Победа на фронта: прасковите – смачкани, месото – изгорено

Трябва да се покаже на света, че Русия се справя със санкциите
14 авг 2015 22:17,
443
Победа на фронта: прасковите – смачкани, месото – изгорено
Снимка: Reuters, архив

Новинарските емисии в СССР често бяха изпълнени с оптимистични репортажи за все по-високи добиви, макар че полиците на магазините оставаха все така празни. В днешна Русия магазините са пълни, а новинарските емисии в последно време са пълни с грозни кадри от унищожаване на храни, контрабандно внесени в Русия иззад "линиите на врага" - Европа, Америка и техните съюзници, пише сп. "Икономист".

Водещите на новините с каменни лица съобщават за победи на много фронтове: стотици тонове праскови и домати, смачкани от булдозери; месо, изгорено пред входове на супермаркети; различни видове сирена, изгорени в "руско фондю". Млад репортер хвърля радостно пита кашкавал под веригите на трактор. На 6 август, съобщи руска новинарска агенция, в страната са изгорени 300 тона храни.

Всичко това се прави с благословията на руския президент Владимир Путин. Миналата година правителството забрани вноса на храни от страни, наложили санкции срещу Русия. А сега храни, промъкнали се през ембаргото, биват унищожавани в името на руския суверенитет.

В страна, преживяла големия глад през 1930-те години, в която стотици хиляди хора умряха от гладна смърт по времето на блокадата на Ленинград, а 22 милиона души (днес) живеят под чертата на бедността, унищожаването на храна е табу. А още по-шокиращо е, че това се превръща в публичен спектакъл. Руската телевизия допълва темата с кадри на угрижени европейски фермери, страдащи от руската забрана.

Всъщност обаче от контрасанкциите на Путин страдат най-вече обикновените руснаци: замогналите се, които обичаха вносни плодове и сирена, вече нямат тази възможност, а бедните трябва да гледат как храна се прахосва пред очите им.

Целта на Путин е да затвърди националния обсаден манталитет и да покаже, че руснаците могат да се справят с наложените им от чужбина санкции, казва един коментатор. Висши руски официални лица представят в статии своята страна като крепост, обсадена от врагове. Миналата седмица председателят на руската Дума - Сергей Наришкин, писа в проправителствен вестник и обвини Америка, че планира провокация в близкото бъдеще. "Може да запитате, каква е (нейната) крайна цел? Отговорът е един и същ, както винаги: нейният външен дълг е огромен и ограбването на други страни е любимият й начин на действие", писа той.

Голямото загробване на храни от Кремъл укрепва идеологията на политическа мобилизация, насаждана от Путин в последните няколко години. След рухването на съветския режим, ускорено от дефицита на храни и от неспособността на държавата да осигури стоки от западен стил, руснаците прегърнаха консуматорството през последните две десетилетия. Повишаващите се налични доходи и подобрената търговска мрежа се смятаха за най-голямото постижение през първите 10 години от властта на Путин. Супермаркети от европейски тип и улични бистра интересуваха новата руска средна класа повече от политическите партии. По-голямата част от това, което руснаците консумираха, беше вносно.

Този социален договор от първото десетилетие на века сега тлее като купчина току-що конфискувани (и подпалени) холандски лалета.

Вместо нови супермаркети Русия инсталира по границите си пещи за изгаряне, за да се защити от западните храни. Конфликтът със Запада обяснява задълбочаващата се криза в руската икономика, твърдят служители. (Русия пострада от двуцифрена инфлация и спад от 4,6 процента на брутния вътрешен продукт за миналата година.) След като не може или не желае да реформира икономиката, Кремъл предлага национализъм в замяна на вносните луксозни стоки.

Не само хранителни стоки бяха засегнати от контрасанкциите на Путин. Блокиран се оказа вносът на значително по обем медицинско оборудване, включително скенери за ядрено-магнитен резонанс и дефибрилатори. Щом Русия е във война, както твърдят нейните управници, налагат се жертви. За първи път от рухването на комунистическия режим държавата се намесва в личния живот на хората, ограничавайки избора им и натрапвайки промени на всекидневните им навици.

В статия неотдавна Владимир Якунин - шеф на руската железопътна компания, бивш офицер от КГБ и приятел на Путин, цитира Иван Грозни: "Ако искаш лесно да разгромиш една страна, давай й от твоята храна." "Консуматорството разрушава и най-незначителните изблици на духовност, на историческа традиция и на национална култура", писа Якунин. (Според опозиционния блогър и борец срещу корупцията Алексей Навални внукът на Якунин учи в частно училище в Лондон.)

Трудно е да се схване как мачкането на праскови и домати с булдозери ще направи Русия по-духовна. Но то изглежда като поредна стъпка към превръщането й в по-гладна, по-сърдита и по-малко стабилна страна.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците винаги са били роби, те такива ще си останат. От землянките ги пратиха в колкозите - от къртици хора няма да станат!
194
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя смешен плач на медията ви, която по традиция обича да преписва юдейски пасквилчета, прилича на скимтенето на Юда пред Господ, че с "тия пари можели да бъдат нахранени бедните, вместо да се погубят"... Напълно библейски сюжет... и наглосаксите, с техните вопли и хленчове за "справедливост", която така и генетично самите те не понасят, за сетен път доказват, че са сукинсони сатанински...
193
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сайтът е изключително реакционно настроен и обслужва интересите на най-сатанизираните талмудисти на планетата! Мачкай соросиадата, Русия, дерзай, Путин,и Бог да ти помага!
192
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
така се прави с гмо храни а ние какво направихме с 20 годишното ирландскомесо което показаха по тв ами сега какво ядем само *** които се изхвърлятот други държави
191
0
 
3
 
! Отговори
P7wF&P преди 8 години
Най-добре САЩ, ЕС и Канада да се разберат постепенно да намалят субсидиите. После руснаците сами ще избягват да купуват земеделска продукция от ЕС защото ще е скъпа. А ЕС ще може да вложи парите си в нещо по-продуктивно. И бедни страни като Украйна например ще могат реално да печелят от земедлското си производство, и да изнасят за ЕС.
190
2
 
5
 
! Отговори
Понякога е добре преди 8 години
До ГГА бе така е, обаче може да се даде например на тука драскащите ***-*** и ако има малко подправка с антраксче, ще е добре срещу замърсяване на форумите.
189
3
 
13
 
! Отговори
ГГ преди 8 години
Някой може ли да ми посочи европейска държава, която не унищожава конфискувани хранителни стоки. Дори и в България разпоредбите са такива. Така че всичко това е смешно. Нали може тенденциозно да се пробута нещо в тази храна и ако се даде на населението да станат бели.
188
2
 
8
 
! Отговори
Ник преди 8 години
Под твърдо управление всеки се сеща за комунизъм.До ШопОт това може да те заболи - Руснаците са много по умни от колкото можеш да си представиш.До Анонимен РККА си е червената армия - много писане за няма нищо
187
4
 
8
 
! Отговори
чушкоСпек преди 8 години
До НикАко разчитат само на "голямата си земя" мисля, че деликатесите ще са им последния проблем. Но това настрана. Там вече има сравнително широка средна класа, която не се задоволява само с хляб, лук и домашна водка. За московските богаташи да не говорим - представих си ги как жулят самогон в новата си лада калина :)
186
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
bestpictureblog/20-omg-facts-about-russia/20/ факти който не сме знаели за руснаците, но американците ни представят много ''достоверно'' :)
185
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
bestpictureblog/20-omg-facts-about-russia/20/
184
5
 
10
 
! Отговори
Ник преди 8 години
До чушкоСпекС тази голяма земя която я имат, не виждам проблем храната да си я набавят сами вместо от вън. Ще издържат и без скъпите деликатеси от различни краища на света. Най малкото ще се справят по лесно със санкциите. Всеки взе да се взима много на сериозно, много съвети, много нещо.
183
5
 
3
 
! Отговори
чушкоСпек преди 8 години
До НикЦ-ц-ц военен, икономист, философ... 1. Ти какво мислиш, че в останалите войски са пращали дезертьорите на санаториум? 2. Автархията мисля че спя да е актуална от няколко века насам 3. Съветвам те да помислиш над въпроса дали ни е нужно "твърдо" управление, или просто кадърно :)
182
8
 
9
 
! Отговори
Ник преди 8 години
На славянски народи като България и Русия ни трябва твърдо управление за да се спазват законите. Втората световна война стигат до крайности с - нито крачка на зад, като застрелват дезертьорите. На много хора може да им се вижда глупаво унищожението на храните, но това е начина да спрат контрабандата. Когато си го произвеждат сами, парите ще си остават в Русия и икономиката ще тръгне напред.
181
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой е казал на ушанките че не можеш да внясяш храни с куфарите и те го ползват това като опорна точка :) Само че съображенията са други там, всякаква *** идва от целия свят и тая луканка не се знае с какво месо е правена. За справка случаите на антракс в ***.
180
3
 
14
 
! Отговори
До николаев преди 8 години
Спомни си на каква азбука пишеш, какъв е първия РУСКИ патриарх и много други неблагодарнико.
179
1
 
19
 
! Отговори
До николаев преди 8 години
Ама въобще не ви мислим, просто искаме и вие руснаците да не се занимавате с нас и да не ни мислите, а не да наливате пари в политически организации да си прокарвате зловредното влияние, пари за пропаганда и също да точите българския народ чрез лукойли и др.А що се отнася кой как е свършил, гледам че в Германия и Франция живота е в пъти по- добър от колкото в Русия така, че то се вижда кой как е свършил
178
16
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До борецаСащ мачка всяка страна не съгласна с нея или имаща неудобни политици. .налага ембарго .смъква цени на природни ресурси. .купуват и на безценица. .реално Срещу зелена тоалетна хартия се изкупуват ресурсите на света. .
177
21
 
6
 
! Отговори
николаев преди 8 години
българчета, ние можем да унищожаваме и храни и врагове и държави ние можем да си го позволим А вие можете само да скимтите като слепи палета ние не сме били превземани поробвани унижавани а вие? с какво можете да се гордеете какво сте направили освен под византийско турско робство да робувате малки сте малки нас много са ни плашили и нападали и знаете как са свършвали слугувайте на сащ и ес а за нас не мислете племе неблагодарно
176
10
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До СамогонБорисов се хвали че за два дни е хванал сто тона контрабандно гориво. Все същото . Дали ще го даде безплатно на бедните българи от селата..контрабандата храна е нещо опасно. ..Няма сертификат за качество. .освен това запаса се опитва да избягва ембаргото. .ЗАЩО ЛИ..РУСИЯ ИМА ВСИЧКИТЕ ЗАКОННИ ОСНОВАНИЯ ДА УНИЩОЖИ НЕПРОВЕРЕНИ ХРАНИ..РУСИЯ ДА РАЗВИВА СОБСТВЕНОТО СИ ПРОИЗВОДСТВО. .ДО ДВЕ ТРИ ГОДИНИ ДА НАМАЛИ ВНОСА. .ДА ВКАРА ТЕХНОЛОЗИ НА ФРЕНСКИ СИРЕНА. .СА КРАДЕ САВОАР ФЕР. .