Правим "план за енергийно бъдеще" със САЩ

Кери: Ангажирани сме да помогнем на България да вземе "правилните решения"
Обновена: 15 яну 2015 19:13 | 15 яну 2015 13:55, Веселина Йорданова
591
Правим "план за енергийно бъдеще" със САЩ
Снимка: Reuters

България ще разработва „план за енергийно бъдеще“ съвместно със САЩ, стана ясно на съвместна пресконференция на държавния секретар на САЩ Джон Кери и премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Още по темата
Неколкократно Кери подчерта, че Америка е ангажирана да помогне на България да вземе „правилните решения“, включително в областта на енергетиката.

„САЩ сме до България както в рамките на НАТО, така и като цяло да подкрепяме България при вземането на важни решения. Надяваме се да се постигне стабилен и проспериращ регион, което е добре за всички“, посочи той.

Кери съобщи, че САЩ ще изпратят енергиен експерт у нас, който да работи с Министерството на енергетиката по плана за това какво трябва да бъде енергийното бъдеще на страната ни. По думите му разговорите днес са били свързани и с енергийната диверсификация, и това не е насочено към която и да е държава. Държавният секретар на САЩ подчерта, че никоя страна не трябва да бъде напълно зависима от друга за енергийните доставки.

Индиректно премиерът Бойко Борисов отговори на опасенията от последните дни, че Кери е у нас, „за да пусне шистовия газ“, с думите, че позицията на страната ни по въпроса е непроменена. „Има мораториум върху проучванията за шистов газ, до момента, до който се изнамери технология, която 100% да гарантира чистотата на екологията, тъй като тези находища, за които се говори, са в най-плодородната част на България“, напомни той и допълни, че тази позиция е известна на партньорите ни. 

На брифинга стана ясно и че не е забравен проектът за нов ядрен реактор в АЕЦ „Козлодуй“, който да бъде построен от американската „Уестингхаус“. Както е известно, в последните дни на кабинета "Орешарски" беше подписано акционерно споразумение с обяснението, че за да влезе в сила, документът трябва да бъде окончателно одобрен от следващото правителство. До този момент обаче развитие по въпроса няма. 

Днес премиерът Бойко Борисов заяви, че има работна група и е поискал „Уестингхаус“ да бъде инвеститор в проекта, като с помощта на американската Ексим банк да бъде намерена финансово-икономическа схема, която „да не ни задължава да минаваме дефицита или да се дава гаранция за сметка на дълга“. 

Джон Кери пък подчерта, че България заслужава по-добри цени, по-добра енергийна сигурност, особено като се има предвид фактът, че проектът за газопровод „Южен поток“ няма да се осъществи. Той увери, че съвместно с ЕК се полагат специфични усилия, за да се насърчи ускоряването на строежа на интерконекторната газова връзка с Гърция. 

Според Кери ключ към привличането на инвестиции у нас е да имаме открито и прозрачно управление, реформа на съдебната система, да се преборим с корупцията.

„Колкото по-бързо се проведат реформите и се създаде подходящ климат, толкова по-скоро ще постъпят инвестиции. Радваме се, че ще можем да работим рамо до рамо, за да постигнем тези цели“, каза той.

Държавният секретар на САЩ коментира и редица международни теми. Той увери, че САЩ  работят много усилено за деескалиране на напрежението в Украйна.

„Надяваме се, че разговорите, които се провеждат, ще доведат до резултат и че ще могат да доведат до спазване на Минското споразумение и че Русия постепенно ще се отдалечи от идеите за отмъщение“, посочи той. 

Кери е у нас на кратко посещение на път за Франция, където ще отиде, за да покаже солидарност след терористичните атаки. „Ще отида във Франция, за да покажа обичта на американците към хората на Франция. Искаме да покажем, че сме добри приятели на Франция, че отношенията ни са много близки“, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


591
Още по темата: Бойко БорисовДжон Кери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
393
10
 
10
 
! Отговори
хе хе преди 9 години
Колко са смели *** сега, а навремето ако някой кажеше дума против визитата на някой пиян руснак и свършваше в Белене...Добре, че САЩ ни освободиха от съветско иго та сега друзята да могат да ги критикуват спокойно :))
392
3
 
17
 
! Отговори
ae преди 9 години
Кери много говори, но нищо не казва. България загуби огромни суми покрай американското вмешателство в Южен Поток (един чисто икономически проект), а после... много думи, много правене на въздух... и нищо, държавицата ни пак е с пръст в г... Нещо смутолеви за втечнен газ от пристанище в гръцко... ама след 5-10 години туй.. е да ни е честито. много слаба външна политика последните години.
391
2
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
Кери незнае ли, че по тези въпроси се ходи в Берлин. Или и той като Путин си мисли, че София е столицата на България.
390
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ В МОМЕНТА СА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕСЯТ НА ПЛОЩАДА, КАКТО Е СТАВАЛО В МИНАЛОТО С ПРЕДАТЕЛИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!КЪДЕ СИ НАРОДЕ????????Абе ти *** ли си или да!? Населението в Либия с носталгия си спомня за сигурността която имаше при диктатора Кадафи на фона на днешния терор и хаос, ти още ми пееш колко хубаво било станало там! За Ирак да не говорим, там е ужас на куб - всеки ден там има терористични актове, а за територията под контрола на ИД просто няма нужда от коментар!
389
2
 
3
 
! Отговори
Shu преди 9 години
ооо енергийно бъдеще през няколко морета и океани? Вярно ли?
388
2
 
1
 
! Отговори
до славянин преди 9 години
"ти още ми пееш колко хубаво било станало там"Абе лъжец, кога съм казал това?Казах, че лошото там е резултат от режима на Кадафи. "с носталгия си спомня" само племето на Кадафи - другите 90% искат отмъщение, преразпределение и т.н. и това е, което виждаме в момента, за съжаление!Сега изяснява ли ти се полека?
387
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези са ненормални бе. Енергийната стратегия на една страна не може да се разработва от друга. Всички енергийни обекти са стратегически. Тези кухи *** предават страната ни и трябва да бъдат съдени за измяна.
386
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
buahahaha.kak e be komunistcheta.na Putin mai mu poomeknaha kapachkite i shte padna malko ot tejestta ot ruskoto vliqnie i shte jiveeme po-dobre.kakva e taq nostalgiq po ruskata mesomelachka.
385
3
 
26
 
! Отговори
сова преди 9 години
Платихме за готовия атомен реактор за АЕЦ Белене 365 милиона долара а го продадохме за 265 милиона. Не можеше ли готов реактор и платен да се монтира в АЕЦ Козлодуй. О да той е руски. Нали цялата централа е руска. Сега ще присаждаме на слива круша.И има нещо важно Русия се взема отработеното гориво а янките не го искат. Ще станем и погреб на ядрени отпадъци.Хитрото дете само си *** в капата.
384
4
 
1
 
! Отговори
до славянин преди 9 години
Ти български разбираш ли? ОТНЕСЕНО към тежкото наследство от режима, обстановката е учудващо спокойна, очакваше се да е много по-зле.Освен това положението е такова не заради демократичните реформи, а заради липсата на такива досега!Освен това цялата история няма нищо общо със Запада. В Египет свалиха проамерикански режим - не може САЩ да действат срещу себе си, все пак.Коя точно буква не можеш да прочетеш?
383
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАКВА БЪЛГАРИЯ В КАКВА ЕВРОПА?*** е най-голямата нация !
382
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гледам новините и не мога да повярвам! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
381
4
 
6
 
! Отговори
Джим Кери преди 9 години
Ама вие българите не сте много интелигентни. За каквито се смятате. Цял ден се питате защо съм дошъл в София.Ами дойдох за да сменим микрофоните в Министерския съвет и Президентството ви. Ето затова дойдохме. Батериите на старите микрофони се изтощиха. Водя екип на ЦРУ, който ще ги смени с нови батерии. А момчетата ми може да монтират и още микрофони. Така ще вземате винаги "правилните решения" и няма да бъркате повече. Аре, чао! Летя за Париж.
380
8
 
5
 
! Отговори
до славянин преди 9 години
Арабската пролет няма нищо общо с Ирак и Афганистан.Образовай се.В Либия нещата не са зле предвид наследството на 40 годишен режим на мачкане на едни племена от други. Даже Кадафи да се беше споминал в мир от старост, щеше да има големи разправии.И да, това няма нищо общо със Запада.Друго неясно имаш ли?
379
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да ви е жива и здрава банкянската гювентия с червена книжка във вътрешния джобизбрахте си я и тя ще ви закопае - ама сте си го заслужили на 100 процента
378
4
 
18
 
! Отговори
Idealist преди 9 години
Американците залагат на Боко, защото е зависим от мутренското си минало. Те така залагаха и на талибаните и на сирийската опозиция. Късогледи и алчни!
377
1
 
5
 
! Отговори
до 467 преди 9 години
Хората имат време за деца, но за 1,6 броя, не за 2,2, примерно. Както през 1970 са имали само 2,2 а не 7 като през 1920г.Т.е. това важи винаги и за всички. Следователно и *** вървят по тоя път, не се притеснявай. Въпросът е колко бързо и как да помогнем (ключ.дума интеграция)
376
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кери: Ангажирани сме да помогнем на България да вземе "правилните решения"С други думи: Ще ви казваме какво да правите и как да го правите! А вашата работа е да слушкате и изпълнявате!
375
1
 
21
 
! Отговори
() преди 9 години
Хаха! Тежко и горко на тая държава, която взима "правилните решения" с помощта на САЩ! Мор и кръв!
374
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами какво да кажа; Трябваше под тази статия да има 500 празни кометара иначе това е датата на погребение на България.Язък за толкова годишният труд на поколенията.