Дипломат: Русия има нужда от България, не обратното!

Илиян Василев твърди, че Путин търси отбор за премахване на санкциите
Обновена: 19 авг 2015 14:10 | 19 авг 2015 09:18,
438
Дипломат: Русия има нужда от България, не обратното!
Снимка: Reuters

Русия има необходимост от България в момента, затова и президентът Владимир Путин смекчи тона към София, обяви бившият български посланик в Москва Илиян Василев по повод думите на руския държавен глава от последните дни, че България остава партньор на Русия, въпреки членството си в НАТО.

По думите му в България има чуваемост, затова и Бойко Борисов на няколко пъти се обявил за прекратяване на санкциите срещу Русия, "а за Путин е важно да събере отбор за премахване на санкциите", посочи Василев.

Още по темата

Според него неслучайно руският президент е развил темата за България, именно в Крим. Той припомни, че през есента предстои динамика в българо-руските отношения, в началото на октомври ще има и среща на НАТО, на която ще се обсъди присъствието на Алианса в Източна Европа.

"В Източна Европа има две групи страни – едните смятат Русия за заплаха и искат засилване на ролята на НАТО на територията си и други, сред които и България, които не смятат Русия за чак такава заплаха", коментира той и допълни, че това е една от причините Путин да вижда съюзник в лицето на София.

Според дипломата изказването на Путин, че България се е отказала от "Южен поток" е част от "ритуални изказвания" на руския държавен глава.

"За Русия това е начин да натиска Украйна", каза той отново и допълни: "Никой в България не може да направи нищо за това да стане ли "Южен поток" или не".

Според него Владимир Путин не е в състояние да играе твърдо срещу България, защото няма особен ресурс, затова сега е моментът страната ни да защити интереса си.

Илиян Василев посочи още, че България остава зависима енергийно от Русия и се засилва тази зависимост.

"Прекратяването на това зависи от нас, имаме своите възможности, а това, че не ги използваме, са местни особености", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


438
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
0
 
! Отговори
Индивидуалист преди 8 години
Малко по малко трябва да прекратяваме слугинажа, и да правим истинска външна политика. Няма нужда все да сме сателит на една страна или друга. Мисля че има вече наченки на външа политика, но хаотични и неубедителни още.
228
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той Путин нали щеше да строи Турецкий поток? Що не се занимава с Турците ами пак се е хванал с България? Нека първо направи цената на газта като на Турция и тогава ще приказваме пак.
227
5
 
5
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Путин първо трябва да осъзнае че с извиване на ръце не става. Първо трябва да направи цената на газта равна на цената накоято продава на Турция и тогава може да става разговор.
226
1
 
7
 
! Отговори
Пецо преди 8 години
Вярно е, ако загине България, следващата е Русия.
225
4
 
6
 
! Отговори
375 преди 8 години
"Като гледам как са забогатели руснаците от пренос на руски газ чак да им завидиш..ха.ха" да се чете моля "Като гледам как са забогатели УКРАИНЦИТЕ от пренос на руски газ чак да им завидиш..ха.ха"
224
2
 
2
 
! Отговори
до 370 преди 8 години
Южен поток е пълен дубъл на газопровода минаващ през Украйна.Като гледам как са забогатели руснаците от пренос на руски газ чак да им завидиш..ха.ха А и удобно забравяш заема3.5 милиарда евра който ще плаща българския потребител...Да надали ще се печели от това.СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ!!
223
3
 
6
 
! Отговори
до 371 преди 8 години
Незная кога сте роден но ви се губят първите 15 години от живота.
222
4
 
1
 
! Отговори
до 363 преди 8 години
Вие от кои предатели сте?.
221
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 370Какви 400 милиона бе аланкоолу, евентуално България щеше да получи нещо, едва след 25 години след построяването на този убийствен за България проект. Съвсем скоро европейците ще затапят руските газопроводи и тогава руските *** ще шантажират себе си с миризливия си газ.
220
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България губи 400млн на година заради липсата на Южен Поток. Вместо държавите да плащат на България за транзит, България ще плаща на друга държава за транзит. Слепите прогледнаха, само тъпите НЕ
219
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Илиян Василев известен с прякора "свирката".И на децата е ясно, че козируваме на САЩ докато опъва България и затова няма Южен Поток.Сега на САЩ освен, че им харизахме златото, ще им подарим и некав газ в Черно Море. Заради красивите им очи - те пък от благодарности докараха танкове - ама не на нас, ами техни. Защото сме партньори, пък и да са сигурни, че няма да се отметнем. "Quis custodiet ipsos custodes?" или "Кой ще ни пази от пазачите?"пази Боже сляпо да прогледа
218
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия в момента е по-скоро мъртва отколкото жива. Както вървят нещата скоро ще и отключат SWIFT-а и тогава самозвания доктор от КГБ Путин ще трябва да констатира смъртта и и да подпише смъртния акт. Комунизма падна след 75 години мъчения, кагебизма умира в момента едва изкарал 25 години. Съвсем прав беше Бжежински когато каза че Великата Октомврийска Революция ще приключи в 2017 година с победа на белите, но този 100 годишен хаос струва поне 60 милиона души жертви на руснаците.
217
1
 
12
 
! Отговори
бореца преди 8 години
Като прочетох част от написаните по-долу коментари направо се напиках от смях!То бива некомпетентност ама то граничи с малоумие и тогава да не се чудим защо ни управляват хора като Борисов,Радан,Станишев,смешника наречено цар,Симеонов и ред такива дилетанти и лаици!Ами какъвто народа такива и управниците му!
216
1
 
14
 
! Отговори
вирус преди 8 години
Чета статията и пак не го разбирам тоя Илиян Василев. Тоя кои интереси защитава на Украйна или на България. Ако това е български дипломат по-добре да си закриеме посолства навсякъде.
215
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе то верно Боко и разградския кренвирш бъркат хапове за внос/износ амаа са надминали и колумбийските картели вече....тез хора като вземат от служебните хапчета и направо късат синджира от коментари и анализи...
214
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брей ,брей колко сме велики , колко сме силни ,какво национално достойнство ! А в същото време *** вилнеят по селата, бежанци напират по границата, нацията се топи, армията е унищожена,младите хора напускат страната !
213
11
 
2
 
! Отговори
Пфууу преди 8 години
До Т--346;А знаеш ли колко ни струва руската окупация след ДЕВЕТИ? 140 милиарда лв. Защо бре *** мръсен? Затова че ви сложиха на власт ли? От 90% собственици направихте 100% наемни работници. Направихте българите руснаци , най--лошото което природата е създала.
212
1
 
1
 
! Отговори
Пфуууу преди 8 години
До T--340;Абе казвал ли ти е някой колко си глупав?
211
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До домати, краставици..Кои са приятелите на Путинистан, ушанке миризлива?
210
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя путин е мн добър политик. Унищожи русия с замах! Сега и св...ки правят наред. Евала джуджка!