Държавата иска да ореже броя на неплащащите за здраве

Ще имат 6 месеца, за да платят вноските си за 3 г., иначе плащат всичко назад
Обновена: 28 яну 2015 15:22 | 28 яну 2015 12:57, Веселина Йорданова
292
Държавата иска да ореже броя на неплащащите за здраве
Петър Москов Снимка: архив, БТА

Държавата дава срок само от шест месеца на здравно неосигурените да платят дължимите вноски за три години, за да се върнат в системата. Когато този срок изтече, за възстановяване на здравноосигурителни права на практика ще се дължат вноските от началото на започването на задължителното здравно осигуряване, а не както е според сегашните законови норми - само за три години.

Още по темата
„Ако вие се ударите с безкрайно скъпата си кола и това изисква месец лечение в болница 50-100-200 хил лева, вие няма как да възстановите правата си с 500 лв. за последните три години“, обясни здравният министър Петър Москов.

С измененията кабинетът прави нов опит да намали броя на здравно неосигурените чрез законови промени, приети днес от правителството.

Министърът обясни, че усилията, които НАП и МФ правят за събиране на здравните вноски, дават резултати.

С промените при преглед на здравно неосигурен съответните здравни заведения ще са задължени в тридневен срок да докладват на НАП за него. Москов поясни, че не може държавата да не знае във всеки момент колко са неосигурените и това ще се промени.

Той обясни, че приетите днес промени са три типа. „Едните са свързани с нови работещи механизми за контрол върху резултата от лечението, което е свързано с цялостната ни философия, че системата трябва да бъде пренасочена от плащане за дейност към плащане за резултат. Втората група мерки са свързани с промени в областта на лекарствената политика – заложени са поредица от механизми, които могат да дадат лостове на държавата и НЗОК да договарят при по-добри цени модерни медикаменти. Третата група промени са свързани с повишаване на справедливостта при плащането на здравноосигурителни вноски и повишаване на събираемостта“, обобщи той.

Предлага се и поетапно увеличаване с 5% годишно от 2016 година на вноските, които държавата дава за групите граждани, които се осигуряват през нея, до достигане на нивата на парите, които плащат самоосигуряващите се. В момента държавата плаща само половината от него, което създава условия за недофинансиране на системата и натрупване на дефицит.

Москов се надява още следващата седмица промените да влязат в НС. Той ги определи като насрещен отговор на държавата на констатациите на европейските ни партньори за това, че оценката на дейността на системата на здравеопазване у нас е на много ниски нива.

По думите му пакетите дават ясен отговор по какъв начин се финансира дейността – спешният пакет е ясният ангажимент на бюджета на държавата; базовият – ясният ангажимент, с който обществото и държавата пресрещат през задължителното осигуряване основните групи заболявания, а с допълнителния пакет всеки ще може да надгражда собственото си здраве.

Конкретните медицински дейности, които ще се включват в пакетите, ще се регламентират с наредба на министъра на здравеопазването.

Освен това НЗОК се задължава да извършва проучване на удовлетвореността на пациентите от заплатените от нея здравни услуги. Според предлаганите промени договор с изпълнител на медицинска помощ ще може да се прекратява при констатирана системна неудовлетовореност от страна на пациентите или при системно нарушаване на изискванията за качество на медицинската помощ.

Държавата ще се ангажира с повече отговорности в управлението на НЗОК, поради което съставът на Надзорния съвет на Касата ще бъде увеличен с двама нейни представители.
 
   
   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
4
 
9
 
! Отговори
Europe преди 9 години
Аз предлагам да спестите малко пари от цигари и салфетки по заведенията, и с тях да попътувате малко. Да видите свят, да поговорите с обикновените хора извън вашия квартал и може да ми просветне нещо в главата.
162
3
 
6
 
! Отговори
Berlin 2 преди 9 години
Много ми е тъжно като ви чета коментарите... Толкова злоба, толкова простота... Бъдете здрави!
161
5
 
12
 
! Отговори
pep преди 9 години
г-н Москов. Аз, след като не съм ползвал здравни услуги за последните 5 години, защо искате да ви плащам. Да източиш и ти малко пари от касата нали?
160
3
 
14
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Ако се ударя с безкрайно скъпата си кола и имам нужда от лечение едва ли ще го осъществявам в българска болница! Пък и за случаи на катастрофи си има застраховки...
159
4
 
14
 
! Отговори
Лаком .ъз.... преди 9 години
Лекарю, Търговецо... Как тези неща стават в другите държави, а само в мутристан не се случва?Не всичко е пари. И трябва ли да играе сопата, за да го разберете?
158
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
аз/около 40 годишен съм/ питам НИЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ ОСИГУРОВКИ,НИЕ СПОРЕД СОЦ.МИНИСТЪР ТРЯБВА ДА ИЗДЪРЖАМЕ ПОНЕ ПО 2 ПЕНСИОНЕРИ,НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ БОРИМ СРЕЩУ БЕЗРАБОТИЦАТА,ДА ОТГЛЕЖДАМЕ ДЕЦА И ДА ИМ ПОМАГАМЕ ФИНАНСОВО ДА СЕ ИЗУЧАТ,,,и какво прави държавата в лицето на ТАКИВА *** КАТО ТЕЗИ В ПАРЛАМЕНТА за да помага на НАРОДА по някакъв начин.и другото БЪЛГАРИТЕ ще си платят а РОМИТЕ,как,кога преди ИЗБОРИ ли.НАРОДА не е сляп.
157
2
 
15
 
! Отговори
до 190 преди 9 години
И отпуските им намалиха? И заплатите? И какво произвеждат? Живи да ги ожалиш... А колко струва час жив труд масово - 2 лв.?Липсата на справедливост ще ни унищожи като народ!
156
5
 
8
 
! Отговори
До 187 НАГЛИ НАГЛЕЦИ преди 9 години
Държавните служители не плащат осигуровки, откакто им намалиха заплатите с сумата на осигуровките, които и те си плащаха като всички останали.Мислете преди да пишете!
155
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Милиардите от НЗОК отидоха за покриване на дълговете на болниците. Парите от осигуровките ни отиват само за заплати на лекарите.
154
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България има МАФИЯ не здравеопазване и министър на лекарите, а не на болните ! Аборигенската държава в която лекарствата са по скъпи от Англия,а държавните болници са бащиния на лекарите и здравна каса хранеща няколко хиляди бюрократа които са на щат само за да изнудват ! А кога ще вкарат някой лекар-престъпник в затвора май никога ! Африканци
153
1
 
22
 
! Отговори
НАГЛИ НАГЛЕЦИ! преди 9 години
Просто е! Мотивирайте хората с видими ползи: Спрете всички доплащания, дайте безплатни лекарства за домашно лечение, стегнете качеството на болничното лечение. Никой не е луд да бяга от доброто! Как не ви писна само да смучете, а редовноплащащият здравни осигуровки е безпомощен, когато се разболее.И още: Защо държавните служители не плащат осигуровки? А депутатите? Защото са социално слаби вероятно?Впрочем, кога ще се върне милиарда в касата и кога ще спрат кражбите?
152
5
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 9 години
182Естествено,че няма да стане САМО с тези вноски- животоспасяваща операция и 2-3 месеца лечение в реанимация (недай Боже) да се покрие от 17лв на месец...НО изследванията, туморни маркери, инвазивни процедури и т.н.....ако се наложат с цел диагностика и лечение,ако не си здравно осигурен заплащаш на място всичко!А след като не можете да отделяте по 17 лв на месец,какво остава по 500лв на манупулация...и то в кратки срокове...Та...бъдете здрави!
151
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За какво да ви плащам...отивам при лекаря-ТАКСА отивам при зъболекаря-ТАКСА,нямате направления в началото на годината,нямате в края,а хората от малките общини първо да платят после да мрът-какво му е безплатно на това здравеопазване???За да платя за някоя услуга,то трябва поне да мога да е използвам и да знам,че ще бъдат положени поне минимални усилия да се свърши!С този корумпиран индивид-нито лев!
150
2
 
6
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Обективният вярно е обективен. :)
149
0
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
Като оставим настрана какво /не/получаваме срещу това, което плащаме, "неплащащите" са няколко групи според мен:- най-голяма група е на тези, които не трябва да плащат, защото отдавна живеят и работят извън България - над 60%- втората голяма група е на живеещи в България, неплащащи не само за здраве, а и за ток, вода и т.н. и живеещи на гърба на останалите в България- третата група са безработните- четвъртата група са всички останали, най-често хитреци на дребно, вкл. и укриващите доходи
148
6
 
9
 
! Отговори
Лекар преди 9 години
Като чета коментарите на повечето от вас: "аз при така наречените '' лекари'' не ходя", ''лекувам се сам'', ''от една година не съм се разболявал'' и т.н... само се моля на Бог да сте здрави!Само човек, на когото не му се е налагало да се бори за живота си би написал подобни глупости!Та така....бъдете здрави!!!
147
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво Москов. Дръскай чувала дорде пуска. Колкото повече парички изкрънкаш от българския народ, толкоз по-добре и ще има повече пари за краднене.
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До BerlinИзвиняваи тогава, аз вече чета само мненията от форума откакто разбрах, че за някои неща поднасят информацията изкривена или със закъснение. Аз доколкото знам от 2-3 години е 17 лв. и стотинки.
145
0
 
4
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Информацията ми е от статията по-горе, където се казва: "вие няма как да възстановите правата си с 500 лв. за последните три години, обясни здравният министър Петър Москов."
144
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Берлин, информацията ти е стара, отдавна таксата не е 14 лв. на месец, и знаешли колко получавах аз за час.....2лв. и некви стотинки. А за нощна смяна същото+ още 2лв. Така че.....