Връщат измервателните уреди в складовете за гориво

НС прие на първо четене промени в Закона за акцизите
Обновена: 4 мар 2015 10:52 | 4 мар 2015 10:51, Камелия Цветанова
6
Връщат измервателните уреди в складовете за гориво
Снимка: архив, Reuters

Парламентът реши да се върнат измервателните уреди в данъчните складове за енергийни продукти от нефтопровод.

Това стана с приемането на първо четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове, внесени от Реформаторския блок.

Още по темата
Законът бе приет със 142 гласа „за”, 1 въздържал се от БСП и нито един „против“.

Със създаването на тази разпоредба митническата администрация ще оптимизира наблюдението на движението на енергийни продукти в данъчните складове, мотивираха се вносителите.

Според тях с прилагането на разпоредбата ще се даде точна и ясна информация за движението и складирането на акцизните стоки.

Мартин Димитров от РБ настоя, че затягането на контрола върху акцизните стоки е едно от решенията за нисък дефицит, защото ще има повече приходи.

Той припомни, че измервателните уреди в данъчните складове бяха въведени от първото правителството на кабинета на Бойко Борисов, но след това по време на управлението на премиера Пламен Орешарски бяха премахнати,  което на практика пречи на обективната отчетност.

„През януари и февруари има подобрени приходи от ДДС и това се дължи на по-ефективната работа на Агенция „Митници“, но ако искаме да има по-голяма събираемост, всички производителите на акцизни стоки трябва да имат измервателни уреди“, коментира той.

Според него няма да се налагат допълнителни разходи за собствениците, защото измервателните уреди вече са купени.

Председателят на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов заяви, че едва ли има разумен човек, който трябва да бъде убеждаван в нуждата от приемането на тази разпоредба.

„Става въпрос за десетки милиони лева на месец. Публична тайна е в Бургас, че мерене на входа няма не само в складовата база за горива „Росенец“, а и на корабите, които превозват гориво“, отбеляза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега очакваме Лукойл и руснаците пак да свалят правителството!Този път през месец март.
3
0
 
16
 
! Отговори
Айде чакаме, преди 9 години
опорните точки.За разстрел е Орешко, точно заради тая ОГРОМНА ДАЛАВЕРА.Не мое всеки кафе автомат и мобилен касов апарат със 100-ина лв оборот на ден да е вързан към НАП, а ОГРОМНИТЕ акцизни и данъчни складове, никой да не знае какво се случва там.Веднага да приемат поправката и да са безкомпромисни!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опущарски защо не е следствен още?
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха дано ама ....Ха сега да вземат да проверят и фирмите които не са си платили данък печалба защото такива има при това големи и никой не може да ме убеди, че е станало случайно. Ред се налага и се спазва! Ако сложат ред в митниците ще е една добра новина за бюджета и дефицитът му. Ей го и гърците се усетиха и изчислиха че това което не са събрали е 1/3 от бюджетният дефицит а при нас колко ли е и как така не могат да си съберат данъците. Ако аз не си платя тока ми го спират-а ако не платя дан