Премиерът се запъна: Пенсионна реформа ще има!

Пенсионер на 65 през 2037 г., възрастта скача при военни и полицаи
131
Премиерът се запъна: Пенсионна реформа ще има!
Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че управляващите не са готови да преосмислят предложенията си за увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Борисов дойде на заседанието на Тристранката и пред социалните партньори защити действията на социалния министър Ивайло Калфин.

"Години наред се говори за пенсионна реформа, но безспорен факт е, че всяка година 1,8 млрд. лева държавата дава, за да се изплащат пенсии", подчерта Борисов.

Още по темата

По думите му пенсионната реформа не се прави от днес за утре, а ще дава отражение години напред. "Безспорно така, както е в момента, не е правилно", подчерта премиерът.

"Има теми, по които сме склонни да коментираме, по други не – една от тях е възрастта за пенсиониране", каза още той и се аргументира с демографския срив в страната.

Борисов заяви, че правителството изсипва огромни пари в здравеопазването и изрази надежда, че след реформата там ще се увеличи продължителността на живота и съответно – възможностите на българите да работят повече.

Борисов похвали Калфин, че е положил усилия да намери "най-мекия вариант" за увеличаване на възрастта за пенсиониране. Премиерът обяви и че се надява на "разбиране и отстъпчивост" от страна на работодатели и синдикати.

Предложението на социалното министерство е за плавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо промените в продължителността на живота.

За силовите ведомства от социалното министерство предлагат въвеждане на възраст за пенсиониране - 52 г. и 10 м. от 1 януари 2016 г. и плавно увеличаване с по два месеца годишно до достигане до възраст 55 г.

В момента няма изискване за възраст. Военните и полицаите се пенсионират при 27 г. стаж, от които 18 в системата.

Социалният министър Ивайло Калфин подчерта, че запазването на сегашната пенсионна система увеличава парите от бюджета за изплащане на пенсии и ограничава възможността за растеж на доходите.

"Всеки трябва да отстъпи по малко, няма как", обобщи Калфин, след като представи предложенията.

Синдикатите обаче са против увеличаването на пенсионната възраст. Президентът на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че трябва да има възраст, "каквато се полага“ и не може полицаят и работещият на бюро в МВР да се пенсионират на една и съща възраст. По думите му всички тегоби ще понесат работещите, а фискалният ефект в НОИ през 2037 година няма да е голям - половин процент от БВП.

Пламен Димитров определи като недопустимо изравняването на възрастта за жените и мъжете, особено в първа категория труд.

Работодателите не са против увеличаването на възрастта за пенсиониране, дори се обявиха за по-бърз темп. Очаквано бизнесът не подкрепи ръста на осигурителните вноски. „Мит е, че те са ниски. Данък труд ще стане 57%, което е пречка за изсветляване на икономиката“, коментира Васил Велев от АИКБ.

Божидар Данев от БСК пък подчерта, че плавният ръст на пенсионната възраст и на осигурителния стаж не отговарят на демографската картина в страната. По думите му важна е средната продължителност на получаване на пенсията, по който показател България била на челните места в Европа.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
10
 
32
 
! Отговори
Пешкo преди 8 години
Всички ние членове на най силната и богата партия ГЕРБ подкрепяме вожда ни Бойко Методиев Борисов възрастта за пенсия да стане 65 год.Средната продължителност на живот в страната е 67 год. така че я вземете 2 год. пенсия я не. Но все пак имаме 1 млн. и 200 хил. роми на социални,600 хил. човека с инвалидни пенсии които не работят. Кой ще ги храни питам? Разбира се че тези 1 млн. работещи които ще блъскат до 65 год. Прав е вожда,учителя и апостола на съвременна България Бойко мачкащия бедните.
21
0
 
29
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Гарантирам ви, че 2037 година който се пенсионира пенсия няма да види, под въпрос е и дали изобщо ще ни има на картата тогава
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За депутатите пенсия на 100 г. /че и горница/
19
16
 
8
 
! Отговори
шофьор преди 8 години
" Пенсионери", които всеки ден подаряват на измамници по 10 - 20 хил. лв не би могло да взимат 250 лв на месец пенсия. Истинстината е че Орешарски им раздаде по 1500 - 2000 лв пенсии и сега ние работещите опъваме каиша заради червените търтеи, които имат наглостта и да се оплакват!
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 18 обясни защо още 5 год , каква е причината , че някой взима кредити а други да работят до гроб , за техните къпризи
17
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Може и да са 1,8 млрд. лева годишно за пенсия, но! - защо в тази сума влизат инвалидните пенсии и социалните пенсии, пък кой знае и какво още!В пенсионния фонд трябва да останат само пенсиите с навършени години по възраст и необходимият трудов стаж. Това са реалните пенсии, останалите трябва да се прехвърлят към социалното министерство - те не са изработени пари. Докога ще продължава този заблуждаващо обяснение?
16
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Възрастта за пенсии трябва да се вдигне с поне 5 г. и то на момента.А на червените фенове на Станишев и Сидеров пенсии въобще не трябва да се плащат.
15
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БОРИСОВ МНОГО ВИ ТЪРПИМ , С ТЕЗИ ГЛУПОСТИ КАДЕТО ГИ МЪДРИТЕ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ , ДО ТАМ ЩЕ БЪДИТЕ , НЕМОЖЕ САМО ДАНИ ТОВАРИТЕ , С МИЛИЯРДИ ДА ПОГАСЯМЕ , ГОДИНИ ДА УВЕЛИЧАВАМЕ , ДО КОГА ,
14
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой мизерства? Мизерстват мързеливците и некадърниците, които цял живот не са работили и сега са изнудили държавата да им плаща по 250 лв за лентяйство цял месец!
13
12
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 12,умньо, нещо забравяш 2007-2009, кога Станишко Сергеевич и доганската клика около него си раздаваха кредити като невидели, изсекоха горите и смениха статута на цялата земя. Затова сега на Златна рибка у средата има черен път
12
4
 
21
 
! Отговори
ГАЙ ЮЛИЙ ЦЕЗАР преди 8 години
АБЕ *** НА ТЕБЕ НЕ ТИ ЛИ СТАНА ЯСНО ЧЕ ХОРАТА МИЗЕРСТВАТ С ПО 250 ЛВ. ПЕНСИЙ И ЗАПЛАТИ ОТ ПО 500 ЛВ. ПЪК И МНЕНИЯ ИЗКАЗВАШ ТИ СИ ***,БЕ НЕКАДЪРНИК БЕЗДАРНИК ТО НЯМА ДУМИ С КОИТО ДА ТЕ ОПИШЕМ БЕ СЕЛЯНИН ТРЪГНАЛ ДА СЕ ПРАВИ НА ДЕРИБЕЙ *** ТАКЪВ МАХАЙ СЕ ТИ НЕ СТАВАШ ЗА НИЩО!!!
11
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БОРИСОВ вдигнете годините на воените и мате право , но за другите хора не , неможе до 65 год да работим , неспособнисме за нас ,а не и за работа , тука много бъркаш
10
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От приемането ни в ЕС само една година на власт не са били ГЕРБ (Орешарски), и резултата го виждаме всички-тотална разруха и фалит на държавата...Сега гледат да не дават и пенсии...Срам и позор за гласувалите за тези българоубийци...
9
4
 
10
 
! Отговори
Чичовото мутре преди 8 години
СКАНДАЛ! ПЛЕМЕННИКЪТ НА БОРИСОВ КЪЛНЕ: ДА МУ ЯДЕТЕ МАГНОЛИИТЕ!-фейсбук
8
1
 
6
 
! Отговори
Пропаганда преди 8 години
Това е финансов модел и е абсурдно да се твърди , че само работещите и работодателите плащат.Осигуряването и данъчните тежести са включени в цените на стоката. 57 % бил данък за труда .Брей да се не види.И как се получават тези 57 %.Плащала държавата 1,7 милиарда за пенсиите.като налива повече от 2-3 милиарда в частните пенсионни фондове , които ги връщат пак при капиталистите и капитала , ще плаща , но поде да не се лъже.
7
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я па тоя -"Държавата давала 1.8 млрд. за пенсии" -ами нали хората са си ги изработили тези пенсии бе или искаш да българите да работят до гроб ,а *** каращи на социални помощи та да ядат и да пият до гроб ??? Щял да вдигне възрастта на полицаи и военни -може но на тези по канцелариите -иначе чакай 55 годишен полицай или пожарникар да ти свърши робота ...
6
1
 
27
 
! Отговори
синева преди 8 години
По колко мъдър начин беше изграден социализма, а по колко *** начин го изтървахме?!....
5
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЩЕ ТЕ СВАЛЯМЕ
4
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВО, БОЙКО, НЕ ТЕ ХАРЕСВАМ, НО НЕЩАТА ИЗГЛЕЖДАТ МНОГО СЕРИОЗНИ, НЕ КАКТО ДО СЕГА. ПОЛИЦАИТЕ И ВОЕННИТЕ НЯМА КАК ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ НА ПО 45 ГОДИНИ И СЛЕД ТОВА ДА РАБОТЯТ КАТО ОХРАНА НА МУТРИТЕ, А ДРУГИТЕ ХОРА ДА БАЧКАТ ОЩЕ 15 ГОДИНИ ОТГОРЕ, АМИ ДА ГИ ПЕНСИОНИРАМЕ НА 30
3
3
 
30
 
! Отговори
sis преди 8 години
Все повече се убеждавам, че яденето на картофи в детстка възраст е отразява зле.....