Управляващи и част от опозицията поискаха още пари за отбрана

Членството ни в НАТО е най-силната гаранция за независимост, посочи президентът
46
Управляващи и част от опозицията поискаха още пари за отбрана
Снимка: БТА

До 2020 г. парите за отбрана трябва да станат 2% от БВП на страната, въпреки че в момента са 1,16 на сто. Този ангажимент пое още миналата година на срещата на НАТО в Уелс президентът Росен Плевнелиев и днес беше потвърден на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

Нуждата от намиране на още средства за военните обедини управляващи и част от опозицията.

Още по темата
Изключение направиха БСП, които са против отпускането на такъв бюджет за армията. От "Атака" пък въобще не присъстваха на днешното заседание при държавния глава.

Въпреки че Плевнелиев вече няколко пъти призова за актуализация на парите за отбрана, защото през тази година те са намалени на 565 милиона долара или 1,16% от БВП от 604 милиона долара или около 1,3% от БВП през миналата, стана ясно, че такъв вариант няма да има.

В становището си на днешното заседание, членовете на КСНС посочват, че подкрепят ненамаляването на бюджета спрямо 2014 г. с изключение на тази година заради непредвидени обстоятелства. Изпълнителната и законодателствата власт трябва да се погрижат за това, както и да немерят 2% от БВП за отбрана през 2020 г., се посочва още в становището.

КСНС препоръчва на правителството да внесе в парламента програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили и на нейна основа Министерски съвет да направи нов план за армията.

"Намираме се в труден период на рекорден на брой външни и вътрешните кризи, но за мен е чест да работя заедно с парламента, изпълнителната власт, с опозиция и управляващи, за да взимаме такива отговорни решения“, коментира Плевнелиев.

Според него е налице трайно влошаване на средата за сигурност непосредствено до нашите граници, разрастват се предизвикателствата към демократичния ред, запазват се негативните тенденции за задълбочаване на съществуващите и изникването на нови конфликти и кризи, които влияят върху националната сигурност и изискват осигуряването на адекватни отбранителни способности на българската армия.

"Отбраната е стратегически приоритет на държавата, а членството в НАТО е най- силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България. Като съюзник сме решени да допринесем за изпълнението на общите решения на съюза, които са насочени към неговото адаптиране в променящата се среда за сигурност“, заяви държавният глава.

Той отново настоя, че след като България е поела ангажименти за модернизация на армията, трябва да ги изпълни.

"Ако един или няколко членове не усъвършенстват отбранителните си способности и не изпълняват своите отговорности, това се отразяла като цяло на НАТО“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре са се запътили... към психиатрията. Лошото е, че и народа докараха до тяхно подобие!
36
0
 
3
 
! Отговори
Веселинов преди 9 години
Нека да съберем пари за логопед, който да научи Плевнелиев да произнася думата КОНСУЛТАТИВЕН, а не КОНСТИВЕН съвет. В противен случай ще трябва да въвеждаме в българския език нови думи като "констивен" и "констация" вместо консултативен и консултация, по примера на бай Тошо, когато някои се напънаха да вкарват в българския език думи като социализЪма и комунизЪма (вместо съществуващите комунизма и социализма) за официални...
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никакви пари за крадливата комунистическа армия
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Пимните ли,Е че какво себе си ли да вкара в затвора ,или Сиси Боата / Анастасия Мозер/ ?
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия смешници жалки, които за 25 години унищожиха всичко, никога не могат да направят това, което е сътворил бай Тодор-истинският родолюбец и патриот.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само Атака ще ги измете гербави ченгета, сини *** и измислени патриоти. Другото е кьорфишеци и агония.
31
0
 
0
 
! Отговори
sinorite преди 9 години
pari ima mnogo. da otivat mno na mitnicite zaedno s nap i da si saberat parichkite za 2-3 meseca sami . parite ot tranzitnite transporti kade sa? parite ot mitata kade sa? parite ot 20%DDS kade sa? parite ot akcizite kade sa? parite ot patentite kade sa?ste otrejete niakolko izlishni ministerstva, komisii, agencii...parite ot konfiskuvanite stoki kade sa? kolko sa po naimenovanie na stokite i naimenovanie na prihodite? koi sa?
30
1
 
6
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
Друга въображаема полза било, че щял да се вдигне кредитният рейтинг на България, каквото и да означава това. Хайде бе! Швейцария като от 50 години си стои член само на Слънчевата система, и отказва и на НАТО, и на ООН, и на Европейския Съюз, да не би й е паднал рейтинга? Ами Швеция? А колко е кредитният рейтинг на Турция, която е най-верният член на НАТО?Щели сме да се присъединим към свободните демократични нации в света. Така разбираме, значи, кои нации не са свободни и демократични: Швейцария, Швеция, Финландия, Малта, Кипър, Ирландия и т.н.
29
0
 
6
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
Какви са ползите? Външната сигурност на България? Че в момента България никой не я заплашва. Българските политици първо твърдят, че България няма спорове със съседите си, а след това ни казват, че имаме нужда от колективната сигурност на НАТО. Сигурност срещу какво? Аха, ясно, срещу тероризма. Че да не би НАТО да може да се справи с тероризма? То ако е за военна сила, специалните части на Българската армия и жандармерията са достатъчни за да се справят с всички нещастни терористчета по света. А
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЕвроатлантикХАХАХАХА.... Супер коментар!
27
0
 
12
 
! Отговори
Бедняк преди 9 години
Парите за отбрана да даде Плевнелиев да развърже кесията и да изсипе милионите дето са му зад граница. Нали е успешен "бизнесмен" да даде личен пример бълха го ухапала да отпусне 20 или 30 милиона лева.
26
0
 
9
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
Като си платиш за охрана за какво ти е оръжие?България всяка година плаща милиарди евро на нато за какво ???
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 17Членството ни в НАТО е най-силната гаранция за независимост, посочи президентътНАИСТИНА,В КАКЪВ СМИСЪЛ???
24
13
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 9 години
Сега ние българите трябва да докажем, че сме достойни евроатлантици и да подкрепим братята американци които ни освободиха от руско робство и ни донесоха демокрация да стъпят на врата на развилнялото се кремълско джудже и да донесат демокрация и на руския народ. Всеки българин евроатлантки трябва да затегене колана и да отделя от залъка си за да може държавата да купи ново натовско въоражение.
23
0
 
11
 
! Отговори
99 преди 9 години
Още пари за американския военно-промишлен комплекс!Господа,кой създаде тези зони на конфликт в Африка и Украйна?
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 21Истината!
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Отбраната е стратегически приоритет на държавата, а членството в НАТО"Икономическият отрасъл е стратегическия приоритет на държавата, а НАТО и мечтите на Плевнелиев не са на дневен ред.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко ни струва членуване в ес? Що не го пишат това? А сега и нато настояват,,,каракочана се чуди кьде да се навре за да го оцени някой та се натиска барем нато да му даде рамо в кариерния рьст на политик
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Членството ни в НАТО е най-силната гаранция за независимост, посочи президентът"Пльовньо, членството ни в НАТО е гаранция, че Искандерите с ядрени бойни глави вече са с програмирани цели базите и командните центрове на НАТО в България и при нужда ще долетят за минута-две. А когато Турция реши да си присъединява Кърджали и Родопите, тогава НАТО няма да направи нищо срещу втората и най-мощтан армия на самото НАТО.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2% добре но нашият Бюджет е на дефицит от къде пари ? Заеми естествено а народа кучета го яли и това ми било хора мислещи за народа