Разпад на Македония би означавал дестабилизация на целия регион

Кючуков: Лавров оцвети проруски самата идея за подялба на Македония
Обновена: 23 май 2015 19:43 | 23 май 2015 16:16, Елка Василева
172
Разпад на Македония би означавал дестабилизация на целия регион
Снимка: Reuters

За българския национален интерес укрепването на държавността и политическата стабилност на Македония е от изключително значение. Разпад на Македония би означавал дестабилизация на целия регион. Това каза пред БНР дипломатът и бивш заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков, който е директор на Института за икономика и Международни отношения.

Той оцени изказването на руския външен министър Сергей Лавров, че се говори за подялба на Македония между България и Албания, като „неуместно“ от гледна точка на българо- руските отношения.

„Ако изказването на Лавров може да допринесе за някаква реална промяна в българското политическо говорене, мисля, че то до голяма степен ще намали именно този тип говорене в България – за подялба на Македония.  Колкото и странно и парадоксално да изглежда, то оцвети проруски самата идея за подялба на Македония, която за мен е абсолютно контрапродуктивна“, каза Кючуков.

Още по темата

Той смята, че е тъжно, когато външнополитическите реакции на България се определят като реакции на изказвания в Брюксел, Москва или Вашингтон, а не от националните интереси.

Изказването на Лавров е елемент от много по-дълбоки процеси в Европа, които имат отношение към темата „Балкани“ и към нарастването на напрежението между Русия и Европа, допълни той.

Според Кючуков в ЕС се наблюдават две линии на поведение – антируска (основно от съседките на Русия) и проевропейска (олицетворявана от средноевропейските страни и Южна Европа). Изказванията на президента и външния министър по-скоро ситуират България в антируската, коментира дипломатът.

От изказването на премиера Бойко Борисов в Рига обаче личи, че той търси други баланси. „Ако говорим за руското отношение, то очевидно Русия най-трудно и най-късно ще възстанови позитивния си диалог с т. нар. фронтови страни, по определението на Виктория Нюланд, сред които попада и България“, каза Кючуков.

Когато говорим за Западните Балкани, проблемът не е в наличието на „много Русия“, а на „малко Европа“ обобщи дипломатът. 

Според него в Македония се развиват негативни процеси, които не са само политически. „През последните години моделът Груевски се характеризираше с концентрация на власт и ерозия на влияние. От друга страна там продължават дълбинно да съществуват етническите противоречия, които продължават да бъдат нерешени и които са много по-сериозна заплаха за държавността на Македония“, каза Кючуков.

Проблемът в страната не е кой ще управлява, а какво ще се управлява, тоест е за съхраняване на единството, държавността, институциите и целостта на страната, коментира Кючуков.

Той посочи, че това, че в момента етническото разделение е отишло на втори план, е позитив само по себе си, но в момента  се дълбаят нови разделителни линии, а старите остават. Те не се заличават. Самите албански лидери нееднократно са подчертавали, че ако македонското правителство не вземе ясно становище по ясни мерки за пътя си към европейска и евроатлантическа интеграция, те ще преосмислят своята позиция.

Според Кючуков само евроатлантическата интеграция и размиването на  етническите, религиозни, исторически и културни конфликти в една по-широка общност, където границите са до голяма степен ирелеванти, може да смекчи вътрешните напрежения в обществата в Западните Балкани.

„В момента новите геополитически разломи не минават по границите на държавите, те минават вътре в обществата. Това го виждаме в Близкия изток, това го виждаме в Украйна, това го виждаме и в Македония. Това го виждаме  и в Западна Европа от гледна точка на дейността на ислямските терористи“, каза Кючуков.

ЕС трябва да преосмисли позицията си спрямо разширението, защото дългият хоризонт отнема на обществата стремежа им към реформи, коментира Кючуков. Той е оптимист, че ситуацията в Македония ще се разреши без насилие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най лесно проблема го решават макетата като се пишат българи и албанци.Еднити при нас другите отсреща.както казават немците кайне проблем.
22
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Саудитска Арабия влива много пари в Албания и за пропаганда и за пътища. За съжаление, албанците най-вероятно ще са демографски победители в тоя район.
21
3
 
48
 
! Отговори
Тошко преди 8 години
Кючуков щом е дипломат много добре трябва да знае кой "прави" революциите по света, кой направи Майдана, кой бута и Македония по този път...!!! А Лавров е в пъти по вече дипломат....и май не приказва празни приказки, за разлика от нашите папагали, ще видим какво ще стане.
20
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де и като Македония "падне" и стане Българска територия. Кое точно ще е придобивката? Това,че Българския бюджет ще трябва да плаща и за Македонските пенсионери и безработни? Това че Българския бюджет ще трябва да отдели средства за ремонт на пътищата в Скопие и региона?
19
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чисто теоретично, при война между Македония и Албания която е в НАТО, България и Гърция трябва да защитят члена на НАТО Албания.
18
5
 
42
 
! Отговори
Vanga преди 8 години
Monkeydonia ke padne
17
4
 
44
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
Мечтите са едно, реалностите друго.Сърбия не можа да спаси дори част от Косово, а ти смяташ, че ще се опита да се бие за Македония? Реално на страната на Македония са само Сърбия и Русия. САЩ,Гърция,Турция,Албания,Косово са на страната на албанците в Македония.В ммомента САЩ създават своя нов васал на Балканите-Велика Албания.
16
3
 
51
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
Мда....2050 година- Европейският съюз прие в редиците си Албанско Скопие, и преименува бившия си член България в Нова Ромска империя...да не се чете Римска, тя е друго нещо.....
15
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Немога да разбера какво толкова е Македония? Нефт ли има там, злато, диаманти? Бил съм в тази държава, мизерия, който и да я завладее трябва да предвири разходите по издръжка на населението и.
14
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Македония, ако сега не си я поделят съседните държави, съвсем скоро ще бъде цялата на Албания предвид демографските процеси, които текат там. Не че в Българият текат по-различни процеси, де... Ще има промяна на границите на Балканския полуостров в близко бъдеще, няма начин. Населението, което е мнозинство в съответната държава, ще иска присъединяване към това, което то мисли, че е държава-майка. Да му мислим ние...
13
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мое мнение че на Македония 100г.са много за да ги завладеят нотално шиптерите.Не давам повече от 20г.Въпросът е кой ги надърви на пангара и ако те искаха отделяне сега да си сърбат попарата.
12
4
 
35
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
Аре братие, 2016 гОдина МАкедония Бугарско ке биде! Ке биде!
11
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Балканите има 3 боеспособни редовни армии като численост и въоръжение-Турската,Гръцката и Албанската.1-2 паравоенни формирования като АНА(Албанската Национална Армия) и мобилни наемни джихадисти от конфликтите в Близкия Изток-Афганистан,Ирак,ИДИЛ и т.н.Останалите балкански страни са просто статисти с точно определени политически реплики в случая с Македония.Основният продуцент и режисьор на филма "Македонски Майдан" притежава военна база в Косово и държи всички балк. страни в шах и страх.
10
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Македония стане цялата албанска това ще провокира голяма война, защото нито сърбите,нито гърците ще се съгласят. Мечтата и на Гърция и на Сърбия е да обща граница както по времето на Югославия, а това може да стане само при едно разпадане на Македония
9
4
 
53
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Лавров каза нещо,което стана ясно още през 1998,когато САЩ отцепиха Косово от Сърбия-Македония е обречена!Ако Македония влезе в ЕС и НАТО шиптърите ще я погълнат по мирен път.Ако не влезе-с бой и може би не цялата.И в двата случая няма положителен изход .Всъщност и у нас ще стане същото,но малко по-късно.По време на Косовската криза САЩ обявиха,че нациите на Балканите са перспективни(албанци,турци) и неперспективни(сърби,македонци,българи).Перспективните се подкрепят,а неперспективните-да умира
8
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо няма да се разпада.Албанците ще вземат цяла Македония до 100 години. Ще прогонят макетата, както прогониха сърбите от Косово.Русия е на страната на макетата, а САЩ са на страната на албанците. САЩ просто са по-силни и с помощта на европейските си *** ще постигнат своето.
7
11
 
50
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
Сега разбирате ли защо предпочитаме Русия ?
6
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото кажат САЩ и който НПО служител си изберат това ще стане с Македония и този ще стане премиер или президент.Иначе Косово кипи и е жадно за македонска кръв(Куманово и убитите македонски полицаи).Косово никой не може да го барне в момента,нито ЕС,Русия,Китай,Индия,защото там има база на САЩ(НАТО).
5
2
 
48
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Много правилно колега. Това е известно много добре на политиците но те извъртат проблема в друга посока, защото американците имат интереси в Косово и каквото наредят на нашите дупедавни политици те това говорят.
4
4
 
35
 
! Отговори
Венко преди 8 години
Жоре ,напълно съм съгласен с теб и бих добавил само че и в NATO ще бъдат и ЕС.