Разпад на Македония би означавал дестабилизация на целия регион

Кючуков: Лавров оцвети проруски самата идея за подялба на Македония
Обновена: 23 май 2015 19:43 | 23 май 2015 16:16, Елка Василева
172
Разпад на Македония би означавал дестабилизация на целия регион
Снимка: Reuters

За българския национален интерес укрепването на държавността и политическата стабилност на Македония е от изключително значение. Разпад на Македония би означавал дестабилизация на целия регион. Това каза пред БНР дипломатът и бивш заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков, който е директор на Института за икономика и Международни отношения.

Той оцени изказването на руския външен министър Сергей Лавров, че се говори за подялба на Македония между България и Албания, като „неуместно“ от гледна точка на българо- руските отношения.

„Ако изказването на Лавров може да допринесе за някаква реална промяна в българското политическо говорене, мисля, че то до голяма степен ще намали именно този тип говорене в България – за подялба на Македония.  Колкото и странно и парадоксално да изглежда, то оцвети проруски самата идея за подялба на Македония, която за мен е абсолютно контрапродуктивна“, каза Кючуков.

Още по темата

Той смята, че е тъжно, когато външнополитическите реакции на България се определят като реакции на изказвания в Брюксел, Москва или Вашингтон, а не от националните интереси.

Изказването на Лавров е елемент от много по-дълбоки процеси в Европа, които имат отношение към темата „Балкани“ и към нарастването на напрежението между Русия и Европа, допълни той.

Според Кючуков в ЕС се наблюдават две линии на поведение – антируска (основно от съседките на Русия) и проевропейска (олицетворявана от средноевропейските страни и Южна Европа). Изказванията на президента и външния министър по-скоро ситуират България в антируската, коментира дипломатът.

От изказването на премиера Бойко Борисов в Рига обаче личи, че той търси други баланси. „Ако говорим за руското отношение, то очевидно Русия най-трудно и най-късно ще възстанови позитивния си диалог с т. нар. фронтови страни, по определението на Виктория Нюланд, сред които попада и България“, каза Кючуков.

Когато говорим за Западните Балкани, проблемът не е в наличието на „много Русия“, а на „малко Европа“ обобщи дипломатът. 

Според него в Македония се развиват негативни процеси, които не са само политически. „През последните години моделът Груевски се характеризираше с концентрация на власт и ерозия на влияние. От друга страна там продължават дълбинно да съществуват етническите противоречия, които продължават да бъдат нерешени и които са много по-сериозна заплаха за държавността на Македония“, каза Кючуков.

Проблемът в страната не е кой ще управлява, а какво ще се управлява, тоест е за съхраняване на единството, държавността, институциите и целостта на страната, коментира Кючуков.

Той посочи, че това, че в момента етническото разделение е отишло на втори план, е позитив само по себе си, но в момента  се дълбаят нови разделителни линии, а старите остават. Те не се заличават. Самите албански лидери нееднократно са подчертавали, че ако македонското правителство не вземе ясно становище по ясни мерки за пътя си към европейска и евроатлантическа интеграция, те ще преосмислят своята позиция.

Според Кючуков само евроатлантическата интеграция и размиването на  етническите, религиозни, исторически и културни конфликти в една по-широка общност, където границите са до голяма степен ирелеванти, може да смекчи вътрешните напрежения в обществата в Западните Балкани.

„В момента новите геополитически разломи не минават по границите на държавите, те минават вътре в обществата. Това го виждаме в Близкия изток, това го виждаме в Украйна, това го виждаме и в Македония. Това го виждаме  и в Западна Европа от гледна точка на дейността на ислямските терористи“, каза Кючуков.

ЕС трябва да преосмисли позицията си спрямо разширението, защото дългият хоризонт отнема на обществата стремежа им към реформи, коментира Кючуков. Той е оптимист, че ситуацията в Македония ще се разреши без насилие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
42
 
! Отговори
До 68 преди 8 години
Малко ли ти е територията пич!? Сюрьозно? Та та България е пуста и сега? Как ше стане по-силна с още територия, като почти никой от роденитв след осемсе и некоя не е посадил едно дърво...и ти не знаеш що ламтиш, ама ламтиш за повече. ;)
42
5
 
42
 
! Отговори
со-ва преди 8 години
Лавров, е казал това което коментират световните медии а не негови мисли.А нашите писачи търсят под вола теле.
41
11
 
41
 
! Отговори
Сега е момента! преди 8 години
Айде, нашите военни вместо да се почесват да пратят двата танка и трите самолета и да анексираме Македония. Всички ще спечелят от това. "Македонците" стават европейски граждани и получават всички облаги и привилегии на ЕС, а България си връща старите територии и става по силна.
40
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен "До 51 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" Нали , нама да чакаме да ни превърнете в Урина 2 - укроп долен.
39
6
 
38
 
! Отговори
до 48 преди 8 години
Не ги бръсни пич! По-добре не бих го формулирал. Денонощно списват, колко е добре по Русия...а децата им емигрират на запад. Не е лесно това деменцията, да знаеш. ;)
38
7
 
37
 
! Отговори
veliko tarnovo преди 8 години
Sega e vreme balgaria da pomogne makedoniq da stane clen na evrosojuza ,ako naistina sme bratja
37
0
 
38
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
При разпада на Югославия и по-точно при отделянето на Македония, Гърция е имала план за подялба на Македония с България, но срещите така и не се провели, тъй като от наша страна никой не е отишъл. За добро или лошо е било май няма да разберем.
36
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен "54 Защо ти не си ли европеец" Е не всеки може да е кончитаевропеец като тебе.
35
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чета ви коментарите и се се убеждавам... Бай *** е жив!!!!!!!
34
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 51 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Отправяш лични заплахи това е подсъдно !!!!Д А Н С незабавно да се намеси !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Чакай гости.
33
3
 
35
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 8 години
Крайно време е политическата карта на цяла Източна Европа да се преначертае отново и подобията на държави да се изчистят от картата. В противен случай, тези проблеми с малките държавички, особено по Балканите, заплашват стабилността и сигурността не само на целия регион, но и на самите "народи", обитаващи тези т.н. "държави".
32
3
 
36
 
! Отговори
do 48 преди 8 години
A kak 6te obqsni6 fal6ivata demokraciq na zapada
31
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя Лавров не е ли някакъв изваден от нафталина съветско-комунистически чук ???
30
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен "който не му харесва" За да оставиме плъх като тебе да просере родината ? НЕ няма да го бъде кръв ще плюеш *** мръсен.
29
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До всички народи на Балканите.Не се самонадъхвайте, пиндосите ще ви употребят и изплюят за тях сте само инструмент.
28
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
който не му харесва Европейския съюз, е напълно свободен да си хване самолета и да заживе в бленуваните общесттва като Русия, Турция, Саудитска Арабия, Севрна корея. И да е щастлив.
27
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като ВИ казваха че ЕС е кончита образование невярвахте - "Томислав Дончев компенсации за руското ембарго 396 хил ? при загуби минимум 527млн. ? офиц."С Македония ще е същото колосални ЗАГУБИ, а може и балкански конфликт.Докато е време да преключваме с българския Мусолини.
26
2
 
43
 
! Отговори
MGS преди 8 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Не, не разбирам! Ясно е, че великите сили си играят с останалите страни, за да задоволят собствените си интереси. Тук българите са просто употребени, за "висшите" му цели:"Капаро давам, инфекция да става!" Един голям дипломат се "изходи" върху балканите и сега бублечките са се възбудили, щъкат, цъкат, а някои като теб питат: То туй дето идва отгоре, не е ли небесна благодатБ
25
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия македонци се оплетоха като пиле в кълчища. Така е като се опитват да си фалшифицират историята. Има да патят.
24
3
 
40
 
! Отговори
29 до 37 преди 8 години
То и при войната в Косово трябваше да сме неутрални, ама видя как давахме въздучно пространство и бази и подкрепихме албанците на практика.Мислиш ли, че няма да подкрепим конференция Албания-Косово-Македония след един референдум дирижиран от Сащ?