ГЕРБ не се отказва от поправка "Пенсии", но ще я ревизира

От партията на Борисов готови на отстъпки
Обновена: 19 дек 2014 14:40 | 19 дек 2014 13:07,
89
ГЕРБ не се отказва от поправка "Пенсии", но ще я ревизира
Владислав Горанов. Снимка: БТА, архив

ГЕРБ няма да се откаже от решението си да даде възможност на българите да местят парите си от частните пенсионни фондове в НОИ. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов след заседание на управляващите в парламента.

Още по темата
Партията на Бойко Борисов обаче даде да се разбере, че е готова на отстъпки от първоначалното си предложение.

Решението дойде няколко часа след като президентът призова ГЕРБ да отложи поправката. Ден по-рано стана ясно и че всички работодателски организации са против изменението, а няколкостотин души протестираха срещу него пред Министерския съвет.

„Не намерихме аргументи за смяна на позицията“, каза Горанов в кулоарите на парламента. Той допълни обаче, че управляващите са съгласни между 1 януари и 31 март да подобрят предложението си и да го надградят.

„Между 1 януари и 31 март сме готови в дебата за цялостния пенсионен модел да приемем и тезата за връщане от НОИ към частните фондове“, каза финансовият министър. Той беше категоричен, че няма техническа пречка за това.

Горанов е убеден, че макар и да няма индивидуални партиди в Националния осигурителен институт, той ще знае във всеки момент колко пари е получил от лицата. „Не съществува технологична пречка да се върне същата сума обратно в избран от тях универсален пенсионен фонд. В началното обществено осигуряване няма лихви и доходност, това е въпрос на избор“, каза министърът.

Друга отстъпка, на която ГЕРБ са готови, е да се даде възможност за смяна на решението „Фонд или НОИ“ повече от веднъж, стана ясно от думите на Горанов.

„Днес ГЕРБ ще гласува този текст, защото той е първата стъпка в правилната посока хората да имат свобода на избор“, каза министърът. По повод недоволството срещу поправката той обясни, че протестите са най-хубавото на демокрацията.

На въпроса дали идеята за поправка „Пенсии“ е негова, Горанов отговори с въпрос: „Ако първоначалната идея е моя, щяха ли работодатели и синдикати да се сбият?“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: герб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
7
 
! Отговори
сс преди 9 години
Трябва да си пълен и завършен *** да си симпатизант на гроб-герп ...
26
2
 
5
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Допълнително ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пенсионно осигуряване били недемократично. ПРАВОТО САМ да си избираш начина, по който да се пенсионираш, било недемократично и ще се краде. Е това е връх на цинизма.
25
0
 
9
 
! Отговори
GFR преди 9 години
ЧЕСТИТ 9 СЕПТЕМВРИ ЛЕФЧЕТА И СТОТИНЯКИ !ЦК НА БКП РЕШИ !
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мъжът който умря в завода в Мъглижда не забравиш да му вземеш натрупаните пари по партида в Частния Пенсионен Фонд.Чу ли Горанов!
23
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как може да ви се обясни на вас, че тези пари няма да отидат в НОИ без вашето изрично желание, ако вече сте "избрали" частен фонд или съответно, ако не изберете такъв година след като сте започнали работа. Така или иначе, дори и при сегашното положение, ако за година не направите избор, основната част от парите ви за пенсия отиват в НОИ, а 5-те процента ще отидат служебно в произволен частен фонд. Няма нужда от този плач всенароден, да плачат частните фондове - проблемът е изцяло техен.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е национализация, но се взима от бедните.Защо не вземат от богатите.Национализирайте от тях, те имат повече.
21
0
 
5
 
! Отговори
GFR преди 9 години
До БГ БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ:ДВЕ ИНСТАНЦИИ СА ВЕЧЕ ЗА СТРАСБУРГ !И ПЕЧЕЛИШ УМНОЖЕНО ПО 1000 !НАРИЧА СЕ ДИСКРИМИНАЦИЯ НА ПРАВОТО НА ИЗБОР !
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Автоматичното местене към НОИ след година може би е проблем, но единствено за частните фондове. Ако на някого му е проблем, то той просто ще си избере фонд и проблемът за него отпада.А не беше ли проблем автоматичното прехвърляне на 5-те% процента към частните фондове преди години, ако не избереш сам фонд?
19
1
 
9
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Не мога да разбера - след като имам договор с пенсионно дружества как така ще ми местят авоарите след година ?! Така не ми ли прекратяват договора без да ме питат мен и дружеството. Тази дейност се нарича НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ. Каквото и да ми приказват.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези пари ще изчезнат и повече няма да ги видите, ама иначе не е кражба.
17
1
 
5
 
! Отговори
GFR преди 9 години
ШАШАФ НАРОД !БАЦО ШАМАН НА ПЛЕМЕТО НА ПЕНЗИОНЕРИТЕ АЛКОХОЛИЧАРИ ГОЛОДУПЦИ !
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази зализана самодоволна тиква стана известна първо с това,че зад гърба на титуляра си,М-р Дянков,преведе едни пари на латифундистите в Бг по схема ББ,Миро Мършата и Емо Фаса. Един откровен мошеник и блюдолизач,обслужващ интересите на тези,които го назначиха на този пост точно за това.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чиста кражба си е.Щом няма индивидуални партиди.Все едно да дадем на Гошо трима приятели пари - Пешо 5 лв., Стефчо - 100 лв. и Кирчо - 10000 лв.И след време Гошо да каже "Нема проблем, че ви ги върнем, ама дамо дека съм забравил кой колко даде. Та че ви ги връщам поравно"...
14
1
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 9 години
Ако бяхте направили следното:1. Които вече сме разпределени САМО с писмено заявление да се местим към НОИ2. Новите работници САМО с писмено заявление да избират къдеЕ тогава нямаше да има проблеми. Проблема е автоматичното местене и то само към НОИ след 1 година. Просто ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва декларация кой къде иска да са му парите и всичко щеше да е ОК. Сега и на слепия му е ясно че се пълни една изпразнена касичка по твърде тарикатски начин. НЕ СМЕ ГЛУПАВИ И ДА НЕ РАЗБИРАМЕ !
13
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква кражба, какви 5 лева? Щеше да е кражба, ако частните фондове сами си бяха набрали клиентите и парите. Но не е така. Тия "клиенти" им бяха подарени от държавата, която ги ПРИНУДЗИ да изберат фонд или ги разпредели служебно. Каквото и решение да вземе сега държавата, то не ощетява обикновения гражданин. Той може да си остане в частен фонд, може да отиде в НОИ - никой не му пречи. Проблем има за частните фондове, защото ще им намалеят подарените принудени "клиенти". Да си потестират те.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не знаете какво е гнустова на снимката е това
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Частната собственост след 1944 г. в България не е неприкосновена.Смърт за всички комунисти -Гроб, БКП, ДпС и т.н.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бостанче крадливо.
9
1
 
6
 
! Отговори
Васил преди 9 години
До ИСТИНАТАДелян Пеевски президент!
8
8
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Аз разбирам реформаторите начело с владо каролев и домусчийски да недоволстват , защото и на децата е ясно на кой принадлежат частните пенсионни фондове в България .Идеята е след като изчезнаха няколко милиарда от КТБ ,така в бъдеще да изчезнат и вноските в частните пенсионни фондове.Справедливо е всеки да може да избира къде да са му парите за втора пенсия , никой не кара на сила хората да се местят в НОИ ,само който иска.Къде е проблема ,че може да секне кранчето към ала цветан василевци ли