Къде го има? С "Порше" на протест за 8 лв. по-скъпа винетка!

Борисов: Такава социална държава като България няма друга!
30 ное 2015 15:44,
519
Къде го има? С "Порше" на протест за 8 лв. по-скъпа винетка!
Снимка: БТА

Такава социална държава като България няма друга – навсякъде всичко се плаща и дотира от държавата. Този извод направи премиерът Бойко Борисов по време на конференция за предизвикателствата пред местната власт по време на новия програмен период. Министър-председателят се възмути, че у нас се правят протести за 8 лв. увеличение на винетките.

Борисов даде пример с Китай, където да се движиш по магистрала 100 км струвало около 10 лева в български пари.

"Това е все едно за 80 лева да отидеш до Бургас и да се върнеш, а тук за осем лева увеличение на винетка се правят протести", каза той, цитиран от БТА и допълни: "С "Порше"-та на протест, само да запали "Поршето" е изхарчил 12 лева, а за осем лева протестират".

Още по темата

Според премиера само в България има неплатени магистрали. "И те ще са безплатни, но поне да си платят и винетка за тази нова услуга", настоява той и допълва, че, когато създаваш удобство, то се плаща.

Пред кметовете премиерът обясни, че държавата продължава да държи скъпи градове – с ниска безработица и огромни дотации от централния бюджет - "за да става все по-луксозно и да привличаме от по-малките населени места в големите центрове". Борисов попита къде в Европа има такава ситуация - като искаш да живееш във Виена, там таксите са едни, като искаш да живееш на село - други.

"Когато искаш да си на жълтите павета, не може таксата да ти е същата като в някое село", каза още премиерът и допълни: "Не е популярно, но другото е още по-абсурдно - да дотираме метрото всяка година с 20 милиона, за да се возят хората евтино".

Бойко Борисов припомни предложението на управляващите общините да вдигнат с 2% местните данаци, но всички и най-вече РБ се възпротивили.

"Имате дългове, но не искате вие да си ги съберете в населените места, а искате като дойдете при мен, да ви ги извадя", каза той. Борисов каза още на кметовете: "Не искате да си съберете парите от таксите, защото искате да сте готини, добри, но и ние искаме да изглеждаме така". Борисов призова кметовете да престанат с популизма.

Той обясни и че държавата има огромни задължения да плаща за новите предизвикателства - "и отбраната, и службите за сигурност, самолети нови трябва да купуваме, да ремонтираме стари", каза Борисов.

Той предупреди кметовете и че ЕС ще реже лоши проекти, за да осигури пари за сигурността. Затова премиерът призова новоизбраните кметове да бъдат много внимателни при изпълнението и проследяването на проектите, финансирани с европейски средства.

"Пари на Европа й трябват, а няма от къде да се взимат. Затова ще се режат лоши проекти. Всеки отговаря пред всички. Всеки ден си следете проектите. Една-две общини да направят беля, тя ще се отрази на всички", предупреди още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАЩО ПРОТЕСТИРАТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!-----------------"НАРОДА" НА БЪЛГАРИЯ ЯСНО И КАТЕГОРИЧНО ЗАЯВИ, ЧЕ ИСКА ДЪРЖАВАТА НИ ДА БЪДЕ ФАЛИРАНА И ФИНАНСОВО УНИЩОЖЕНА ОТ БУДАЛИСОВ!!!БУДАЛИСОВ САМО ПОВТАРЯ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ КЪДЕТО ИЗХАРЧИ ЦЕЛИЯ ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ ПЛЮС НА ЗДРАВНАТА КАСА И ВЗЕ 4 МИЛИАРДА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ ДА ЛЪЖЕ, ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО!!!-------НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА ДА СЕ МАХА ОТ БУДАЛИСТАН!!!!
37
1
 
34
 
! Отговори
Кърджали преди 8 години
Aма какво говориш няма такава социална и загрижена държава150лв. пенсия! това аджеба не е ли социално ?!Апропо колко струва бежанеца?! Повече от Баба и Дядо ли? Той ли построй държавата!? Бежанците с 2 стомаха ли са !? Да си го кажем в прав текст - Лицемерите на Европа сме! 1000 за бежанците, за бащите и майките пари НЯМА!
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
.....че и нагъл на всичкото отгоре!
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя не знае колко е увеличението, а излязал морал да чете! Т.икво 50% е увеличението, това го няма в Европа!
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ББ . Аз бях с Форд за 2000лв. А когато оправите всички пътища в България,тогава искаите пари с твоята любима.
33
4
 
23
 
! Отговори
Даа преди 8 години
Винету съвсем е изкукуригал.
32
2
 
30
 
! Отговори
Bertolomeo преди 8 години
Нагъл, Безочлив. ЦиниченКакво ми сравняваш икономика 1 в Света с тоя коптор в който живеем и за който носиш пряка отговорност, че е такъв. Защо не кажеш, че ако бяхме като Китай вече щеше да си разстрелян 100 пъти заедно с цялото ти семейство и цялата шайка крадци покрай теб, ***!Писна ми да ми говорите как тука сме плащали най-евтин ток, храна, гориво и винетки а истината да е точно обратната когато се вземе предвид каква е покупателната способност на Бълга
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ ГЛАСУВА ЗА НЕЙНОТО ФИНАНСОВО РАЗРУШЕНИЕ ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!!А ТЕЗИ КОИТО НЕ СА ГЛАСУВАЛИ ДА НЕ ПРОТЕСТИРАТ ЩОТО ТЕ ДАДОХА РЕАЛНО ГЛАСА СИ ЗА БУДАЛИСОВ И ДЕПЕСАРИТЕ!!!
30
1
 
24
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
До: без вина виновен"Аз предлагам всеки, който е гласувал за ГЕРБ, да плаща от скъпите винетки. Аз си знаех, че така ще стане, затова и не гласувах за тях.Защо аз трябва да плащам за грешките на другите? Не аз избрах ГЕРБ."И аз така смятам - който си е гласувал за Бойко, сега да сърба попарата и да си мълчи. Че освен да плащаме за винетка имаме и едни 16млрд евро дългове да връщаме.
29
1
 
19
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Ах ти гадино. Това ти е за последно.
28
17
 
2
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 8 години
Прав е премиера ни. Не може да искаме все нови и нови магистрали да се строят за столицата ни, а винетките да стоят ефтини с години. По-добре е да се вдигнат шоково винетките, отколкото да се сложат тол такси на магистралите, защото така тежестта за нашите магистрали ще се разпредели равномернно. Иначе тол таксите ще се плащат само от нас столичани, защото магистралите у нас са замо за столицата.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и с audi q7 за 50 бона ще изляза на протест проблем ли имаш ?
26
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мутрата освен от история и география, се оказа, че не разбира и от математика
25
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В германия няма винетки за леките коли и магистралите са безплатни !!!
24
0
 
1
 
! Отговори
OMG преди 8 години
Vaprosat e principen.Nqma znachenie koi kvo kara i dali vaobshte e vodach na MPS. Za tezi neshta trqbva vsichki drujno da otidem na protest.Osobeno za gorivata, chieto povishenie reflektira varhu cenite na absoliutno vsichki stoki.Izvinqvam se za latinicata.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
idete da jiweete w kitai ! kakwo kato e porshe!kude kara! po shweicarski put li??
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е първата социална страна на Балканите с плосък данък :)
21
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма такава БЕДНА държава , окрадохте я!А копелетата от обкръжениетео на тоя и то не най-близкото си купуват апартаменти и имоти за милиони евро...
20
0
 
12
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ БЕ СКА)ПАНЯК КЪДЕ Я ВИДЯ ТАЗИ СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА БЕ *** ИМАШ ПРЕДВИД ТАКАВА СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА КЪМ ПОЛИТИЦИТЕ И АДМИНИСТРАТИВНАТА ВЪРХУШКА НЯМА В ЕВРОПА .
19
0
 
14
 
! Отговори
без вина виновен преди 8 години
Аз предлагам всеки, който е гласувал за ГЕРБ, да плаща от скъпите винетки. Аз си знаех, че така ще стане, затова и не гласувах за тях. Защо аз трябва да плащам за грешките на другите? Не аз избрах ГЕРБ.