Къде го има? С "Порше" на протест за 8 лв. по-скъпа винетка!

Борисов: Такава социална държава като България няма друга!
30 ное 2015 15:44,
519
Къде го има? С "Порше" на протест за 8 лв. по-скъпа винетка!
Снимка: БТА

Такава социална държава като България няма друга – навсякъде всичко се плаща и дотира от държавата. Този извод направи премиерът Бойко Борисов по време на конференция за предизвикателствата пред местната власт по време на новия програмен период. Министър-председателят се възмути, че у нас се правят протести за 8 лв. увеличение на винетките.

Борисов даде пример с Китай, където да се движиш по магистрала 100 км струвало около 10 лева в български пари.

"Това е все едно за 80 лева да отидеш до Бургас и да се върнеш, а тук за осем лева увеличение на винетка се правят протести", каза той, цитиран от БТА и допълни: "С "Порше"-та на протест, само да запали "Поршето" е изхарчил 12 лева, а за осем лева протестират".

Още по темата

Според премиера само в България има неплатени магистрали. "И те ще са безплатни, но поне да си платят и винетка за тази нова услуга", настоява той и допълва, че, когато създаваш удобство, то се плаща.

Пред кметовете премиерът обясни, че държавата продължава да държи скъпи градове – с ниска безработица и огромни дотации от централния бюджет - "за да става все по-луксозно и да привличаме от по-малките населени места в големите центрове". Борисов попита къде в Европа има такава ситуация - като искаш да живееш във Виена, там таксите са едни, като искаш да живееш на село - други.

"Когато искаш да си на жълтите павета, не може таксата да ти е същата като в някое село", каза още премиерът и допълни: "Не е популярно, но другото е още по-абсурдно - да дотираме метрото всяка година с 20 милиона, за да се возят хората евтино".

Бойко Борисов припомни предложението на управляващите общините да вдигнат с 2% местните данаци, но всички и най-вече РБ се възпротивили.

"Имате дългове, но не искате вие да си ги съберете в населените места, а искате като дойдете при мен, да ви ги извадя", каза той. Борисов каза още на кметовете: "Не искате да си съберете парите от таксите, защото искате да сте готини, добри, но и ние искаме да изглеждаме така". Борисов призова кметовете да престанат с популизма.

Той обясни и че държавата има огромни задължения да плаща за новите предизвикателства - "и отбраната, и службите за сигурност, самолети нови трябва да купуваме, да ремонтираме стари", каза Борисов.

Той предупреди кметовете и че ЕС ще реже лоши проекти, за да осигури пари за сигурността. Затова премиерът призова новоизбраните кметове да бъдат много внимателни при изпълнението и проследяването на проектите, финансирани с европейски средства.

"Пари на Европа й трябват, а няма от къде да се взимат. Затова ще се режат лоши проекти. Всеки отговаря пред всички. Всеки ден си следете проектите. Една-две общини да направят беля, тя ще се отрази на всички", предупреди още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
25
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Баце, питаш ли го този с Поршето какво му е и колко му струва като си троши окачването по тези "пътища"? Да не се опитваш да ни кажеш, че нямаме право на протест по една или друга причина?
17
14
 
7
 
! Отговори
neo5 преди 8 години
Споко Борисов, лично съм виждал как точно за Порше Кайен се купуват гуми втора ръка, че и доволен нашия. Значи аз мога 1200 да дам за два чифта гуми, колата ми е за 5 000 а "тузара" не може! Българинът иска всичко да е ново, но да не вади от джоба си.
16
3
 
35
 
! Отговори
знаещ преди 8 години
В Германия няма нито винетки нито тол такси! Ама откъде една тиква може да знае.
15
0
 
24
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Борисов, това да ни е най-малкия проблем, а защо октомври не мога да си купя годишна винетка и до януари трябва да купя 4 месечни по 25лв, защо не го направите от месец до месец по каледндарна година (например, купувам си колата април, и плащам годишна от април до април) И каво значи няма да се палща винетка ако не се напуска населеното място, там да не би да не се ползват пътища и колите да "хвърчат" Найстина няма такава държава като нашата.
14
0
 
4
 
! Отговори
Lutenica преди 8 години
Mahai vinetkite, slagai magistralni patni taksi, otvariai novi rabotni mesta, pravi oborot na parite. Ne se tutkai. ne se opavdavai. vremeto ti se topi. Ako si mnogo dosadno baven, ste te izduhat arogantno v pensia. Idvat mladi, reshitelni i bezeremonni.
13
0
 
31
 
! Отговори
в крачка преди 8 години
"Според премиера само в България има неплатени магистрали."Това, че Тиквочът не знае не означава че няма.Тиквом питай кака Меркел какво мисли по въпроса за платените магистрали и винетки и тогава се изказвай непотготвен.
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко е прав.Що за глезотии?На протест се ходи гол или по долни ***.На народа това му се полага: кожа или един чифт долни ***.
11
1
 
31
 
! Отговори
мда преди 8 години
Бойко е късния Живков прюс Османската империя през 18 век-дайте да дадемее.Аваризите ни чакат всички сме раи......Бойко турцизира БГ по-добре от всеки турчин.
10
1
 
32
 
! Отговори
Разни мисли преди 8 години
г-н Борисов, когато беше другаря Живков да отидеш на жълтите павета беше безплатно. А по повод метрото, като не ти излиза сметката с 20 млн. що не се прибереш у Банкя и там да си седиш?
9
0
 
24
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Цялата дандания с протестите е, че олигарсите искат да се приватизират магистралите.
8
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Според премиера само в България има неплатени магистрали." Айде бе. Ние не сме ходили и не сме видяли. Швейцария 33 евро винетка мин. заплата 3300 евро???????????
7
1
 
51
 
! Отговори
121212 преди 8 години
КАКВО ТЕ ИНТЕРЕСУВА КАКВА КОЛА КАРАМ. НЯМА ПО-ТЪПО ИЗКАЗВАНЕ. ТИПИЧЕН БАЙ ***.
6
0
 
19
 
! Отговори
браво преди 8 години
Късния Живков,пари няма действайте................
5
0
 
34
 
! Отговори
Баба Гицка преди 8 години
Бате Гойко както винаги вади нещата от контекста. Не казва нито дума за това като се вдигнат таксите ще се подобри ли услугата. Или, пак ще има дупки по пътищата, но ще бъдат малко по-плитки.
4
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България била социална държава? Ха ха ха, Борисов - ти си нагъл гамееен. България е всичко друго, но не и социална! С най-ниските пенсии, най-ниските майчински и всякакви други обезщетения... Оставка и не на увеличението на винетката! Иначе масово отказ от купуване на винетки! Масово! И протести!
3
6
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
първо от 67 до 97 не са 8 лвИ второ кво значение има ква кола кара човек...И ламборгини да карам на тези скапани пътища не заслужават и 5 лв винетка
2
5
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само лъжец, но и олигрофрен! Толкова е ***, че не може да разбере, че на хората не им е до 30 -те лв. в повече, а до това, че им писна да им съдират кожицата без да виждат нищо насреща!
1
5
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма такъв лъжец!