Конституционният консенсус зацикли. Ами сега?

Борисов, Местан и Кънев не успяха да се договорят за промените
Обновена: 21 юли 2015 15:22 | 21 юли 2015 13:14, Камелия Цветанова
138
Конституционният консенсус зацикли. Ами сега?
Снимка: БТА

Поредната совалка на премиера Бойко Борисов в парламента за промените в Конституцията не се увенча с успех, защото реформаторите категорично отказват да се съгласят с предложението на ДПС – настоящите промени да се оттеглят и да се внесе нов проект от 180 депутати, съдържащ само тезите, по които има съгласие.

Премиерът обаче предупреди, че провалът на конституционните промени ще се отрази много лошо на страната и призова политиците да водят разговори и да проявят отговорност към България и избирателите си.

Още по темата

Срещата на Борисов започна първо с депутати от ДПС. Лидерът на движението Лютви Местан е обещал, че всичките 36 депутати от ДПС ще се подпишат под новият проект за промени в основния закон, ако настоящият бъде оттеглен. По негови разчети, ако това се случи, народните представители ще се съберат на извънредно заседание към края на август и ще приемат на първо четене поправките, а на второ през септември.

Той обясни още, че със 180 гласа автоматично се пристъпва към второ четене, докато при само 160, за колкото се бори сега Борисов, тече двумесечен срок между четенията и така реформите ще останат за след вота.

Според Местан средата на местния вот, а и непосредствено след него, не е благоприятна за промени в Конституцията.

Премиерът изслуша лидера на ДПС, а след това към разговора се присъедини и Радан Кънев от РБ. След продължила около час среща реформаторът обяви, че може само да резюмира разликите в позициите им.

Според него предложението на ДПС по същество е конструктивно, но в същото време е неприемливо за реформаторите, които са съвносители на настоящия проект, който претърпя фалстарт още при гласуването си във временната комисия за промени в основния закон.

„Разговор за нов конституционен проект може да бъде воден при наличието на 180 вносители, а нивото на доверието в настоящия парламент не е такова, че да предостави събирането на толкова гласове, и не отстъпва на настоящия проект, който ще се гласува в петък. В разговора ни имаше поредица принципи разминавания, свързани с правните последици“, обяви Радан Кънев.

След този анонс Бойко Борисов призна очевидното: „Виждате колко е трудно да се постигне консенсус в един толкова многообразен парламент“. Той обаче за пореден път предупреди, че провалът на конституционната реформа означава и провал на съдебната реформа.

„Ако това се случи, няма да загуби никой друг толкова много, колкото държавата и това ще даде една много по-дълга писта и развитие особено на докладите, които чакаме, и огромно предимство на Румъния пред България. Смея да предупредя, всички имаме избиратели, поставяйки ги пред скобата, си гарантираме изпреварване на Румъния“, предупреди той.

Премиерът, който вчера сближи позициите си с АБВ, като се съгласи да бъдат приети само трите консенсусни промени, днес сподели, че не му е лесно всеки ден да полага толкова много усилия за нещо, за което може да седи отстрани и да наблюдава процеса.

„Ангажирането ми пряко с него е, защото това, което ще получим накрая като резултат от провала, ще е тежък удар в доклада и това пряко ще ни се отрази и на приемането ни в Шенген. Негативите ще са много, обвиненията също“, настоя Борисов.

„Неслучайно и вчера поставих въпроса върху няколко точки, които ни обединяват. Те не са достатъчни, но са стъпка напред и в правилната посока. Това, което най-много спира намирането на съгласие, е разделянето на ВСС на две колегии, но убедеността на всички е, че съдии трябва да номинират съдии, а прокурори – прокурори, червената линия е дали след това да бъдат избрани от общия орган или от двете колегии“, продължи той.

Според него трябва да се даде възможност на съдиите и прокурорите сами да решават кой ще израства в кариерата.

В крайна сметка Борисов призова днес и утре партиите да водят разговори и да се намери решение до петък, когато парламентът ще реши съдбата на поправките в основния закон, внесени от 132-ма депутати от ГЕРБ, ПФ и РБ.

„Надявам се всички да обмислим това, което ни предстои да направим. Имаме два подхода - ако в петък съберем 160 гласа, добре, отиваме на ноември за второ четене, ако съберем 180 подписа, се ускорява с няколко месеца процедурата с извънредно заседание през август, имаме промяна в Конституцията и това ще залегне в доклада на Брюксел и ще се отрази благоприятно в този доклад, защото това са изисквания, които са заложени“, изложи ситуацията премиерът.

Борисов призна, че лично той предпочита да има 160 гласа „За“ вече внесения проект, но „правихме ги тука сметките с калема и както и да ги съберем, те все стават 130 и кусур“. Той обаче не се отказва да търси още гласове и утре ще се срещне с БСП и с БДЦ.

Лютви Местан пък настоя, че най-добрият вариант е неговото предложение за изтегляне на настоящия проект и внасянето на нов и предупреди, че в противен случай има риск конституционните промени да се провалят, което било изключително лош знак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За кого другиго да е тази реформа, та нали всички демократични партии без БСП правихте тези реформи през 2 години. Назначавахте си ВСС, чистихте съда в продължение на години и го докархте дотук. ГЕРБ избра по най-демократичния начин този ВСС и прокурор, а сега се оказва, че те пречели. Костов също прекроява ВСС както му беше удобно, но нито едните сега нямат вина за това състояние и пак се прехвърля вина и се замазват очи.
58
1
 
9
 
! Отговори
Соц преди 8 години
Ха на следващите избори тия рИформаторите пак ги изберете и си му гледайте на Радан скапаната муцуна и да ми говори за реформа !!!
57
2
 
15
 
! Отговори
да влиза в пандиза преди 8 години
Реформата означава: Пожарникарят да влиза в пандиза и от там да не излиза!
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Раданчо, къде ви е министъра? Оня брадатия протестър. Защо всички вкупом го бламирахте? Май всичките сте за завода за преработка на отпадъци.
55
7
 
2
 
! Отговори
реалиста преди 8 години
ДПС, БСП и АТАКА трябва да се забранят със закон, иначе няма управия.
54
2
 
12
 
! Отговори
хаос и провал преди 8 години
След като другарят Борисов лично се включва в преговорите, значи ще последва пълен хаос и провал!
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
простотии и пак простотии. в целия свят, прокурор, адвокат и съдия са 3 коренно различни функции, дори и в съдебната зала стоят на 3 различни места и имат съвсем различни задачи. каква реформа, какви 5 лева, като в момента прокуратурата е част от съдебната власт??? самата комбинация е абсурд, стоят си в една сграда, пият си кафе и чакаме справедливост и реформа??? ами сложете и адвокатите при тях и да се избират помежду си. спорили били дали прокурорите да избират съдии или съдиите - прокурори??
52
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че той Боко само имитация на "реформа" иска. Иначе, при истинска реформа, ще облича раиран костюмДа каже защо се беше скрил в миша дупка и не смееше носа да си покаже навън, докато Моника Маковей бе в България
51
1
 
10
 
! Отговори
Соц преди 8 години
За реформаторите ти не съм си и помислял никога да гласувам, нито пък за Бойко ти :))
50
8
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
56 и той кво кво като има нови избори ще гласуваш ли за Реформаторите , та да се промени нещо или ще си гласуваш пак за статуквото Ако гласуваше за Реформаторите добре И аз съм ЗА
49
2
 
7
 
! Отговори
Соц преди 8 години
Какво "ами сега" ? Радан и Бойко си подават оставките, мед за ушите ми и нови избори :)
48
4
 
4
 
! Отговори
Опаа! преди 8 години
Леко да не се контузите нещо от толкова напъване! Каква реформа, какви пет лева? С тия половината партии в парламента, няма да мръднем и крачка напред! ДПС си пази обръчите от фирми и назначения! АБВ, БСП и Атака изпълняват инструкциите от Москва, да спъват всичко в държавата! А глупав електорат да ги избира, колкото щеш! Как да се промени нещо към по-добро!?
47
1
 
8
 
! Отговори
ето я реформата преди 8 години
ВСС и Конституционния съд са излишни и трябва да се ликвидират. Съдиите и прокурорите може да се назначават само с конкурсен изпит по право и специално право. Главния прокурор само с още конкурсни изпити по наказателно и административно право. Депутатите и министрите държат задължителни конкурсни изпити по история на България и български език, за да отпаднат ДПС, които не знаят български и лъжат за историята. Ще отпаднат и мутрите като Бойко Борисов които няма да се класират освен ако не преписват. И колкото по-висока заплата, толкова по-трудни изпити.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
47 кво ти разбира пък на теб тиквата от това
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само с "калеми" и "тегели" се решават нещата.Браво,ашколсум,евала,машала...форевър..!!!
44
2
 
3
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Чакат и последните ОФЕРТИ да се дадат и тогава ще се споразумеят
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реформаторите, дето не само, че не са направили нито една реформа, ами дори блокират всяка следваща ахахахах
42
6
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
Оппа тук се излиза с готови опорни точки явно някой Местанчо 37,38,40,41,42няма как за 2 минути да се напише такъв текст
41
5
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
37 Стига тролили бе Къде е тая бедност бе , знаеш ли на Бургас къде е задръстването на магистрала точно преди града , още от височината преди него , пълно е с коли които не се движат все още водородно гориво или на слънчеви батерии а са на въглеводородно гориво .Стига бе ей Освен това социализма се разпадна сам поради вътрешноприсъщата си непригодност към съвременните икономически условия
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво Бойко, мачкай герберастките празни тикви !