Държавата иска да ореже броя на неплащащите за здраве

Ще имат 6 месеца, за да платят вноските си за 3 г., иначе плащат всичко назад
Обновена: 28 яну 2015 15:22 | 28 яну 2015 12:57, Веселина Йорданова
292
Държавата иска да ореже броя на неплащащите за здраве
Петър Москов Снимка: архив, БТА

Държавата дава срок само от шест месеца на здравно неосигурените да платят дължимите вноски за три години, за да се върнат в системата. Когато този срок изтече, за възстановяване на здравноосигурителни права на практика ще се дължат вноските от началото на започването на задължителното здравно осигуряване, а не както е според сегашните законови норми - само за три години.

Още по темата
„Ако вие се ударите с безкрайно скъпата си кола и това изисква месец лечение в болница 50-100-200 хил лева, вие няма как да възстановите правата си с 500 лв. за последните три години“, обясни здравният министър Петър Москов.

С измененията кабинетът прави нов опит да намали броя на здравно неосигурените чрез законови промени, приети днес от правителството.

Министърът обясни, че усилията, които НАП и МФ правят за събиране на здравните вноски, дават резултати.

С промените при преглед на здравно неосигурен съответните здравни заведения ще са задължени в тридневен срок да докладват на НАП за него. Москов поясни, че не може държавата да не знае във всеки момент колко са неосигурените и това ще се промени.

Той обясни, че приетите днес промени са три типа. „Едните са свързани с нови работещи механизми за контрол върху резултата от лечението, което е свързано с цялостната ни философия, че системата трябва да бъде пренасочена от плащане за дейност към плащане за резултат. Втората група мерки са свързани с промени в областта на лекарствената политика – заложени са поредица от механизми, които могат да дадат лостове на държавата и НЗОК да договарят при по-добри цени модерни медикаменти. Третата група промени са свързани с повишаване на справедливостта при плащането на здравноосигурителни вноски и повишаване на събираемостта“, обобщи той.

Предлага се и поетапно увеличаване с 5% годишно от 2016 година на вноските, които държавата дава за групите граждани, които се осигуряват през нея, до достигане на нивата на парите, които плащат самоосигуряващите се. В момента държавата плаща само половината от него, което създава условия за недофинансиране на системата и натрупване на дефицит.

Москов се надява още следващата седмица промените да влязат в НС. Той ги определи като насрещен отговор на държавата на констатациите на европейските ни партньори за това, че оценката на дейността на системата на здравеопазване у нас е на много ниски нива.

По думите му пакетите дават ясен отговор по какъв начин се финансира дейността – спешният пакет е ясният ангажимент на бюджета на държавата; базовият – ясният ангажимент, с който обществото и държавата пресрещат през задължителното осигуряване основните групи заболявания, а с допълнителния пакет всеки ще може да надгражда собственото си здраве.

Конкретните медицински дейности, които ще се включват в пакетите, ще се регламентират с наредба на министъра на здравеопазването.

Освен това НЗОК се задължава да извършва проучване на удовлетвореността на пациентите от заплатените от нея здравни услуги. Според предлаганите промени договор с изпълнител на медицинска помощ ще може да се прекратява при констатирана системна неудовлетовореност от страна на пациентите или при системно нарушаване на изискванията за качество на медицинската помощ.

Държавата ще се ангажира с повече отговорности в управлението на НЗОК, поради което съставът на Надзорния съвет на Касата ще бъде увеличен с двама нейни представители.
 
   
   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плашат ами, като не могат да предложат качество за услугите, а искат само пари, и пак пари, почват да пускат слухове за ебола, за птичи грип и за какво ли не още....Ако не лечение, с ваксини и хапове да печелят.
142
1
 
13
 
! Отговори
до 171 преди 9 години
Не искат да те чуят ! Докато няма независим контрол върху здравната каса, те ще искат все повече и повече, докато се спука балона.
141
15
 
9
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
500 лева за 3 години?!?! Хахаха... ами това значи по 14 лева на месец, бе! Как очаквате някой да ви лекува за тия смешни стотинки?! Тука най-ниската здравна осигуровка е 600 лева на месец и нещата функционират. Не можеш да плащаш 7 евро и да очакваш някой да ти обърне внимание. :)))
140
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо никой не коментира стоматологичните услуги ?!Да не би там дрането да е по-малко ?! Пломбират ти здрави зъби или направо ти вадят нерва или още по-лошо вадят здрав зъб ?! Изобщо не знаеш за какво плащаш. Зъболекарите източват яко касата, като вписват манипулации на пациентите, каквито те не са ползвали, даже не са и ходили през годината на зъболекар.
139
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а определен етнос, който не иска да плаща за каквото и да е, пък постоянно виси при докторите и ги побийва от време на време, какво ще го правите?
138
8
 
9
 
! Отговори
До всички отворковци преди 9 години
И като сте всички толкова отворени, че ще си плащате, кажете ми от къде ще извадите 20 -30 000 за операция или по 8000 на месец за онко лекарства? Евала, ако всички сте такива милионери! Дай Боже всекиму! Ще праща ме всички смс-и, ми се струва!
137
3
 
5
 
! Отговори
До всички отворковци преди 9 години
И като сте всички толкова отворени, че ще си плащате, кажете ми от къде ще извадите 20 -30 000 за операция или по 8000 на месец за онко лекарства? Евала, ако всички сте такива милионери! Дай Боже всекиму! Ще праща ме всички смс-и, ми се струва!
136
1
 
9
 
! Отговори
до 162 преди 9 години
Тъйкато си много отворен, айде да дойдеш да мое място, искам да учиш здраво 12 години и след това да работиш здраво всеки ден по поне 8 часа високо интелектуален труд, да попътуваш малко, за да виждаш малко по-далеч от носа си и после да ми кажеш, че съм платен викач!
135
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на нелегалните имигранти всичко им е безплатно. Продажници са българските политици.
134
9
 
5
 
! Отговори
аналнологичен слючаи преди 9 години
До чикокачественото лекуване беше до зъбобол(да ти извадат зъбо) и да ти отрежат некоя и друа киста а от там на сетни - 56г средна продължителност на живота(без полит бюро, цк на бкп, село правец и още неколко рода на куманистите! Маймуните имат ноо къса памет, до два часа назад.
133
1
 
11
 
! Отговори
VladimirYosifov преди 9 години
КОЙ ще лекува чаветата ?
132
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Любимата ми такса за операция е "Избор на екип" - 500-1000лв. Иначе е по здравна каса. Ама разбира се..
131
3
 
13
 
! Отговори
! преди 9 години
До до 160,Плащат, но и получават, за разлика от тук, платени викачо!
130
0
 
11
 
! Отговори
до 158 преди 9 години
Аиде, аиде, ла-ла-ла, дупките седяха по Плевен повече от 15 години, въпреки че бяхме двоино повече по население, а сега като измряха или изчезнаха по чужбина, доиде еврофонд да ги оправи, ама само по центъра, краините квартали са си същото село..... Биенето по съзнанието на гражданите, че за улици и училища може само вие да си повярвате...
129
17
 
7
 
! Отговори
до 148,156,157.158 преди 9 години
АБСОЛЮТНО! В останалата част на Европа плащат по 15% от заплата си за ОСНОВНА (не допълниелна) здравна застраховка и никой не реве. Давайте да се стягаме и повече да работим и по-малко да мрънкаме!
128
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ НЕ ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ И НЯМА ДА ПЛАЩАМ ПАРИ КОИТО ПОСЛЕ СЕ КРАДАТ.АЗ РЕКЕТ НЕ ПЛАЩАМ,АКО ИМАМ НУЖДА ОТ ЛЕКАР ЩЕ СИ ПЛАТЯ,НО НЕ ИСКАМ НЯКОЙ ДА МЕ КАРА НА СИЛА ДА ПЛАЩАМ ЗА УСЛУГА ВСЕКИ МЕСЕЦ КОЯТО АЗ НЕ ПОЛЗВАМ
127
11
 
7
 
! Отговори
до 157 преди 9 години
Напълно съгласен съм с теб! Нашата роля, като граждани е да плащаме данъците си, а не да мрънкаме.И да следим тези данъци да се изразходват, както трябва, а не никой да не плаща данъци, обаче да съди общината, че влезнал в дупка например или, че се е пребил на зеледения тротоар, КОЙТО ТОЙ Е ТРЯБВАЛО ДА СИ ПОЧИСТИ ПРЕД БЛОКА!Време е да спрем да мрънкаме и да работим и да бъдем нормални модерни и мислещи хора!
126
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
148,ти откри колелото.Явно правиш разлика в това да платиш на лекарят или в Здравната каса.Поне знаят на кого да платят.Тук и Министри и болни и коментиращи не знаят на кого да платят? Ами д-р Москов да започне с това...
125
15
 
8
 
! Отговори
Европейка преди 9 години
Хора, разберете,че държавата не ви е враг, а сте партньори с нея. Няма как да не пращаш достатъчно висока здравна осигуровка и да получавате качествена помощ във всички сфери на медицината. Няма как да не си плащаш данъците и да очакваш красиви улици и училища. Вашият враг е съседът ви ТАРИКАТ, който мисли само как да излъже системата. Аз съм на 25 и разбитам това! С Ъ Б У Д Е Т Е С Е !!!
124
14
 
8
 
! Отговори
до 155 преди 9 години
Добре, ама да не те гледаме по тв-то как искаш да пращаме смс-и за твоята операция?Някак си мисля по изгодно ще ти е да плащаш по 1000тина лева на година за здравни и след 10 год да ти излезе безплатна дори и рутинната операция, която иначе може да струва десетки или стотици хиляди.Плащай, каквото искаш, ама после не реви и не чакай друг да плаща, като се разболееш и имаш нужда от помощ.Браво на Москов, силен и смел министър за когото с 2 ръци бих гласувал отново!