Гърция ще ни помага за влизане в еврозоната

Павлопулос призна: Имахме трудности да се задържим в нея!
24
Гърция ще ни помага за влизане в еврозоната
Прокопис Павлопулос. Снимка: БТА

Подкрепяйки България в европейския й път, Гърция ще й помогне да направи сериозни крачки, за да може да бъде включена в еврозоната. Това каза президентът на Гърция Прокопис Павлопулос, който заедно с президента Росен Плевнелиев участва в работна среща с представители на българския и гръцкия бизнес в София. Гръцкият президент завършва днес държавното си посещение у нас.

Още по темата
Президентът Павлопулос обаче коментира, че може би е малко по-амбициозно в Гърция да говорят, че могат да помогнат на България, след като самите те са срещали трудности, за да се задържат в еврозоната и в ЕС. Той изтъкна, че страната ни трябва да измине много съществен път за членство в еврозоната, предаде БТА.

Гръцкият президент каза още, че еврозоната не само трябва да спазва каноните и правилата, които тя е създала, но трябва самата тя да промени някои неща, защото днес Европа разбира, че центърът на тежестта не е валутата, а човекът. Еврозоната трябва да разбере, че когато настояваш за строга политика на ограничения, това не е решение, а трябва да се стремим към действително икономическо развитие, посочи Павлопулос.

Президентът Росен Плевнелиев изтъкна важността на търговско-икономическите връзки между България и Гърция. По думите му българската държава в никакъв случай не е перфектна, но тя се старае да предостави добра бизнес среда. Плевнелиев отбеляза, че гръцкият бизнес се чувства у дома си в България и това трябва да бъде така и да продължи. 11 500 гръцки компании работят у нас, те осигуряват 40 000 работни места.

3 млрд. евро годишно е търговският оборот между двете страни, като Гърция е една от петте най-големи държави партньори в двустранния обмен. Гърция е и третият най-голям инвеститор в България, отбеляза президентът Плевнелиев.

Държавният глава заяви, че българската държава ще отговори на коректността на гръцкия бизнес и бизнесплановете му за развитие у нас с реформи и със стабилност. Той изрази увереност, че постигнатата стабилност в последната година, която всички усещат в икономиката, ще продължи и че амбициозният списък от реформи ще бъде изпълнен.

Плевнелиев посочи, че през тази година бяха извършени реформи в сектор "Сигурност", в пенсионния сектор и енергетиката, а през 2016 г. на дневен ред ще бъде продължаването на реформата в правосъдието, довършването на реформата в енергетиката, реформата в здравеопазването, образованието и водния сектор.

Президентът отбеляза още, че страната ни изпълнява амбициозна програма и припомни, че се планира до 2020 г. около 15 млрд. евро да дойдат от държавния бюджет за модернизация и още толкова от еврофондовете.

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос посочи, че икономическите и политическите отношения между двете страни са измежду най-добрите, които човек може да си представи. Той каза, че дори завижда, защото бизнес средата в България е по-добра и по-привлекателна, отколкото в Гърция. Президентът посочи, че чувства и радост, че гръцкият бизнес интерес идва в България, защото тя има нужда от това в своя европейски път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
2
 
! Отговори
Loyko преди 8 години
Koito e pravil biznes s garci znae ,che ako se specheliat 100 evro ,toi vzema 99 i ti dava edno evro i iska da celuvash raka i namekva,che toi se e minal i mnogo ti e dal.Nikoga biznes s garci,priemete go kato bezplaten savet.
15
2
 
3
 
! Отговори
Естествено преди 8 години
И как няма да искат и да ни помагат да влезем в еврозоната? Нали точно от там им идват парите? Страните извън нея имат съвсем различни позиции. Но няма се изненадам ако на Роско вземе да му дойде на ум и тази идиотия. Добре, че това не може да се случи до края на мандата му!
14
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ха ха ха Гърция щяла да помага
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След края на ВСВ България е в сверата на СССР, Гърция на запада. След 35 години разултата е плачевен за Гърция - бедна страна, стандарта на живот пъти по-нисък отколкото България при соца която беше със среден европейкси стандарт. 1981ва година Гъцрия влиза в ЕС и се изливат стотици милиарди за да покажат на източния блок колко добре е в ЕС. Е, видяхме го резултата сега от тези милиарди. В Българи обаче никой не наля милиардите а станахме по бедни откакто сме в ЕС.
12
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен естествено преди 8 години
Не мога да си представя кой болен мозък реши,че България ще има полза от това да влезе в еврозоната.Това ще бъде катастрофа.Ще изпаднем до положението на Гърция!Това е най-велкиката БГ проклета прпстотия,която някога съм чувал!Ще ни помага тя Гърция.....тя себе си още не може да оправи,тръгнала да ни помага.
11
4
 
16
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Много смешен виц !
10
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А нас пита ли ни някой дали искаме проклетата ви еврозона!?
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уважаван кредитополучател,нас не броят за живи
8
4
 
13
 
! Отговори
Еквивалент преди 8 години
А от Турция очакваме помощ за това как да охраняваме гъзоната!
7
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То ЕС няма вече вие още за еврозона и шенген говорите...
6
7
 
22
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Като ги гледам комшиите колко прокопсаха от еврозоната все си мисля ,че нямаме работа там
5
8
 
9
 
! Отговори
Букурещ преди 8 години
От етиопски африканци помощ не искам!
4
5
 
19
 
! Отговори
ами преди 8 години
Това е най-големият виц на годината...........
3
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ще е последната и най-голяма грешка за България.
2
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако опряхме Гърция да ни помага ... нещата не са на добре
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция ще ни учи на терикатлъци :)Сега вече може да се вимат пари без да се връщат от МВФ - нали си промениха правилата заради Украйна...