Средствата, вложени в отбрана, не са на вятъра!

Увеличаването на бюджета за отбрана не е самоцел, твърди Ненчев
Обновена: 19 май 2015 20:26 | 19 май 2015 20:26, Красимир Ангелов
71
Средствата, вложени в отбрана, не са на вятъра!
Снимка: БТА

Исканото увеличаване на бюджета за отбрана не е самоцел, това е единственият начин да гарантираме националната си сигурност, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев на конференцията "Готови ли сме да защитим ценностите си? Светът между дипломацията и оръжията", която се проведе в София.

“Нека за всички да е ясно, че средствата, вложени в отбрана, не са "хвърлени на вятъра". Те са стимул за икономиката и за отваряне на нови работни места”, подчерта военният министър.

По думите му днес е необходимо повече от всякога да се работи за ускореното изграждане и развитие на отбранителните способности на българските въоръжени сили. Ненчев обаче изрази безпокойство от липсата на финансиране и добави, че без такова ще бъде трудно да се продължи напред.

Още по темата

Военният министър изрази разбиране към трудното състояние на финансите на държавата и необходимостите на другите сектори, но добави, че се искат повече средства за отбрана заради конкретни и ясни необходимости- за да се спре процесът на деградация на способностите и да бъде армията високоефективна и уважавана.

"Въпросът днес е не дали споделяме европейските и атлантически ценности, а дали сме готови реално да ги отстояваме и защитаваме”, посочи Николай Ненчев. Според него днес не е достатъчно само да заявим, че принадлежим към ЕС и към НАТО, а да докажем с дела, че сме съюзници.

"Преди незаконното анексиране на Крим и руската намеса в суверенна Украйна за много политици беше лесно да твърдят, че са "за НАТО" и "за ЕС", но когато самите евроатлантически ценности са поставени под заплаха от случващото се в Украйна, когато тези ценности трябва да бъдат защитавани и на практика, за много наши политици дойдоха сложни времена”, изрази мнение Ненчев. Той подчерта, че "независимо дали искаме или не, хибридната война съществува реално в България сега, индиректно е неин обект вследствие на конфликта в Украйна".

Според бившия външен министър Надежда Нейнски близо десет години от членството ни в НАТО и осем от това в ЕС, България все още не успява в достатъчна степен да защити пред обществото ползите от членство и това води, съзнателно или не, до компрометиране на избора в определени среди, отваря пространство за носталгични гласове и търсене на опасни алтернативи.

"За България е важно евроатлантическото единство да бъде демонстрирано убедително и да не се допуска на никаква цена както разделението между Европа и САЩ, така и между отделните европейски държави, по въпроси като енергийната независимост на Европа, санкциите срещу Русия вследствие на кризата в Украйна, кризата с бежанците и изграждане на обща стратегия за противодействие на тероризма, изтъкна Нейнски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно ми е от кого ще се отбраняваме.То желязо може да има,ама кой ще го държи.Запасняци,дето разбираха що годе от това почти не останаха,сегашните платени дембели ще се покрит при първите изстрели,или ще бъдат напушени,пияни и няма да разберат за какво става дума.Турците ще минат отгоре ни като цунами,нищо че сме "съюзници",а една Сатана от към Русия ни стига в излишък.
20
1
 
9
 
! Отговори
адъ преди 8 години
Те, средствата, ако са за ОТБРАНА, наистина няма да са на вятъра, но имам сериозни съмнения, че са за нападение и най-вече за УСВОЯВАНЕ при покупка на непотребно старо желязо.
19
13
 
7
 
! Отговори
историк-анализатор преди 8 години
Мали..и...и...и червения *** съвсем е изпушил. Мечтае си за Белене и смърт на министри. Това другари беше през 1944 г. когато избихте над 250 000 невинни хора и им ограбихте имотите и парите . Явно нищо не се е променило в членовете на БКП-БСП .
18
4
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До АнонименНАРОДА НЕ ГИ Е ИЗБРАЛ----ТЕЗИ ПРЕДАТЕЛИ НА БЬЛГАРИЯ СА НАЗНАЧЕНИ ОТ САЩ И СКОРО ЩЕ СИ ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО ОТ НАРОДА
17
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези на снимката са американски агенти. Ние нямаме държава те пари за американските войни събират от бедния народ. За съд сте и ще си го получите за Геноцида на,който ни подложихте. Още малко време.
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая джофрла надка гаражната колко е повяхнала само!Колко ли к.ра е строшила в Брюксел....
15
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички сте за народен съд и Белене до живот фашисти мръсни. Какво Нато бе, ние сме НЕЗАКОНЕН, НЕЗАКОНЕН, НЕЗАКОНЕН член на Нато и ЕС, защото ни приеха БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ. И затова ще бъдете съдени, защото излъгахте и манипулирахте българския народ, които никога не е давал своето съгласие за членство в Нато и ЕС.
14
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредното сборище на национални предатели и чужди ***,защитаващи ,,ценности'',които нямат нищо общо с истинските български ценности.Как може този народ да е толкова сляп и в продължение на 25 години да издига начело такива *** като всичките тези събрали се там!?
13
0
 
11
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Средствата, вложени в отбрана, не са на вятъра!На вятара са. Роската не се впечатлява от такива неща. Трябваше да ги вложите в повече демокрация и европейски ценности...
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всички средства влагани в БА са само за заплати.НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ ТАМ С ЪС ЗАКУПУВАНЕ НА НОВАТА ТЕХНИКА.
11
1
 
4
 
! Отговори
oktokopter преди 8 години
porutenite po bg sinori bg stotici zastavi, kazarmi kazvat taman obratnoto, Nianchev.
10
7
 
6
 
! Отговори
до номер 2 преди 8 години
Не позна. От чумата отърване няма.Още по-малко от червената!
9
2
 
17
 
! Отговори
всс преди 8 години
от кого трябва да се отбраняваме. от русия от нато или самите нас.
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав е ,ако са за ОТБРАНА на България , а не за защита на американските монополи в Ирак и Афганистан
7
3
 
9
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Залягай над математиката, а не над лозунгите млад дихател!
6
3
 
14
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 8 години
Само тор и лъжи. Даже и *** ще се умори да ви слуша глупостите. Искали са САЩ да жертвате България и това е цялото обяснение. Къде със заплахи, като Орешарски и Бойко, къде с рушвет на ***, като Плювнелиев - ерата на срама продължава. А Европа вече се умори. остават най-надъханите: младата Европа, според Ръмсфелд.
5
13
 
7
 
! Отговори
студент преди 8 години
Всеки министър , който не е от БСП-ДС е по добър . Другари вашата партия приключи и вече никога няма да сте на власт. Ако случайно се присламчите към някой само за властта народа излиза на улицата и протестира до край . Това го знаете от опит .
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зависи как ги влагат.Разумното правителство ще ги вложи така, че да бъдат създадени нови работни места.Неразумното правителство ще купи с тези пари трошките, които някои други държави се готвят да бракуват, когато модернизират своята армия.
3
5
 
17
 
! Отговори
т преди 8 години
Зa тия предaтели Левски думa -3 х смърт !
2
4
 
23
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 8 години
Ако някой ми визира и докаже по- *** и зелен министър от земеделеца менчев, то аз му изпращам с наложен платеж за моя сметка 2л. хисарско мерло./реколта 2013г./Опция- куриерска служба по избор.