Средствата, вложени в отбрана, не са на вятъра!

Увеличаването на бюджета за отбрана не е самоцел, твърди Ненчев
Обновена: 19 май 2015 20:26 | 19 май 2015 20:26, Красимир Ангелов
71
Средствата, вложени в отбрана, не са на вятъра!
Снимка: БТА

Исканото увеличаване на бюджета за отбрана не е самоцел, това е единственият начин да гарантираме националната си сигурност, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев на конференцията "Готови ли сме да защитим ценностите си? Светът между дипломацията и оръжията", която се проведе в София.

“Нека за всички да е ясно, че средствата, вложени в отбрана, не са "хвърлени на вятъра". Те са стимул за икономиката и за отваряне на нови работни места”, подчерта военният министър.

По думите му днес е необходимо повече от всякога да се работи за ускореното изграждане и развитие на отбранителните способности на българските въоръжени сили. Ненчев обаче изрази безпокойство от липсата на финансиране и добави, че без такова ще бъде трудно да се продължи напред.

Още по темата

Военният министър изрази разбиране към трудното състояние на финансите на държавата и необходимостите на другите сектори, но добави, че се искат повече средства за отбрана заради конкретни и ясни необходимости- за да се спре процесът на деградация на способностите и да бъде армията високоефективна и уважавана.

"Въпросът днес е не дали споделяме европейските и атлантически ценности, а дали сме готови реално да ги отстояваме и защитаваме”, посочи Николай Ненчев. Според него днес не е достатъчно само да заявим, че принадлежим към ЕС и към НАТО, а да докажем с дела, че сме съюзници.

"Преди незаконното анексиране на Крим и руската намеса в суверенна Украйна за много политици беше лесно да твърдят, че са "за НАТО" и "за ЕС", но когато самите евроатлантически ценности са поставени под заплаха от случващото се в Украйна, когато тези ценности трябва да бъдат защитавани и на практика, за много наши политици дойдоха сложни времена”, изрази мнение Ненчев. Той подчерта, че "независимо дали искаме или не, хибридната война съществува реално в България сега, индиректно е неин обект вследствие на конфликта в Украйна".

Според бившия външен министър Надежда Нейнски близо десет години от членството ни в НАТО и осем от това в ЕС, България все още не успява в достатъчна степен да защити пред обществото ползите от членство и това води, съзнателно или не, до компрометиране на избора в определени среди, отваря пространство за носталгични гласове и търсене на опасни алтернативи.

"За България е важно евроатлантическото единство да бъде демонстрирано убедително и да не се допуска на никаква цена както разделението между Европа и САЩ, така и между отделните европейски държави, по въпроси като енергийната независимост на Европа, санкциите срещу Русия вследствие на кризата в Украйна, кризата с бежанците и изграждане на обща стратегия за противодействие на тероризма, изтъкна Нейнски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
28
 
! Отговори
xaxa преди 8 години
Много ясно, че "не са на вятъра". На "лява ръка - десен джоб" са!