Ново мнозинство в парламента прокара поправката "Пенсии"

Родените след 1959 г. ще избират НОИ или частен пенсионен фонд
Обновена: 19 дек 2014 22:17 | 19 дек 2014 19:29, Камелия Цветанова
240
Ново мнозинство в парламента прокара поправката "Пенсии"
Снимка: архив, БТА

Парламентът даде възможност на българите, родени след 1959 г., да изберат дали да прехвърлят парите си за втора пенсия от частните пенсионни фондове в НОИ.

Това стана с преходните разпоредби в бюджета за държавното обществено осигуряване, с които се променя Кодексът за социално осигуряване.

Текстът беше подкрепен от 120 депутати от ГЕРБ, ДПС, трима от БДЦ и двама независими.

Против бяха 4 от БСП, 23 от РБ, 12 от ПФ, 8 от БДЦ, 9 от АБВ и един независим.

Още по темата

30 депутати се въздържаха от БСП, 1 от ПФ и 4 от “Атака“.

Решението за това беше залегнало в меморандума за разбирателство, който правителството и синдикатите подписаха в неделя.

Срещу него се обявиха всички работодателски организации, а президентът Росен Плевнелиев призова днес ГЕРБ да отложи поправката.

Няколкостотин души пък протестираха срещу него вчера пред Министерския съвет, а днес пред парламента, докато депутатите приемаха текстовете от бюджета за държавното обществено осигуряване.

Финансовият министър Владислав Горанов по време на дебата в пленарна зала беше категоричен, че по никакъв начин не може да се говори за национализация на парите от пенсионните вноски и определи твърденията в тази посока като спекулация.

Той обеща докато е на този пост, средствата, които биха постъпили в НОИ от вноските за втора пенсия на осигурените, родени след 31 декември 1959 г., да не го провокират за допълнителни разходи.

Според него дебатът по темата не е нов, а синдикатите, работодателите и правителство в различни формати водят този разговор вече 15 години.

„Пенсиите трябваше да се изплащат от частните фондове от  2010 г.  и самият факт, че не го правят, означава, че има нещо сбъркано в този модел“, заяви Горанов.

Той беше категоричен, че не е вярна тезата, че хората няма да имат право на избор.

„Няма нито едно лице, което да бъде карано да прави каквото и да е от догодина – дали да остави положението както си е, или да отиде в НОИ“, настоя финансовият министър.

Според него обаче не е сигурно, че хората, родени след 1959 г., ще получават по-висока пенсия, ако оставят втората си вноска в частен фонд, от тези, родени преди това и чиито вноски изцяло отиват в НОИ.

В същото време той обеща до края на март въпросът да бъде част от дискусията за пенсионната реформа, която ще се проведе между правителство, синдикати, работодателски организации и парламентарно представени партии, ако „не сме уцелили ваксата с тези текстове“.

„Правителството ще предложи този законопроект, който да предложи пълната свобода на избор“, обеща Горанов и добави, че поема ангажимент кабинетът да изготви прецизни, добре оформени текстове, които да отговарят напълно на идеологията на общественото осигуряване.

Според него може би не е най-доброто положение за  хората, които започват работа, ако не вземат решение до една година, вноските им да отиват в частен фонд, автоматично да се прехвърлят към НОИ.

Освен ГЕРБ зад предложението застана ДПС.

Хасан Адемов от движението беше категоричен, че ако  има какъвто и да било намек за национализация, депутатите от ДПС биха били против, но такъв няма.

Той заяви, че в момента рискът за тези, чиято вноска отива изцяло в НОИ, се поема от държавата, а останалите сами си го носят.

„За нас основната ценност е да уважим правото на свободен избор,  а правото е заложено в тези текстове и никой насила не кара осигурените да правят своя избор“, настоя Хасан Адемов.

Според Мартин Димитров от РБ обаче изборът се отнема и то най-вече важи за младите хора.

 „Това не е свобода, това е е демагогия, както когато ви сменяха имената. Сега дори и да сте служебно разпределен, може да отиде и да си смените фонда, а иначе отивате в НОИ веднъж завинаги“, обърна се той към ДПС и обвини депутати от движението, че са се договорили с ГЕРБ.

Валентин Касабов от ПФ беше още по-краен в изказването си.

 „Хубавото е, че мълчанието на агнетата е нарушено. Когато стане въпрос за пари, движението за пари и свободи се съживява, възкръсва и обикновено става въпрос за някаква сделка. Въпросът е направена ли е сделката и към какви пари се е ориентирало, защото срещу нас имаме брокерска дружинка с мафиотски привкус“, обвини той ДПС.
 
Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов заяви, че това предложение нарушава демократичните принципи.

Таско Ерменков от БСП предупреди, че едно такова решение може да доведе до „саниране на всички грехове в тези пенсионни фондове и когато ги вкараме в общия кюп, те да се загубят“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още когато ни задължиха да избираме частен пенсионен фонд се заговори, че тия пари, които ни ги удържат за 2-ра пенсия никога няма да ги видиме и май точно така става! Аз например и не само аз не бях съгласен да ми удърат тези пари и да ги дават на някакви частници да рсботят с твх и да правят гуши
167
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Частните фондове са финансови пирамиди щом като вече 4 години как не изплащат втора пенсия! Парите отдавна ги няма и са заминали в джобовете на червените шефове на тези комунистчески пирамиди като бившия здр. министър на БСП- шефката на Доверие
166
9
 
23
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Крадците Борисов и Местан се гушнаха в името на общото крадене. А Борисов само плюе и се пеняви, все някой друг му виновен. Кой ти е виновен, Борисов, че гласуваш заедно с ДПС, от които уж така стръвно се отричаше и твърдеше, че никога не бихте гласували заедно с тях? КОЙ?
165
4
 
14
 
! Отговори
аааааа преди 9 години
Турци сте
164
3
 
8
 
! Отговори
до 198 преди 9 години
Пеевски, ти ли си? Защо пишеш с главни букви, не можеш ли да изключиш Caps Lock-a, малограмотнико? Намира се най-вляво на клавиатурата, приблизително по средата отгоре надолу ;)
163
6
 
14
 
! Отговори
Пешо до 192 преди 9 години
Аз не дължа обяснения на никого. Ти ако дължиш на някого, обяснявай се. За мен самия е важно крадливата мафия ГЕРБ+ДПС да не ограби парите на хората, включително и моите. А иначе какви пенсии плаща държавата, всички виждаме - пълна подигравка с труда на хората, работили толкова години. Лично за мен хич не ми и трябва задължително осигуряване, предпочитам сам да се погрижа за старините си. Тук защо да нямам право на избор дали да се осигурявам или не? Нали уж това било важно - правото на избор!
162
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От днес е ясно , Реформаторския блок и БСП се обичат
161
6
 
16
 
! Отговори
шефа на коалицията преди 9 години
Ако трябва да крадем,с ДПС ще се разберем.Ако нещо за пред мат'рЯла,пускам Москов да се обяснява.
160
2
 
5
 
! Отговори
цъфнал трън преди 9 години
избирателите не важат в сравнение с парламента винаги са малцинство
159
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кръвосмешението ГЕРБ - ДПС е факт.
158
2
 
8
 
! Отговори
жабенината преди 9 години
за нов парламент трябва и нов конкурс за ***
157
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Пешо до 189Това го обясни на миньорите които от 2010 година трябваха да получават пенсии точно от тези частни пенсионни фондове ....Вече сме 2014 година , а нито един миньор не е получил так бленуваната пенсия то честните частни пенсионни фондове в България.Тези миньори си получава само пенсиите от държавата , може да теглят заеми но държавата винаги ще плаща пенсии , това е положението ,докато частните фондове казват утре фалит и бяхме дотук.
156
2
 
17
 
! Отговори
До бостан преди 9 години
Че НОИ се задъхва е ясно, но защо трябваше да се принудят хората да го попълват с белите си пари за черни дни.
155
1
 
16
 
! Отговори
Пешо до 189 преди 9 години
А какво, да ги дам на Борисов и Местан, че те да ги откраднат първи ли? Давай им ги ти, щом си такъв мераклия на крадците ГЕРБ+ДПС и свързаните с тях олигарси. Бягай ти в Сев.Корея, щом ти харесва с парите ти да хрантутят *** и накрая да ти подхвърлят трошички или пък да обявят фалита на НОИ.....
154
6
 
6
 
! Отговори
хаха преди 9 години
До ПешоНе остави ги на Прокопиев , Ковачки , Цветан Василев и компания , те са надежните хора да не ти пипат от паричките .Като гледам и колко бедно живеят, ще е от собсвени пари.Поне в НОИ знаеш , че ако ги няма значи и България е няма.
153
5
 
13
 
! Отговори
Бойко преди 9 години
Местане, обичам те, дай да те разцелувам! Станишев ти избяга, но аз останах тук, верен твой почитател!
152
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
7 MILIARDA KRAJBA TOVA VE4E NE MOJE DA SE TARPI
151
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 179Я в Позитано, я във фотоволтаиците на Цветелина Бориславова!!!Като са в Позитано как герп ще ги прехвърли в НОИ ***.
150
2
 
2
 
! Отговори
до Иванов преди 9 години
Не си пиши (172) и отговаряй сам (179,180), уж че водиш диалог във форума :Р Подобно раздвоение е признак на шизофрения :)))
149
3
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Да си прехвърлиш вноските за втора пенсия в НОИ е все едно доброволно да емигрираш в Сев.Корея - излизане вече няма, дотам с демократичното право на избор.....