Калфин затяга контрола върху инвалидните пенсии

Трябва стандарт какви изследвания са нужни, смята вицепремиерът
33
Калфин затяга контрола върху инвалидните пенсии
Снимка: Булфото

Правителството подготвя серия от мерки за затягане на контрола при отпускане на пенсии за инвалидност, заяви по време на информационен семинар в Хисаря вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Една от мерките е да се разшири кръгът на комисиите, които освидетелстват хората с увреждания. В момента у нас има 72 комисии и условието е в тях да членуват лекари с поне 10 г. стаж, които да не работят на друго място. "Това е силно ограничително, хората са претоварени, заплащането е ниско, предлагам да се позволи и практикуващи лекари да участват в ТЕЛК, като получават допълнително възнаграждение", каза вицепремиерът.

Друг проблем, според него, са фалшивите първоначални изследвания, които след това се отразяват в документацията. "Трябва да се въведе стандарт какви изследвания са нужни и те да се правят не във всички възможни частни и държавни лаборатории, а в определени лаборатории, лицензирани от държавата", смята министър Калфин.

Ще се въведе и ефективен контрол от Националния осигурителен институт (НОИ). В момента това става чрез медицински комисии към НОИ, които контролират решенията на ТЕЛК само по документи. "Така ако в първоначалния документ е записано, че някой има диабет, високо кръвно, епилепсия, няма начин НОИ да извърши проверка. Ще настоявам за възможност и за допълнителен преглед", посочи вицепремиерът.

Има идея и за свързване на електронните системи на НОИ и Националната здравноосигурителна каса, така че да е ясно хората какви лекарства са получавали, през какви изследвания са минали, посочи министърът. Според него по този начин по-лесно ще бъдат засечени случаите на измами.

За хората между 18 и 65 години решението на ТЕЛК трябва да бъде не само за процента на намалената функционалност, а тя да бъде сравнена със здрав човек на същата възраст, смята вицепремиерът. "В момента ги сравняват с атлети", каза той.

Министър Калфин препоръча ТЕЛК да дават и предписания какъв вид работа може да извършва човек с определено заболяване. "Така ще ангажираме тези хора в системата за трудова заетост и ще потърсим възможност те да се интегрират, а не само да разчитат на пенсионни добавки", изтъкна министърът.

Предстои тези предложения през следващата седмица да бъдат обсъдени с министъра на здравеопазването Петър Москов. 

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Нина преди 9 години
Великите измами няма да спрат, защото ПОДКУПНИТЕ ТЕЛКОВЕ загробват нормалните хора. На тези залъгалки няма кой да ви повярва. Злото е сторено и може да бъде поправено, само когато виновниците отидат в затвора, като им се отнеме и имуществото натрупано чрез корупция. КАТО В РУМЪНИЯ - ОТГОРЕ НАДОЛУ!!! ЗА ДА НЕ СЕ РИТАТ МАЛКИТЕ МАГАРЕТА, ГОЛЕМИТЕ РИБИ ТРЯБВА ДА ОТИДАТ ТАМ, КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди реформата Калфата има само две гуши - познайте колко ще има след реформата?
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калфин, затягай си колана! Иначе ще ти го затегне народът - около дебелата шия...
18
0
 
2
 
! Отговори
Случаен преди 9 години
Докато ТЕЛК-овите комисии търгуват с решенията. Един болен беден българин ако неможе да си плати няма да вземе пенсия. Та за каквото и да говори Калфин, не се вижда светлина в тунела. Нещата са ясни.
17
3
 
2
 
! Отговори
знаещ преди 9 години
Какво да се каже за турците ,които имат пенсия инвалидна и редовна в Турция и у нас ???ТЕЛК дава инвалидност на всички които кандидатстват . Документите-- фалшиви диагнози ,лекарите подкупени ,контрол никакъв .Сега се чува за проверка и ред . Хайде бе! Смехории ! У нас --ред ?
16
1
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
До АнонименПо ми прилича на някъкъв червен буламач,който няма да хареса на никого
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 4-ти до САШО+голям изчислител откъде знаеш колко инвалиди са "псевдоинвалиди"?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vesko02значи няма да бъде реформа по майсторски
13
0
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Реформа по калфински,някой чувал ли е за такова нещо?
12
2
 
10
 
! Отговори
Българин преди 9 години
А ДАНО СЕ НАПРАВИ НЕЩО, АМА В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ САМО НА ПРИКАЗКА СТАВА, А КОЛКО СЕЛА ОКОЛО РАЗГРАДСКО И НАЙ ВЕЧЕ СЕЛО АЛО--АЛОТО ИМАТ ФАЛШИВИ ТЕЛК--ВЕ И НЕ ПРАВЯТ НИЩО, А НИЕ КЪДЕТО СМЕ С ОЧЕВИДНИ УВРЕЖДАНИЯ СА НИ НИСКИ ПЕНСИИТЕ,, И НЕ ДАВАТ БЕЗСРОЧНИ ТЕЛКОВЕ,,, ТОВА Е ВСЕ ПАК БЪЛГАРИЯ.............
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отивам да си купа кола на старо и се оказва че е регистрирана на някакъв инвалид /за да не се плаща данък/. Нямам тази власт, но съм сигурен че много от скъпите возила са регистрирани на инвалиди. Това е въпрос който трябва да се има предвид при затягането на контрола.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чувал съм,че една инвалидна пенсия се купува за 300 лева!
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАЛФИН, КАЛФИН, ЗАТЕГНИ ПОМОЩИТЕ НА *** ,НЕ НА НЕЩАСТНИТЕ ИНВАЛИДИ.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една болница в държава от Центр.Европа няма нищо общо с нашите болници. За съжаление,срамно е за България,която уж е в ЕС, а пенсии,заплати,болници и ред други неща са на такова равнище.Здравето на хората е превърнато в търговски спекулации.За сравнение,на Запад една клиника за животни е по-добре уредена от Университетската болница в Плевен,където ми се наложи спешна помощ на мои приятели чужденци,които,изумени,нямаше дори къде да си измият ръцете,тъй като всичко беше почупено във WC на етажа
7
0
 
25
 
! Отговори
8 преди 9 години
ДО ТУК ДОБРЕ,НО ЛОШОТО Е,ЧЕ ПСЕВДОИНВАЛИДИТЕ ПАК ЩЕ СЕ УРЕДЯТ,А ИСТИНСКИТЕ ИНВАЛИДИ ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ ПЕНСИЯ.НА СЪСЕДКАТА МИ МАЙКА Й Е С АМПУТИРАН КРАК И НА ВСЕКИ 2 ГОДИНИ Я ВОДИ НА ТЕЛК,ЗАЩОТО ЛЕКАРИТЕ ТРЯБВАЛО ДА Я ВИДЯТ-ПРАВИ СА-МОЖЕ ПЪК КРАКЪТ Й МЕЖДУВРЕМЕННО ДА Е ПОНИКНАЛ ОТНОВО.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Требе да се затегне до скъсване и четвърт на зад -в пощите всеки втори е инвалид.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 2000 г. до 2006 годинa, броя нa инвaлидите с нaрушенa трудоспособност нaд 71% се увеличaвa 10 пъти. От 50 нa 500 хиляди. Дa сме изгубили войнa без дa рaзберем? Стигa глупости, фaлшивите инвaлиди сa поне 80% и ущетявaт бюджетa с нaд 1,5 млрд. лв. всякa годинa, крaйно време е дa се нaпрaви нещо.
4
7
 
18
 
! Отговори
Мухльо-министър преди 9 години
Защо не спрете първо сивата икономика? Защо не хванете господа "БИзСМЕНИТЕ" ДА НЕ УКРИВАТ ДОХОДИ И ДА СИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ? Защо не хванете да откивате нови работни места?А *** нали е по-лесно: клъц по инвалидите...*** социалистическа ли, капиталистическа ли все за избиване сте.И ти калфинчо си наследник на другарите правоимащи да *** дано.
3
2
 
23
 
! Отговори
до САШО+ преди 9 години
Ако се орежат пенсиите на всички псевдоинвалиди , пенсията на сестра ти ще е минимум 350 лв. И пак е малко...
2
2
 
25
 
! Отговори
САШО+ преди 9 години
Сестра ми е шизофреничка .На 40 години е .Получава 100 лв. пенсия .Купил съм и гарсониера и живее там .С парите не може да си купи само храна .Добре, че аз я гледам а имам семейство-деца и жена .ЕЙ ***, МИНИСТРИ, СОЦИАЛНИ, що не пробвате да живеете със 100 лв . ???