МВР-ейците, набиващи крак – І категория, чантаджиите – ІІІ-та

Горанов няма да даде 21 млн. на Бъчварова, докато няма реформа
71
МВР-ейците, набиващи крак – І категория, чантаджиите – ІІІ-та
Снимка: Булфото, архив

Финансовият министър Владислав Горанов се закани да наказва административни ръководители, които не са направили съкращения от 10% на щата и сега нямат пари за заплати.

Още по темата

"Не всички министри успяха, къде по обективни, къде по субективни причини да изпълнят това, което си бяхме поставили като цел. Заедно с премиера снощи имахме дълги дебати по тази тема как ще приключи 2015 г. Няма да оставим хората без заплати, но това няма да остане и безнаказано за съответните административни ръководители, които не са направили движение в някаква посока", отсече той, цитиран от Фокус.

Финансовият министър беше категоричен, че без реформа МВР няма да получи поисканите 21 млн. лева, за да покрие задълженията си към персонала.

"Поставил съм условие към колегите от МВР, което те упорито отказват да изпълнят, въпреки че е твърдо логично. Продължавам да смятам, че тези, които могат да бъдат набити на улицата трябва да бъдат първа категория, а тези, които стоят зад бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория, така както е премиерът, народните представители и всички, които не са изложени на риск", заяви финансовият министър.

Според него, ако се възприеме този подход, той би донесъл до съществени спестявания по бюджета на МВР.

"За съжаление все още не виждам движение в тази посока, дори се изкушавам с бюджета да иззема инициативата за нормативни промени в тази посока", коментира министърът.

Според него промяната от първа на трета категория труд на чиновниците в МВР може да стане и през бюджета.

"Реформите не са самоцелни. В сферата на отбраната и сигурността има резерви, както и в сферата на съдебната власт. Това са системи, които могат да бъдат оптимизирани, но по една или друга причина години наред нищо не се случва", коментира той.

Горанов обясни, че няма да бъдат съкращавани разходи за издръжка на персонал с още 10%.

"Ще продължим да настояваме заложените нива от тази година да бъдат запазени. Нова стъпка на намаление няма да има, ще се чувствам удовлетворен, ако вместим системите в тазгодишните лимити", посочи финансовият министър.

Той потвърди, че със сигурност увеличение на заплатите в средното образование ще има още от началото на следващата година.

Финансовият министър заяви, че парите за здравеопазване и образование в новия бюджет ще бъдат повече, като допълни, че сега не е момент да се говори за политика за увеличение на доходите в цялата бюджетна сфера.

Министърът напомни, че се обмисля увеличение на минималната заплата, като отбеляза, че това е записано в 3-годишната бюджетна прогноза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
По-скоро, трябва да се въведат реформите, ама наведнъж да се изпъшкат едни 25 000 х около 10 000 , което е равно на 250 000 000 лева, ще е малко трудно, но това е пътят...
28
1
 
7
 
! Отговори
До № 24 преди 8 години
До 24 - Ако зависеше от теб, ама не зависи нищо от теб. Щял да уволни всички полицаи. Може би ще мислиш по-различно, ако някой те опъне по улиците теб или семейството ти и тогава ще питаш за полиция, ще я викаш, ама нали си я уволнил, няма да има кой да дойде, та да ги накара да ти го извадят от г--за.Сега има престъпност, а без полиция представете си какво ще става. Тъпо мнение. Коя държава е без полиция и без привилегии за нея. Няма такава държава.
27
2
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Аз съм полицай, но човекът говори реални неща. Така трябва да е, НО има един проблем - как ще обезщетиш примерно 25000 души, които преминават от 1-ва категория в 3-та? Реално те трябва да получат заплататите според стажа си, и все едно да бъдат преназначени на същата длъжност с по-ниска категория. Например един служител от ЧР има 10 год. стаж - той трябва да получи 10 заплати накуп - над 10 хиляди лева, след което да преподпише по новите условия. Това също неминуемо ще натовари бюджета.
26
1
 
9
 
! Отговори
оцеляваща преди 8 години
До Гошо...*** 16МНОГО ТОЧНО И ВЯРНО НАПИСАНО.ПЪРВА КАТЕГОРИЯ Е САМО ЗА МНОГО ТЕЖКИ,СТРЕСОВИ И ВРЕДНИ УСЛОВИЯ.ПРОСТО НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ,ЧЕ ХОРА В ОФИСИ,ЗАД БЮРА ОГРАБВАТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД С УЧАСТИЕТО НА ТЕЗИ ОТ ГОРЕ(ДА НЕ ИЗПАДАМ В ПОДРОБНОСТИ,ЧЕ СЕ ЯДОСВАМ МНОГО...)КАК ТАКА УЧИТЕЛИТЕ НА НАСТОЯЩЕТО И БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ СА С МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ,А ЧИНОВНИЦИ С ПЪРВА КАТЕГОРИЯ ТРУД И ДР.ПРИДОБИВКИ...АМИ КАТО МИНИСТРИ ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ И КАКВИ САМО ИЗКАЗВАНИЯ ПРАВЯТ,А ДРУГИ ПИЯНИ СЕ БИЯТ...
25
0
 
23
 
! Отговори
маг преди 8 години
Тъй като доста народ съкратихте и много избегаха в чужбина.Има и демографска криза.Тогава почнете 10% съкращение на депутатите.Като начало 24 бройки
24
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква първа,каква втора категория. Ежедневно се виждаме хиляди тулупести рушветчии, говорещи по телефона докато шофират, движат се без включени светлини и шофират застрашавайки всички останали без причина. Само за тези три поредни дребни нарушения като тези и кияка вън от системата. Да не говорим че колите им са като коледни елхи, палки,стикери,жилетки,тъмни стъкла , като циркаджии са. А от балконите им флагове се веят, фланелки прострени с надписа навън. Да не би някой да не е разбрал за кияка.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NIAMA MVR --NIAMA DARGAVA.KOI SE BORI S KRADZITE,ALKOHOLIZITE,DROGATA S TERORISTITE--NIMA FINANSOVIAT MINISTAR---S GOLIAMI REZERVI SAM OT PROFESIONALNITE MU KACESTVA.
22
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За пореден път се убеждавам, че никой не мисли, важното е да мразиш и да плюеш. И как ще стане тази реформа, че не мога да се сетя, нали тези които ще бъдат изключени от чл.69 КТ( за простолюдието служителите на МВР и в момента не са първа категория труд) трябва да им се плати обезщетение, което ще излезне приблизително 100 000 000 лева. Празни предизборни приказки с цел да се направи кеф на простия електорат. И се замислете най-накрая,че сигурността струва пари.
21
14
 
12
 
! Отговори
РВМ преди 8 години
Владко, докато продължаваш да внасяш смут в МВР не по 21, ами по 42 милиона ще плащаш по няколко пъти! Постоянно ще има напускащи, на които ще трябва да плащаш обезщетения! Така стоят нещата! Вземи проучи настроенията, пък тогава философствай по темата!
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KAK SI POZVOLIAVA DA TRETIRA MVR--HORA TRETA KLASA LI SA?AKO NE E MVR--DARGAVA NIAMA DA IMA.
19
0
 
12
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
То много уважаваната от мен г-жа Р.Бъчварова МВР не ще има политическата воля да приведе в изпълнение ЗДИЗМВР който влезе в сила от о1.04 2015 год. Дано МФ Горанов има куража да осъществи реформата и вдигне без това крехкия имидж на ведомството
18
0
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
на атакиста IQ му проличава от първото изречение ,казано или написано -ама като по калъп сте направени -добре че беше вашия вожд та да разбие наркотрафика до колкото разбрах и знаел кой снабдявал телевизиите с дрога ,репортерите и пр. хората които се собрали там на място -и те излязоха наркомани ...само той и Чуколина трезви като репички ...хахаха *** ,а за Витиня какво е виновно в случая МВР -да не им влиза в задълженият да поддържат пътищата или да мият тунелите ?!
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този тип я по добре да се огледа в парламента ,в съдебната система да види партиите с милионите субсидии ,да види всякаква *** която безчинства безнаказано щото е с имунитет -там другарю Горанов търсете превилегиите -типичното и за пореден път противопоставяне на обществото,хора ,професии ,гилдии преди избори - щото обединен народ е ясно против кого ще тръгне -за това и простите хора се радват ...на такива популистки идеи!!
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До непукисттоя договор да не би да е пожизнен ...предизвестие и от другата година който не е съгласен , да си търси нова работа ... и какви са тези по 20 заплати накуп при пенсиониране на по 50 години , аре малко по така.Населението на България за последните 30 години е намаляло с 30% ... армията ни от 120 хиляди вече е 30 хиляди , време е да се редуцира и бройката на милиционерите
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никога няма да се промени системата, докато на ръководни места повсеместно стоят 50-60 годишни бивши милиционери и комунисти, които по цял ден търкат бюрата си и пресмятат труда си в първа категория и 20-те заплатки при пенсиониране. А на улицата вълна от млади безработни. Да увеличат възрастта и до 70 години , но да проумеят невежите, че от милиционер полицай не се става. Докато управляват гербавите нищо няма да се промени със сигурност. Бандитизма ще се бори с чантаджиите.
14
4
 
3
 
! Отговори
непукист преди 8 години
до ей Ама няма лошо бе хора наистина сте прави да изисквате по-вече и трябва на всеки служител нарушил правилата да му бъде търсена сметка .Аз просто казвам ,че когато държавата е парафирала договор с някой при дадени условия с които и двете страни са съгласни то тя е длъжна да го спазва до изтичане на срока му иначе следват дела и нови загуби това е нищо друго.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая Бъчварова и тая Кунева са най слабите министри в това управление все говорят за реформи дето все не се случват апро по за МВР това го говореше и Симеон Дянков ама кой да чуе абсолютно не реформирана система
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахане можело да се променят условията , ами тогава тези дето са постъпили на работа преди 20 години на по 200 лева заплата , да си останат с такава докато ги пенсионират
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това го говореше и Симеон Дянков ама кой да чуе тези плъхове от МВР да са първа категория
10
2
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
По татово време 1-ва категория бяха само офицери и сержанти от действащата армия,миньори,водолази,пилото от гр.авиация.Милиционерите бяха 2-ра категория.Кой ги направи първа и защо дадоха тази привилегия и на хилядите чантяаджии във МВР.Естествено...гузните политици,на които полицията им пази...Нямало пари,ами как ще има с този огромен държавен апарат и безбройните привилегии за него.Днес разбрах,че в богатата Саудитска Арабия,правителството налага 15-20% съкращения на разходи,вкл.и командировъч