Щеш не щеш, гласуваш: За депутат, за кмет, за президент!

Депутатите отсякоха – гласуването е изпълняване на гражданския дълг
296
Щеш не щеш, гласуваш: За депутат, за кмет, за президент!
Снимка: архив Булфото

След близо два часа и половина разгoрещeни спорове депутатите решиха окончателно, с поправки в Изборния кодекс, че гласуването вече ще е задължително и представлява изпълнение на гражданския дълг.

Настоятелното искане за това беше на депутатите от Патриотичния фронт и срещна подкрепата на колегите им от ГЕРБ, АБВ, както и на част от БДЦ.

Още по темата

Така 109 народни представители ни задължиха да отидем до урните и да пуснем бюлетина за депутат, за кмет, за президент, за евродепутат, 74 бяха против, а 10 се въздържаха при гласуването.

От БСП, ДПС, "Атака" и част от реформаторите бяха категорични, че текстът е противоконституционен. Основният им мотив беше, че гласуването е право и не може да се превръща в задължение.

"Има някакви мисли, че болната ни демокрация ще бъде излекувана с това чудодейно хапче "задължителното гласуване", че купеният и корпоративен вот ще падне рязко, но това няма да стане", коментира реформаторът Найден Зеленогорски.

"Правото на избор на практика е свобода, може ли да има свобода, като те задължават, това е като да задължиш някой да свири на пиано без той да иска и интересно каква музика ще чуят ушите ви, а горе-долу такава ще е музиката и от задължителното гласуване", продължи той.

Зеленогорски предупреди, че със задължителното гласуване ще се създаде чудовище на Франкенщайн, от което след това трудно ще се освободим.

Според Радан Кънев от РБ от днешния дебат за поправки в изборното законодателство много ясно се вижда огромната пропаст между хората и т.нар. политически елит.

"Ние днес тук се занимаваме със себе си и с нещо по-лошо от себе си, с това по насилствен законодателен път да задължим хората да запълнят огромната пропаст, която сами сме изкопали", посочи той.

Тъмносиният лидер смята, че двата основни аргумента за въвеждане на задължително гласуване – да се намали влиянието на ДПС, както и да се спре купуването на гласове, са несъстоятелни, защото нищо няма да се промени.

"Не мога да приема да се държим като стара мома, когато си търсим млади избиратели с пари, по насилствен път", отсече той.

Според Гроздан Караджов от РБ целта на промяната е избирателят да се задължи да гласува за тези, от които е отвратен.

"Какво правите? Карате човек да отиде до урните, въпреки че не може да ни гледа, след това му казвате: "Понеже те задължаваме да гласуваш, може пък да се изхитриш да покажеш, че не искаш да гласуваш за нас, ами за това ние с хитра математиката ще те надхитрим като ти пишем гласа за най-първите, т.е. за тези, от които е най-отвратен", каза Караджов.

Янаки Стоилов от БСП също заподозря, че с графата: "Не подкрепям никого" в бюлетината, просто ще се преразпределят гласове в полза на една определена партия. Според него това е измама.

Той заподозря още, че с изваждането на хората от избирателните списъци, ако не са гласували на предишен вот, се цели да се намали броят на избирателите.

Четин Казак от ДПС призова мнозинството да не подхожда толкова лековато към промяната на едно основно право в задължение, защото това не се прави с обикновен закон.

"Насила хубост не става", нека да припомня тази поговорка. Насила не може да накараш хората да те заобичат, нито да гласуват за теб, със задължение няма да си осигурите по-голяма подкрепа", настоя той.

Според Тунджер Кърджалиев от ДПС е ясно, че въвеждането на задължително гласуване се прави с цел да се намали влиянието на ДПС, но това няма да се случи.

"Някои оратори така повишиха значението на ДПС днес, че няма как да не им благодаря! Ние сме силна партия и чрез задължителен вот няма да минимилизирате нашата сила, но можете по друг начин и това е интеграция, която съдържа признаване на идентичността", скочи той.

Искрен Веселинов от ПФ защити поправката с мотива, че хората не ходят на гласуват отвратени от тези партии, които винаги са в парламента. След него и Валери Симеонов коментира, че изборите са се превърнали в страх и натиск, а това не трябва да е така.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
0
 
! Отговори
До ХМ! преди 8 години
Ами за да нямат 99% отиди да гласуваш, ако не искаш за никой от поставените, художникат ти каза - нарисувай нещо
188
0
 
4
 
! Отговори
Художник преди 8 години
Идете и гласувайте, но в бюлетината - рисувайте!
187
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Ще гласувам ама друг път не се е родил човека още за когото ще гласувам аз
186
1
 
4
 
! Отговори
ХМ! преди 8 години
СЕГА ВЕЧЕ ГЕРБ ЩЕ ИМАТ 99% - КОЛКО ЛИ ВРЕМЕ СА ГО МИСЛИЛИ КАК ДА НАПРАВЯТ ТАКА ЧЕ ДА ИМАТ МНОЗИНСТВО - ЕГА ТИ ДЕМОКРАЦИЯТА НАСИЛА ЩЕ МЕ КАРАТ ДА ГЛАСУВАМ,МАЙ И ВЕКА СЕ Е ИЗМЕСТИЛ НЕ СМЕ В 21 ВЕК А 12 - ТАЗИ ИДЕЯ Е НА ЦВЕТАНОВ И ГЕРБАЖИИТЕ КАТО ГИ СЛУШАХ ВЧЕРА В ПАРЛАМЕНТА ТА ТЕ АКО НЕ ЧЕТАТ НЕМОГАТ ДА ГОВОРЯТ НЕЩО РЕЧНИКА ИМ СЛАБ А ИСКАМЕ СЕГАШНИТЕ УЧЕНИЦИ ДА ЗНАЯТ ПОВЕЧЕ
185
1
 
1
 
! Отговори
701 преди 8 години
Талибаните са в паника ! Мобилизирани са всички подкрепяни от този сайт коментиращи ! Това показва, че задължителното гласуване е правилно решение.
184
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименbegay viv sibir
183
0
 
10
 
! Отговори
Некъф луд преди 8 години
И като се уплашат че ще бъдат премахнати от списъците и като се втурнат да гласуват! Биииич плиииис не ме разсмивайте. Пак извътяха закона така че да го опорочат. Докато не играе дървото по тези предатели няма да се оправим.
182
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да има референдум за излизането на България от НАТО и ЕС . България ще се оправи само когато влезе в Евразийският съюз и когато е в съюз с Русия и страните от БРИКС.Запада запада, западняците са долни и лицемерни *** нищо добро не видехме за тия 26 години псевдодемокрация нема и да видим докато сме западни гъзолизачи
181
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма сила която да ме накара да гласувам за тия. Какво следва - глоба, конфискация на имуществото.. и после? В днешно време няма лагери, просто те "барикадират" у вас и после в психиатрията, терапийка, кратък репортаж по бтв. демократично те превъзпитават... кротък, послушен.. и безполезен.
180
0
 
7
 
! Отговори
избирател преди 8 години
Чувате ли гласа на БайТошо-Да ви е честита новата придобивка!-ха,ха,ха!
179
1
 
22
 
! Отговори
Йово преди 8 години
Мори, войводо глава си давам, глас си не давам на турска вяра!
178
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За първи път да чуя нещо умно от реформаторите (и като цяло от политици!). Абсолютно съвпада мнението ми с тяхното. По-голяма глупост от задължителното гласуване няма и всеки разумно мислещ човек го знае.
177
5
 
5
 
! Отговори
ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМ.... преди 8 години
.....АМА ЗА ДОСТ!!!!!ХА,ХА,ХАААААААААААААААААААААА.........НА ПУК ...НА ТИЯ СМЕШНИЦИ!!!!!
176
0
 
19
 
! Отговори
ники преди 8 години
Оффф, пак ще трябва да се мъкна до училището, за да рисувам разни неприлични фигурки върху бюлетината.
175
3
 
1
 
! Отговори
moderatore преди 8 години
Дреме миииии скучно ми еееее
174
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да видя или чуя някой че ще гласува за ГЕРБ лично ще го набия, аман от прости хорица...
173
3
 
14
 
! Отговори
Бай Шиле преди 8 години
От този закон най-голяма полза имат гласоподавателите на ДПС, ДОСТ и ГЕРБ. Все (избиратели) с крайно нисък коефициент на интелигентност.
172
2
 
2
 
! Отговори
Sando преди 8 години
ЕВАЛА !!!!!!!
171
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kak da glasuvash za KRADLIVITE DEPUTATI ???????????
170
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак ще се съдим в Страсбург!