Премиерът се запъна: Пенсионна реформа ще има!

Пенсионер на 65 през 2037 г., възрастта скача при военни и полицаи
131
Премиерът се запъна: Пенсионна реформа ще има!
Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че управляващите не са готови да преосмислят предложенията си за увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Борисов дойде на заседанието на Тристранката и пред социалните партньори защити действията на социалния министър Ивайло Калфин.

"Години наред се говори за пенсионна реформа, но безспорен факт е, че всяка година 1,8 млрд. лева държавата дава, за да се изплащат пенсии", подчерта Борисов.

Още по темата

По думите му пенсионната реформа не се прави от днес за утре, а ще дава отражение години напред. "Безспорно така, както е в момента, не е правилно", подчерта премиерът.

"Има теми, по които сме склонни да коментираме, по други не – една от тях е възрастта за пенсиониране", каза още той и се аргументира с демографския срив в страната.

Борисов заяви, че правителството изсипва огромни пари в здравеопазването и изрази надежда, че след реформата там ще се увеличи продължителността на живота и съответно – възможностите на българите да работят повече.

Борисов похвали Калфин, че е положил усилия да намери "най-мекия вариант" за увеличаване на възрастта за пенсиониране. Премиерът обяви и че се надява на "разбиране и отстъпчивост" от страна на работодатели и синдикати.

Предложението на социалното министерство е за плавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо промените в продължителността на живота.

За силовите ведомства от социалното министерство предлагат въвеждане на възраст за пенсиониране - 52 г. и 10 м. от 1 януари 2016 г. и плавно увеличаване с по два месеца годишно до достигане до възраст 55 г.

В момента няма изискване за възраст. Военните и полицаите се пенсионират при 27 г. стаж, от които 18 в системата.

Социалният министър Ивайло Калфин подчерта, че запазването на сегашната пенсионна система увеличава парите от бюджета за изплащане на пенсии и ограничава възможността за растеж на доходите.

"Всеки трябва да отстъпи по малко, няма как", обобщи Калфин, след като представи предложенията.

Синдикатите обаче са против увеличаването на пенсионната възраст. Президентът на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че трябва да има възраст, "каквато се полага“ и не може полицаят и работещият на бюро в МВР да се пенсионират на една и съща възраст. По думите му всички тегоби ще понесат работещите, а фискалният ефект в НОИ през 2037 година няма да е голям - половин процент от БВП.

Пламен Димитров определи като недопустимо изравняването на възрастта за жените и мъжете, особено в първа категория труд.

Работодателите не са против увеличаването на възрастта за пенсиониране, дори се обявиха за по-бърз темп. Очаквано бизнесът не подкрепи ръста на осигурителните вноски. „Мит е, че те са ниски. Данък труд ще стане 57%, което е пречка за изсветляване на икономиката“, коментира Васил Велев от АИКБ.

Божидар Данев от БСК пък подчерта, че плавният ръст на пенсионната възраст и на осигурителния стаж не отговарят на демографската картина в страната. По думите му важна е средната продължителност на получаване на пенсията, по който показател България била на челните места в Европа.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България няма разделение на властите. Един полуграмотен човек с фалшификация на изборите и медийни манипулации, успя да спечели 12% от гласовете на българите и с тях управлява цялата Държава, чрез подставените си министри. Не тайна за никой, че та са просто обикновени пионки. 88% от българите не искат един прсевдопожарникар и псевдомутра да им е Премиер.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А истината е малко в дясно - тиквата с уса-спайовете клатеха КТБ (репетиция за Сбер банк) , само че не стана.Аман от ***
60
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ОБИРA НA ВЕКAСтига с тоя пеевски бе тиквун изкарахте го Осама.А истината е малко в дясно - тиквата с уса-спайовете клатеха КТБ (репетиция за Сбер банк) , само че не стана.Аман от ***
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пешка ""открития от президента по време на същото посещение паметник на кирилицата в Монголия?""Ха щото е нямало паметник на незнайния ГЕЙ или на ХАМСКИЯ честен бизнесмен борец за офшорни права!
58
2
 
17
 
! Отговори
Пешкo преди 8 години
Ей го на снимката- това е вашия ангел хранител. Както каза скоро ще спре изцяло пенсиите,не само да вдига възрастта ви. Вчера художник,днес футболист,тенисист и поет, е на път да осъществи идеала на Людмила Живкова от която се възхищаваше за всестранно развитата и хармонична личност. Работата е там че ще остави след себе си всичко много,мноооооооооооооооого далеч от хармонията!
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сваляйте докато е време калинко-буболечковия Премиер , защото не само пенциите ще ви вземе , но в комбина с хам.редукторен Блок и ЖИВОТА ВИ.Проявете малко инстинкт за само съхранение !
56
1
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Ей го, още не съм пуснал поста, и Симов излязъл с нов громящ "материал", тоя път що президентът бил казал в Монголия, че Далай Лама не бил идвал у нас, пък той бил идвал. Та на базата на това същият Симов си позволява да обижда президента и да го нарича *** и магаре, струва ми се. Аз пък да запитам - защо Симов не коментира открития от президента по време на същото посещение паметник на кирилицата в Монголия? Защо не коментира договорките бг фирми да строят тамошното метро?
55
1
 
7
 
! Отговори
РОСИ преди 8 години
страната няма пари .а къде отиват парите от данъците и от пенсионият фонд .кои ще те държи или ще приеме старче на работа.това е луда работа но ти какво искаш от бай ***.не мога да рахбера бг народ как ви търпи.на *** народ тъпо правителство.как в русия пенсионират се на 60 г жените на 55 г много детни майки на 50 г.боже пази сляпо да прогледне.нашето правителство всички са се правят на слепи.за да има какво да се краде
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не се запъва а да почва от активните борци и ятаци приравнени като антифашисти от пелтека велко вълканов!
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VSEKI EDIN INVALID KOITO IMA NAD 15 GODINI INVALIDNA PENSIA DA IMA KUMISIA SAMO V SOFIA KAM NELK KOIATO KUMISIA DA GI OSVDETELSTVA POJIZNENOTAKA NEMA DASE XARCHAT PARI OT KASATA ZA OSVIDETELSTVANE ,LEJANEPO BOLNICI ,DAVANE NA RUSHVETI NA DOKTORI I FALSHIVI PRESTOI PO KLIICHNI PATEKITOGAVA SHTE IMA PARI I V KASATA I ZA NOI
52
3
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Сашко Симов например има една единствена задача - за графоманства анти всичко различно от "левите идеи", при това постоянно и често. Като му завряха в суратя спомените на виден другар, играл роля в Народния съд, според когото *** са били главни радетели за влизането на България на страната на Оста до 21 юни 1941-ва, другарят Симов пусна дирекшън пет "статии" с някво невнятно пелтечене и свободни съчинения на теми от сорта магнолиите на еди кой си и парада какъв бил
51
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
43,пич, тези хора са ги трупали за 40 год, , но ти ги обираш от клиентите си за 2 год......
50
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човека дето нацвъка безчет ненужни калинки из всички нива на държавната администрация ще ми прави пенсионна реформа??? И някой му вярва???
49
5
 
12
 
! Отговори
ИВОМИР преди 8 години
МНОГО *** НА МВР И МО СА СЕ СЪБРАЛИ И ХЕЙТВАТ ТУК..СИНДИКАТИТЕ ЯВНО СА ПЛАТИЛИ ЛЕВ
48
11
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
Само това да направи Борисов и народа ще го благославя. Не може *** на 40 години с по 1 000 лв. пенсия да се правят на велики , а народа с 150 лв. да мизерува .
47
1
 
3
 
! Отговори
please преди 8 години
ami kakvo kazvat za reformata bat Sali, tsar Kiro, tsarica Todorka i tehnite detsa, baroni i pridvorni v rbg?
46
6
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До AntonТука важното е да се дрънкат празни приказки и да се храчи и плюе. Мисъл няма и не бива да има - кутевската дружина просто изпълнява повелите на кърмилницата, чиято цел е просто да вземе властта
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZNACHI AZ SAM NA 44GODINI INVALID OT 15 GODINI PLYUS 8 GODINI TRUDOV STAJ PREDI TOVA ZA MEN REFORMATA PRKLYUCHI IZCHEZVAM OT BG I SA VRASHTAM NA 2037 GODINA SHTE SAM NA 65 GODINI I NA MINIMALNA PENSIIKA DA GO DUXA KOITO OSTANE NA BIZNESA NOI I NA ONEZ 240 DUPEDAVCINEMAJIVOT V BG OSTAVKA OSTAVKA OSTAVKA OSTAVKA OSTAVKA KALAFI TAKIVA
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И 20 БРУТНИ ЗАПЛАТИ ДА ИМ СПРЕШ НА *** ОТ МО И МВР
43
3
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
...Правото на пенсия е превърнато от отечественофронтовската и комунистическа власт управлявала страната в средство за раздаване на привилегии и за налагане на репресии на инакомислещите, което е в противоречие с основни правни пранципи. На практика са лишени от средства за съществуване правоимащи, които реално са внасяли през годините осигурителни вноски за това, което е обезсмислило основните осигурителни принципи на общественото осигуряване."