Министерския съвет.

„Не намерихме аргументи за смяна на позицията“, каза Горанов в кулоарите на парламента. Той допълни обаче, че управляващите са съгласни между 1 януари и 31 март да подобрят предложението си и да го надградят.

„Между 1 януари и 31 март сме готови в дебата за цялостния пенсионен модел да приемем и тезата за връщане от НОИ към частните фондове“, каза финансовият министър. Той беше категоричен, че няма техническа пречка за това.

Горанов е убеден, че макар и да няма индивидуални партиди в Националния осигурителен институт, той ще знае във всеки момент колко пари е получил от лицата. „Не съществува технологична пречка да се върне същата сума обратно в избран от тях универсален пенсионен фонд. В началното обществено осигуряване няма лихви и доходност, това е въпрос на избор“, каза министърът.

Друга отстъпка, на която ГЕРБ са готови, е да се даде възможност за смяна на решението „Фонд или НОИ“ повече от веднъж, стана ясно от думите на Горанов.

„Днес ГЕРБ ще гласува този текст, защото той е първата стъпка в правилната посока хората да имат свобода на избор“, каза министърът. По повод недоволството срещу поправката той обясни, че протестите са най-хубавото на демокрацията.

На въпроса дали идеята за поправка „Пенсии“ е негова, Горанов отговори с въпрос: „Ако първоначалната идея е моя, щяха ли работодатели и синдикати да се сбият?“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: ГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
8
 
10
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Този позор ГЕРБ трябва да си ходи час по-скоро, да се разпусне парламента, нови избори и връщане на Атака на власт заедно с БСП и ДПС.
46
4
 
17
 
! Отговори
Изнервен преди 9 години
Оставка *** мръсен. КОЙ те сложи теб за министър, *** уръфляк!
45
4
 
11
 
! Отговори
b2 преди 9 години
ostavka
44
2
 
5
 
! Отговори
Самотния рейнджър преди 9 години
Старея банкянски каубоец ще изпрати пистолероси амигоси да оберат пощенския дилижанс ама "толерантно" и то напролет ...
43
4
 
6
 
! Отговори
аааа преди 9 години
До Анонимен 43Абе стига глупости , нима си мислите че ако има опашки за заявяване , че няма да се удължи срока или да се заявява по електронен път.Стига само простотии.Защо не е проблем сега , че ако не си заявиш в срок , директно те пращат във фонда на Ковачки , а е проблем ако те пращат в НОИ.Който не иска парите да са му в НОИ , няма да са там , но при първия фалит на частен пенсионен фонд в България , да не отивате пак пред парламента да си искате откраднатите пари
42
2
 
6
 
! Отговори
Тодар Б преди 9 години
Аз съм много десен и демократичен и ще си вкарвам вноските само в частни фондове до окончателната победа на ***.... пардон капитализъма
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идеята не е лоша.Но изпълнението ще бъде трагично.Всеки трябва да може да решава сам за себе си как да се осигурява.Аз искам да се осигурявам изцяло във фонд, не искам с моите осигуровки да се плаща на всякаква ***.Би трябвало обаче да се регламентира работата на тези фондове и като финансови институции да се контролират по-строго. Както и да се дава възможност на хората ако не са доволни от фонда си, да могат да си преместят партидата в друг фонд.Един вид дългосрочен депозит в банка.
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брех, сега и при гербаджиите ще ме сложите, само защото не искам да плача за бизнеса на частните пенсионни фондове. Не ме касае.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 40 я обясни 3,5 млн. как ще се вместят в 1 месец, или си от друга планета
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, 39, но само за започващите работа през 2015. Те и при стария режим трябва да направят избор. Просто ще си изберат фонд и това е.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 38Да ама не. Ако не отидеш заминаваш директно в нои. Айде престанете с това зомбиране, вие от герп сте ясни. Съсъпвате и малкото останало в тая държава
36
1
 
6
 
! Отговори
ааааа преди 9 години
До ффТова ли ти е големия проблем , че трябва да отделиш 10 минути от скъпоценото си време.Аз пък мога да не искам парите ми да са в частен пенсионен фонд , да ама досега нямах избор . Искам не искам ги давам или на Ковачки или на Банев или на някой друг като тях.Къде е моя избор
35
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 9 години
До Анонимен ПОСТ 26ЕИ Г..... ЗАВЧЕРА ИДЕЯТА НА БОКОФИЛИТЕ БЕШЕ, ЧЕ АКО НЕ ПОДПИШЕШ ДОКУМЕНТ ПАРИТЕ АВТОМАТИЧНО СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ ОТ ЧПФ В НОИ, ЯСНО ЛИ ВИ Е СЕГА КОГО СИ ИЗБРАХТЕ ЗА ПРЕМИЕР БУДНИ ***.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да ходиш, 34. Ако вече си избрал, няма да ходиш никъде и си оставаш така, както си в момента. Ще ходят новозапочналите работа, но те така или иначе трябва да направят избор. Единствената разлика е, че досега, ако не направят избор, щяха да ги разпределят служебно в някои частен фонд, а отсега нататък - остават изцяло към НОИ.
33
5
 
8
 
! Отговори
kire liberalo преди 9 години
ГЕРБ да се откаже от този министър, че ще бере много ядове с него....
32
4
 
13
 
! Отговори
дам преди 9 години
Гледам деформаторите са се надъхали , да защитават интересите на частните пенсионни фондове .Абе хора знаете ли на кой са тези частни пенсионни фондове в България.Имате ли доверие на Цветан Василев , Домусчийски , Ковачки , че след 20 години ще ви дадат втора пенсия.Всичко е ок в момента с пенсионните фондове само по една причина , че сега само цицат парите от хората , но като дойде време да изплащат пенсии , само гледайте сеира. За разлкиа от гарантираните депозити , тези няма да са такива
31
0
 
2
 
! Отговори
фф преди 9 години
до 31я кажи защо трябва да ходя след като вече съм избрал
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 26заблуден гербераст виж какъв е законопроекта и тогава плямпай
29
0
 
2
 
! Отговори
GFR преди 9 години
БАЦО ГО ТУРА НА КАКАТИ !АР ЦАО !
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БГНе , не е национализация , защото през това време може да отидеш и да си заявиш желанието . Схващаш ли разликата . Питат те къде искаш да са ти парите.