Новият вот: Задължителен. С билет за награди от Горанов!

Кабинетът ще организира томболата за пари и предмети
14 апр 2016 19:00,
83
Новият вот: Задължителен. С билет за награди от Горанов!
Снимка: архив Reuters

Гласуването вече не е право, а граждански дълг. То е задължително и се извършва лично от избирателя. Това решиха депутатите от правната комисия с промени на второ четене в Изборния кодекс.

Народните представители се отказаха от въвеждането на санкции за негласувалите. На първо четене парламентът реши те да се глобяват с 50 лева, но в последната редакция наказанията са заменени със стимули.

Още по темата
Те представляват възможност избирателите, упражнили гражданския дълг и взели участие в гласуването, да участват в томбола с парични и предметни награди.

Правото за участие в нея ще се удостоверява със специален билет, издаден от Министерството на финансите, който се предава на избирателя от член на секционната комисия след гласуване.

Размерът и видът на паричните и предметни награди се определя с решение на Министерския съвет. Наградите не се облагат с данъци по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Томболата се извършва след произвеждане на съответния вид избор при условия и по ред, определени с решение на Министерски съвет, решиха депутатите по предложение на Валери Симеонов и Християн Митев от ПФ и шефа на правната комисия Данаил Кирилов.

Избирателите, които не са гласували и нямат уважителни причини за това, ще бъдат заличавани от избирателните списъци за следващите избори. Ако все пак те подадат заявление за възстановяване на избирателните права, те ще получат разрешение да гласуват.

Задължителното гласуване бе разкритикувано от ДПС. Хамид Хамид го нарече диктаторско и нехуманно. Движението ще сезира КС, ако то бъде окончателно прието от парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямат право да заличават гражданин от избирателен списък.Трябва да има бюлетина -Не гласувам за никой от посочените.
41
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да гласувам! А заличаването ми--противоречи на Конституцията. Въпросът е...как може да са толкова некомпетентни?
40
2
 
9
 
! Отговори
ha ha ha преди 8 години
Не става ясно дали невалидните бюлетини - празни или неправилно маркиран избор ще бъдат отчетени като брой гласували и съответно дали няма да се разпределят процентно м/у първите три партии например?По-големият брой гласували ще бъде по-лесен за манипулиране на вота.За партийните субсидии нищо не се споменава. Сегашната сума от 11 лв. на гласувал устройва идеално партиите, защото милионите ще нараснат значително.Хайде без избори - партиите се разберете помежду си и гушвайте милионите.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При Горанов само със селфи с бюлетинката от тъмната стаичка :-)
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Официално се легализира купуването на гласове.... ще гласувам з съдомиялна хахахха: -)
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изборите в България са пълна пародия.
36
4
 
12
 
! Отговори
До 41 преди 8 години
И как я виждаш това задължително гласуване да спре купените гласове,като със точно това задължително се очакват многократно по-големи постъпления в партийните каси от държавната субсидия??Още по-диво купуване на гласове я виждам аз и не само на електорат ами на цели изборни комисии и наблюдаващи!!!!
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно това заличаване от избирателните списъци на негласувалите ще мине през КС.
34
15
 
11
 
! Отговори
Христо преди 8 години
Правилно!!! Най-накрая!!! Само че то пак хората ще бъдат заличени и пак няма гласуват - за съжаление!!! А трябва да гласуват, защото точно тогава когато не се гласува платените гласове добиват по-голям процент и повече сила!!!!! Разберете го това вие дето плюете против този закон!!!!! Или ви е приятно все платените гласове да определят над вашите?? Ако не искате никой от тях поне пуснете невалидна бюлетина - не е трудно!!!!
33
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такава политическа сговорна клика като нашата сигурно няма и в Долината на глинените гърнета.
32
6
 
21
 
! Отговори
сс преди 8 години
Категорично против задължителното гласуване! Слави Трифонов да си гледа шоуто.
31
2
 
22
 
! Отговори
681 преди 8 години
Политическата чалгария продължава да се задълбочава все повече.
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз за некачествен политически матрял не гласувам.
29
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смешните, жалки необразовани селски тарикатчета нарекли се политически елит дори вече няма ка,кво да обещаят на хората доказаха се като некадърници на n-та степен. Обещанията се снижиха до едно билетче от томбола със неясен произход вече не сте смешни г-да селски тарикатчета, жалки сте.
28
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОНИЯ СИ ОТИВАТ ПОД СТРОЙ,И НЕ ИМ ДРЕМЕ ЗА ВАШИТЕ ФИЛОСОФСКИ МИСЛИ.ЩЕ ГИ ПОДКАРАТ С БУРКИТЕ ДА ГЛАСУВАТ ПО 5 ПЪТИ А ВИЕ СИ СТОЙТЕ В КЪЩИ И ЧАКАЙТЕ НЕВОЛЯТА.ЧЕ ГЛАСУВАТ 5 МИЛИОНА СТАТУКВОТО ЩЕ РУХНЕ.
27
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След заличаването ми от изборните списъци да очаквам ли да ме заличат от списъците на НАП нацяло??Логично и от там трябва да ме заличат и освободят от плащане на всякакви държавни такси,данъци и акцизи,защото след като не съм гласувал и съм заличен СЪМ ПРОТИВ С ЧАСТ ОТ МОИТЕ ПАРИ ОСИГУРЕНИ ОТ ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ ДА ФИНАНСИРАМ ИЗБОРИ И ТОМБОЛИ!!
26
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България свестните никога няма да съберат гласове, за да управляват.
25
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредните болни творения на болни хора. Значи хем е задължително, хем "наказанието" за неспазване е да ти забранят...makes perfect sense...
24
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След кебапчета и кифтета ,вече и томбола,а за по младите стриптизьорки да чакаме ли
23
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже политиците са толкова некадърни и корумпирани им се налага да предлагат законови подкупи на обществото,ама най големия смях е напанът им за задължително гласуване,хаха,трябва да си избираме между Бойко ,Станишев,Доган и Владо Зидаров,аз задължително няма да гласувам.Няма как да гласувам за хора които колиничат пред Ердоган