Държавата иска да ореже броя на неплащащите за здраве

Ще имат 6 месеца, за да платят вноските си за 3 г., иначе плащат всичко назад
Обновена: 28 яну 2015 15:22 | 28 яну 2015 12:57, Веселина Йорданова
292
Държавата иска да ореже броя на неплащащите за здраве
Петър Москов Снимка: архив, БТА

Държавата дава срок само от шест месеца на здравно неосигурените да платят дължимите вноски за три години, за да се върнат в системата. Когато този срок изтече, за възстановяване на здравноосигурителни права на практика ще се дължат вноските от началото на започването на задължителното здравно осигуряване, а не както е според сегашните законови норми - само за три години.

Още по темата
„Ако вие се ударите с безкрайно скъпата си кола и това изисква месец лечение в болница 50-100-200 хил лева, вие няма как да възстановите правата си с 500 лв. за последните три години“, обясни здравният министър Петър Москов.

С измененията кабинетът прави нов опит да намали броя на здравно неосигурените чрез законови промени, приети днес от правителството.

Министърът обясни, че усилията, които НАП и МФ правят за събиране на здравните вноски, дават резултати.

С промените при преглед на здравно неосигурен съответните здравни заведения ще са задължени в тридневен срок да докладват на НАП за него. Москов поясни, че не може държавата да не знае във всеки момент колко са неосигурените и това ще се промени.

Той обясни, че приетите днес промени са три типа. „Едните са свързани с нови работещи механизми за контрол върху резултата от лечението, което е свързано с цялостната ни философия, че системата трябва да бъде пренасочена от плащане за дейност към плащане за резултат. Втората група мерки са свързани с промени в областта на лекарствената политика – заложени са поредица от механизми, които могат да дадат лостове на държавата и НЗОК да договарят при по-добри цени модерни медикаменти. Третата група промени са свързани с повишаване на справедливостта при плащането на здравноосигурителни вноски и повишаване на събираемостта“, обобщи той.

Предлага се и поетапно увеличаване с 5% годишно от 2016 година на вноските, които държавата дава за групите граждани, които се осигуряват през нея, до достигане на нивата на парите, които плащат самоосигуряващите се. В момента държавата плаща само половината от него, което създава условия за недофинансиране на системата и натрупване на дефицит.

Москов се надява още следващата седмица промените да влязат в НС. Той ги определи като насрещен отговор на държавата на констатациите на европейските ни партньори за това, че оценката на дейността на системата на здравеопазване у нас е на много ниски нива.

По думите му пакетите дават ясен отговор по какъв начин се финансира дейността – спешният пакет е ясният ангажимент на бюджета на държавата; базовият – ясният ангажимент, с който обществото и държавата пресрещат през задължителното осигуряване основните групи заболявания, а с допълнителния пакет всеки ще може да надгражда собственото си здраве.

Конкретните медицински дейности, които ще се включват в пакетите, ще се регламентират с наредба на министъра на здравеопазването.

Освен това НЗОК се задължава да извършва проучване на удовлетвореността на пациентите от заплатените от нея здравни услуги. Според предлаганите промени договор с изпълнител на медицинска помощ ще може да се прекратява при констатирана системна неудовлетовореност от страна на пациентите или при системно нарушаване на изискванията за качество на медицинската помощ.

Държавата ще се ангажира с повече отговорности в управлението на НЗОК, поради което съставът на Надзорния съвет на Касата ще бъде увеличен с двама нейни представители.
 
   
   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
2
 
21
 
! Отговори
осигурен преди 9 години
Ние ще внасяме , после и ще си доплащаме почти за всичко , за да може *** да се лекуват безплатно и да бият лекари !
182
1
 
22
 
! Отговори
Фен преди 9 години
Готов съм да се обзаложа , че ако приемат тези промени не осигуряващите се ще се увеличат два пъти. На хората им писна да си плащат два пъти и лекарите да ги гледат само в ръцете. Да не говорим и за това че няма кой да гарантира че ти като болен наистина се нуждаеш от болнично лечение или те вкарват принудително с цел източване на здравната каса . На мен ми се случи .
181
1
 
16
 
! Отговори
anonimko преди 9 години
zashto triabva da plashtam za neshto,koeto ne sam polzval?Niakoi ot vas plashta li tok,koito ne e izrazhodil? zdravnata kasa triabva da se zakrie,a koito otide na lekar,shte si plati pregleda.
180
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който е на социални помощи държавата му внася за всеки месец в който е получил социалната помощ и здравните осигуровки. Нима това не се знае !
179
6
 
22
 
! Отговори
e преди 9 години
ostavka
178
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А работа предлага тази държава? Назначават се само връзкари, лицемери и подлизурковци. А направете това и ще се чудите от къде Ви дойде?
177
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Борисов кога ще каже къде изчезнаха 1 милиард и 400милиона от Здравната каса по времето на другаря Дянков?????Какво стана с тези пари? Къде ги прехвърлиха и за какво употребиха??? Така сега искаха да цунат и парите от пенсионните фондове!!
176
3
 
27
 
! Отговори
Като лекар, ... преди 9 години
... Москов гледа на Здравеопазването от гледна точка на лекарите. Неговата философия е, че когато лекарите са добре, това се отразява добре на пациентите. Затова, откакто е министър, той се занимава само с това, как да помогне на лекарското съсловие, а не на пациентите. Това е грешната гледна точка.
175
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 213... НЕ СЕ ЧУДИ НА РУМЪНЦИТЕ. ПРИ ТЯХ НЯМА МУТРИ И КОМУНИСТИ Бившият БРАТЛЕ. А И ПОГЛЕДНИ КОЙ ИМ Е МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РУМЪНИЯ. С НЕМСКО ПОТЕКЛО Е ЧОВЕКА НЕЕ ТИКВА ОТ БАНКЯ......Бившият румънски министър на транспорта Релу Фенекиу беше осъден на втора инстанция на пет години затвор при строг режим.За по-малко от един месец бивш премиер и двама бивши министри, сред които и Фенекиу, бяха осъдени на затвор за афери.затвор при строг режим заради ролята си в корупционни афери.
174
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
дами и господа каквото и да пишете МНОГО СМЕ ЗЛЕ като цяло.от ЕК пак забележки а румъния пак е изпълнила всичко.ВИЕ СИ ПРАВЕТЕ ИЗВОДИ.доста сме по назат и от тях вече.и в действителност са по добре.
173
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЪПРЕКИ ЧЕ СИ ПЛАЩАМ ОСИГУРОВКИТЕ КОГАТО ОТИДА ПРИ ДОКТОРЕТАТА МЕ ГЛЕДАТ В РЪЦЕТЕ. НАУЧИХМЕ ГИ ДА СИ ИМ ПЛАЩАМЕ НА РЪЧИЧКА. ПОГЛЕДНАХ ИМ ПАРКИНГА В ЕДНА ПОЛИКЛИНИКА И СЕ УЧУДИХ. ПО СТАРА КОЛА ОТ 5 ГОДИНИ НЯМАШЕ. И ТО НЕ ОБИКНОВЕНИ КОЛИ АМИ САМО ДЖИПЧЕТА НА ПАРКИНГА. ЗАМИСЛИХ СЕ ЗАЧУДИХ СЕ И НАКРАЯТ ИМ ТЕГЛИХ ЕДНА ТЪНКА ДЪЛГА НА ВСИЧКИ ДОКТОРЕТА. И ОТ ТОЗИ ДЕН СПРЯХ ДА ПЛАЩАМ ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА. И ТАКА ВЕЧЕ 10 ГОДИНИ.
172
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът е, че тая държава само иска, а в замяна нищо - нито сигурност, нито образование, нито здравеопазване като хората, нито правосъдие, нито заплати, нито пенсии - нищо!!!
171
1
 
22
 
! Отговори
до беден работник преди 9 години
До беден работникНикои не може да ме задължи да гласувам, защото съм убеден, че изборите електронно или не се нагласяват, а разните уж независими агенции, които преброяват гласовете са финансирани отвън. Слагат се пионки, които помагат за прокарване на корпоративни интереси и ограбване на обикновените хора.... и затова сме свидетели откакто доиде т.нар. "демокрация".
170
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютен ***! За какво здравеопазване ми приказваш бе като по болниците, които ти "управляваш" работят само дъртаци!Лекарите ти са в преклонна възраст по на 70-80г а сестрите са над 60-65г!Кога са чели медицината -преди 50-60г !За какво качество и новости да говорим това си е криза и то каква.В българия медицината хич я няма!
169
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом повечето народ не плаща осигуровки значи има нещо сбъркано в "здравната реформа "или по-скоро нищо не струва
168
2
 
19
 
! Отговори
мед сестра преди 9 години
До НАГЛИ НАГЛЕЦИ! Абсолютно си прав, а още ужасии ще видиш, когато си в системата!Търгашество, алчност, никаква наука и знания и само пари, пари, пари и ако могат лекарите да глътнат целия свят най-добре ще е!Фалшиви графици, никакво работно време, абсолютно безхаберие за болния !Безкрайно натоварване с лекарски дейности на средния персонал за никакви пари!За какво са нагласените проверки на рзок рзи и тям подобни "институции"- според мен за отбиване на номер, че се върши някаква дейност!
167
2
 
24
 
! Отговори
Здравето е ... преди 9 години
... основно човешко право! Защо в нашата измираща нация, Здравеопазването трябва да е платено? Докога ще продължава тази неолиберална, несправедлива политика!?
166
14
 
14
 
! Отговори
беден работник преди 9 години
Браво г-н Москов!Адмирации!*** вземат по 1000 лв месечно от социални помощи и детски надбавки!Нищо не работят.Не си плащат здравни осигуровки и всякакви консумативи.Носим ги на гърба си уж като социално слаби.А накрая за отплата те ни крадат, ограбват и бият. И създават отрицателен имидж на БГ в цяла Европа .До сега никакви санкции срещу тях за да не бъдат изпуснати като потенциални гласоподаватели.Да се въведе ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ и ЕЛЕКТРОННО за българите в чужбина.Това е спасението!
165
9
 
13
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕРКА преди 9 години
МОЛЯ, НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ И НЕ ОБИЖДАЙТЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ.АЗ СЪМ ОТ ТОВА ТЕСТО , НО ОТ 2.08 1971 РАБОТЯ И СИ ИЗКАРВАМ ПРЕХРАНАТА. И КАТО ПЕНСИОНЕРКА РАБОТЯ И ПАК СИ ЗАПЛАЩАМ И ЗА ЗДРАВЕ И ЗА БЕЗРАБОТНИ И ЗА ПЕНСИЯ И ЗА ВСИЧКО ЗА КОЕТО СЕ СНЕТИТЕ . НЕ СЪМ ДЛЪЖНИК И СЪС СТОТИНКА НА ДЪРЖАВАТА.ТАКА , НИКОЙ МЕН НЕ МЕ ИЗДЪРЖА , А АЗ ИЗДЪРЖАМ НЯКОЙ КАТО ВАС.ПРАВ Е МИНИСТЪР МОСКОВ- ПОДКРЕПЯМ ГО.
164
11
 
6
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
ЗА 195 . НЕЗНАЙНО ЧОВЕЧЕ! ИМАЙ ЩАСТИЕТО ДА СЕ БЛЪСНЕШ СЪС СКЪПАТА СИ КОЛА И ТОГАВА МИ СЕ ОБАДИ ,НО ГЛЕДАЙ ДА БЪДЕ В ОСНОВАТА НА ЧЕРЕПА И НА ИСТИНА НЯМА ДА ИМАШ НУЖДА ОТ ЛЕКАР ,А ОТ ПОП. ЯЗЪК ЗА МЛАДОСТТА ТИ И НАСЛЕДСТВОТО , КОЕТО ЩЕ ОНАСЛЕДЯТ ОТ ТВОЯТА КОНЧИНА.НЯМА ДА ИМАШ ВЪЗМОЖНОСТ НА НИЩО ДА СЕ ЗАРАДВАШ. ЗА ТОВА СИ ПЛАТИ ДЪЛЖИМОТО ИНАЧЕ ТИ ГУБИШ.