Македония няма да я бъде като държава, тръбят в Сърбия

Велика Албания чука на вратата, пише сръбската преса
11 май 2015 21:37, Елка Василева
464
Македония няма да я бъде като държава, тръбят в Сърбия
Снимка: Reuters

Македония е заплашена от по-нататъшна ескалация на конфликта, дори и гражданска война, след която Македония повече няма да съществува като държава – това предупреждават сръбски анализатори след въоръжения сблъсък в Куманово, пише на сайта си сръбският вестник „Блиц“ в материал под заглавие „Велика Албания чука на вратата“.

Според анализаторите конфликтът, който разтресе Куманово, е резултат от дългогодишните усилия на косовските и македонските албанци за обединяване в една държава на териториите на Балканите, на които живеят албанци. След повече от 24 часа престрелките в Куманово приключиха – загинаха осем полицаи, ранени са над 37, убити са 14 терористи.

Още по темата

Мнозина анализатори обаче смятат, че това не е краят. Бившият посланик на Сърбия в Париж Душан Батакович предупреждаваше преди години за опасността от създаване на „естествена Албания“. Този проект според него се основава на идеята за разпростиране на всички балкански територии, на които живеят албанци.

„Смятам, че нашите медии и обществеността като цяло трябва с много повече внимание и интерес да следят този процес, който вече е напреднал и който по същество застрашава нашите жизнени национални интереси, нарушава регионалната стабилност и сериозно застрашава крехката стабилност на Балканите“, каза Батакович.

„Съвсем известно е, че Косово и Албания, които са де факто в един вид общност, се опитват да се разширят върху териториите в съседните държави, на които живеят албанци“, каза още Батакович.

Съдейки по всичко, тези проблеми едва сега започват, пише „Блиц“.

Според Душан Янич от Форума за етнически отношения освен въоръжения конфликт в Куманово, който вече приключи, в ход е конфликт между албанските партии в Македония, които са на власт и в опозиция. Според Янич въоръжените сблъсъци са „натиск от страна на въоръжените групи върху лидера на участващата в управлението в Македония албанска партия – Демократичен съюз за интеграция, Али Ахмети, да влязат в плановете за отделяне на част от Македония“.

Според Янич конфликтът в Македония няма да ескалира повече, тъй като той все още е в полето на политическото решение, освен ако подобни групи отново не нападнат полицията или армията.

От друга страна Чедомир Антич, историк, е убеден, че конфликтът със сигурност ще ескалира. Той смята, че Македония е на ръба на гражданска война, след която тя трудно ще може да просъществува като държава.

„Процесът, който сега ескалира, датира от две години и той е резултат от отношението на световните властови центрове към институциите на македонската държава, тъй като трябва да отбележим, че всичко започна след заявката за изграждане на „Турски поток“, каза Антич.

Бившият шеф на македонската служба за военно разузнаване и контраразузнаване професор Владимир Пивоваров смята, че проектът за Велика Албания се изпълнява непрекъснато, а международната общност мълчи.

„През следващите етапи този проект ще бъде насочен към Сърбия, Черна гора и Гърция, където сега се създават предпоставките за неговото изпълнение. Последното изявление на албанския премиер Еди Рама показва, че той публично се обявява за обединяване на Косово и с Албания, а тревожното е, че нямаше реакция на международната общност“, казва Пивоваров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


464
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България може да е гарант за сувиринитета на Македония , и без да е нужно да я присъединява към себе си. Албанците могат да се кротнат ако им се покаже, че е така. Ама не е лесно , някой кара албанците да се държат така, и този някой може да прати нота на България ако тя заеме твърда позиция. Сложно е.
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Изчезващ вид
137
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до изчезващ видКато говориш така, ми идва ей така да ти го сложа просто за да продължа рода...
136
1
 
13
 
! Отговори
До Андреј, Македониј преди 8 години
Андрейчо, така не става , моето момче! Не си затваряй вратата, защото утре като ви погнат шиптърите и затропате на вратата на България, някой може да се сети какви си ги писал тука! Тогава може да се случи така, че да станеш албанска булка или някоя секс робиня. В България врагове нямаш, но като гледам и приятелства няма шанс да си създадеш!
135
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Андре, Македониаabe sersemin sega sme fa6isti a kato vi priznahme parvi za darjava togava ne biahme a 4akate o6te da vi podkrepiame za evropa sersemi takiva pa pi4ka vi materna be sersemi
134
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 8 години
До Анонименна сърбите много им се иска това да стане - но по-добре да си налягат парцалите! Не е хубаво да мислиш лошото на съседа! А и имат скорошен опит!
133
2
 
12
 
! Отговори
9 преди 8 години
До Андре, МакедониаМакедонски *** и невежа! Повтаряш като папагал идиотщините набити в главите ви от сърбоманите! Ама че простотия!
132
3
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До до шопДаже не платен, а свръхплатен съм.Но това какво общо има, аз пиша само факти.
131
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МАКЕДОНЦИТЕ ПОНЕЖЕ СЕ ПИШАТ ГОЛЕМИ ГЯВОЛЕТА И СЕ ПРАВЯТ НА МАКЕТА АЛБАНЦИТЕ ЩЕ ИМ РАЗКАЖАТ ИГРАТА. АКО СЕ БЯХА ПРИСЪЕДИНИЛИ КЪМ БЪЛГАРИЯ КАКТО ТРАБВА И ДА БЪДЕ. СЕГА АЛБАНЦИТЕ ЩЯХА ДА СИ КРОТУВАТ КАТО АГЪНЦА. НЯМА ДА МИНЕ МНОГО ВРЕМЕ И АЛБАНЦИТЕ ЩЕ Я ПРЕВЗЕМАТ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ. ЗАЩОТО МАКЕДОНИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО. ИМАЛО Е БЪЛГАРИЯ ГРАНИЧЕЩА С АЛБАНИЯ.
130
4
 
9
 
! Отговори
az преди 8 години
Мъчно ми е за македонците. Хубави хора са, наши хора. Братя сме. Който е в руслото на псевдо бг патриотизма, няма да разбере какво искам да кажа. Минах през Куманово и района преди няколко месеца, албанската инвазия е жестока. Всичко е на албански написано, албански знамена се веят само в района. Албанците не са лоши хора, но хората в Македония и Косово не са албанци, нямат албанска култура, само псевдоидентичност. Питайте албанец от Албания какво мисли за тях...
129
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РЕШЕНИЕТО Е СЪВСЕМ ЛЕСНО-МАКЕДОНИЯ ДА СЕ РАЗДЕЛИ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И АЛБАНИЯ !
128
4
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
До 156-анонимен . ХА,най после нещо УМНО в сайта . Браво момче,от 150 полуграмотни мнения ,един да уцели в десятката. То и причината за нашия хал е същия, но това е друга тема.
127
2
 
8
 
! Отговори
neo преди 8 години
Macedonia strada zashtoto podkrepia Rusia. I za Turski potok. Kravarite niama da se sprat pred nishto . Za tiab 4oveshkiat jivot ne struva puknata para.
126
18
 
10
 
! Отговори
Изчезващ вид преди 8 години
Да речем че Македония няма да я бъде, но и България също е пред изчезване и асимилиране. Не ми пука - като сте хем прости, хем страхливи - сами си заслужавате съдбата.
125
3
 
2
 
! Отговори
lol преди 8 години
то и Божо Димитров го каза същото, само дето по-звучи "тръбят в Сърбия" да може мат'ряла да коментира :))))
124
3
 
3
 
! Отговори
до шоп преди 8 години
Шопе,а чия маша си ти??? Очебийно е че си платен,,,
123
5
 
40
 
! Отговори
До Андреj Македониj преди 8 години
Ние не ви мразим братко.Ние винаги сме ви подкрепяли.България е първата държава която призна Македония.Разделихме си бойната техника с вас преди 15 години.150 танка забравихте ли.Вие ни мразите не ние!!!
122
8
 
14
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Македония има почти 30% албанско малцинство и почти никакви сърби и трябва да се съобразява с това, а не с някакви измислени православни оси, които се лансират в Москва и Белград. Естествено, че ако иска да направи от тези 30% албанци маша на сърбите, никой няма да е съгласен и държавата ще трябва да се разцепи.
121
32
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялата тая агресия тръгна от русия
120
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
андройчо.. андрейчоо.. концентрирайте се върху големия ви проблем - сърбите! от там идва всичко.Ние много не се къхарим за вас - да кръвно сте ни братя, но като ония братя които не признават род и родина. Някой ден, ако промитата ти глава се отвори за очевидното, ще плачеш колко глупав си бил . Но това няма как да стане, промити сте на такова ниво, че предпочитате да ви опъват албанците, отколкото да станем отново едно цяло и да просперираме заедно..