Митов: †Вартоломей смесва религиозно и светско

Исканията му са неуместни, смята външният министър
11 ное 2015 19:22, Анисия Иванова
48
Митов: †Вартоломей смесва религиозно и светско
Снимка: архив, Булфото

Даниел Митов каза, че смята за абсолютно неуместни коментарите на Вселенския патриарх за връщане на ценности и ръкописи, тъй като това са междудържавни отношения

Министърът на външните работи Даниел Митов коментира пред журналисти, че смята за абсолютно неуместни коментарите на Вселенския патриарх Вартоломей по отношение на връщането на ценности и ръкописи, тъй като това са междудържавни отношения.

Смесването на религиозни и светски отношения е абсолютно неприемливо, отбеляза Митов.

Още по темата

Коментарите по отношения на връщането на ценности или ръкописи са въпрос на двустранни междудържавни отношения, България и Гърция имат прекрасни взаимоотношения, тези въпроси са решени още през 1964 г. с българско-гръцката спогодба и въпросните предмети и ръкописи са законна собственост на българската държава, обясни Митов.

Той уточни, че процедурата по номинацията на Вселенския патриарх за орден "Стара планина" е всеизвестна и ясна, и минава през МВнР. Мотивацията е свързана с общочовешката дейност на Вселенския патриарх, заслугите му за междурелигиозния диалог, с факта, че е човек със сериозна репутация в научните среди, а също така е ангажиран с глобални проблеми, които българската държава намира за важни, например климатичните промени и отговорното отношение към природата, обясни външният министър.

Митов каза, че самите мотиви са били съгласувани с всички институции, включително президентската, както и със Светия синод. Всички са били наясно с награждаването и в самите мотиви няма нищо неприемливо или скандално, отбеляза той.

Митов коментира темата пред журналисти след заседание на парламентарната външна комисия, която прие на първо четене проектобюджет-2016.

Диалогът ни с Министерството на финансите е много добър, посочи външният министър в отговор на въпрос. Бюджетът, който ни е определен за следващата година, може да е недостатъчен, но е по-добър от миналогодишния, взети са под внимание наши конкретни искания, за да може МВнР и дипломатическата служба да функционират нормално, каза той, цитиран от БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Партизанката преди 8 години
Как не ви срам?!Как не те е срам,Бойко?!Как не те е срам,Плевнелиев?Как не ви е срам,Неофит и Николай?!Вартоломей е напълно прав.И как да признае Неофит и Николайчо след всичките им гешефти и престъпления?!В България няма църква,а шепа престъпници!Единствените свети хора-негово светешество Максим и негово преосвещенство Кирил-сега са мъртви.Ама Бойко лиже ръката на папата,нали,и на предния папа,който ни замеси в атентат!Дори и медиите не знаят,че към духовно лице се добавя титла.
25
0
 
0
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Оставка и затвор за националните предатели
24
1
 
0
 
! Отговори
lupo преди 8 години
UNIA S Papata...
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бой по руско малакийската килимявка
22
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 8 години
*** ти ли виновен?
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да му се отнеме ордена веднага и да бъде обявен за персона нон грата
20
7
 
8
 
! Отговори
Я, стига бе... преди 8 години
ПОПОВЕТЕ СА СИ ПРОДАЖНИ.......а нашите НАЙ-вече..ха,хааааааааа...НА КОГО НЕ МУ ТРЕБВАТ ПАРИ...??!!!!ТИЯ ИГРИЧКИ СА "СКРОЕНИ ГРУБО".....СЪВСЕМ "ПО РУСКИ"!!!Комунистите от КГБ....имат "ДРУГА ВЯРА"------от "ХРИСТОВАТА" МНОГО НЕ ОТБИРАТ...ХА,ХААААА
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знае се, че Вартоломей има подкрепата на голямото гръцко лоби в Америка. Отделно имаме нарастващото влияние на руския патриарх Кирил, зад когото стои Путин и където патриархът е оръдие на изпълнителната власт. Повечето от нашите синодални клирици са проруски настроени. Пита се в задачата каква е ролята на акад. Воденичаров и Инджова в цялата история? На Митов - това американско протеже? Каква е връзката с издигането на кандидатурата на Воденичаров за президент и кой стой зад нея? Защо?
18
14
 
6
 
! Отговори
МНОГО СТЕ ЗАГУБЕНИ , преди 8 години
Да ви светна:"Света гора"---е пълна с руски монаси ---агентчета на КГБ!Платили са на попа--ДА ПРАВИ ИНТРИГА В ИЗТОЧНОТО ПРАВОСЛАВИЕ..!!!!/...и греко го е закъсал за пари---не само ние...ха,хааха,хааааааа/НИЩО НОВО ---ИЗ ,... КОРИДОРИТЕ НА КГБ!!!!!!!
17
1
 
6
 
! Отговори
дедо Васо преди 8 години
Малеее,като започнат всички да се оправдават та край няма.Явно за всичко съм виновен АЗ,приемам си отговорността.
16
1
 
14
 
! Отговори
Роската преди 8 години
Ако се обадите до 10 минути получавате орден "Стара Планина" 1-ва степен, а първият обадил се получава и бонус - вкарване на роднина в Конституционния съд! Побързайте, офертата е валидна до изчерпване на складовите наличности!
15
14
 
5
 
! Отговори
МНОГО СТЕ ЗАГУБЕНИ , преди 8 години
...ТАКА Е ИНСТРУКТИРАН ДЕДО ВАРТОЛОМЕЙ-----ДА СЪЗДАДЕ ПРОТИВОРЕЧИЯ , МЕЖДУ БЪЛГАРСКАТА И ГРЪЦКАТА ЦЪРКВА .....В ПОЛЗА НА РУСКОТО ДУХОВЕНСТВО!!НАВРЕМЕТО ПРИ СТАЛИН---РУСКОТО ДУХОВЕНСТВО СЕ ИЗЖИВЯВАШЕ КАТО " източния /Московски /ВАТИКАН"/..на ПРАВОСРАВИЕТО!!!ПУТИН ИСКА ДА ПРАВИ СЪЩОТО !!!ТОВА СИ Е ЧИСТА РУСКА ИНТРИГА ОТ КГБ!НЕ СЕ ЛИ УСЕЩАТЕ.....???!!!/...платено му е на човека ---да прави РАЗДОРИ../
14
2
 
2
 
! Отговори
Развеселена преди 8 години
Стига с тези лентяи!
13
2
 
2
 
! Отговори
Възмутен преди 8 години
Стига сте ни занимавали с ***!Както казваше дядо ми те ви са се изпотили през живота си!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Помнете и знайте,че гърци са хора хитри ,вероломни!Как го е казъл дядо Вазов?
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Митов да каже какви са истинските мотиви за връчване на най-високото държавно отличие на откровения антибългарист Вартоломей. Заради ролята му в борбата с климатичните промени и т.н. глупости звучи абсурдно. Играта е друга, на по-високо ниво, но се крие от публиката. Имам някои подозрения по въпроса, но ще видим, времето ще покаже.
10
6
 
9
 
! Отговори
33 преди 8 години
Да бе,Боката пак се измазули като намазан пехливанин.
9
3
 
18
 
! Отговори
българина преди 8 години
Този безродник май смени плочата като видя че евроолигфренството е към края си. полша испания англия унгария ит.н. всички искат вън . само нашия башобозук не му увира тиквата но накрая ще поддаде под сопите на народа
8
9
 
13
 
! Отговори
Всичко е НАГЛАСЕНО преди 8 години
Цялата работа е НАГЛАСЕНА.Повтарям НАГЛАСЕНА. Това не е проблема на отечеството . А пълзящата ислямизация .И комунистите - гузни и крадлив с новите партийни имена се заеха да правят това дето умеят най -добре - манипулация срещу истината!
7
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В тълковния речник срещу "национално предателство" трябва да пише Плевнелиев и Митов.