Експериментът в Dnes.bg: "Умен" светофар, рискови пешеходци

Над три минути да пресечеш столичния бул. "Стамболийски"
Обновена: 4 май 2016 15:41 | 15 май 2015 08:29, Александър Попов
68
Експериментът в Dnes.bg: "Умен" светофар, рискови пешеходци
Снимка: Dnes.bg

В поредното издание на "Експериментът в Dnes.bg" ще засегнем темата с "умните" светофари. От Столичната община ще борят с тях трафика и ще бъдат монтирани на ключови кръстовища.

Те ще светват зелено при появата на автобус, тролей или трамвай, зелената светлина ще се удължава и при закъснение на градския транспорт. Преди няколко месеца от общината се похвалиха, че преминаването през кръстовищата ще бъде между 5 и 8 пъти по-бързо.

Но щастието за едни е нещастие за други. Наш читател ни сигнализира, че "умният" светофар на кръстовището на булевардите "Александър Стамболийски" и "Вардар" е несинхронизиран и изнервя пешеходците. Те пък от своя страна пресичат на червен сигнал и създават предпоставки за трагедии.

По време на нашия експеримент пресякохме булеварда за 2.15 минути, а връщането ни отне с 40 секунди повече. Реално, ако се спазват правилата пресичането отнема средно близо три минути.

В крайна сметка изводът е, че "умният" светофар "ражда" рискови пешеходци. Хората видимо се изнервят да чакат толкова дълго време и предприемат риска да преминават на червено. Въпрос може би на манталитет, но пък животът не ни ли е по-важен?


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
24
 
! Отговори
Одрин и Стамболийски преди 8 години
Крайно време е някой да направи нещо с тези "умни" светофари по Стамболийски! Ще стане някоя беля накрая! Хората пресичат на червено! Нищо не е регулирано както трябва! За пешеходците свети червено, за колите също!!! Оплакване ли да подадем? Към кого?
55
0
 
26
 
! Отговори
й преди 8 години
На всички пешеходни светофари по протежение на бул. Стамболийски, натиснеш ли бутона, зелено така и не ти светва. Чакаш следващия цикъл.А вие продължавайте да се обиждате един друг, толкова си можете.
54
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На СЕЛО НЯМА СВЕТОФАРИ И ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ - МАРИ ОБРАТНО ТАМ ОТ КЪДЕТО СЕ ДОВЛЯКОХТЕ .ПРЕДИ ДА СИ ДОВЛЕЧЕТЕ МАЗНИТЕ *** СОФИЯ БЕШЕ ПРЕКРАСЕН ГРАД И СЕ ЖИВЕЕШЕ СПОКОЙНО .
53
9
 
21
 
! Отговори
до 57 преди 8 години
Научи се да натискаш бутона и ще си спестиш нервите.Малко акъл трябва, ама все пак затова уш се водим хора. В противен случаи и на бездомните кучета трябва да се обяснява как да пресичат.Българина неще да се развива и неиска да живее добре, това е факт, като гледам коментарите на повечето тука. Може той да не разбира нищо, ама се дразнел и трябвало да се промени.Не пич, ти трябва да се качиш на следващото ниво. Искате заплати, като в европа, а елементарни неща неможе да осмислите и приемете.
52
1
 
26
 
! Отговори
Пешеходец преди 8 години
ОТ една две седмици тези светофари само ме дразнят, не знам как са направени, но за пешеходците преминаването е по-бавно и обикновено на мола зелено светва на пешеходци през на два зелени з аавтомобилите. Всички са много изнервени и вече пресичат на червено!!! МОЛЯ ОБЩИНАТА ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ!!! Там е ключово кръстовище и всеки ден минават хиляди граждани и много ученици. Дано не се случи трагедия, но натам отиват нещата, защото някоя умна глава е решила да вземе пари.Същото и за крщето на Стадиона!
51
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е добра практика да има дълги фази. Много по-добра е да има много, но къси фази. Умният светофар (а пък и неумният) могат да се настроят така. Защо това не се прави - не се знае. Забележете на всички кръстовища със светофари с къси фази как задръстванията са много по-малки или ако има, се минава доста по-бързо, отколкото от светофари, задържащи зелената светлина твърде дълго в една посока.
50
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако го направите с натискане на бутон и за автомобилите ще стане съвсем умна тая недомислица, направена за източване на парите на данъкоплатеца!
49
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Умен друг път, за едните пари общинарите и космодрум ще ни направят... за благото на пешеходците...
48
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даам на ли вече са взели парите, вече може да се правят всякакви изследвания, да не говорим, че тези светофари са пълна простотия - отново отреждат града само за автомобили, а реално подобрение на движението няма, НО пък парите са взети...
47
1
 
27
 
! Отговори
Боцко преди 8 години
До до 46Напротив виж фирмата с 95% от обединението в Апис - регистрация Кипър ?!?
46
1
 
27
 
! Отговори
така е преди 8 години
Днес се убедих,че зеления си светва когато си иска, колите стоят и пешеходците стоят и чакат.Чакат,чакат, пък като не светне зелено за тях, а колите стоят спрели , тръгват на червено.И аз тръгнах.
45
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мола на Стамболийски вече всички са свикнали с бутоните и се преминава много бързо. Разликата между старата и новата система, е че трябва да се натисне бутона и в 90% от случаите чакането е едно и също, а в другите 10 % е за безопасност на пешеходеца. Голям ви е зора, че трябва да натиснете един бутон? Да не фанете ревматизъм само се пазете...
44
3
 
24
 
! Отговори
до 46 преди 8 години
Фирмата не е офшорка, а е консорциум с ясни фирми в него - преди да говориш провери в сайта на АОП - има цялата информация, която ти трябва за всяка поръчка и за всеки обект.
43
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аахаха тоя светофар ли е умния :)наслагаха такива по цялото протежение на Стамболийски и знаете ли кое му е "умното" ? Пешеходните светофари са синхронизирани с автомобилните. За пешехдците дава зелено САМО АКО се натисне копчето, докато светофара все още е червен (както и синхронния му автомобилен). Ако не си го натиснал, а за колите даде зелено, значи си пропуснал момента и трябва да чакаш цял цикъл да се извартят всички посоки докато пак му дойде реда :)
42
7
 
17
 
! Отговори
gost преди 8 години
баси глупоста ми даите им криле те и сега им дават на някои 5;10 и аиде на изпит какво е това безобразие затова да попитам кои ли контрлолира московски самняваме и тои си гледа неговия си интерес дано да доживея да видя един ден да се уважават тия както големите така и малките фирми а не само едни да мислят за другите но докато е така прекарал единия другия и тия 80 процента и не знаят за какво става на вапрос така дае вярваи си московски вярваи си
41
3
 
27
 
! Отговори
Какво очаквате преди 8 години
Непрозрачно управление , съмнителни фирми , липса на информация. Тази фирма, която ги монтира тези светофари е офшорка - разбирай някой от общината е замесен. Да повериш такава сериозна задача като управление на трафика на офшорка е престъпление
40
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
днес."бг" е един ЖАЛЪК експеримент
39
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не знам колко са умни сфетофарите но що за чобан трябва да е тоя да снима в някакъв кен***ф?Що не дойде да поснима малко тук в квартала ми в Сидни?Утре ще се гмуркам в риф ана север приготвил съм всичко за утре. Да дойде да живее тук и да снима. Или предпочита да си пропилява объркания живот в някво гето?Поздрави от най райското място на планетата, ав$тралияЖивота е прекрасен, живейте го и вие
38
0
 
22
 
! Отговори
Киро преди 8 години
До до КироЗа сензорите за движение по скоро бих се сугласил че трудно ще работят иначе са много евтини.
37
0
 
25
 
! Отговори
Киро преди 8 години
До до КироДа това е хубаво.Но проблема е най вече в натоварените часове и именно заради тях би трябвало да се правят подобрения.И именнно в тези часове моите наблюдения са че нотиве умни светофари работят по зле за пешеходците от старите.Колите които идват от Т.Александров по К.Величков могат да направят десен завой.Там и постоянно да свети зелено както беше преди няма проблем тъй като си има правила. Колите чакат пешеходците. Няма никаква оптимизация с това да е червено и да чкаш 3мин да пресе